Szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában- Confinium

A SZABADSÁG KIADÁSÁVAL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB AUSZTRIAI TUDNIVALÓK

Szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy nyugati szomszédainknál nincs egységes „munka törvénykönyve”. A szabadnapokkal kapcsolatos előírásokat a szabadságtörvény (Urlaubsgesetz) tartalmazza. Ausztriában a munkavállalók éves alapszabadsága nem napokban, hanem hetekben, pontosabban 5 hétben van meghatározva (25 év munkaviszony után ez 6 hétre emelkedik). Ez az 5 hét szabadság nem naptári évre, hanem a belépés dátumától egy évig tartó időszakra (=Urlaubsjahr/Arbeitsjahr, azaz „munkaügyi év”) vonatkozik. Az 5 hét átszámítása szabadnapokra következőképpen történik: heti 5 munkanap esetén 5×5=25, heti 3 munkanap esetén 3×5=15, heti 1 munkanap esetén 1×5=5 szabadnap egy munkaügyi évre stb.

A szabadság alapesetben kizárólag közös megállapodás útján adható, illetve vehető ki, ennek során mindkét félnek figyelembe kell venni a másik érdekeit is. A szabadnapok 3 év alatt évülnek el. A munkaviszony végén a ki nem vett, és még el nem évült szabadnapokat ki kell fizetni (Urlaubsersatzleistung).

Fontos tudni, hogy a szabadnapokra irányuló jogosultság a részmunkaidős munkavállalókra is ugyanúgy vonatkozik, mint a teljes munkaidőben dolgozókra. Tehát ugyanannyi nap szabadság jár annak, aki heti 5 napon dolgozik napi 2 órát, mint aki heti 5 napon dolgozik napi 8 órát.

Különleges szabadnapok

A bevezetőben hivatkozott cikkünkben részletesebben is tárgyalt ágazati kollektív szerződések sok esetben tartalmaznak az alapszabadságon túl további kivehető szabadnapokat. Ezek például a fontos családi eseményekhez kötődnek.

További különleges szabadnap a korábban evangélikus ünnepnek minősülő nagypéntek (Karfreitag). A nagypéntek 2019 márciusa óta már a korábban „privilegizált” egyház hívei számára sem munkaszüneti nap. Ehelyett azóta úgynevezett „személyes ünnepnapról” beszélünk. Ez lényegében egy egyoldalúan kivehető rendes szabadnap, amelyhez nem szükséges a munkaadó hozzájárulása. Szükséges viszont egy írásos, eredeti aláírással ellátott nyilatkozat a munkavállaló részéről. A nyilatkozatot legalább 3 hónappal a szabadnapként “kivenni kívánt nagypéntek” előtt (2021-ben tehát 2021. január 2-ig) át kell adni a munkaadónak.

Amennyiben a munkaügyi évenkénti 2×1 hét fizetett ápolási távollét (Pflegefreistellung) időkerete kimerült, és a munkavállaló 12 év alatti beteg gyermeke igazoltan ápolásra szorul, a munkavállaló az ápolás idejére egyoldalúan vehet ki rendes szabadságot (az aktuális munkaév még fel nem használt szabadnapjai terhére).

Gyakorlati tippek munkaadóknak

Mint láthattuk, a szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában részben eltérnek a magyarországi szabályozástól. Vannak további gyakorlati jelentőségű tudnivalók, amikkel nem árt tisztában lennünk, ha osztrák cégként, vállalkozóként munkavállalókat foglalkoztatunk. Ilyen többek között a szabadnapok megelőlegezése (Urlaubsvorgriff), vagy a szabadság pénzben való megváltása a munkaviszony alatt (Urlaubsablöse). Utóbbiról azt kell tudni, hogy tilos. A szabadság megelőlegezése, azaz a „túlvett szabadság” alapvetően nem tilos, azonban a szabadnapok előrehozott felhasználását mindenképpen érdemes írásos megállapodás formájában engedélyezni a munkavállaló részére. Az előrehozott szabadság engedélyezése a munkaadó számára jelentős kockázatot hordoz magában arra az esetre nézve, ha a munkaviszony a megelőlegezett szabadság keletkezése előtt véget ér, ugyanis a visszafizettetés lehetőségei erősen korlátozottak.

