Energiatámogatás kisvállalkozásoknak Ausztriában

ENERGIATÁMOGATÁS MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOKNAK AUSZTRIÁBAN

Az energiaköltség-támogatással az osztrák kormány azon mikro- és kisvállalkozásoknak igyekszik segíteni, akik/amelyek korábban az AWS által biztosított energiatámogatást (Energiekostenzuschuss) nem állt módjukban megigényelni. Ez konkrétan egy 110 és 2475 EUR közötti egyösszegű támogatás, amelyet az ágazattól és az éves forgalomtól függően számítanak ki. Az egyösszegű energiatámogatás 2022. évre visszamenőleg igényelhető (csak azon időszakra, amelyre a korábbi energiatámogatást /Energiekostenzuschuss/ nem igényelte meg).

A finanszírozásban olyan kis- és mikrovállalkozások részesülnek, amelyek éves minimális árbevétele 10.000 euró, maximális éves árbevétele 400.000 euró. A finanszírozás az EU de-minimis-irányelvén alapul. (A de minimis támogatás olyan, vállalkozások, vállalatok részére nyújtott csekély összegű állami támogatás, amelyet az uniós tagállamoknak nem kell bejelenteniük az Európai Bizottság felé. Összege vállalkozásonként egy hároméves időszakra maximum 200 000 euró lehet.)

Árbevétel alatt az áfabevallás(ok)ban szereplő 000-es kódszámú (Lieferungen und sonstige Leistungen) mezőben feltüntetett összeg értendő. Amennyiben még nem készült el az éves áfabevallásuk 2022-re, az évközi bevallások (havi vagy negyedéves) ugyanilyen adatait kell összegezni. Ehhez az értékhez hozzá kell adni az ún. összesítő nyilatkozat olyan összegeit, amelyeket az áfabevallás egyébként nem tartalmaz (pl. határon átnyúló szolgáltatások árbevételei).

Az alanyi áfa-mentességet élvező adóalanyok esetén (akik nem nyújtottak be áfabevallást), a 2022-es naptári évre vonatkozó SZJA-bevallások 9040 és 9050 összegeit kell figyelembe venni. Ezeket az összegeket az E1a, E6a vagy K1 bevallási íveken találhatják meg.

Az energiatámogatás iránti kérelmeket 2023. augusztus 8. és 2023. november 30. között kell benyújtani az USP-portálon: https://www.usp.gv.at/

Az energiaköltség-támogatás USP-n keresztüli igénylésének előfeltételei:
  • digitális aláírás (Handysignatur)
  • USP-portálhoz való hozzáférés (regisztráció)
  • vállalkozásának helyes besorolása az osztrák statisztikai hivatal lajstromszáma szerint (ÖNACE kód)

Bővebb információt a támogatással kapcsolatban a https://www.energiekostenpauschale.at/, valamint a https://www.usp.gv.at/beantragung-energiekostenpauschale.html oldalon talál.

A videós tájékoztatást az alábbi linken tekintheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=gr80r3Pxm-c

Irodánk szolgáltatásairól itt tájékozódhat: https://www.confinium.eu/szolgaltatasaink/Vélemény, hozzászólás?