VÁRANDÓSSÁG ÉS MUNKAVISZONY AUSZTRIÁBAN - Confinium

VÁRANDÓSSÁG ÉS MUNKAVISZONY AUSZTRIÁBAN

Ausztriában a munkaviszony alatt bekövetkező várandósság jelentős változásokat hoz a munkavállalóra és a munkaadóra nézve egyaránt. A munkavállaló köteles jelezni a várandósság tényét a munkaadója felé. Erről a munkaadó kérésére orvosi igazolást is be kell mutatnia. Az igazolásnak tartalmaznia kell a szülés várható időpontját. A munkaadó köteles a terhességet bejelenteni a munkaügyi felügyelőségnek (Arbeitsinspektorat), ebből a munkavállalónak is kapnia kell egy másolatot. A bejelentés online is elvégezhető itt.

A várandóssággal kapcsolatos legfontosabb munkavállalói jog, illetve munkáltatói kötelezettség a munkáltató általi felmondási tilalom (Kündigungsschutz). Ez fennáll a terhesség munkáltató felé való közlésétől kezdődően a szülést követő 8, illetve speciális esetekben 12 héten át, (Karenz igénybevétele nélkül a szülés után összesen 4 hónapon át). Amennyiben a munkavállaló a szülési szabadság után fizetés nélküli gyermekgondozási szabadságra, azaz „gyesre” megy (Karenz) – ez alapvetően legfeljebb a gyermek 2 éves koráig tart -, akkor az alatt, és utána még 4 hétig nem bonthatja fel a munkaadó a munkaviszonyt. A munkavállaló legkésőbb a szülési szabadság (Mutterschutz vagy Beschäftigungsverbot) utolsó napjáig írásban köteles jelezni a munkáltató részére, hogy igénybe veszi-e a szülési szabadságot követő fizetés nélküli szabadságot, és ha igen, meddig. Közös megegyezéssel a munkáltató általi felmondási tilalom alatt is bármikor, akár azonnali hatállyal is megszüntethető a munkaviszonyt. Munkavállaló általi felmondás is lehetséges a terhesség alatt. Ebben az esetben viszont be kell tartani a felmondási időt.

Szülési szabadság (Mutterschutz)

Általános szülési szabadás (generelles Beschäftigungsverbot) alatt értjük a szülés előtti 8 hetet és a szülés utáni 8, illetve császármetszés vagy koraszülés vagy ikerterhesség esetén 12 hetet. Ez idő alatt tilos a munkavégzés. Mutterschutz és Karenz alatt nincs bérfolyósítás, azonban a munkaviszony fennmarad. A Mutterschutz, illetve Karenz igénybevétele esetén annak leteltét követően a munkáltató köteles újra foglalkoztatni a munkavállalót legalább a felmondási tilalom és azt követően még a felmondási idő végéig. Az egyénileg megállapított szülési szabadság (individuelles Beschäftigungsverbot) alatt tulajdonképpen a veszélyeztetett terhesség értendő. Ha a törvényben meghatározott 17 pont legalább egyike fennáll, akkor az adott veszélyeztetettségre vonatkozó időponttól kezdődik a szülési szabadság. Erről a munkavállalónak szakorvosi igazolást kell bemutatnia. A szülési szabadság ideje alatt az osztrák tb jogviszonnyal rendelkező nők Wochengeldet kapnak, Karenz alatt pedig Kinderbetreuungsgeld-et igényelhetnek, amennyiben osztrák családi pótlékot is kapnak.

Felmentés a munkavégzés alól (Dienstfreistellung)

Ausztriában a várandósság sok esetben szigorú korlátot szab a munkaviszony és a munkakör általi terhelhetőségnek. A várandós nőket nem szabad bizonyos körülmények között foglalkoztatni. Így például nem emelhetnek, cipelhetnek nehéz tárgyakat, dohányfüstben nem dolgozhatnak. Folyamatos állómunka nem megengedett. A terhesség 20. hetétől kezdve pedig egyáltalán nem végezhet állómunkát a kismama. Kétes esetben az Arbeitsinspektorat dönt a munkavállaló vagy a munkáltató felkérése alapján vagy hivatalból. Amennyiben nem tud olyan munkát biztosítani a munkaadó, ami lehetővé teszi a kizárandó körülmények kiküszöbölését, akkor a munkavállalót fel kell mentenie a munkavégzés alól. A felmentés ideje alatt a szülési szabadság kezdetéig a bért folyósítani kell.

