Március 27-től igényelhető az osztrák vállalkozói gyorssegély - Confinium

MÁRCIUS 27-TŐL IGÉNYELHETŐ AZ OSZTRÁK VÁLLALKOZÓI GYORSSEGÉLY

Nyugati szomszédunk kormánya döntött a finanszírozási belső irányelveket illetően, mellyel rögzítette az osztrák vállalkozói gyorssegély alapra való pályázási lehetőségek feltételeit.

A gyorssegély pályázatok operatív feldolgozásában az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) fog közvetlenül eljárni (olyan esetekben is, amikor a pályázó nem tagja a WKO-nak).

A jelenlegi helyzet szerint az első szakaszban (a teljesség igénye nélkül) a következő csoportok nyújthatnak be pályázatokat:

  • egyszemélyes, illetve egyéni vállalkozások,
  • kisvállalkozások, amelyek kevesebb, mint 10 teljes munkaidős, vagy ugyanennyi munkaórának megfelelő részmunkaidős munkavállalót foglalkoztatnak,
  • “szellemi szabadfoglalkozásúak” (előadók és művészek, újságírók, pszichoterapeuták, stb.)

Az első ütemben pályázható, vissza nem térítendő támogatás mértéke: legfeljebb (egyszeri) 1000 EUR.

A kamara információja szerint az osztrák vállalkozói gyorssegély alap támogatásaira 2020. március 27-én, pénteken 17:00 órától adhatók be az igénylések. A pályázatok beadása online, a WKO weboldalán történik. (A cikk alján található forráslink alatti oldalról.) A pályázás menetének további részleteiről az online jelentkezési lap közzététele után adunk tájékoztatást.

A nem kamarai tagoknak előzetesen javasoljuk, hogy keressék ki ún. „KUR“-számukat (Kennziffer des Unternehmensregisters), arra ugyanis a pályázathoz szükségük lesz. Ezt a számot a https://mein.usp.gv.at/home oldalra történő bejelentkezést követően az „Unternehmensdaten“ menüpont alatt találják meg. Az oldalra vélhetően csak (telefonos) digitális aláírással (Handysignatur) fognak tudni bejelentkezni (amellyel ha nem rendelkeznek, akkor azt külön eljárásban kell igényelni).

A kamarai tagoknak elég a GLN szám megadása, amely megtalálható a WKO Firmen ABC oldalon az adott cég vagy vállalkozó neve alatt.

További, részletesebb információt az osztrák vállalkozói gyorssegélyre jogosult vállalkozók köréről, a támogatás mértékéről, feltételeiről, valamint a további pályázati lehetőségekről a www.wko.at/haertefall-fonds oldalon olvashatnak.

Forrás: https://www.wko.at/service/haertefall-fonds-epu-kleinunternehmen.html