CORONA-KURZARBEIT - LEGFRISSEBB HÍREK - Confinium

CORONA-KURZARBEIT – LEGFRISSEBB HÍREK

A korábbi munkaügyi évek ki nem vett szabadnapjaival kapcsolatban született egy módosítás a Corona-Kurzarbeit feltételeit illetően. Eddig úgy volt, hogy ezeket a szabadnapokat kötelező a Kurzarbeit bevezetése előtt kivenni. A módosítás következtében ki lehet venni ezeket a Kurzarbeit időszaka alatt is. Itt fontos megjegyezni, hogy a Kurzarbeit alatt kivett szabadnapokat a „rendes“, Kurzarbeit előtti bérrel kell elszámolni.

Szabadnapokkal kapcsolatos információ továbbá, hogy amennyiben a Kurzarbeit a jelenleg maximálisan igénybe vehető 3 hónapos időszakon túl is meghosszabbításra kerül, akkor az aktuális munkaügyi év 5 hétnyi szabadságából 3 hetet kötelező kivenni az érintett munkavállalónak.

Az elszámolásról és kifizetésről jelenleg annyit lehet tudni, hogy tárgyhót követő hónap 28-dikáig kell az AMS-szel elszámolni az érintett munkavállalók ténylegesen ledolgozott munkaórái tekintetében. Az AMS ezt követően utalja el a Kurzarbeit-támogatást a munkaadónak.

A mai napon az AMS által közzétett, Corona-Kurzarbeit igényléséhez kapcsolódó dokumentumok (az igénylőlap neve: „COVID-19-Kurzarbeit Begehren“):

https://www.ams.at/unternehmen/personalsicherung-und-fruehwarnsystem/kurzarbeit/downloads-kurzarbeit#wien

Az igénylést legkorábban visszamenőleg 2020. március 1-től lehet benyújtani.

Az AMS kéri, hogy az igényléshez szükséges dokumentumokat (igénylőlap/Begehren, megállapodás/ Sozialpartnervereinbarung) az eAMS fiókon keresztül, vagy e-mailen a munkaadó székhelye szerinti tartományi AMS kirendeltséghez nyújtsák be a munkaadók. Az elérhetőségek a link alatt találhatók: AMS-Landesgeschäftsstelle. A „Service für Unternehmen“ címszó alatti e-mail címeket használják.

2020. március 19.