Szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában- Confinium

A SZABADSÁG KIADÁSÁVAL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB AUSZTRIAI TUDNIVALÓK

Szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy nyugati szomszédainknál nincs egységes „munka törvénykönyve”. A szabadnapokkal kapcsolatos előírásokat a szabadságtörvény (Urlaubsgesetz) tartalmazza. Ausztriában a munkavállalók éves alapszabadsága nem napokban, hanem hetekben, pontosabban 5 hétben van meghatározva (25 év munkaviszony után ez 6 hétre emelkedik). Ez az 5 hét szabadság nem naptári évre, hanem a belépés dátumától egy évig tartó időszakra (=Urlaubsjahr/Arbeitsjahr, azaz „munkaügyi év”) vonatkozik. Az 5 hét átszámítása szabadnapokra következőképpen történik: heti 5 munkanap esetén 5×5=25, heti 3 munkanap esetén 3×5=15, heti 1 munkanap esetén 1×5=5 szabadnap egy munkaügyi évre stb.

A szabadság alapesetben kizárólag közös megállapodás útján adható, illetve vehető ki, ennek során mindkét félnek figyelembe kell venni a másik érdekeit is. A szabadnapok 3 év alatt évülnek el. A munkaviszony végén a ki nem vett, és még el nem évült szabadnapokat ki kell fizetni (Urlaubsersatzleistung).

Fontos tudni, hogy a szabadnapokra irányuló jogosultság a részmunkaidős munkavállalókra is ugyanúgy vonatkozik, mint a teljes munkaidőben dolgozókra. Tehát ugyanannyi nap szabadság jár annak, aki heti 5 napon dolgozik napi 2 órát, mint aki heti 5 napon dolgozik napi 8 órát.

Különleges szabadnapok

A bevezetőben hivatkozott cikkünkben részletesebben is tárgyalt ágazati kollektív szerződések sok esetben tartalmaznak az alapszabadságon túl további kivehető szabadnapokat. Ezek például a fontos családi eseményekhez kötődnek.

További különleges szabadnap a korábban evangélikus ünnepnek minősülő nagypéntek (Karfreitag). A nagypéntek 2019 márciusa óta már a korábban „privilegizált” egyház hívei számára sem munkaszüneti nap. Ehelyett azóta úgynevezett „személyes ünnepnapról” beszélünk. Ez lényegében egy egyoldalúan kivehető rendes szabadnap, amelyhez nem szükséges a munkaadó hozzájárulása. Szükséges viszont egy írásos, eredeti aláírással ellátott nyilatkozat a munkavállaló részéről. A nyilatkozatot legalább 3 hónappal a szabadnapként “kivenni kívánt nagypéntek” előtt (2021-ben tehát 2021. január 2-ig) át kell adni a munkaadónak.

Amennyiben a munkaügyi évenkénti 2×1 hét fizetett ápolási távollét (Pflegefreistellung) időkerete kimerült, és a munkavállaló 12 év alatti beteg gyermeke igazoltan ápolásra szorul, a munkavállaló az ápolás idejére egyoldalúan vehet ki rendes szabadságot (az aktuális munkaév még fel nem használt szabadnapjai terhére).

Gyakorlati tippek munkaadóknak

Mint láthattuk, a szabadnapokra vonatkozó legfontosabb szabályok Ausztriában részben eltérnek a magyarországi szabályozástól. Vannak további gyakorlati jelentőségű tudnivalók, amikkel nem árt tisztában lennünk, ha osztrák cégként, vállalkozóként munkavállalókat foglalkoztatunk. Ilyen többek között a szabadnapok megelőlegezése (Urlaubsvorgriff), vagy a szabadság pénzben való megváltása a munkaviszony alatt (Urlaubsablöse). Utóbbiról azt kell tudni, hogy tilos. A szabadság megelőlegezése, azaz a „túlvett szabadság” alapvetően nem tilos, azonban a szabadnapok előrehozott felhasználását mindenképpen érdemes írásos megállapodás formájában engedélyezni a munkavállaló részére. Az előrehozott szabadság engedélyezése a munkaadó számára jelentős kockázatot hordoz magában arra az esetre nézve, ha a munkaviszony a megelőlegezett szabadság keletkezése előtt véget ér, ugyanis a visszafizettetés lehetőségei erősen korlátozottak.

