Szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában- Confinium

A SZABADSÁG KIADÁSÁVAL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB AUSZTRIAI TUDNIVALÓK

Szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy nyugati szomszédainknál nincs egységes „munka törvénykönyve”. A szabadnapokkal kapcsolatos előírásokat a szabadságtörvény (Urlaubsgesetz) tartalmazza. Ausztriában a munkavállalók éves alapszabadsága nem napokban, hanem hetekben, pontosabban 5 hétben van meghatározva (25 év munkaviszony után ez 6 hétre emelkedik). Ez az 5 hét szabadság nem naptári évre, hanem a belépés dátumától egy évig tartó időszakra (=Urlaubsjahr/Arbeitsjahr, azaz „munkaügyi év”) vonatkozik. Az 5 hét átszámítása szabadnapokra következőképpen történik: heti 5 munkanap esetén 5×5=25, heti 3 munkanap esetén 3×5=15, heti 1 munkanap esetén 1×5=5 szabadnap egy munkaügyi évre stb.

A szabadság alapesetben kizárólag közös megállapodás útján adható, illetve vehető ki, ennek során mindkét félnek figyelembe kell venni a másik érdekeit is. A szabadnapok 3 év alatt évülnek el. A munkaviszony végén a ki nem vett, és még el nem évült szabadnapokat ki kell fizetni (Urlaubsersatzleistung).

Fontos tudni, hogy a szabadnapokra irányuló jogosultság a részmunkaidős munkavállalókra is ugyanúgy vonatkozik, mint a teljes munkaidőben dolgozókra. Tehát ugyanannyi nap szabadság jár annak, aki heti 5 napon dolgozik napi 2 órát, mint aki heti 5 napon dolgozik napi 8 órát.

Különleges szabadnapok

A bevezetőben hivatkozott cikkünkben részletesebben is tárgyalt ágazati kollektív szerződések sok esetben tartalmaznak az alapszabadságon túl további kivehető szabadnapokat. Ezek például a fontos családi eseményekhez kötődnek.

További különleges szabadnap a korábban evangélikus ünnepnek minősülő nagypéntek (Karfreitag). A nagypéntek 2019 márciusa óta már a korábban „privilegizált” egyház hívei számára sem munkaszüneti nap. Ehelyett azóta úgynevezett „személyes ünnepnapról” beszélünk. Ez lényegében egy egyoldalúan kivehető rendes szabadnap, amelyhez nem szükséges a munkaadó hozzájárulása. Szükséges viszont egy írásos, eredeti aláírással ellátott nyilatkozat a munkavállaló részéről. A nyilatkozatot legalább 3 hónappal a szabadnapként “kivenni kívánt nagypéntek” előtt (2021-ben tehát 2021. január 2-ig) át kell adni a munkaadónak.

Amennyiben a munkaügyi évenkénti 2×1 hét fizetett ápolási távollét (Pflegefreistellung) időkerete kimerült, és a munkavállaló 12 év alatti beteg gyermeke igazoltan ápolásra szorul, a munkavállaló az ápolás idejére egyoldalúan vehet ki rendes szabadságot (az aktuális munkaév még fel nem használt szabadnapjai terhére).

Gyakorlati tippek munkaadóknak

Mint láthattuk, a szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában részben eltérnek a magyarországi szabályozástól. Vannak további gyakorlati jelentőségű tudnivalók, amikkel nem árt tisztában lennünk, ha osztrák cégként, vállalkozóként munkavállalókat foglalkoztatunk. Ilyen többek között a szabadnapok megelőlegezése (Urlaubsvorgriff), vagy a szabadság pénzben való megváltása a munkaviszony alatt (Urlaubsablöse). Utóbbiról azt kell tudni, hogy tilos. A szabadság megelőlegezése, azaz a „túlvett szabadság” alapvetően nem tilos, azonban a szabadnapok előrehozott felhasználását mindenképpen érdemes írásos megállapodás formájában engedélyezni a munkavállaló részére. Az előrehozott szabadság engedélyezése a munkaadó számára jelentős kockázatot hordoz magában arra az esetre nézve, ha a munkaviszony a megelőlegezett szabadság keletkezése előtt véget ér, ugyanis a visszafizettetés lehetőségei erősen korlátozottak.

További információk német nyelven:

https://www.wko.at/service/arbeitsrecht-sozialrecht/Urlaubsanspruch.html

 32 hozzászólás

 • Kovács Tamás

  Kedves Adrienn!

  Szabadnapokkal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy válóper esetén jár-e különleges szabadnap a munkavállalónak és ha igen akkor az hány nap? Válaszát köszönöm.

  Kovács Tamás

 • Ódor Adrienn

  Kedves Tamás! A kiadható pótszabadságokat az ágazati kollektív szerződés tartalmazza, ott tud utánanézni (a lehetséges pótszabadságok közül a válóper pl. “Vorladungen von Behörden” vagy “Amtswege” vagy “Behördenwege” kategóriába tartozhat.)