A Dienstfreistellung speciális formája, a COVID-19 Sonderfreistellung. A 14. terhességi héttől kezdődően az általános vagy egyéni szülési szabadság kezdetéig, de legkésőbb 2021. szeptember 30-ig vehető igénybe. Azok a terhes nők jogosultak rá, akik munkájuk során elkerülhetetlenül fizikai kontaktusba kerülnek másokkal, és objektív okokból kifolyólag nem helyezhetők át olyan munkakörbe vagy munkavégzési helyre (homeoffice-t is ideértve), ahol a minimális távolság betartható. Amennyiben a várandós munkavállaló mindkét koronavírus elleni védőoltást megkapta, nem veheti igénybe a COVID-19 Sonderfreistellung-ot. A munkáltató a COVID-19 Sonderfreistellung idejére kifizetett bért és járulékokat visszaigényelheti az ÖGK-tól. Az erre vonatkozó nyomtatványt a COVID-19 Sonderfreistellung végét követő 6 héten belül kell elküldeni elektronikus formában az ÖGK-nak. Ebben a munkáltató büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy objektív okokból kifolyólag nem volt lehetőség a munkakör vagy a munkavégzés helyének módosítására. A nyomtatványhoz csatolni kell a szülés várható időpontját tartalmazó orvosi igazolást és a COVID-19 Sonderfreistellung idejére vonatkozó bérszámfejtési dokumentumokat.

A témához kapcsolódó további, illetve munkaügyet érintő egyéb kérdésekkel elérhetőségeinken várjuk az osztrák munkaadók megkeresését.44 hozzászólás

 • Szabados Anett

  Jó Napot Kedves Adrienn! A fennt olvasott poszthoz szeretnék kérdezni, hogy ha a cég nem tud nekem munkát biztosítani várandósság alatt, akkor nekem nincs teendőm ezt a cég és az arbeitsinspektor intézi el egymás között? Valamint ez idő alatt a teljes fizetésemet fogom kapni? Az Urlaubsgeld is jár így? Köszönöm ha válaszol! Üdv: Anett

  • Ódor Adrienn

   Kedves Anett! A munkavégzés alóli felmentés ideje alatt a szülési szabadság (Mutterschutz) kezdetéig jogosult a munkabérre, és az időarányos Sonderzahlungra (pl. Urlaubsgeld) is.

 • Daniel Lukacs

  Szép napot! Olyan kérdésem lenne, hogy a kedvesem jelenleg terhes Ausztriában. Egy cégnél dolgozunk, ő nyilt táppénzen van, mert egyszerűen nem tud dolgozni. Meg 2 es fel honap van vissza a szülést megelőző 8 hétig. Azonban én felmondtam, mert költözünk Ausztrián belül. A cég nem tudja, hogy mi legyen vele. Szeretnénk ha megmaradna a nyílt táppénz a maradék hónapokra. Ez ügyben mi a teendő? Mit tehet a cég, és mit tehetünk mi, hogy mindenkinek jó legyen?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Dániel! A részletek ismerete nélkül véleményem szerint a párja esetében nincs különösebb teendő a lakóhely változtatással összefüggésben. Várandósság alatt a munkaviszony a munkáltató részéről alapesetben nem szüntethető meg. További kérdések esetén javaslom az Arbeiterkammert felkeresni.

  • Horváth Nóra

   Kedves Adrienn!
   Ausztriában dolgozom már 5.éve, megszakítás nélkül. Magyar lakcímmel rendelkezem, viszont gondolkozom rajta, hogy kint, Ausztriában szüljek a jobb körülmények és a határ közelsége miatt. Tud esetleg abban segíteni, hogy ez milyen kötelezettségekkel, papírmunkával járna a szülés után, ha a baba kettős állampolgár lenne? Gondolok ezalatt a baba irataira, későbbi oltásokra, a kötelező vizsgálatokra. Magyarországon a gyermekorvos és a védőnő ugyanúgy segítene, mintha itthon szülnék?
   Sajnos nincsen ismerősöm, aki Ausztriában szült volna.
   Hol tudnék erről bővebben informálódni?
   Válaszát előre is köszönöm!

   • Ódor Adrienn

    Kedves Nóra! Az Ön által feltett kérdésekben javaslom a megfelelő illetékes magyarországi szervek, hivatalok felkeresését.

 • Eszter

  Kedves Adrienn, azt olvastam es hallottam hogy 182 munkanap kell ahhoz hogy kapjon valaki kinderbetreuungsgeldet. Erre ervenyes a szezon munka is vagy csak éves állás?
  Köszönöm
  Eszter

  • Ódor Adrienn

   Kedves Eszter! A 182 nap a gyermek születését megelőző, megszakítás nélküli, folyamatos osztrák tb-jogviszonyra vonatkozik. Azonban ez csak a jövedelemfüggő Kinderbetreuungsgeld esetében feltétel.