További információk német nyelven:

https://www.wko.at/service/arbeitsrecht-sozialrecht/Urlaubsanspruch.html

 48 hozzászólás

 • Kovács Tamás

  Kedves Adrienn!

  Szabadnapokkal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy válóper esetén jár-e különleges szabadnap a munkavállalónak és ha igen akkor az hány nap? Válaszát köszönöm.

  Kovács Tamás

 • Ódor Adrienn

  Kedves Tamás! A kiadható pótszabadságokat az ágazati kollektív szerződés tartalmazza, ott tud utánanézni (a lehetséges pótszabadságok közül a válóper pl. “Vorladungen von Behörden” vagy “Amtswege” vagy “Behördenwege” kategóriába tartozhat.)

 • Gábor Bertram

  Kedves Adrienn!
  A heti szabadnapot kiválthatja e a munkaadó szabadsággal. Amennyiben kérek egy hét szabadságot, kiírhatja pusztán 7 nap szabadságra, vagy köteles e a heti szabadnapokat is figyelembe venni? 5+2
  Köszönettel: Gábor

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Az Ön által leírt esetben 5 nap szabadságról van szó. Szabadságnak csak azokat a napokat lehet/kell kivenni, amikor amúgy dolgozott volna.

   • Imre László

    Szeretném megkérdezni hogy egy hónapban igaz 2 és fél szabadság jár. Köszönöm szépen

    • Ódor Adrienn

     Kedves Imre László! Amennyiben heti 5 napot dolgozik, egy hónapban 25/12=2,08 nap szabadság jár.

     • Kedves Adrienn
      A leírásban 6 hét szabadság szerepel 25 év munkaviszony után. Ezt hogy kell értelmezni egy olyan magyar munkavállaló esetében aki 48 évesen megy ki először Mo.- ről dolgozni és már rendelkezik a 25 éves munkaviszonnyal. Vagy a 25 év csak a kint ausztriaban ledolgozott évek, idoszakok vehetők figyelembe?
      Köszönöm

     • Ódor Adrienn

      Kedves Ferenc! Más (ausztriai vagy EU-s országbeli) munkaadónál letöltött szolgálati idő(k)ből legfeljebb összesen 5 év vehető figyelembe a 6 hét szabadságra való jogosultság vonatkozásában.

 • Troják Olivia

  Kedves Adrienn! Szezon munka ideje alatt , heti 6 napos , napi 9 órás munka renddel, hogy néz ki a szabadság egy hónapban? Köszönöm válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Olivia! Mivel a szálloda- és vendéglátóiparra vonatkozó ágazati kollektív szerződés egyértelműen meghatározza a legfeljebbb 5 napos munkahetet, a hatodik nap mindig túlórának számít, így az a szabadság mértékét nem befolyásolja. Tehát ugyanúgy évi 25 nap jár, mint normál heti 5 napos munkarend mellett. Az egy hónapra járó szabadságnapok számát az előző kérdésre adott válaszom tartalmazza. A napi munkaórák száma nem befolyásolja a szabadság mértékét.

   • Balázs

    Üdvözlöm Adrienn. Olyan kérdésem lenne, hogy házasság kötésre jár e?? Cégnél egy kolléga mondta, hogy régen járt de nem biztos már. Köszönöm.

 • Bb

  Ha táppénzen vagyok és 2hét múlva veszek ki 2nap szabadságot azt megvonhatják tőlem a táppénz miatt?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Barbara! Nincs ilyen megkötés. Ausztriában szabadság (Urlaub) a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös megegyezése alapján adható ki, amely során figyelembe kell venni mindkét fél jogos érdekeit.

