NYARALÁSPÉNZ, KARÁCSONYI PÉNZ - Confinium

NYARALÁSPÉNZ, KARÁCSONYI PÉNZ

Ausztriában a “nyaraláspénz” (Urlaubsgeld vagy Urlaubszuschuss) és a “karácsonyi pénz” (Weihnachtsgeld vagy Weihnachtsrenumeration) tulajdonképpen a legtöbb ágazatban kötelezően fizetendő 13. és 14. havi bért takarja. Ezek az úgynevezett egyéb juttatások (Sonderzahlungen, rövidítve SZ) közé tartoznak. Az egyéb juttatások jellemzői, hogy esedékességük nem havi rendszerességű, hanem annál ritkább. Vannak olyan Sonderzahlung-ok, amelyek csak egyszeri kifizetés formájában, és vannak olyanok, amelyek évente járnak a munkavállalónak. Utóbbiak közé tartozik az egy évre elszámolt nyaraláspénz és a karácsonyi pénz is, amelyek összegének meghatározása (általában az akutális havi bruttó bér) és kifizetésük időpontja (általában június és november) az ágazati kollektív szerződésekben található. Ezen kívül Ausztriában az egyéb juttatásokat a Dienstzettel vagy munkaszerződés is tartalmazza.

Nyaraláspénz és karácsonyi pénz évközi be- vagy kilépésnél

Felmerülhet a kérdés, hogy kell-e fizetni 13. és/vagy 14. bért, ha egy munkavállaló nem egész évben áll a munkaadó alkalmazásában, és ha igen, mennyit? A válasz: igen, kell, egy évre nézve időarányosan (németül: aliquot). Azonban mint mindig, itt is alaposan meg kell nézni az adott ágazat kollektív szerződésének előírásait. Vannak ugyanis olyan ágazatok (pl. vendéglátás), ahol a nyaraláspénzre és a karácsonyi pénzre való jogosultságot bizonyos ideje fennálló munkaviszonyhoz köti a kollektív szerződés. További speciális esetek a nyaraláspénz esedékésségét (tehát pl. júniust) követő belépés, illetve az azt követő kilépés. Az első esetben az évre vetítve időarányos Urlaubsgeld általában az év végén fizetendő. A második esetre nézve pedig szintén a kollektív szerződés szabályozza, hogy a munkaadó visszafizettetheti-e, illetve ha igen, mely esetekben fizettetheti vissza a korábban az év végéig elszámolt nyaraláspénz egy részét. A “visszafizetés” általában úgy valósul meg, hogy a kilépéskor kifizetett időarányos karácsonyi pénzből levonják a jogosult összegen felüli részt.

Kedvező adókulcs

Az egyéb juttatások további fontos jellemzője a havi bértől eltérő adózás. A havi béren felül fizetett egyéb juttatások az “éves hatod” (Jahressechstel) összegéig kedvezőbb adókulccsal adóznak (6%), mint a havi bér. Az éves hatod leegyszerűsítve ez egy adott évben kifizetett havi bérek, bérelemek összegének egyhatoda. Az egyéb juttatások a hatodot éves szinten meghaladó része a havi bérrel együtt a normál (sávos, progresszív) adókulccsal adózik. További kedvezmények, hogy a 2100 Euro alatti éves hatod, illetve éves szinten a 620 Euro alatti egyéb juttatás adómentes.

Kifizethető a nyaraláspénz és a karácsonyi pénz hónapokra elosztva is?

Ez alapvetően megengedett, két dolgot azonban mindenképpen figyelembe kell venni. A bérlapon mindenképpen a havi bértől elkülönelve, külön sorban, külön jelöléssel kell feltüntetni őket, illetve a kedvező, 6%-os adózás ez esetben nem érvényesíthető!

 

 

 Vélemény, hozzászólás?