 • Gábor Bertram

  Kedves Adrienn!
  A heti szabadnapot kiválthatja e a munkaadó szabadsággal. Amennyiben kérek egy hét szabadságot, kiírhatja pusztán 7 nap szabadságra, vagy köteles e a heti szabadnapokat is figyelembe venni? 5+2
  Köszönettel: Gábor

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Az Ön által leírt esetben 5 nap szabadságról van szó. Szabadságnak csak azokat a napokat lehet/kell kivenni, amikor amúgy dolgozott volna.

   • Imre László

    Szeretném megkérdezni hogy egy hónapban igaz 2 és fél szabadság jár. Köszönöm szépen

    • Ódor Adrienn

     Kedves Imre László! Amennyiben heti 5 napot dolgozik, egy hónapban 25/12=2,08 nap szabadság jár.

 • Troják Olivia

  Kedves Adrienn! Szezon munka ideje alatt , heti 6 napos , napi 9 órás munka renddel, hogy néz ki a szabadság egy hónapban? Köszönöm válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Olivia! Mivel a szálloda- és vendéglátóiparra vonatkozó ágazati kollektív szerződés egyértelműen meghatározza a legfeljebbb 5 napos munkahetet, a hatodik nap mindig túlórának számít, így az a szabadság mértékét nem befolyásolja. Tehát ugyanúgy évi 25 nap jár, mint normál heti 5 napos munkarend mellett. Az egy hónapra járó szabadságnapok számát az előző kérdésre adott válaszom tartalmazza. A napi munkaórák száma nem befolyásolja a szabadság mértékét.

   • Balázs

    Üdvözlöm Adrienn. Olyan kérdésem lenne, hogy házasság kötésre jár e?? Cégnél egy kolléga mondta, hogy régen járt de nem biztos már. Köszönöm.

 • Bb

  Ha táppénzen vagyok és 2hét múlva veszek ki 2nap szabadságot azt megvonhatják tőlem a táppénz miatt?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Barbara! Nincs ilyen megkötés. Ausztriában szabadság (Urlaub) a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös megegyezése alapján adható ki, amely során figyelembe kell venni mindkét fél jogos érdekeit.

 • Zoltan

  Kedves Adrienn!
  Január 20-án kezdtem dolgozni a cégnél, viszont június 1-től Karentz-en leszek jövő év márciusig (40órás munkaviszony). Ebben az esetben csak a januártól júniusig terjedő időszakig vagyok jogosult a szabadságra, vagy kivehető a teljes 5 hét? Esetleg àtvihető e a következő évre?
  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Igen, Elternkarenz (“szülői fizetés nélküli szabadság”) esetén 2023-ban csak a január 20. és május 31. közötti időszakra járó szabadság jár Önnek. A ki nem vett szabadság átvihető a következő évre.

 • Kovacs Monika

  Kedves Adrienn!Ausztriaban szabadsag alatt lehet dolgozni egy masik cegnel?A ferjem szabadsaga alatt talalt egy masik munkahelyet ahol azonnali kezdessel felvennek es arra gondolt hogy az elozo munkahelyen a szabadsaga alatt lenne a felmondasi ideje. Kivitelezheto ez?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Mónika! Ausztriában szabadságot csak mindkét fél (munkáltató és munkavállaló) beleegyezésével lehet kivenni, illetve kiadni. Amennyiben a munkáltató hozzájárul a szabadsághoz, akkor elvileg lehetséges, hogy a felmondási idő alatt máshol dolgozzon a férje. Néhány dologra azonban felhívnám a figyelmet: Amennyiben a jelenlegi és a leendő munkaadó azonos ágazathoz tartozik, akkor részleteiben meg kell vizsgálni a kérdést. A munkaszerződés is tartalmazhat párhuzamos munkaviszony folytatására vonatkozó szabályozást, esetleg tiltást. Számításba, illetve figyelembe kell venni továbbá a felmondási idő hosszát, illetve a felhasználható szabadságnapok számát. A párhuzamos munkaviszonyok minden esetben adóbevallási, illetve adott esetben utólagos tb-járulékfizetési kötelezettséget vonnak maguk után.