 • Zoltan

  Kedves Adrienn!
  Január 20-án kezdtem dolgozni a cégnél, viszont június 1-től Karentz-en leszek jövő év márciusig (40órás munkaviszony). Ebben az esetben csak a januártól júniusig terjedő időszakig vagyok jogosult a szabadságra, vagy kivehető a teljes 5 hét? Esetleg àtvihető e a következő évre?
  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Igen, Elternkarenz (“szülői fizetés nélküli szabadság”) esetén 2023-ban csak a január 20. és május 31. közötti időszakra járó szabadság jár Önnek. A ki nem vett szabadság átvihető a következő évre.

 • Kovacs Monika

  Kedves Adrienn!Ausztriaban szabadsag alatt lehet dolgozni egy masik cegnel?A ferjem szabadsaga alatt talalt egy masik munkahelyet ahol azonnali kezdessel felvennek es arra gondolt hogy az elozo munkahelyen a szabadsaga alatt lenne a felmondasi ideje. Kivitelezheto ez?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Mónika! Ausztriában szabadságot csak mindkét fél (munkáltató és munkavállaló) beleegyezésével lehet kivenni, illetve kiadni. Amennyiben a munkáltató hozzájárul a szabadsághoz, akkor elvileg lehetséges, hogy a felmondási idő alatt máshol dolgozzon a férje. Néhány dologra azonban felhívnám a figyelmet: Amennyiben a jelenlegi és a leendő munkaadó azonos ágazathoz tartozik, akkor részleteiben meg kell vizsgálni a kérdést. A munkaszerződés is tartalmazhat párhuzamos munkaviszony folytatására vonatkozó szabályozást, esetleg tiltást. Számításba, illetve figyelembe kell venni továbbá a felmondási idő hosszát, illetve a felhasználható szabadságnapok számát. A párhuzamos munkaviszonyok minden esetben adóbevallási, illetve adott esetben utólagos tb-járulékfizetési kötelezettséget vonnak maguk után.

 • Szabó Katalin

  Üdvözlöm!
  Szeretnék érdeklődni,májustól a cég agol dolgozom ‘gasztronómia, 173h /hó írt elő..ezzel nincs gond…
  Viszont a fizetett ünnepnapokat szabadnapként adja ki és nem számolja be a munkaórába..legális e ez?
  Bevásárlóközpontban van az étterem a vasárnap fix mert zárva van..persze a fizetett ünnepnapokon is..
  Válaszát tisztelettel megöszönöm!
  Szabó Katalin

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! Abban az esetben, ha a megállapodás/munkaszerződés szerint nincs fix beosztása vagy fix heti munkarendje, akkor elképzelhető, hogy a pl. havonta változó beosztás szerint éppen ünnepnapra esik a szabadnap. Ha nem erről van szó, hanem esetleg arról, hogy a munkáltató láthatóan “szisztematikusan” adja ki az ünnepnapokat szabadnapnak, akkor a kérdést közelebbről meg kell vizsgálni. Utóbbi esetben az Arbeiterkammer vagy osztrák munkajogász tud Önnek segíteni.

 • Kinga

  Kedves Adrien!
  Mennyi szabadság jár abban az esetben, ha csak 4 napos munka heteim vannak?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kinga! 4×5=20 nap szabadság jár 4 napos munkahét esetén egy munkaügyi évre. A “munkaügyi év” magyarázatát megtalálja a cikkben.

 • Kedves Adrien!

  Megszeretném kérdezni após halála után jár e valami szabadság ausztriában.
  Köszönöm előre is válaszát
  Tisztelettel : Éva

  • Ódor Adrienn

   Kedves Éva! Ausztriában a pótszabadságokról (Sonderurlaub, Entgeltfortzahlung bei Arbeitsverhinderung aus sonstigen/persönlichen Gründen, Freizeit bei Dienstverhinderungen stb.), illetve azok mértékéről konkrétan általában az adott ágazati kollektív szerződés rendelkezik.