További információk német nyelven:

https://www.wko.at/service/arbeitsrecht-sozialrecht/Urlaubsanspruch.html

 14 hozzászólás

 • Kovács Tamás

  Kedves Adrienn!

  Szabadnapokkal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy válóper esetén jár-e különleges szabadnap a munkavállalónak és ha igen akkor az hány nap? Válaszát köszönöm.

  Kovács Tamás

 • Ódor Adrienn

  Kedves Tamás! A kiadható pótszabadságokat az ágazati kollektív szerződés tartalmazza, ott tud utánanézni (a lehetséges pótszabadságok közül a válóper pl. “Vorladungen von Behörden” vagy “Amtswege” vagy “Behördenwege” kategóriába tartozhat.)

 • Gábor Bertram

  Kedves Adrienn!
  A heti szabadnapot kiválthatja e a munkaadó szabadsággal. Amennyiben kérek egy hét szabadságot, kiírhatja pusztán 7 nap szabadságra, vagy köteles e a heti szabadnapokat is figyelembe venni? 5+2
  Köszönettel: Gábor

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Az Ön által leírt esetben 5 nap szabadságról van szó. Szabadságnak csak azokat a napokat lehet/kell kivenni, amikor amúgy dolgozott volna.

   • Imre László

    Szeretném megkérdezni hogy egy hónapban igaz 2 és fél szabadság jár. Köszönöm szépen

    • Ódor Adrienn

     Kedves Imre László! Amennyiben heti 5 napot dolgozik, egy hónapban 25/12=2,08 nap szabadság jár.

 • Troják Olivia

  Kedves Adrienn! Szezon munka ideje alatt , heti 6 napos , napi 9 órás munka renddel, hogy néz ki a szabadság egy hónapban? Köszönöm válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Olivia! Mivel a szálloda- és vendéglátóiparra vonatkozó ágazati kollektív szerződés egyértelműen meghatározza a legfeljebbb 5 napos munkahetet, a hatodik nap mindig túlórának számít, így az a szabadság mértékét nem befolyásolja. Tehát ugyanúgy évi 25 nap jár, mint normál heti 5 napos munkarend mellett. Az egy hónapra járó szabadságnapok számát az előző kérdésre adott válaszom tartalmazza. A napi munkaórák száma nem befolyásolja a szabadság mértékét.

   • Balázs

    Üdvözlöm Adrienn. Olyan kérdésem lenne, hogy házasság kötésre jár e?? Cégnél egy kolléga mondta, hogy régen járt de nem biztos már. Köszönöm.

 • Bb

  Ha táppénzen vagyok és 2hét múlva veszek ki 2nap szabadságot azt megvonhatják tőlem a táppénz miatt?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Barbara! Nincs ilyen megkötés. Ausztriában szabadság (Urlaub) a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös megegyezése alapján adható ki, amely során figyelembe kell venni mindkét fél jogos érdekeit.

 • Zoltan

  Kedves Adrienn!
  Január 20-án kezdtem dolgozni a cégnél, viszont június 1-től Karentz-en leszek jövő év márciusig (40órás munkaviszony). Ebben az esetben csak a januártól júniusig terjedő időszakig vagyok jogosult a szabadságra, vagy kivehető a teljes 5 hét? Esetleg àtvihető e a következő évre?
  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Igen, Elternkarenz (“szülői fizetés nélküli szabadság”) esetén 2023-ban csak a január 20. és május 31. közötti időszakra járó szabadság jár Önnek. A ki nem vett szabadság átvihető a következő évre.

Vélemény, hozzászólás?