KÖTELEZŐ 3G A MUNKAHELYEKEN - Confinium

KÖTELEZŐ 3G A MUNKAHELYEKEN

2021. november 1-től Ausztriában a munkahelyeken is kötelező lesz az úgynevezett 3G szabály betartása a munkavállalók számára. A 3G jelentése: “geimpft, getestet oder genesen”, azaz vagy oltott, vagy tesztelt vagy gyógyult. Az oltások közül csak a Moderna, a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson elfogadott. Teszteltetni antigén teszt esetén naponta kell, a PCR teszt 72 óráig érvényes. Abban az esetben lehet eltekinteni az előírás betartásától, ha a munkavállaló nem érintkezik személyesen senkivel a munkahelyén (pl. teherautósofőr), vagy ha homeoffice-ban dolgozik. A jogalkotók egy kéthetes türelmi időt állapítottak meg. Azonban akik november 14 előtt nem felelnek meg a 3G szabálynak, FFP2-es maszkot kell hordaniuk a munkahelyükön. November 15-től kezdve a maszk már nem váltja ki a 3G kötelezettséget.

Az előírás betartását a munkaadó szúrópróbaszerűen köteles ellenőrizni. Továbbá köteles a munkahelyen az új szabályt kifüggeszteni, és dokumentálni a szúrópróbaszerű ellenőrzések időpontjait. Ezek be nem tartását a jogszabály szankcionálja. A munkaadóra az egészségügyi hatóság legfeljebb 3600 euro bírságot szabhat ki, amennyiben megállapítást nyer, hogy nem tartotta be a rá vonatkozó előírást. A munkáltatónak a közigazgatási eljárás során bizonyítania kell tudni, hogy eleget tett az ellenőrzési és tájékoztatási kötelezettségének, így nem őt terheli a munkavállaló által elkövetett szabályszegés felelőssége. Ez esetben csak a munkavállaló büntethető, a munkáltató nem.

A munkahelyre való belépéskor történő napi ellenőrzésre a jogszabály nem hatalmazza fel a munkáltatót. Ahol nincs üzemi tanács, ott minden munkavállaló egyéni beleegyezése szükséges ehhez, amelyet a munkavállaló bármikor indoklás nélkül visszavonhat.

Következmények a munkavállalókra nézve

A munkavállaló a 3G igazolás hiányában nem tartózkodhat a munkahelyén. Ilyen esetben fizetés nélküli szabadságra kénytelen menni, amelynek első hónapjában még biztosított marad. A felmondás vagy elbocsátás nem indokolt egyszeri szabályszegés esetén. Ha a munkavállaló a munkáltatói tájékoztatás és figyelmeztetés ellenére ismételten nem tesz eleget a 3G igazolással kapcsolatos kötelezettségének, akkor munkáltató általi felmondás vagy akár azonnali elbocsátás is jogszerű lehet. A munkavállalóra legfeljebb 500 euro közigazgatási bírság róható ki az előírások megszegése esetén.

Oltás és gyógyultsági igazolás hiányában a tesztelést a munkavállaló saját költségén, munkaidőn kívül köteles elvégeztetni.

A határátlépésre vonatkozó előírások nem változtak. A határon elfogadják a kínai oltást is, és az ingázók esetében a heti 1 tesztet.

És mi a helyzet november 14 után a maszkkal?

A kötelező 3G igazolás birtokában a munkavállaló nem kötelezhető maszkviselésre a munkahelyeken. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyi intézmények és idősotthonok.

 Vélemény, hozzászólás?