 • Kropf károly

  Szèpjonapot
  Kèrdèsem lenne hogy ha Március 16.-án kezdtem dolgozni ès Augusztus 31 -èn vège a munkaviszonyomnak akkor hány nap szabadságom van?Fèl honapra is jár?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Károly! Amennyiben a munkaszerződés/Dienstzettel szerint heti 5 napot dolgozik, akkor március 16-tól augusztus 31-ig 12 nap kivehető szabadsága van. Számítás heti 5 munkanap esetén: 365 naptári napra járó szabadságok száma (25 nap) osztva 365-tel és szorozva a március 16-tól augusztus 31-ig eltelt naptári napok számával (169), azaz 25/365×169=11,58. Amennyiben a szabadságot kiveszi, akkor minden esetben felfelé kell kerekíteni, tehát 12 nap. A kilépéskor a ki nem vett szabadságokért járó pénzbeli szabadságmegváltás számítás esetén nem kerekítünk.
   Ha a heti munkarendje nem 5 nap, akkor a fenti számítás ennek megfelelően változik (ha pl. 4 napot dolgozik a héten, akkor a 25 helyett 20-szal kell számolni).

 • Csepi Viktória

  Kedves Adrienn
  2022 április 25-ével kezdve heti 20 órás bejelentéssel dolgozom ausztriában szöllőben. Nekem jár szabadság? Ha igen mennyi nap egy évben?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Viktória! A heti munkanapok száma alapján lehet kiszámolni, hogy hány nap szabadság jár. Ha heti 5 napot dolgozik, akkor 365 napra 25 nap szabadság jár, ha heti 4 napot dolgozik, akkor 365 napra 20 nap szabadság jár. A 365 napot a belépés dátumától (az Ön esetében 2022. április 25) kell számolni.

 • Németh Gergely

  Kedves Adrienn

  Szeretném megkérdezni , hogy Ausztriában a gyermekek után jár-e plusz szabadnap, ha igen , mennyi ? Köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gergely! Az éves szabadságon felül járó esetleges plusz szabadságokra vonatkozó információt az ágazati kollektívszerződés tartalmaz. Ezen kívül – a törvényben előírt feltételek teljesülése esetén – Pflegefreistellung jogcímen lehet plusz szabadságot igénybe venni.

 • Fehér Nóra

  Kedves Adrienn!
  Férjemék átálltak a 4 napos munkahétre, de ugyangy 38,5 órát dolgoznak, mint eddig. 25 vagy 20 nap szabadság jár nekik?
  Köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Nóra! A szabadság a heti munkanapok számától függ, ezért 4 napos munkahét esetén 20 nap jár egy (munkaügyi) évre.

 • Heni

  Kedves Adrienn ,

  6 napos munkahétben dolgozom és az lenne a kérdésem , hogy ha nem kapom meg a heti pihenőmet (1-2 hétig vagy akár 4 is )akkor van-e valami szorzó vagy plusz nap ami jár emiatt ?!

  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Heni! Részletesebb információ lenne szükséges a pontos válaszhoz, többek között mivel figyelembe kell venni az ágazati kollektív szerződésben és a munkaszerződésben foglaltakat is. Attól is függ a kérdés megítélése, hogy van-e rugalmas munkaidőkeretre vonatkozó írásos megállapodás (Durchrechnungsvereinbarung).

 • Győrig Árpád

  Kedves Adrienn!
  Kérdésem lenne, hogy munkaszüneti napra, kell-e szabadságot kivenni. Például ha szabadság hetében benne van a november elseje akkor 4 vagy 5 nap szabadság kell arra a hétre?
  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Árpád! Szabadságot természetesen csak olyan napra lehet kivenni, amikor egyébként dolgozott volna. Ha a beosztása szerint november 1-én dolgozott volna, akkor kell arra a napra is szabadságot kivenni, ha nem dolgozott volna, akkor nem kell.

