OSZTRÁK MUNKAVÁLLALÓI ADÓKEDVEZMÉNYEK - Confinium

OSZTRÁK MUNKAVÁLLALÓI ADÓKEDVEZMÉNYEK

Egy adórendszer kialakításánál a differenciált kedvezmények beépítése legalább olyan fontos, mint maga az adófizetés. Az előző cikkünk első pontjában volt szó az osztrák munkavállalói jövedelemadóról (Lohnsteuer), itt pedig most megnézzük, hogy milyen adókedvezmények csökkenthetik ezt az adónemet. A fizetendő jövedelemadó alapvetően kétféle módon mérsékelhető: az adóalapból való levonással vagy az adó összegének csökkentésével. Ausztriában a munkavállalók számos adókedvezményt vehetnek igénybe a feltételek teljesülése esetén. Ezeknek egy nagy része a munkáltatót nem érinti, mivel azokat csak az éves munkavállalói adóbevallásban lehet érvényesíteni. Munkaadói szemszögből ezek közül a bérszámfejtésben is elszámolható ingázói átalányt (Pendlerpauschale), az ingázói adócsökkentő kedvezményt (Pendlereuro), az egyedül kereső, valamint a gyermeküket egyedül nevelő szülők adókedvezményét (Alleinverdienerabsetzbetrag/ Alleinerzieherabsetzbetrag – AVAB/AEAB), valamint a családi bónusz pluszt (Familienbonus Plus – FABO+) érdemes közelebbről ismerni. A bérszámfejtésben történő érvényesítés előnye, hogy havi szinten magasabb nettó bért eredményez.

Ingázói adókedvezmények

A Pendlerpauschale és a Pendereuro közötti legfőbb különbség az, hogy előbbi az adóalapot csökkenti, utóbbi pedig a fizetendő adó összegét. Mindkét adókedvezmény érvényesíthető a bérszámfejtésen keresztül is, amennyiben azt a munkavállaló kéri. Amennyiben a dolgozó Ausztriában lakik, a Pendlerpauschale és Pendlereuro összegének kiszámításához szükség van a Pendlerrechner használatára. Ez az online program a lakcím, a munkahely címének, és néhány további paraméter megadásával automatikusan kiszámolja a Pendlerpauschale és a Pendlereuro havi összegét. Az így kapott összegeket lehet a bérszámfejtésben figyelembe venni. A Pendlerrechner nyomtatványt a munkavállaló menti le és adja oda a munkaadónak. Ausztrián kívüli lakcím esetén a Pendlerrechner nem használható. Ez esetben a Google Maps hívható segítségül a (legrövidebb) távolság meghatározásához. A távolság ismeretében a Finanzamt oldalán található segédtáblázatok alapján határozható meg a havi Pendlerpauschale összeg.

Külföldről, pl. Magyarországról ingázók esetében általában az alsó táblázat (großes Pendlerpauschale) mérvadó. A felső táblázat (kleines Pendlerpauschale) akkor jöhet szóba, ha van tömegközlekedés a munkahely és a lakóhely között. A Pendlereuro egy évre vetített összege a munkahely és a lakóhely közötti, km-ben kifejezett távolság kétszeresének megfelelő összeg. A havi bérszámfejtésben ennek a tizenketted részét kell levonni a Lohnsteuer összegéből.

Törekedni kell arra, hogy ingázói adókedvezményt csak azokra a hónapokra számoljunk el a munkavállalónak, amikor annak feltételei fennálltak (minimum km segédtáblázat alapján, illetve annak a hónap minimum 4 napján történő megtétele). Továbbá fontos, hogy amennyiben egy munkaadó természetbeni juttatásként céges gépkocsit biztosít privát használatra a munkavállalónak (PKW-Sachbezug), akkor ingázói adókedvezményt részére nem számolhat el.

Családi adókedvezmények

A családi adókedvezmények egy része is érvényesíthető a bérszámfejtésen keresztül. Ehhez a munkavállalónak ki kell töltetnie az E30-as formanyomtatványt, ami a Finanzamt honlapjáról tölthető le. A kitöltött, aláírt adatlapot a munkaadónak kell leadni. A nyomtatványnak létezik magyar nyelvű segédlete is. Mind a három családi adókedvezmény (részletes információk: AVAB, AEAB, FABO+) az adó összegét közvetlenül csökkentő tételt jelent, és mindháromra vonatkozik az indexálás (a gyermekek lakóhelyéül szolgáló tagállam árszínvonala szerinti meghatározás). Mindegyik csak akkor jár, ha jár a munkavállalónak az osztrák családi pótlék teljes vagy különbözeti (esetleg indexált) összege. Az AVAB feltétele ezen túl, hogy a partner éves keresete nem haladhatja meg a 6000 eurot. Ezt magyarországi jövedelem esetén az E9-es nyomtatvánnyal kell igazolni. Érdemes a munkavállaló figyelmét felhívni arra, hogy amennyiben a havi bérszámfejtés során érvényesíti családi adókedvezményeit, akkor azokat fel kell tüntenie az adott évi adóbevallásában is.

Az osztrák adóhivatal honlapjáról minden évben német és angol nyelven letölthető az ún. adókönyv (Steuerbuch), amely részletesen tartalmazza a munkavállalói adókedvezmények adóbevallásban elszámolható fajtáit.

Bérhez kapcsolódó adómentességek

Minden esetben és kizárólag a havi bérszámfejtésen keresztül érvényesülnek a különböző bérelemekhez, juttatásokhoz kapcsolódó adómentességek. Ebbe a csoportba a kedvezmények egy igen hosszú listája tartozik. Ezeket elsősorban az osztrák jövedelemadóról szóló törvény (EStG) 3 §, 68 § és 67 § tartalmazza. Ilyen például a meghatározott havi keretösszegen belüli túlóra-, éjszakai, ünnepnapi, veszélyességi stb. pótlék, az adómentesen adható természetbeni juttatások, az adómentes keretösszegen belüli ajándékok, utalványok és munkáltatói kölcsönök.Vélemény, hozzászólás?