COVID-19 SONDERFREISTELLUNG MEGHOSSZABBÍTVA - Confinium

COVID-19 SONDERFREISTELLUNG MEGHOSSZABBÍTVA

Ausztriában 2021. január óta van érvényben az úgynevezett COVID-19 Sonderfreistellung járványügyi intézkedés, amely az osztrák munkaügyi minisztérium döntése értelmében 2021. december 31-ig lesz meghosszabbítva. A rendelkezésről korábban itt írtunk.

Röviden összefoglalva: az intézkedés keretében azokat a kismamákat, akik munkájuk során elkerülhetetlenül fizikai kontaktusba kerülnek másokkal, a 14. terhességi héttől kezdve fel kell menteni a munkavégzés alól. A felmentés alatt a munkavállaló bérét tovább kell folyósítani.  Az intézkedés 2021. július 1-jétől már nem alkalmazandó, ha a várandós anya megkapta a SARS-CoV-2 elleni védőoltást, és ezáltal teljes védettséget élvez. A kismamának a teljes védettség bekövetkezte előtt 14 nappal tájékoztatnia kell a munkáltatót ezen körülményről.

Martin Kocher munkaügyi miniszter üdvözli az intézkedést: “Bár a Corona elleni védőoltás ajánlott a terhes nők számára, sok érintett munkavállaló mégis tartózkodik az oltástól a terhessége alatt. A felmentésre való jogosultság év végéig történő meghosszabbításával biztosítjuk, hogy a testközeli foglalkozású várandós kismamák, akiknek még nem volt lehetőségük beoltatni magukat, ne legyenek egészségügyi kockázatnak kitéve a munkahelyükön”.

Susanne Raab nő- és családügyi miniszter elégedett azzal, hogy a várandós nők fizetett felmentésre való jogosultságát az év végéig meghosszabbították. “A terhes nők munkahelyi védelme elengedhetetlen, különösen akkor, amikor a fertőzések aránya még mindig nem elhanyagolható szinten van. Csak így lehet biztosítani, hogy a kismamák védve legyenek azokban az ágazatokban, ahol elkerülhetetlen a másokkal való fizikai érintkezés.”

Sokan éltek már a lehetőséggel

Eddig közel 19 millió eurót fizettek ki támogatásként azoknak a cégeknek, vállalkozóknak, amelyek alkalmazták a COVID-19 Sonderfreistellung intézkedést. Ez összesen 196 480 nap munkavégzés alóli fizetett felmentést jelent a terhes munkavállalók számára.
A meghosszabbításról szóló törvényjavaslat rövid időn belül benyújtásra kerül. Október 1-jétől pedig visszamenőleges hatállyal fogja követni a korábbi rendeletet.

Az érintett foglalkozások a teljesség igénye nélkül: fodrász, stylist, kozmetikus, tetováló, testékszerrakó, masszőr, fizioterapeuta, óvónő, fizikai kontaktust elkerülni nem tudó pedagógus. Továbbá az egészségügyi foglalkozások, amennyiben nem állami intézményről van szó. Ha nincs szükség fizikai érintkezésre (pl. kereskedelem, gasztronómia), a kismamák védelmére egyéb intézkedéseket kell bevezetni, pl. a minimális távolság betartásával.

A COVID-19 Sonderfreistellung harmadik alkalommal lett meghosszabbítva. Erről a WKO hírlevélben adott ki tájékoztatást. További információ itt és itt található.

 Vélemény, hozzászólás?