  • Vera

   Kedves Adrienn! Jelenleg Karenzen vagyok a 2. gyermekemmel 2025. Március 5-ig. Úgy néz ki, h újra teherbe estem. Hogy tudok újra jogosult lenni a Wochengeldre és a GYES-re?

   • Ódor Adrienn

    Kedves Vera! 2017 óta ha Karenz alatt lesz valaki újra terhes, akkor alapvetően csak abban az esetben kaphat Wochengeldet a második – illetve az Ön esetében harmadik – gyerek után, ha még kapja a Kinderbetreuungsgeldet (“gyes”) az első – az Ön esetében második – gyerek után, illetve ha van jogosultsága a Kinderbetreuungsgeldre: “Tritt während der Karenz der Versicherungsfall der Mutterschaft ein, besteht ein Anspruch auf Wochengeld, wenn zu diesem Zeitpunkt auch ein Anspruch auf Kinderbetreuungsgeld vorliegt.” Ebben az esetben a második – az Ön esetében harmadik – gyerek után járó Wochengeld összege megegyezik az első – az Ön esetében második – gyerek után járó Kinderbetreuungsgeld összegével. A harmadik gyerek után járó Kinderbetreuungsgeldre a Wochendgeld folyósítás végét követő időszakra vonatkozóan igénylést kell benyújtani. Részletesebb információért szíveskedjen az ÖGK-hoz fordulni.

 • Kata

  Jó napot! A munkahelyemen felmondtak,viszont a napokban kiderült,hogy terhes vagyok, a munkaviszony ők vasárnapig tart. Ilyenkor mit lehet tenni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kata! A felmondás érvényét vesztíti, amennyiben 5 munkanapon belül benyújtásra kerül az orvosi igazolás a terhesség tényéről.

   • Roxana

    Szép napot ! Ha valaki szezon munkába dolgozik ugyan úgy jár minden vagy ez csak az éves állásban dolgozó nőkre vonatkozik? Előre is koszonom

    • Ódor Adrienn

     Kedves Roxana! A szezonális munkaviszony várandósság esetén is véget ér a határozott idejű munkaszerződés lejártakor. Amennyiben a lejárat dátuma a Mutterschutz időszakba esik, vegye fel a kapcsolatot az ÖGK-val.

 • Kata

  Ez a papír aláírása utáni eltelt idő vagy az utolsó munkanapot követő 5 munkanap?

  • Ódor Adrienn

   A felmondást követő 5 munkanap.

   • Alžbeta Némethová

    Jó napot kívánok. 6hetes terhes vagyok. Mivel mindíg vérzem veszélyeztetett terhességre tettek. Munkáltatóval tudattam hogy terhes vagyok. Ő erre azt válaszolta hogy akkor hónap végén kijelent munka viszonyomból. Mit tudok tenni? Vagy esetleg nem e tudna küldeni nekem egy nyomtatványt német nyelven a munkáltató köteleségeiről? Válaszát előre is köszönöm 🙏

  • Edit

   Kedves Adrienn!

   A kèrdèsem az lenne, hogy jelenleg Karenzen vagyok a lányommal szeptemberig. Akkor lesz két éves. Nemrèg kiderült, hogy 6 hetes várandós vagyok. Îgy nem esek bele abba az intervallumba, hogy mèg kapni fogom a KBG.t a második születésekor. Ilyen esetben mi a teendő, hogy kapjam a wochengeleet és a KBG.t a pici után. Ha visszamegyek dolgozni, és kiiratom magam pl táppènzre az opció?

   Köszönöm

 • Vivien

  Üdvözlöm

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mi az a 17 pont ami veszélyeztetett terhességnek számít?
  Köszönöm

 • Vivien

  Szép Napot!

  Köszönöm a linket. A 13. pont a méh elváltozásit említi, bár ez nem részletes de úgy gondolom (az előző vizsgálati eredményem alapján) ebbe a táborba tartozom. Ha az orvosa a második vizsgálaton is ezt diagnosztikálja kérdés nélkül kiír, vagy nekem kell ezt kérnem? Hol tudom megkérdezni ahol méltányosan bírálják el ha az orvos nem akarja? Köszönöm

 • Krisztina

  Kedves Adrienn,

  Nem rég tudtam meg, hogy kisbabám lesz. Ha a szülés várható időpontja október, akkor az alap 5 hét szabadságomból mennyi illet meg? Illetve ilyenkor a 14 havi fizetésemre részarányosan jogosult leszek?

