CORONA TÁMOGATÁSOK - FRISSÍTÉS! - Confinium

CORONA TÁMOGATÁSOK – FRISSÍTÉS!

Az osztrák hatóságok, szakmai, érdekvédelmi szervezetek, egyéb gazdasági szereplők jelenleg folyamatosan, gőzerővel dolgoznak a meghozott, illetve beharangozott intézkedések konkretizálásán, pontosításán, illetve újabb intézkedések kidolgozásán.  Az új információkat folyamatosan teszik közzé.

A CORONA-KURZARBEITTEL KAPCSOLATOS FRISS INFORMÁCIÓ:

A tb járulékokat is már a Kurzarbeit bevezetésének első hónapjától vissza lehet igényelni az AMS-től.

FONTOS: A jelenlegi állás szerint a Kurzarbeit támogatást kizárólag utólag fizeti ki az AMS a munkaadó részére! A végső elszámolásig a munkaadónak kell megelőlegeznie a munkavállaló részére fizetett bért (a Kurzarbeitet megelőző bér 80-90%-át járulékokkal együtt)!

KÁRTÉRÍTÉSI JOGOSULTSÁG

VIGYÁZAT! A hatóságilag elrendelt bolt- vagy üzembezárások, korlátozások, karatén intézkedések esetén a kártérítési igény szempontjából nem mindegy, hogy melyik jogszabály alapján rendelték el azt.

Teljes és automatikus (kérvény alapján érvényesíthető) kártérítési igény kizárólag az Epidemiegesetz (járványügyi törvény) előírásai alapján elrendelt korlátozások, tilalmak esetén áll fenn.

A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel létrehozott COVID-19 rendelet (BGBl II 98/2020) alapján eszközölt bezárások, korlátozások esetén a jelenleg érvényben levő jogi szabályozás alapján nem jár automatikusan kártérítés többek között a kötelezően tovább fizetendő bérekre, illetve egyéb, a járvány következtében bekövetkezett gazdasági károkra. A kártérítés lehetőségén azonban a törvényhozó szervek dolgoznak.

Kérjük, folyamatosan, hiteles forrásból tájékozódjon a friss információkról!

GYORSSEGÉLY KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKNAK

A bécsi kamarai intézkedésekhez (lásd erről szóló cikkünket) hasonló, akár vissza nem térítendő  válságkezelő gyorssegélyek a többi tartományban is várhatók. Kidolgozásuk folyamatban van. A további fejleményekről mi is folyamatosan tájékoztatunk.

Kérünk minden vállalkozót, munkaadót a körülményekhez képest a helyzet higgadt, józan lereagálására, a folyamatos tájékozódásra hiteles forrásokból, döntéseik alapos mérlegelést követő meghozására. Az osztrák szakmai szervezetek, kamarák információja szerint jövő hét elejére valamelyest stabilizálódni tud a kialakult válsághelyzetre szokatlanul gyorsan reagálni kényszerülő  jogszabályi környezet, ez azt jelenti, hogy több, biztosabb, részletesebb információ fog rendelkezésre állni.

Kérdéseikkel hozzánk is fordulhatnak bizalommal, amiben tudunk, segítünk, magyar nyelven!

Forrás: www.wko.at/corona