 • Dóra

  Kedves Adrienn!
  Férjem dolgozik csak Ausztriában. Nemsokára gyerekünk születik. A kérdésem az lenne, hogy a szülésre illetve az azt követő pár napra jár-e különleges szabadság a férjemnek, vagy csak a papamonat-ot igényelheti, ha velünk szeretne pár napot együtt tölteni? Köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Dóra! A pótszabadságokra vonatkozó információkat az egyes ágazati kollektív szerződések tartalmazzák.

 • Boros Ildikó

  Kedves Adrienn!

  Párom néhány éve Ausztriában dolgozik, nemrég olvastam róla (ahogy itt felül is olvasható), hogy 25 év munkaviszony után az 5 hét szabadság 6 hétre emelkedik. A kérdésem az lenne, hogy ebbe a 25 év munkaviszonyba a Magyarországon megszerzett munkaviszony is beleszámít vagy csak azok az évek, amiket Ausztriában dolgozott?

  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

  Ildikó

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ildikó! A magyarországi és az esetleges korábbi (mostanitól eltérő munkaadónál letöltött) ausztriai munkaviszony(ok)ból legfeljebb összesen 5 év számítható be. Csak olyan korábbi munkaviszony(ok) számítható(k) be, amely(ek) legalább 6 hónapig tartott(ak).

 • Tamás

  Kedves Adrienn!

  Ma hallottam egy volt kollégámtól, hogy kiskorú gyermek után jár évi 2nap pótszabadság! Ez valóban így van? Vendéglátás és gasztronómiai ágazat! Köszönöm a választ.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! A vendéglátó- és szállodaipari Arbeiter kollektív szerződés az alábbi pótszabadságokat tartalmazza:
   – a munkavállalóval közös háztartásban élő szülő, házas- vagy élettárs, valamint gyermek elhalálozása esetén 2 nap,
   – a munkavállaló házasságkötése esetén 2 nap,
   – a munkavállalóval nem közös háztartásban élő szülő, gyermek, valamint a testvér és házas- vagy élettárs szülője temetésén való részvétel esetén 1 nap,
   – gyermekszületés esetén az apa (férj) részére 1 nap.
   A vendéglátó- és szállodaipari Angestellte kollektív szerződés a fentieken túl még az alábbi pótszabadságot tartalmazza:
   – a gyermek házasságkötése esetén 1 nap.

 • Krisztina

  Kedves Adrienn! Az lenne a kérdésem,hogy a vasárnapi szabad napokkal rendelkezhet a munkáltató? Boltban dolgozom és január óta nem volt szabad hétvégém. Hiába mondtam,hogy kimerült vagyok azt mondták be kell menni. Mondtam nekik semmiképp nem megyek be vasárnap. Kötelezhet rá a főnököm? Válaszát előre is köszönöm üdvözlettel Krisztina

  • Ódor Adrienn

   Kedves Krisztina! Konkrétabb információ, illetve a munkaszerződés ismerete nélkül sajnos a kérdését nem lehet megválaszolni. Ausztriában a keresekedelemben speciális előírások érvényesek a munkaidő és a szabadnapok, valamint a vasárnapi nyitvatartás vonatkozásában. Azt javaslom, hogy jogi felvilágosításért forduljon az Arbeiterkammerhez. Azért is fontos, hogy mielőbb tisztázza a munkaviszonyával összefüggő jogokat és kötelezettségeket, mivel a jogalap nélküli önkényes munkamegtagadás azonnali elbocsátást vonhat maga után.

