GYORSSEGÉLY OSZTRÁK KISVÁLLALKOZÓKNAK - Confinium

GYORSSEGÉLY OSZTRÁK KISVÁLLALKOZÓKNAK

OSZTRÁK GYORSSEGÉLY KISVÁLLALKOZÓKNAK

Kiderült: az osztrák állam mentőövet dob a járvány negatív következményei által leginkább érintett mikro- és kisvállalkozásoknak. Ez lesz az úgynevezett osztrák gyorssegély kisvállalkozóknak. Ebből a célból holnap, pénteken egy egymilliárd eurós gyorssegély-alap elkülönítéséről fog dönteni az osztrák parlament. A tervek szerint jövő héttől már lehet igényelni ebből az alapból válságkezelő támogatásokat. Az igénylések gyors és gördülékeny lebonyolításáért a WKO lesz felelős. A támogatás egyszeri, adómentes, vissza nem térítendő jellegénél fogva hivatott a járvány okozta jelentős bevételkiesés enyhítésére, a kisvállalkozások likviditásának megőrzésére.

Jelenleg kialakítás alatt áll az az elektronikus felület, amelyen keresztül gyorsan és egyszerűen nyújthatják be a vállalkozók a kérvényeiket. Az ígéret szerint a támogatás kifizetése is gyorsan fog megtörténni. A WKO mindenkinek segítséget fog nyújtani a lebonyolításhoz. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, a támogatás megítélése nem függ az igénylés benyújtásának időpontjától. A WKO a www.wko.at/corona honlapon, illetve egyéb kommunikációs csatornákon (pl. hírlevél) azonnal tájékoztatást fog adni, mihelyst be lehet nyújtani az igényléseket a támogatásra.

TOVÁBBI KAMARAI HÍREK:

A kamarai tagdíj (Grundumlage) beszedésének felfüggesztése

A WKO a kamarai tagok koronavírus-járvány okozta likviditási nehézségeinek enyhítése céljából átmenetileg felfüggeszti a 2020. évi kamarai tagdíjak befizetésére vonatkozó kötelezettséget. A kamara azt üzeni minden tagjának, hogy aki már megkapta az ez évi kamarai tagdíj előírást, azt tekintse tárgytalannak. Az új fizetési emlékeztetőig, amit a kamara fog küldeni, nem kell a tagdíjat befizetniük.

Ezen kívül a járványra visszavezethető pénzügyi vészhelyzet esetén kérelmezhető fizetéshalasztás vagy részletfizetés a kamarai adók (Kammerumlage 1 és Kammerumlage 2) tekintetében.

Üzletek hatóságilag elrendelt zárva tartásával kapcsolatos információk

A járvány terjedésének megelőzése céljából, a COVID-19 rendelettel hatóságilag elrendelt működési és nyitvatartási korlátozások mai napon aktuális rendelkezései ágazatonként. Azokban az üzletekben, amelyek továbbra is nyitva tarthatnak (pl. élelmiszerüzletek), biztosítani kell a személyek közötti 1 méteres távolságot.

A cikkben szereplő témákkal, továbbá COVID-19-cel kapcsolatos hírek, információk osztrák vállalkozók számára a WKO oldalán található (az oldal folyamatosan frissül): www.wko.at/corona