SZJA CSÖKKENTÉS AUSZTRIÁBAN 2020.01.01-TŐL - Confinium

SZJA CSÖKKENTÉS AUSZTRIÁBAN 2020.01.01-TŐL

Az átmeneti áfakulcs-csökkentés után az osztrák kormány átfogó konjunktúraélénkítő intézkedéscsomagot vezet be, ezzel ellensúlyozva a koronavírus negatív gazdasági hatásait. Ezen intézkedések egyike a visszamenőleges hatályú szja csökkentés az Ausztriában dolgozó munkavállalók részére (Lohnsteuersenkung).

Ausztriában a bérjövedelem után – a vállalkozók jövedelméhez hasonlóan – sávosan adóznak a munkavállalók. A legkisebb adókulcs, amely a 11000 és 18000 euro közötti jövedelemre, mint adóalapra vonatkozik, eddig 25 % volt. Ez az adókulcs a 2020. július 7-én meghozott törvénycsomag értelmében 20 %-ra csökken. Az intézkedés legfontosabb eleme annak visszamenőleges hatálya: a munkavállalói szja csökkentés 2020. január 1-től érvényes Ausztriában.

Ausztriában a munkavállalói szja csökkentés érvényesítése a munkaadó feladata

Az osztrák parlament szem előtt tartja gazdaságélénkítő programja hatékonyságát. Ennek értelmében a munkavállalói szja csökkentés azonnali fogyasztóerő-növekedést kell, hogy eredményezzen. A jóváírással ezért nem szabad megvárni a 2020-ra vonatkozó, jövőre beadható munkavállalói adóbevallásokat, illetve annak keretében az utólagos korrekciót. Az szja jóváírást a bérszámfejtés keretében kötelesek a munkaadók elvégezni. Ez csak azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik az intézkedés bevezetésekor munkaviszonyban vannak az adott munkáltatónál. A már kilépett dolgozók az adóbevallásuk során fogják visszakapni a visszamenőleges szja csökkentés miatt jóváírt adóeurókat.

A munkaadó feladata tehát utólag korrigálni az állományban levő dolgozók korábbi hónapjainak bérelszámolását. A korrekció hónapjában a kifizetendő nettó bér a visszamenőleges adójóváírás összegével fog növekedni. Ilyen módon azonnal, közvetlenül és pozitívan befolyásolja a munkavállaló anyagi helyzetét. Ez pedig végső soron a gazdaság élénkítését szolgálja.

A bérszámfejtés szja csökkentés következtében szükséges utólagos korrekcióját az Ausztriában munkavállalókat foglalkoztató cégeknek és vállalkozóknak legkésőbb szeptember végéig kell elvégezni. A gazdaságélénkítő törvénycsomag további elemeiről részletesebb információ itt oldalán található.

Jó tudni

A személyi jövedelemadó-kulcs csökkentés nemcsak a munkavállalókra, hanem a vállalkozók progresszívan adózó jövedelemére is vonatkozik. Ausztria egyébként már korábban, a koronavírus hatásaitól függetlenül is fontosnak tartotta az adó- és járulékcsökkentést. Ennek jegyében az elkövetkező években átfogó adóreform valósul meg. A jelenlegi 5 %-os bér- illetve jövedelemadó csökkentés is ennek a reformnak a részét képezi, amelyet a koronavírus által átírt forgatókönyvre reagálva egy évvel előrehoztak.

 

 Vélemény, hozzászólás?