  Köszönöm válaszát előre is

  • Ódor Adrienn

   Kedves Krisztina! A 13-14. havi fizetés a Mutterschutz (szülési szabadság) időszak kezdetéig időarányosan jár az adott naptári évre. Az éves szabadságra való jogosultság számításába a Mutterschutz időszak beletartozik, a Karenz (gyermekgondozási szabadság) azonban nem. Példa: tegyük fel, hogy a munkaviszony kezdete, illetve annak fordulónapja január 1., a szülés kalkulált időpontja 2024. október 15., a szülés nem császármetszéssel történik, nem ikerszülés és nem koraszülés, illetve a Mutterschutz után folytatólagosan következik a Karenz. Ebben az esetben 2024-ben a 13-14. havi fizetés 2024. augusztus 18-ig jár időarányosan, és 2024-re január 1-től december 11-ig, azaz 346 napra 5/366×346=4,73 hét szabadság jár.

 • Katrin

  Jó napot!
  21hetes vagyok a mekiben dolgozok és a meki nem tud ülő munkát biztosítani ,ezt hogyan lehetne elintézni hogy fel legyek mentve a munka alól ???

 • Vivien

  Kedves Adrienn

  A nőgyógyászom csak a 16. héttől tud kiírni Frühkarenzre, addig a háziorvosom írt ki táppénzre. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez befolyásolja a Frühkarenz összegét? Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Vivien! A Wochengeld összegének számítási alapja alapvetően a foglalkoztatási tilalom (Beschäftigungsverbot/Mutterschutz) időszakát megelőző három teljes hónap nettó keresete. Amennyiben ebben a három hónapos intervallumban igazolt keresőképtelenség alapján részben vagy egészben Krankengeldet kap az ÖGK-tól, akkor az ASVG 162§ szerint a Krankengeld összegét a Wochengeld számításnál nem veszik figyelembe, illetve egy olyan korábbi három hónapos időszakot vesznek alapul, amikor a teljes bérét kapta. Bővebb és személyre szabott felvilágosítást az ÖGK tud adni.

 • Szabina

  Kedves Adrienn!

  A kérdésem az lenne hogy jogviszonyom van ausztriában és most fogok majd elmenni nőgyógyászhoz mert terhes vagyok, az ingyenes ellátásokhoz állandó lakcím szükséges vagy elég a a nebenwohnsitz is?
  Valamint ebben a hónapban februar 15en kezdtem az új munkahelyemen és 182 napot le kell akkor dolgoznom hogy jogosult legyek a gyesre ha jól értelmezem. Szezonmunkába vagyok bejelentve, abban is így számít valamint ha véletlen veszélyeztetett terhesség lépne fel, így hogy lennék jogosult a gyesre?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Szabina! Amennyiben tb jogviszonya van Ausztriában, és osztrák családi pótlékra (illetve magyarországi lakóhely esetén osztrák családi pótlék különbözetre) jogosult, a Kinderbetreuungsgeld (különbözet) igénylésének nem feltétele az ausztriai lakcím. A 182 nap biztosítási jogviszony csak a jövedelem összegétől függő ellátás (einkommensabhängiges Kinderbetreuungsgeld) feltétele. A jövedelem összegétől nem függő ellátás (Kinderbetreuungsgeldkonto) esetében nincs ilyen feltétel.

 • Krisztina Horvath

  Kedves Adrienn,

  Azzal a kèrdèssel fordulok Önhöz, hogy pàrommal most tervezünk orszàgot vàltani Angliàból ès vègleg letelepedni. A fèrjem Svàjcban fog dolgozni viszont èn Ausztriàban szeretnèm elkezdeni a karrierem. Ha az elkövetkezendõ èvekben csalàdot szeretnènk akkor èn megfelelnèk a kritèriumnak ,hogy az ausztrai tàmogatàsokat igènybe vegyem minden tèren a terhessèg tekintetèben? Tudom ,hogy minimun 26 hèt folyamatos munkaviszony szüksèges felõlem. Ha a pàrom Svàjcban fog dolgozni mindvègig akkor ez mennyire fogja befolyàsolni a tàmogatàst?

  Vàlaszàt elõre is köszönöm ès tovàbbi szèp estèt.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Krisztina! Ausztriában a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátásokra alapvetően az anya jogosult, és az ellátások nagy része alapvetően ausztriai lakóhelyhez, illetve ausztriai tb-jogviszonyhoz kötött.

