FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG AUSZTRIÁBAN - Confinium

FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG AUSZTRIÁBAN

A minden munkavállalónak járó fizetett szabadságról korábban már írtunk. Adódhatnak azonban olyan helyzetek, amikor a munkavállaló ezen felül is szándékozik (vagy kényszerül) távolmaradni a munkavégzéstől. Ilyen esetben jöhet szóba a fizetés nélküli szabadság, amely Ausztriában is csak kétoldalú megállapodás útján jöhet létre. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló kezdeményezése esetén szükséges a munkaadó beleegyezése, illetve a munkáltató nem rendelheti el egyoldalúan. A megállapodást javasolt írásban megkötni. Fizetés nélküli szabadság alatt a munkaviszony továbbra is fennáll, a biztosítási jogviszony azonban legfeljebb csak egy hónapig. Mivel a munkaviszony nem ér véget, ezért erre az időszakra nem jár munkanélküli támogatás. Nyaralás- és karácsonyi pénz, valamint rendes szabadság sem jár ezekre az időszakokra.

Legfeljebb egy hónapig tartó fizetés nélküli szabadság

Ha a fizetés nélküli szabadság a megállapodás szerint legfeljebb egy hónapig tart, akkor a tb járulékfizetés továbbra is fennáll. Alapvetően a munkavállalónak kell fizetnie mind a munkavállalói, mind a munkáltatói tb járulékokat (betegség-, nyugdíj- és balesetbiztosítási járulék). Szemléltető példák az egy hónapos időtartamra: január 1-től január 31-g, január 2-től február 1-ig, január 15-től február 14-ig, március 31-től április 30-ig, január 31-től február 28-ig, illetve szökőév esetén február 29-ig. A tb járulék számítási alapja a fizetés nélküli szabadság időtartamával megegyező, azt közvetlenül megelőző időszakra eső bérösszeg.

Egy hónapnál tovább tartó fizetés nélküli szabadság

Amennyiben a munkavállaló Ausztriában ennél hosszabb ideig tervezi megszakítani a munkavégzést a munkahelyén a munkáltatója hozzájárulásával, akkor a fizetés nélküli szabadság nem jár tb jogviszonnyal. A munkaviszony ettől függetlenül fennmarad, és a megállapodás szerinti idő leteltével a munkavállaló ismét folytatja a munkavégzést.

Hasonló esetek

Vannak további esetek, amikor bizonyos időre megszakad a munkavégzés, azonban nem a fent leírt, “szabad felhasználású” fizetés nélküli szabadság kategóriába tartoznak. Ilyen például a gyermeknevelés (“gyes”, azaz “Karenz”), továbbképzés (Bildungskarenz) vagy súlyos beteg, haldokló közeli hozzátartozó ápolása (Hospizkarenz) céljából  igénybevett fizetés nélküli szabadság. Ilyen esetekben az első naptól az állam vállalja át a tb járulékokat alanyi jogon, vagy igénybe vehető támogatások (pl. Kinderbetreuungsgeld, Weiterbildungsgeld) által.

Meg kell különböztetni azokat az eseteket is, amikor a munkaviszony véget ér, és egy későbbi időpontban folytatódik. Ilyenkor általában újrafoglalkoztatási ígérvényt (Wiedereinstellungszusage) kap a munkavállaló a munkaadótól. További speciális eset, amikor a munkaviszony nem szakad meg, de a munkáltató bérfizetési kötelezettsége szünetel, mivel a munkavégzés a munkavállalónak felróható okból hiúsul meg, illetve akadályozott. Ilyen például a jelenlegi 3G előírások betartásának megtagadása, és ezen okból történő kényszerű távolmaradás a munkahelytől.

A kollektív szerződés tartalmazhat a fentiektől eltérő rendelkezéseket. Németül többek között itt érhető el információ a témában.

 6 hozzászólás

 • Üdvözlöm! Nekem lenne egy kérdésem. Én egy hónapból 11 napot dolgoztam,10 napot fizetés nélküli szabadságon voltam. Ebben az esetben,hogyan történik a járulék kiszámítása? Csak a 11 nap után fizetek járulékot vagy a fizetettlen szabadság után is. Válaszát előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tímea! A legfeljebb egy hónapig tartó fizetés nélküli szabadság alatt végig fennmarad a társadalombiztosítási jogviszony, ez idő alatt a tb-járulék teljes összegét (= a munkáltató által fizetendő járulékok jelentős részét is) a munkavállalónak kell fizetnie, amennyiben az ágazati kollektív szerződés nem rendelkezik másképp.

 • Zalai Sándor

  Üdvözlöm! A kérdésem a következő. A főnököm arra hivatkozva hogy nincs muka ezért fizetetlen napokra köldött, amit én nem kértem. Tehát nem volt köztünk semilyen szerződés a fizetetlen szabadnapról. Ilyenkor mi a helyzet? Válaszát előre is köszönöm!

 • Nagy Kitti

  Üdvözlöm. Kérhetek egy hét fizetetlen szabadságot abban az esetben is ha kevés a rendelezésre állò szabadságom?

Vélemény, hozzászólás?