OSZTRÁK EXPORTCÉGEK TÁMOGATÁSA - Confinium

OSZTRÁK EXPORTCÉGEK TÁMOGATÁSA

A koronavírus következtében kialakult gazdasági helyzetben az osztrák állam több ágazatot (pl. a különösen sújtott turisztikai szektort) is kiemelten támogat. Most az osztrák exportcégek támogatása érdekében az OeKB (Oesterreichische Kontrollbank AG) COVID-19 támogatási csomagot bocsát rendelkezésre. Erre a világjárvány negatív hatásai miatt kérte fel a bankot az osztrák Szövetségi Pénzügyminisztérium (Bundesministerium der Finanzen). Az osztrák székhelyű exportcégek már mostantól benyújthatják kérvényeiket hitelkeret biztosítására. A hitelkeret mértéke a vállalkozás nettó árbevételének legfeljebb 10%-a nagyvállalatok esetén, valamint 15%-a KKV esetén. Ez a lehetőség független attól, hogy az adott társaság már az OeKB ügyfele volt-e vagy sem, illetve, hogy a már meglévő hitelkeretet az adott vállalat kimerítette-e vagy sem.

A finanszírozás futamideje kezdetben két év, de annak hosszabbítására várhatóan lesz lehetőség.

A kölcsönigénylés feltétele (az osztrák székhely melletti exporttevékenységen felül), hogy a vállalkozás a COVID-19 Ausztriára gyakorolt gazdasági hatásának bekövetkezése előtt rendezett gazdasági körülmények között működött. A szövetségi kormány kész felelősséget vállalni e kölcsönök 50–70%-áért. A teljes hitelkeret-csomag mértéke 2 milliárd euró.

“Az OeKB alapítása óta az ausztriai székhelyű exportvállalatok megbízható partnere. Különösen a nehéz időkben kell gyorsan és bürokráciamentesen a gazdasági szereplők segítségére sietni” – nyilatkozta az OeKB export szolgáltatás részlegéért felelős elnökségi tagja.

Részletes információ az osztrák exportcégek támogatása témakörében, elérhetőségek: https://www.oekb.at/oekb-gruppe/presse/pressemitteilungen/2020/covid-hilfe.html