  • Kéry Gabriella

   Kedves Adrienn,

   Mai nap voltam Magyarországon nőgyógyásznál és 6 hetes terhes vagyok.
   Valószínűleg ki fognak rúgni mert “sokan” vagyunk jelszóval már behivott elbeszélgetésre a főnököm és említette hogy nem garantálja hogy június után itt tudok maradni. (Ausztria Spar)
   Láttam hogy kiírtak előbb szabadságra mint amit én leadtam június 2. Hetétől.
   Ha ténylegesen ki fognak rúgni akkor 5 munkanapom van bevinni a terhességet igazoló dokumentumokat?
   Plusz ha még csak magyar papírom van erről és egy ultrahangos képem?
   Számít valamit hogy nincs még osztrák nőgyógyászati dokumentációm a terhességről?
   Válaszát előre is köszönöm.

   • Ódor Adrienn

    Kedves Gabriella! A terhesség tényét, illetve a szülés várható időpontját annak ismertté válását követően mindenképp haladéktalanul közölni kell a munkáltatóval. A munkáltató kérésére orvosi igazolást is be kell mutatni. A terhesség tényét, illetve a szülés várható időpontját magyar nőgyógyász is leigazolhatja, azonban ilyen esetben célszerű az igazolást német nyelvre lefordíttatni. A munkáltató által közölt felmondás érvényét veszíti, amennyiben a felmondást követő 5 munkanapon belül válik ismertté a felmondás időpontjában már fennálló terhesség, és erről a munkavállaló a munkáltatót a felmondást követő 5 munkanapon belül orvosi igazolás bemutatásával tájékoztatja.
    A szabadság egyoldalúan nem adható ki. A munkáltatóval kialakult/fennálló jogvita esetén szíveskedjen az Arbeiterkammerhez fordulni.

 • Krisztina

  Kedves Adrienn,

  Ne haragudjon, előbb félre írtam a nevét.
  Két kérdésem lenne Önhöz.
  Valóban van az ausztriai gyesnek olyan feltétele, hogy a terhesség alatt a kis mama nem lehet több mint 4 hét táppénzen?
  Illetve hogy jelenleg az ausztriai gyes és családi pótlék igényléshez, elegendő Magyarországon terhes gondozásra és nőgyógyászhoz járni, nem de?

 • Nagy Norbert

  Kedves Adrienn !
  A felesegem várandós körülbelül a 6.hetben járunk .Most megyünk majd Orvoshoz
  Azt szeretném kérdezni öntől ,hogy a
  Párom határozott idejű szerződéssel dolgozik Ausztriában ,ha be nyújtjuk a papírokat akkor a határozott szerződési ideig nem rughatjak ki vagy át vált határozatlan időre a munkáltató és marad bejelentve továbbra is ?
  Válaszát előre is köszönöm
  Szép napot kívánok önnek !

  • Ódor Adrienn

   Kedves Norbert! Amennyiben a várandósság ténye megfelelő időben jelezve lett a munkáltató felé, úgy a várandósság időtartama automatikusan meghosszabbítja a határozott idejű munkaszerződés lejáratát a Mutterschutz kezdetéig. Ez alól csak néhány kivétel van, pl. szezon idejére kötött határozott idejű munkaszerződés.

 • Kriszti

  Kedves Adrienn.

  Ha Frühkarenzre küld a nőgyógyászom június legelejével (alapesetben augusztus 26.án mennék és a szülés várható ideje október 21.e ),
  ebben az esetben mi történik a még meglévő szabadságaimmal és a 13. havi fizetésem részarányosan megkapom a munkáltatomtól vagy ilyenkor minden elveszik ? Köszönöm szépen válaszát előre is.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kriszti! Alapesetben a Sonderzahlung (13. és 14. havi fizetés) a Mutterschutz kezdetéig időarányosan kerül kifizetésre. A ki nem szabadságok természetesen nem vesznek el.

 • Brigitta

  Kedves Adrienn! Egyéni vállakozó vagyok Ausztriában, betegápoló, tehát magam után havonta ca. 150 Eurot fizetek. Mennyi időt kell felmutatni (megszakítás nélkül) ahhoz, hogy pénzt kapjak Ausztriából, mivel állapotos vagyok (friss 5 hetes)? Mennyi ideig vehetem igènybe a pénzt és körülbelül mennyit és milyen feltételekkel? Ausztriában is vagy elég ha Magyarországon megyek orvoshoz ès mikor kell jeleznem az SVS felé? 42 éves vagyok és valószínű veszèlyeztett terhesnek fog nyilvánítani az orvos, akkor semmi pénzre se szàmitsak ez idő alatt, egészen a szülésig? Kétségbe vagyok esve. Köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?