OSZTRÁK VÁLLALKOZÓI TB JÁRULÉKOK - Confinium

OSZTRÁK VÁLLALKOZÓI TB JÁRULÉKOK

Az osztrák vállalkozói tb járulékok rendszerét érdemes és javasolt még a vállalkozás vagy cégalapítást megelőzően megismerni.

Ausztriában vállalkozóként az SVS (Sozialversicherungsanstalt der Selbständigen) az illetékes társadalombiztosító. Vállalkozónak alapvetően az egyéni vállalkozók, OG és KG tagok, a szabadfoglalkozásúak, valamint a nem munkaviszonyban tevékenykedő GmbH ügyvezetők számítanak. Az akár online is elvégezhető regisztrációt követően megállapításra kerül a negyedévente fizetendő vállalkozói tb járulék összege. A vállalkozóvá válás első három évében fix negyedéves járulékokat kell fizetni, ez 2022-ben 422,97 euro. A negyedik évtől kezdve az előző évek jövedelemadóját megállapító adóhatározatok (Einkommensteuerbescheid) alapján utólag kerül korrigálásra (megnövelésre) a már befizetett járulék, amennyiben a jövedelem/nyereség nagysága ezt indokolttá teszi. Korrekció esetén a már befizetett és az utólag véglegesített járulék közötti különbözetet a következő évben kell négy részletben – az aktuális járulékok mellett – kiegyenlíteni. Az utólagos korrekció a vállalkozás első két évére vonatkozóan csak a nyugdíjbiztosítás (Pensionsversicherung) esetében valósul meg. Bármikor lehet kérni az aktuálisan fizetett negyedéves járulékok megemelését vagy csökkentését.

Járulékszámítás

2022-ben a járulékalap a havi betegbiztosítási járulék (6,8%), a nyugdíj- (18,5%) és az előtakarékossági járulék (1,53%) esetében minimálisan 485,85 euro. Ezen kívül havonta fizetendő 10,64 euro balesetbiztosítási járulék. Érdemes tudni, hogy Ausztriában a vállalkozói tb járulékok évről évről folyamatosan csökkenek.

Bizonyos összegű jövedelem (2022-ben évi 5.830,20 euro), illetve évi 35.000,- euro árbevétel alatt lehet kérni a mentesülést a vállalkozói tb járulék fizetés alól. Ez alól kivételt képez a havi 10,64 euros balesetbiztosítási járulék, amit ebben az esetben is fizetni kell. A mentesülés esetében – amennyiben nincs egyéb, például munkaviszonyból származó biztosítás – nincs biztosítási védelem. Amennyiben a jövedelem mégis meghaladja a 5.830,20 eurot, utólag be kell fizetni a járulékokat (ezt az adóhatározat kézhezvételét követően 8 héten belül jelezni kell az SVS-nek). A járulékalap és a különböző járulékelemek számításával kapcsolatos részletes információ német nyelven többek között itt található.

Több országban is dolgozom, hol fizetek tb járulékot?

A társadalombiztosítás szempontjából is speciális esetnek számít a több (tag)államban folytatott jövedelemszerző tevékenység. Az EU-n belül alapszabály, hogy csak egy tagállamban lehetünk biztosítottak. A jogszabályok komplexitására tekintettel az ilyen eseteket egyedileg meg kell vizsgálni. Osztrák vállalkozói tb járulékok témakörben kérdéseivel az Elérhetőségek menüpont alatt található telefonszámon vagy email címen fordulhat hozzánk.

Szolgáltatásaink cégeknek, vállalkozóknak: https://www.confinium.eu/szolgaltatasaink/

 Vélemény, hozzászólás?