VENDÉGLÁTÁS: NEM SZÜLETETT EGYEZSÉG - Confinium

VENDÉGLÁTÁS: NEM SZÜLETETT EGYEZSÉG

Korábbi cikkünkben írtunk az osztrák fizikai dolgozókat érintő, 2021. október 1. után érvényes felmondási idő módosulásról. Az említett cikk utolsó bekezdésében tértünk ki arra, hogy a szezonális ágazatok esetében még képlékeny az új szabályozás. A kérdés az volt, hogy mely ágazatok fognak szezonális ágazatnak minősülni a megváltozott felmondási idők tekintetében. Tehát, hogy mely szakmák munkavállalóira nem fognak vonatkozni az új – munkaadók számára előnytelenebb – felmondási idők. A kivételt képező ágazatok továbbra is a kollektív szerződéseik eddigi előírásait alkalmazhatják. Mostanra kiderült, hogy a vendéglátás esetében nem született egyezség a munkaadókat és a munkavállalókat képviselő érdekvédelmi szervezetek között. Ez azt jelenti, hogy a 2021. október 1-én vagy azt követően közölt felmondások tekintetében egy jó ideig bizonytalan jogi helyzet fog fennálni. Ilyen esetben a későbbiekben meghozott bírósági ítéletek fogják eldönteni a kérdést, illetve kialakítani a jövőben alkalmazandó joggyakorlatot.

Mit jelent a “bizonytalan jogi helyzet” a gyakorlatban?

A vendéglátás és szállodaipar kamarai tagozata és szakszervezete között nem született érvényes egyezség. A véleménykülönbség tulajdonképpen a vendéglátó ágazat szezonális mivoltára vonatkozik. Ily módon ellentmondás keletkezik a kollektív szerződés és a törvény között. A törvény (ABGB) 2021. október 1-től írja elő a fizikai dolgozók (pl. pincérek, szakácsok, szobalányok stb.) számára az eddiginél jóval hosszabb felmondási időt a nem szezonális ágazatokban. A vendéglátó kollektív szerződésben ezzel szemben marad az eddigi, 14 napos felmondási idő.

Ha egy munkavállaló úgy véli, hogy a kollektív szerződés szerinti felmondási idővel 2021. október 1. után közölt felmondás jogsértő, akkor a bíróság előtt szabadon követelheti a jogszerűtlen felmondás esetében járó kártérítést. A (legfelsőbb) bíróságnak ezt követően döntenie kell arról, hogy a felmondás szabályszerűen történt-e. Ha a (legfelsőbb) bíróság arra a jogi következtetésre jut, hogy a felmondás nem szabályszerűen történt, a munkavállaló jogosult a bérezésre addig az időpontig, amikor a munkaviszony a felmondási idő szabályszerű betartása esetén megszűnt volna (felmondási kártérítés). A felmondási kártérítés iránti igény elévül, ha a felmondás közlésétől számított hat hónapon belül nem nyújtják be rá az igényt.

A felmondás természetesen az ABGB által előírt, új felmondási idő alkalmazásával is közölhető a vendéglátásban is 2021. október 1. után. A munkaszerződések kialakításakor érdemes figyelembe venni a WKO ajánlásait, különös tekintettel a felmondási időre.Vélemény, hozzászólás?