TURISZTIKAI VÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA - Confinium

TURISZTIKAI VÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA

Ausztriában a koronavírus járvány által okozott válsághelyzetben a súlyos likviditási nehézségekkel küzdő turisztikai vállalkozások támogatása a kiemelt feladatok közé tartozik. Annak érdekében, hogy e szokatlan kihívásokkal teli időszakban a turizmusban működő KKV-knak a lehető leggyorsabban és a lehető legkisebb bürokráciával lehessen segítséget nyújtani, az Osztrák  Mezőgazdasági és Idegenforgalmi Minisztérium intézkedéscsomagot készített elő az Osztrák Szálloda és Turisztikai Bankkal (ÖHT). Ez a házi bankok által nyújtott hitelek átmeneti finanszírozását hivatott szolgálni, valamint azok kezelési költségének, illetve felelősségvállalási jutalékának átvállalásából áll. Az ÖHT a kérelmező társaságok számára állami felelősséget biztosít 80% mértékben az új áthidaló kölcsönök (folyószámlahitelek) fedezetére. Ennek a sürgősségi intézkedésnek a bejelentett célja az idegenforgalmi vállalkozások likviditásának fenntartása (ellensúlyozandó az árbevételkieséseket), a meglévő munkahelyek megőrzése, a csődök elkerülése, és annak biztosítása, hogy a vállalatok fenntarthassák működő üzleti tevékenységüket.

Az áthidaló finanszírozás maximális összege: 500 000 EUR. A finanszírozás feltétele, hogy az árbevétel várható visszaesése az előző év hasonló időszakához képest legalább 15% legyen. A visszafizetési módozatok terv szerint a vállalkozó és a házi bank közötti megegyezés alapján történik, amelyben az állami felelősség 36 hónapra korlátozódik.

Az igénylőlapon kívül a következő dokumentumokat kell benyújtani:

  • Az üzletmenet leírása
  • Kötelezettségvállalási nyilatkozat
  • A “Coronavirus intézkedéscsomag” finanszírozási kérelem melléklete
  • 2018-as vagy annál újabb éves beszámoló vagy egyéb éves zárás
  • 2020-as előrejelzés (amiből a likviditási igény meghatározható)

FONTOS: A turisztikai támogatást igénybe vevők nem pályázhatnak az az aws garanciaprogram keretében nyújtott támogatásokra.

Osztrák turisztikai vállalkozások támogatása részletes információ: https://www.oeht.at/produkte/coronavirus-massnahmenpaket-fuer-den-tourismus/