Vállalkozás Ausztriában, osztrák cégalapítás - Confinium
vállalkozás Ausztriában

Vállalkozás Ausztriában a megfelelő információk birtokában

Leendő vállalkozóként különösen fontos a hiteles forrásból származó, megfelelő információ. Ez fokozottan igaz, amennyiben egy másik országban, pl. Ausztriában indul az új cég vagy vállalkozás. Az esetleges buktatókat nem szabad sem lebecsülni, sem túlértékelni. Mi történik, ha nem elég körültekintően zajlik a külföldi, jelen esetben osztrák cégalapítás? Nos, a gyakorlatban látható, hogy sokkal nagyobb eséllyel fut zátonyra, mint abban az országban, ahol a vállalkozó az anyanyelvén tud kommunikálni, tájékozódni, alapjaiban ismeri a hivatalok felépítését, otthonosan mozog az ügyintézésben, gond nélkül bonyolít le hivatalos telefonokat.

És mi történik akkor, ha valakit az esetlegesen felmerülő nehézségek tartanak vissza egy potenciálisan sikeres, külföldi vállalkozástól? Bizony, lehet, hogy élete nagy lehetőségét szalasztja el. A valódi vállalkozói gondolkodás alapvetően nem ismer (ország)határokat. A komfortzónából – azaz az anyanyelvi környezetből – való kimozdulás viszont együtt kell, hogy járjon annak felismerésével, hogy az ismeretlen terepen szükség lesz egy biztos támaszra, egy iránytűre, amely segít eligazodni, megfelelő döntéseket hozni, és elkerülni a kisebb-nagyobb buktatókat. Mindemellett pedig segít a lehetőségek optimális kiaknázásában is. A Sopronban irodával rendelkező Confinium cégcsoport osztrák társasági jog és adózás területén, valamint a könyvelésben, bérszámfejtésben képzett és tapasztalt csapata arra specializálódott, hogy ilyen biztos támaszként és megbízható iránytűként segítse ügyfeleit az ausztriai cégalapítás olykor rögös, de megfelelő döntések mentén haladva jövedelmező és fenntartható vállalkozás felé vezető útján.

Szakértő tanácsadás az Ön vállalkozásának

A tanácsadás szerepe és terjedelme igen eltérő lehet. Természetesen ez attól is függ, hogy mi a kiinduló helyzet. Teljesen más kérdések merülhetnek fel egy olyan esetben például, ha valaki a saját szakmájában tervezi egyéni vállalkozóként Ausztriában a vállalkozás elindítását, vagy ha ő maga nem rendelkezik a szükséges jogosítványokkal. Továbbá speciális, európai uniós jogszabályok ismeretére és alkalmazására van szükség abban az esetben, ha a képesítés és a szakmai tapasztalat Ausztrián kívüli országban került megszerzésre. Hasonló módon felmerülhet a kérdés, ha kettő vagy több fő szeretne együtt olyan önálló tevékenységet végezni, amelyhez egyikük sem rendelkezik a szükséges képesítéssel és tapasztalattal. Az első tanácsadáson egyéni vállalkozók esetében általában a tevékenységi engedély, adózás és a társadalombiztosítás kérdései kerülnek áttekintése, megvitatásra, ezzel szemben egy osztrák cég alapítása vagy megvásárlása ennél sokkal összetettebb témakör, kezdve a társasági szerződés szükségességétől egészen a cégbejegyzésig.

Az sem mindegy, hogy a tervezett vállalkozás mellett milyen egyéb más jövedelemszerző tevékenység áll fenn Ausztriában és/vagy Magyarországon, vagy akár egy vagy több másik államban. Ezeket a tervezésnél mind figyelembe kell venni (adóoptimalizáció, kettős adóztatást elkerülő egyezmények, párhuzamos tb jogviszonyok, szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló EU-s jogszabályok stb.). A személyre szabott tanácsadás a legjobb lehetőség a legfontosabb pontok közös átgondolására, az információk rendszerezésére és a megfelelő döntések előkészítésére. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Ausztriában mind az adózás, mind a társadalombiztosítás eltér a magyar szabályozástól, gyakorlattól, sokan talán nem is
gondolnák, mennyire.

Vállalkozás Ausztriában – a „nulladik” lépés

Elsőként mindenképpen egy személyes konzultáció javasolt. Amennyiben ez nem lehetséges, készséggel állunk rendelkezésre online konferenciabeszélgetés keretében az Önnek leginkább megfelelő applikáció alkalmazásával. A konzultáció során átbeszélünk minden lényeges kérdést, szempontot. Sokszor az első teendő tisztázni, illetve pontosítani az „azt hallottam” és „azt olvastam” típusú információk valóságtartalmát, aktualitását. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen szinte minden leendő vállalkozó rendelkezik valamilyen előzetes ismerettel az osztrák cégalapítás, vállalkozás, adózás, foglalkoztatás tekintetében, azonban tapasztalataink alapján ezek sok esetben „városi legendák”, azaz elavult, félreértett, irreleváns vagy részinformációk.

A cégalapítással kapcsolatos tanácsadás során az első feladatok egyike a tevékenységi kör és a cégforma átbeszélése, kiválasztása. Ez az osztrák cégalapítás egyik fontos állomása. Mivel mindkét témakört illetően bizonyos esetekben elkerülhetetlen a hosszú ideig tartó előkészítő fázis, ezért nagyon fontos, hogy legalább 3 hónappal a tervezett indulás előtt kerüljön sor az első konzultációra.

A vállalkozói tanácsadás természetesen nem csak az indulásnál lehet döntő jelentőségű. Akár a piac, a jogszabályok vagy a körülmények – általában nem várt, előre nem ismert – változása, akár az üzleti stratégia tudatos átalakítása, módosítása előidézhet olyan helyzeteket, amikor szükségessé válhat egy elemző áttekintés, a felmerülő kérdések megválaszolása. Ilyen lehet többek között az ausztriai és egy másik állambeli adózás előnyeinek és hátrányainak összehasonlítása, egy új tevékenység felvétele, vagy akár a vállalkozás tervezett szüneteltetése Ausztriában. Abban az esetben is javasoljuk célzott tanácsadás igénybevételét, amennyiben alkalmazottakat szeretne foglalkoztatni. Ausztriában az adózás mellett a foglalkoztatás a másik, nagyon sok előírást és speciális ismeretet magába foglaló terület.

A tanácsadás árképzéséről az első konzultáción, illetve írásos árajánlat keretében adunk tájékoztatást. Üzletpolitikánk egyik legfontosabb eleme, hogy díjainkat transzparens és nyomon követhető módon szabjuk ki, és számoljuk el. Elsődleges célunk minden esetben az ügyfelek elégedettsége és üzleti sikere. Ennek megfelelően mindig igyekszünk a legoptimálisabb mennyiségű, célzott és releváns információt átadni az aktuális piaci viszonyoknak megfelelő áron.

Igénybe venné szolgáltatásainkat?