Härtefall-Fonds – GYORSSEGÉLY 2. FORDULÓ - Confinium

HÄRTEFALLFONDS – GYORSSEGÉLY 2. FORDULÓ

2020. április 20. 12 órától 2020. december 31-ig lehet az igényléseket az osztrák járványügyi gyorssegély (ún. Härtefall-Fonds) 2. szakaszára benyújtani. Az igénylést kizárólag online, az 1. szakaszhoz hasonlóan lehet majd leadni. A segély teljes feltételrendszerét és pontos leírását az alábbi linken elérhető irányelv tartalmazza. Ezen cikkben nem térünk ki az irányelv minden pontjára, csupán kiragadjuk az általunk fontosabbnak ítélt részleteket. Javasoljuk, hogy a kérvényt csakis a teljes irányelv áttanulmányozását követően nyújtsák be:

https://www.wko.at/service/haertefall-fonds-foerderrichtlinie-phase2.html

A finanszírozás iránti kérelmet és a kifizetést visszamenőleges hatállyal, azaz a vonatkozó megfigyelési időszak végétől lehet benyújtani.

Minden pályázónak (függetlenül attól, hogy már benyújtottak-e pályázatot az 1. szakaszban) összességében ugyanaz a maximális finanszírozási összeg állhat rendelkezésére, azaz 6000 euró. Ez azt jelenti, hogy az 1. fizetési szakaszban megítélt támogatás a 2. szakaszban megítélt összegbe egy az egyben beszámításra kerül.

A három konkrét megfigyelési időszak:
  • 2020. március 16. – 2020. április 15.;
  • 2020. április 16. – 2020. május 15.;
  • 2020. május 16. – 2020. június 15 .;

Minden megfigyelési időszakra külön kérelmet kell benyújtani.

Az 1. szakaszhoz hasonlóan a támogatás előfeltétele, hogy az igénylőnek TB-jogviszonya legyen Ausztriában, azonban itt már nem kizáró ok, ha valaki önkéntesen biztosítja magát, azaz a jövedelmi alsó határ törlésre került. (Egy családtagon keresztüli biztosítási jogviszony azonban továbbra sem elegendő.)

Újabb könnyítés, hogy pályázhatnak azok is, akik 2020. január 1. és március 15. között alapítottak vállalkozást. Ők havonta legfeljebb 500 EUR támogatásban részesülhetnek, amennyiben a jövedelemkiesést  hitelt érdemlően bizonyítani tudja.

Arról már sokszor hallhattunk, hogy a támogatás legfeljebb 2000 EUR lehet egy hónapra vonatkozóan, és mivel három konkrét megfigyelési időszakról (hónapról)  beszélünk, ezért a teljes finanszírozási összeg legfeljebb 6000 EUR lehet.

Azonban hogy a kérelmező ténylegesen mekkora támogatásra számíthat, egy viszonylag bonyolult számítás során derül ki. A számításhoz elérhető egy általunk készített excel-kalkulátor, amely (kizárólag tájékoztató jelleggel) számítja ki a támogatás várható összegét. Az azonban már a feltételek leírásából is megállapítható, hogy a maximális (havi 2000 EUR) összegű támogatásra csak azon adóalanyok számíthatnak, akiknek a nettó jövedelme az előző évben (vagy 3 év átlagában) elérte a havi 2500 EUR-t.

A benyújtandó kérvény mintáját a Gazdasági Kamara (WKO) ezúttal tájékoztató jelleggel előzetesen publikálta, ami innen érhető el.

Az általunk összeállított kitöltési segédletet pedig innen tölthetik le. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a segédlet nem tér ki a kérvény kitöltésére vonatkozó minden részletes információra, az irányelv áttekintését és tanulmányozását nem váltja ki, illetve nem pótolja.

Az online  kérvényt ide kattintva érhetik el.

Sikeres pályázást, de mindenek előtt jó egészséget kíván a CONFINIUM csapata!

FORRÁS: https://www.wko.at/service/haertefall-fonds-phase-2.html