ÚJ HOMEOFFICE SZABÁLYOK AUSZTRIÁBAN 2021 - Confinium

ÚJ HOMEOFFICE SZABÁLYOK AUSZTRIÁBAN

A tavalyi szja csökkentés után idén április 1-től újabb örvendetes hír a munka világában Ausztriában: új homeoffice szabályok kerültek bevezetésre, ezzel régóta tátongó űrt sikerült felszámolniuk a jogalkotóknak. Az otthon végzett munka egészen a COVID megjelenéséig elhanyagolt területe volt a munkajognak. A szabályozás hiánya hátrányokkal járt mind a munkaadókra, mind a munkavállalókra nézve. A járványügyi intézkedések kényszerű bevezetésével együtt ugrásszerűen megnőtt a homeoffice-ban dolgozók száma. Sok helyen várhatóan a rendkívüli szituáció megszűnése után is megmarad ez a gyakorlat. Mindebből kifolyólag nem várathatott tovább magára az új osztrák homeoffice törvény elfogadása. Itt most a legfontosabb pontokat ismertetjük.

Az első és legfontosabb, hogy az otthoni munkavégzés – ahogyan eddig is – továbbra is kizárólag a munkaadó és munkavállaló közötti kölcsönös megállapodás alapján vezethető be. A megállapodás tartalmaz egy egyhónapos felmondási időt. Ennek betartásával nyomós okra (pl. a lakhatási körülmények vagy a vállalati követelmények  jelentős mértékű megváltozása) hivatkozva bármelyik fél kezdeményezheti a homeoffice megállapodás, és ezzel az otthoni munkavégzés megszüntetését. Adójogilag homeoffice-nak kizárólag a munkavállaló otthonában végzett munka minősül. Ez a fogalom kiterjeszthető pl. a partner lakására, egy nyilvános kávézóra azonban már nem. A részben vagy egészben szolgálati úton vagy a céges munkahelyen töltött napok nem számítanak homeoffice napoknak.

A munkahelyi balesetbiztosítás hatálya az otthoni munkavégzés idejére is kiterjed. A munka- és pihenőidőre vonatkozó összes előírás érvényes a homeoffice-ra is. Amennyiben a munkavállaló túlnyomórészt otthonról dolgozik, a percre pontos munkaidőfeljegyzés helyett elegendő a napi összesített munkaidő feljegyzése. A munkaadó visszamenőleg, 2021. január 1-től köteles a homeoffice-ban töltött napok feljegyzésére, ezeket szerepeltetni kell a bérszámfejtésben is. A munkaadó köteles biztosítani a munkavégzéshez szükséges digitális munkaeszközöket (pl. számítógép, laptop, telefon, internet stb.) Amennyiben a munkaadó ezeket nem biztosítja, és ezért munkavállaló a saját eszközeit kénytelen használni, a munkaadó köteles a munkavállaló ezzel kapcsolatban felmerülő költségeit arányos mértékben és/vagy átalány formájában megtéríteni.

Adójogi vonzatok

Ausztriában az új szabályok szerint a homeoffice-ban dolgozó munkavállalók 2021 és 2023 között jogosultak a munkaadó által kifizetett adómentes ún. homeoffice átalányra. Ennek összege legfeljebb 3 euro per homeoffice-nap, és legfeljebb 300 euro per év. Ez magába foglalhatja mind a munkaadó által nem biztosított digitális eszközök helyett fizetett, mind bármely egyéb, homeoffice-szal összefüggő önkéntes juttatást. Amennyiben ez a keret nem merül ki teljesen, a fennmaradó összeg érvényesíthető a munkavállalói adóbevallásban (Arbeitnehmerveranlagung) is, mint adóalap csökkentő tétel.

A munkavállaló további évi 300 eurot vonhat le az adóalapjából az adóbevallás keretében ergonómikus bútorok vásárlására. Erre akkor van lehetőség, ha bizonylatokkal is rendelkezik a megvásárolt bútorokról. Az adókedvezmény részben már 2020-ra is érvényesíthető.

Homeoffice szabályok Ausztriában részletesen: https://www.wko.at/service/arbeitsrecht-sozialrecht/homeoffice-die-kuenftigen-regelungen.html

 

 Vélemény, hozzászólás?