 • Bernadett

  Kedves Adrienn,
  A különleges családi eseményekhez sorolható a diplomaosztáson való részvétel? A lányom Magyarországon végez idén az Egyetemen, én itt dolgozom Ausztriában. Jogilag kivehető erre az alkalomra szabadság? Az év elején alá írattak egy papírt a szabadságokkal kapcsolatban az éves időszakra az általuk meghatározott időre, akkor már szóban mondtam, hogy a diplomaosztón kívül nincsen más kérésem, de azt a vizsgaidőszak után tudjuk csak megmondani, hogy mikor lesz, júniusban. Akkor azt mondták, hogy nem probléma, ledolgozhatom, megoldjuk. Tegnap ismét szóba került, akkor azt mondták, hogy csak egy napra engednek el, amit ledolgozhatok. Az utazásokkal együtt viszont nekem ez három napot jelentene (nincsen jogosítványom, vonattal utazom 7-8 órát) Próbáltam kérni, hogy természetesen ledolgozom minden nem munkában töltött időt, azonban az orvos távolléte alatt ( fogászati asszisztens vagyok) nem tudnak plussz munkát adni, de majd megbeszéljük. Tervezzem úgy, hogy péntekre essen, amit ugyebár nem tudok. Köszönettel

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bernadett! A családi eseményekhez köthető pótszabadságokat az osztrák fogászati asszisztensekre vonatkozó ágazati kollektív szerződés 14 §-a tartalmazza, ezek között nem szerepel diplomaosztón való részvétel. Arról, hogy jogi szempontból lehetséges-e a nevezett családi esemény kapcsán “persönlicher Dienstverhinderungsgrund” alapján jogot formálni a kollektív szerződésen túli pótszabadság(ok)ra, illetve fizetett távollétre, javaslom, hogy az Arbeiterkammer jogászaival szíveskedjen konzultálni. A Nagypéntek, mint bizonyos felekezetek tagjai számára fizetett ünnepnap eltörlése óta munkaügyi évenként egy nap rendes szabadság felett a munkavállaló “persönlicher Feiertag” jogcímen felekezeti hovatartozástól függetlenül egyoldalúan rendelkezhet, amennyiben erről a munkáltatót legalább három hónappal az adott nap előtt írásban (eredeti aláírással ellátott nyilatkozat formájában) tájékoztatja. Ezt leszámítva az éves szabadságkeret terhére rendes szabadságot a munkavállaló kizárólag a munkáltatóval való kölcsönös megállapodás alapján vehet ki. Amennyiben Ön aláírta a szabadságokról szóló megállapodást, azzal beleegyezését adta a megállapodásban szereplő szabadságnapokhoz, amelyek között nem szerepelt, illetve nem szerepelhetett a diplomaosztóhoz szükséges három nap, mivel akkor még nem volt ismert annak dátuma. Írásos megállapodás alapján előrehozott szabadság igénybevételére is van lehetőség. A munkáltató által felajánlott “ledolgozásnak” megvannak a megszabott keretei, ezt azonban a konkrét részletek ismerete nélkül nem tudom véleményezni.

 • Gigi

  Kedves Adrienn,
  Ha a 4 hetes felmondási időmből az utolsó két hetet kiírták szabadságnak , akkor van mód arra, hogy a másik helyen már tudjak kezdeni? Azt mondták az új helyen a HR osztályon, hogy ebből nincs itt probléma, szabadság alatt már tudok menni. Van esetleg tapasztalata hasonlóval kapcsolatban? Előre is köszönöm válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gigi! Azt javaslom, hogy kérje a jelenlegi munkáltatója jóváhagyását is, illetve nézzen utána a munkaszerződésben, hogy az milyen esetleges korlátozásokat, a munkaviszony teljes időtartama alatt betartandó kötelezettségeket (pl. titoktartás) tartalmaz. Továbbá javaslom, hogy konzultáljon a kérdésben az Arbeiterkammer jogászaival. Amire még figyelni kell: párhuzamos munkaviszonyok esetén a következő évben kötelező lesz adóbevallást benyújtania.

Vélemény, hozzászólás?