LOCKDOWN ÉS KURZARBEIT AUSZTRIÁBAN -Confinium

LOCKDOWN ÉS KURZARBEIT

Ausztriában 2021. november 22. és várhatóan december 12. között ismét teljes lezárás (lockdown) van érvényben, ez idő alatt a Kurzarbeit újra egyszerűsített formában és kedvezőbb feltételekkel elérhető. Felső-Ausztriára eltérő dátumok vonatkoznak! A lezárások különösen a vendéglátást, a szálláshelyeket, a szépségipari és szabadidős vállalkozásokat érintik. A helyzetre tekintettel meghosszabbítottak több kifutóban levő COVID-támogatást is.

A Corona-Kurzarbeit, mint igényelhető támogatás már 2020 márciusa óta változó feltételekkel ugyan, de folyamatosan rendelkezésre áll. 2021 július óta az ötödik fázis (Phase 5) van érvényben. Ebben a szakaszban az előzőekhez képest szigorúbb előírásokat vezettek be. Például: új igénylést megelőzően kötelező 3 hetes konzultációs eljárás az AMS-szel, az utólagos igénylés lehetőségének eltörlése, a támogatási időszak korlátozása 6 hónapban, szabadnapok kötelező felhasználása, a támogatás csökkentése 15%-kal. A jelentős bevételkiesést elszenvedő vállalkozások a mostani lockdown előtt is részben mentesülhettek a szigorítások alól. Bizonyos feltételek, mint például a létszámcsökkentési és felmondási tilalom, nem változtak. A munkaviszony megszűnésének egyéb formái, pl. közös megegyezés vagy a munkavállalói felmondás stb. nem minősülnek szabályszegésnek.

Kurzarbeit és Trinkgeldersatz a lockdown alatt

A jelenlegi lockdown alatt bevezetett Kurzarbeit legfőbb jellemzői:

 • A Kurzarbeit kezdetétől számított 4 héten belül a támogatás utólag is megigényelhető.
 • A nyomtatványokat 2021. december 9. után érdemes beadni az eAMS fiókon keresztül.
 • A pályázó mentesül a konzultációs eljárás alól, amennyiben a Kurzarbeit 2022. január 31. előtt kerül bevezetésre.
 • 2022. március 31-ig a bezárásokkal közvetlenül sújtott, valamint a jelentős veszteséget elkönyvelő vállalkozások számára 100%-os támogatás igényelhető (tehát nem a 15%-kal csökkentett).
 • A munkaidő kiesés a különösen érintett ágazatokban akár 90% is lehet.
 • A legfeljebb 2022. március 31-ig igényelt támogatás esetén nem szükséges a pályázónak külön engedélyeztetni a kérelmeket az érdekvédelmi szervezetekkel. Ezt az AMS fogja megtenni a 72 órás elbírálási folyamat részeként.
 • A különösen érintett ágazatokban nem kell adótanácsadónak igazolni a gazdasági indoklást.
 • 2021. november és december hónapokra nem vonatkozik a továbbképzési kötelezettség a gyakornokok esetében.
 • A 10-es verziószámú igénylő nyomtatvány (Sozialpartnervereinbarung) használható.
 • Azokban az ágazatokban, amelyekre jellemző a borravaló, 2021. december 1-ét követően a Kurzarbeit alatt borravalópótló juttatást (Trinkgeldersatz) kell fizetni a dolgozóknak.
 • A szezonális létesítmények áthidaló, Kurzarbeit-pótló támogatása a Starthilfe, amely a dolgozók első munkanapjától igényelhető az első teljes hónap végéig. A támogatás a teljes bruttó bér, illetve a munkaadói járulékok felének a 65%-a.

Bővebb információ az aktuális feltételekről, valamint a mindenkori módosításokról itt elérhető.

 

 

 

 

 

 Vélemény, hozzászólás?