OSS, MOSS vagy IOSS? Új szabályok - Confinium

OSS, MOSS vagy IOSS?

2021.07.01-jétől a távolsági (online) értékesítés áfa- és vámszabályai alapvetően változnak az unió területén. Ezen cikkünkben a távolsági értékesítés fontosabb változásait írjuk le.

A B2C (bussiness-to-consumer, azaz fogyasztók felé történő) e-kereskedelem az ún. távolsági értékesítés kategóriájába tartozik. Ennek szabályai 2021.07.01-jétől jelentősen változnak, egyszerűsödnek. Eddig ugyanis azon vállalkozásoknak, amelyek távolsági értékesítéssel foglalkoztak, folyamatosan nyomon kellett követniük, hogy melyik tagállamba milyen összértékű árut értékesítettek, és hogy az adott tagállam milyen (árbevételi) küszöbértéket határozott meg. Ezen felül gyakran előfordult, hogy adószámot is kellett igényelni azon államokban, amelyekbe a küszöbérték átlépésre került. Ilyen esetekben a célországban adóbevallást kellett benyújtani, illetve az adott tagállam felé az áfát meg kellett fizetni.

Mint korábban az elektronikus szolgáltatások esetében, az EU a távolsági értékesítések esetére is bevezeti az ún. „mini egyablakos rendszer“-hez (MOSS) hasonló rendszert, ami „egyablakos rendszer“ (one-stop-shop, OSS) néven lesz majd elérhető. Ezzel a célországbeli regisztrációs kötelezettség megszűnik.

Egyszerűsített eljárás

Az értékesítő vállalkozás a továbbiakban saját illetőségének (általában székhelyének) megfelelő országban regisztrálhat az OSS-felületén, és saját nyelvén, ezen portálon keresztül tehet eleget bevallási, illetve adófizetési kötelezettségének.

Az OSS alkalmazása azonban opcionális, tehát a vállalkozó a korábbiaknak megfelelően továbbra is fenntarthatja eddig kiváltott adószámait, illetve újabb tagállamokba is bejelentkezhet, ahová távolsági értékesítést teljesít.  Az új jogszabály azonban eltörli a 35.000 EUR (illetve helyenként 100.000 EUR) küszöbértékeket, helyettük ugyanis egy egységes 10.000 EUR küszöbérték kerül bevezetésre, amely érték az ÖSSZESÍTETT külföldi távértékesítésre vonatkozó összeghatár. Ezen összegen felül tehát minden távértékesítés esetén a célország áfa-szabályait kell alkalmazni. Ez alatt az érték alatt (úgy ahogy eddig is volt) az értékesítő vállalkozás választhat, hogy melyik ország áfa-szabályait alkalmazza (a sajátját vagy a célországét).

2021. július 1-jétől a 150 EUR (belső) értéket meg nem haladó, nem jövedékiadó-köteles termékek (import) távértékesítéseit is bevonják az OSS-be, amely alrendszerét IOSS-nek nevezték el. Ennek alkalmazásával a termék importja mentes az import áfa alól. Az IOSS-t a belföldön, a Közösség más tagállamában, továbbá harmadik országban letelepedett adózók is választhatják. A belföldön nem letelepedett adózók – a Norvég Királyságban letelepedett adózók kivételével – az IOSS-t belföldön letelepedett közvetítő igénybevételével alkalmazhatják.

Aktualitások menüpontunkban rendszeresen olvashat érdekes és hasznos cikkeket, kövessen minket a Facebookon is.Vélemény, hozzászólás?