 • Szabó Katalin

  Üdvözlöm!
  Szeretnék érdeklődni,májustól a cég agol dolgozom ‘gasztronómia, 173h /hó írt elő..ezzel nincs gond…
  Viszont a fizetett ünnepnapokat szabadnapként adja ki és nem számolja be a munkaórába..legális e ez?
  Bevásárlóközpontban van az étterem a vasárnap fix mert zárva van..persze a fizetett ünnepnapokon is..
  Válaszát tisztelettel megöszönöm!
  Szabó Katalin

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! Abban az esetben, ha a megállapodás/munkaszerződés szerint nincs fix beosztása vagy fix heti munkarendje, akkor elképzelhető, hogy a pl. havonta változó beosztás szerint éppen ünnepnapra esik a szabadnap. Ha nem erről van szó, hanem esetleg arról, hogy a munkáltató láthatóan “szisztematikusan” adja ki az ünnepnapokat szabadnapnak, akkor a kérdést közelebbről meg kell vizsgálni. Utóbbi esetben az Arbeiterkammer vagy osztrák munkajogász tud Önnek segíteni.

 • Kinga

  Kedves Adrien!
  Mennyi szabadság jár abban az esetben, ha csak 4 napos munka heteim vannak?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kinga! 4×5=20 nap szabadság jár 4 napos munkahét esetén egy munkaügyi évre. A “munkaügyi év” magyarázatát megtalálja a cikkben.

 • Kedves Adrien!

  Megszeretném kérdezni após halála után jár e valami szabadság ausztriában.
  Köszönöm előre is válaszát
  Tisztelettel : Éva

  • Ódor Adrienn

   Kedves Éva! Ausztriában a pótszabadságokról (Sonderurlaub, Entgeltfortzahlung bei Arbeitsverhinderung aus sonstigen/persönlichen Gründen, Freizeit bei Dienstverhinderungen stb.), illetve azok mértékéről konkrétan általában az adott ágazati kollektív szerződés rendelkezik.

 • Kropf károly

  Szèpjonapot
  Kèrdèsem lenne hogy ha Március 16.-án kezdtem dolgozni ès Augusztus 31 -èn vège a munkaviszonyomnak akkor hány nap szabadságom van?Fèl honapra is jár?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Károly! Amennyiben a munkaszerződés/Dienstzettel szerint heti 5 napot dolgozik, akkor március 16-tól augusztus 31-ig 12 nap kivehető szabadsága van. Számítás heti 5 munkanap esetén: 365 naptári napra járó szabadságok száma (25 nap) osztva 365-tel és szorozva a március 16-tól augusztus 31-ig eltelt naptári napok számával (169), azaz 25/365×169=11,58. Amennyiben a szabadságot kiveszi, akkor minden esetben felfelé kell kerekíteni, tehát 12 nap. A kilépéskor a ki nem vett szabadságokért járó pénzbeli szabadságmegváltás számítás esetén nem kerekítünk.
   Ha a heti munkarendje nem 5 nap, akkor a fenti számítás ennek megfelelően változik (ha pl. 4 napot dolgozik a héten, akkor a 25 helyett 20-szal kell számolni).

 • Csepi Viktória

  Kedves Adrienn
  2022 április 25-ével kezdve heti 20 órás bejelentéssel dolgozom ausztriában szöllőben. Nekem jár szabadság? Ha igen mennyi nap egy évben?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Viktória! A heti munkanapok száma alapján lehet kiszámolni, hogy hány nap szabadság jár. Ha heti 5 napot dolgozik, akkor 365 napra 25 nap szabadság jár, ha heti 4 napot dolgozik, akkor 365 napra 20 nap szabadság jár. A 365 napot a belépés dátumától (az Ön esetében 2022. április 25) kell számolni.

 • Németh Gergely

  Kedves Adrienn

  Szeretném megkérdezni , hogy Ausztriában a gyermekek után jár-e plusz szabadnap, ha igen , mennyi ? Köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gergely! Az éves szabadságon felül járó esetleges plusz szabadságokra vonatkozó információt az ágazati kollektívszerződés tartalmaz. Ezen kívül – a törvényben előírt feltételek teljesülése esetén – Pflegefreistellung jogcímen lehet plusz szabadságot igénybe venni.

 • Fehér Nóra

  Kedves Adrienn!
  Férjemék átálltak a 4 napos munkahétre, de ugyangy 38,5 órát dolgoznak, mint eddig. 25 vagy 20 nap szabadság jár nekik?
  Köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Nóra! A szabadság a heti munkanapok számától függ, ezért 4 napos munkahét esetén 20 nap jár egy (munkaügyi) évre.

 • Heni

  Kedves Adrienn ,

  6 napos munkahétben dolgozom és az lenne a kérdésem , hogy ha nem kapom meg a heti pihenőmet (1-2 hétig vagy akár 4 is )akkor van-e valami szorzó vagy plusz nap ami jár emiatt ?!

  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Heni! Részletesebb információ lenne szükséges a pontos válaszhoz, többek között mivel figyelembe kell venni az ágazati kollektív szerződésben és a munkaszerződésben foglaltakat is. Attól is függ a kérdés megítélése, hogy van-e rugalmas munkaidőkeretre vonatkozó írásos megállapodás (Durchrechnungsvereinbarung).

Vélemény, hozzászólás?