AKTUÁLIS COVID TÁMOGATÁSOK AUSZTRIÁBAN - Confinium

AKTUÁLIS COVID TÁMOGATÁSOK AUSZTRIÁBAN

Ausztriában 2020. november 3-tól kezdődött el a második úgynevezett lockdown “light” időszak, amelyet november 17-én a “harter” lockdown váltott fel. A lockdown egyelőre december 6-ig tart. A legfontosabb, aktuális COVID támogatások Ausztriában a teljesség igénye nélkül:

Bevételkiesés-pótló támogatás (Umsatzersatz) a hatóságilag elrendelt bezárások által közvetlenül érintett vállalkozások részére

A támogatás célja a 2020. november 3-tól hatályos COVID-19-SchuMaV, illetve a november 17-től hatályos Covid-19-Notmaßnahmenverordnung rendeletek értelmében a lockdown idejére működésüket korlátozni vagy felfüggeszteni kényszerülő vállalkozások részére gyors pénzügyi segítség nyújtása. A támogatás mértéke a 2019 novemberi bevételi adatok alapján számított 80 %-os kieséspótló támogatás. Csak az osztrák székhelyű, 2020. november 1. előtt bevétellel rendelkező vállalkozások támogathatók. A támogatás minimális mértéke 2.300 Euro, maximális mértéke 800.000 Euro. A támogatás 2020. november 6-tól 2020. december 15-ig a Finanzonline felületen keresztül igényelhető. A támogatott cégek és vállalkozók nem mondhatnak fel alkalmazottaiknak 2020. november 3., illetve 17. és december 6. között. A Kurzarbeit támogatás, a vállalkozói gyorssegély (Härtefallfonds támogatás), illetve a Fixkostenzuschuss támogatás és a 80 %-os bevételkiesés-pótló támogatás nem zárják ki egymást.

Az érintett ágazatok november 3-tól kezdve: vendéglátás, szálláshelyek, fitness és wellness létesítmények, szórakoztató- és sportlétesítmények, rendezvényszervezők, catering cégek, kulturális létesítmények, utazásszervezők, utazási irodák, idegenvezetők, vízi és légi közlekedési vállalatok, busztársaságok, sífelvonók, vásári árusok, kaszinók, játéktermek, autós- és tánciskolák. Az érintett ágazatok november 17-től kezdve: Az Umsatzersatz támogatást 2020. november 17-től 80%-os bevételpótló támogatás mellett kiterjesztették a fizikai kontaktust igénylő szolgáltatásokra (pl. fodrász, kozmetikus stb.), illetve 20-60%-os támogatás mellett az alábbi link alatt a Handelskategorisierung pdf listában szereplő, meghatározott ÖNACE kóddal rendelkező, kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokra is.

Részletes, folyamatosan frissülő információ: https://www.bmf.gv.at/public/informationen/informationen-coronavirus/infos-umsatzersatz.html

A Finanzamt információja szerint előfordulhat, hogy átmenetileg nem működik a támogatás igénylése. Ennek technikai oka van, pár nap múlva javasolt újra megpróbálni.

Rendkívüli gyermekfelügyeleti szabadnapok (Sonderbetreuungszeit)

2020. november 1. és előreláthatólag 2021. július 9. között az osztrák munkavállalónak a rendes éves szabadságon és a beteg gyermek otthoni gondozására igénybe vehető ápolási távolléten (lásd korábbi cikkünk) felül összesen 4 hét fizetett gyermekfelügyeleti szabadság, németül Sonderbetreuungszeit jár, amennyiben a 14 év alatti gyermek ausztriai iskolája, óvodája a járvány miatt hatósági elrendelés alapján zárva tart, és semmilyen gyermekfelügyeletet nem biztosít, vagy ha a gyermek osztrák hatósági karanténba kerül. A Sonderbetreuungszeit idejére kifizetett munkabért a munkaadónak az osztrák állam teljes egészében megtéríti. Az összesen 4 hét Sonderbetreuungszeit részletekben, akár egész vagy fél napokban is igénybe vehető, ahhoz a munkáltató hozzájárulása a korábbiaktól eltérően már nem szükséges. A költségtérítés iránti igényt a munkaadók itt nyújthatják be.

Kurzarbeit, 3. fázis (Kurzarbeit Phase 3)

A Kurzarbeit harmadik fázisa 2020. október 1-től 2021. március 31-ig tart. Az igénylések 2020. november 20. után már nem nyújthatók be visszamenőlegesen (addig is csak 2020. november 1-től). A kérelem egyik kötelező melléklete a gazdasági indoklás (wirtschaftliche Begründung), amelyet 5 Kurzarbeit által érintett munkavállaló felett kötelezően jóvá kell hagyatni adótanácsadóval, mérlegképes könyvelővel vagy könyvvizsgálóval. A kérelmet az eAMS fiókon keresztül kell a mellékletekkel együtt az AMS-nek elküldeni. A lockdown által közvetlenül érintett vállalkozások (lásd feljebb) és azok esetében, akik kizárólag 2020 november hónapra igényelnek Kurzarbeit támogatást, az AMS eltekint a gazdasági indoklás adótanácsadó általi igazolási kötelezettségétől. A Kurzarbeit ideje alatti munkaidő a rendes munkaidő 30-80%-a, külön engedéllyel 10-80%-a. Ettől lefele el lehet térni a lockdown által közvetlenül érintett vállalkozások és azok esetében, akik kizárólag 2020 november hónapra igényelnek Kurzarbeit támogatást.

Részletes információ: https://www.ams.at/unternehmen/personalsicherung-und-fruehwarnsystem/kurzarbeit

 

 Vélemény, hozzászólás?