MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN - Confinium

MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN

A tervezett korábbi dátumok (2021. január 1., majd 2021. július 1.) helyett végül 2021. október 1-től egy jelentős munkajogi változás lép életbe Ausztriában: módosul a fizikai dolgozókra (Arbeiter) vonatkozó felmondási idő. A változás mind a munkavállalók, mind a munkaadók általi rendes felmondást érinti. A módosítást követően immár nem lesz különbség a fizikai (Arbeiter) és szellemi (Angestellte) dolgozók között a rendes felmondással történő munkaviszony-megszüntetés tekintetében. Az új szabályok csak a 2021. szeptember 30. után közölt felmondásokra érvényesek.

Az új felmondási idők

2021 októberétől az alábbiak szerint módosul a felmondási idő Ausztriában a fizikai dolgozók körében:

Munkáltató általi rendes felmondás esetén

 • a munkaviszony első 2 évében: 6 hét
 • a munkaviszony 3. évétől: 2 hónap
 • a munkaviszony 6. évétől: 3 hónap
 • a munkaviszony 16. évétől: 4 hónap
 • a munkaviszony 26. évétől: 5 hónap

Az új jogszabály szerint (az “Angestelltékhez” hasonlóan) a munkáltató által rendes felmondással megszüntetett “Arbeiter” munkaviszony is már kizárólag csak a naptári negyedévek végén érhet véget! Példa: A 2021. január 1-én kezdődött munkaviszonyt a munkáltató szeretné megszüntetni. Ezt 2021. november 22-én közli a munkavállalóval. Ez esetben be kell tartani a 6 hetes felmondási időt, és a munkaviszony jogszabály szerint csak a negyedévek utolsó napján érhet véget. Tehát a munkaviszony utolsó napja 2022. március 31.

Munkavállaló általi rendes felmondás esetén a felmondási idő 1 hónap. A munkaviszony főszabály szerint a hónap utolsó napján érhet véget.

A fentiek be nem tartása esetén jogi úton érvényesíthető az előírásnak megfelelő bér- illetve kárigény. Ez esetben például a munkaadó úgynevezett Kündigungsentschädigung megfizetésére kötelezhető. Ennek összege megfelel annak a bérnek, ami az előírt felmondási időre járt volna a munkavállalónak.

Javasolt munkaszerződés kiegészítés 2021. október 1-től

Egyes “Arbeiter” kollektív szerződések tartalmazni fognak egy olyan passzust, amely szerint nemcsak a naptári negyedév végén, hanem bármely hónap 15. vagy utolsó napján is véget érhet a munkaviszony rendes felmondás esetén – a megfelelő felmondási idő betartása mellett. Ezt a munkaszerződésbe vagy egy munkaszerződés kiegészítésbe is bele lehet foglalni a szellemi dolgozókra vonatkozó megszokott gyakorlathoz hasonlóan.

Kivételek

A szezonális ágazatok kivételt képezhetnek az új szabály alól. Ebbe a csoportba egyelőre a turisztikai és építőipari szakmák sorolandók. Az új szabály szempontjából szezonálisnak számító munkakörök listájának véglegesítése még nem történt meg. Ezekre fokozatosan, az “Arbeiter” kollektív szerződésekkel kapcsolatos egyeztető tárgyalások során fog fény derülni. Alapvetően elmondható, hogy a kivételt képező szezonális ágazatokban továbbra is a korábbi, rövidebb felmondási idők vonatkozhatnak a fizikai munkavállalókra. Mindenképpen javasolt alaposan tájékozódni a munkaszerződések megkötése, illetve a felmondás közlése előtt az adott ágazatra érvényes éppen aktuális előírásokról. Elsősorban a WKO, illetve az adott ágazat kollektív szerződése szolgálhatnak ezügyben információval.

További információ itt található.124 hozzászólás

 • Boros Istvàn

  Üdvözlöm önöket!
  Sok hasznos informàciòt olvastam a felmondàssal kapcsolatban.,de lenne egy kérdésem.
  Ha betegàllomànyban vagyok ,felmondhatok e a munkàltatòmnak a tàppénz ideje alatt?
  Ha igen akkor az esetleges tàppénz ideje bele szàmít e a felmondàsi időbe vagy a betegàllomàny vége utàn kell megkezdenem a felmondàsi idő letöltését.
  Köszönettel
  Boros István

  • Ódor Adrienn

   Kedves István!
   Amennyiben a munkavállaló mond fel betegállomány alatt, a felmondási idő letöltésének megkezdésével nem kell megvárni a betegállomány végét. A bérfolyósítás ilyen esetben a munkaviszony utolsó napjáig (és nem a betegállomány végéig!) történik. Egy korábbi cikkünkben írtunk erről (“Felmondás és betegállomány” című bekezdés): https://www.confinium.eu/a-munkaviszony-befejezese/

   • Tamas

    Kedves Adrienn!

    A munkáltatóm július 15 előtt felmondott szóban nekem. 15-től aug 31-ig érvényes a 6 hét felmondási időm. Azt szeretném megkérdezni, hogy ők azóta sem email-ben és bármilyen más írásos formában nem juttatták el hozzám a felmondásukat. Ez támadható? Mit tehetek? Augusztus 17 van, és nincs semmi a kezemben. Valászát, segítségét előre is köszönöm!

    • Ódor Adrienn

     Kedves Tamás! A vonatkozó kérdések megválaszolásához (pontosan melyik napon ér véget a munkaviszony stb.) további adatok, információk szükségesek, pl.: melyik ágazati kollektív szerződés vonatkozik Önre, illetve a munkáltatójára, mi szerepel a munkaszerződésben, volt-e jelen tanú a szóban közölt felmondásnál, pontosan melyik napon közölték Önnel a felmondást stb. Alapvetően érvényes a szóbeli felmondás Ausztriában, azonban a bizonyító erő miatt javasolt a felmondást írásban közölni. Az email/sms/messenger üzenet a bizonyító erőhoz jogilag általában nem elegendő, jogi eljárásban a papír alapon, aláírással ellátott felmondás elfogadott személyesen átadva, vagy ajánlott levélben, esetleg bescannelt formában emailen elküldve. A kijelentésről mindenképp kötelező megkapnia az igazolást (“Abmeldung”) a munkáltatójától. Ennek hiányában az ÖGK-nál van arra lehetőség, hogy kérjen egy ún. Versicherungsdatenauszug-ot, amely tartalmazza az összes ausztriai munkaviszony, illetve tb-jogviszony kezdő- és befejező dátumát. Ausztriai munkaviszonnyal kapcsolatos jogi igények érvényesítéséhez, jogsegély igénybe vételéhez javaslom, hogy keresse fel az Arbeiterkammert az itt felsorolt információkkal együtt.

   • Géza

    Tiszteletem!
    Szeretném kérdezni, 4.hete dolgozom a munkáltatómnál. Beadom a felmondásom,(Próba idő alatt) így azonnal kiléphetek a cégtől vagy írhat elő ledolgozandó felmondási időt..?

    • Ódor Adrienn

     Kedves Géza! A törvényben, munkaszerződésben és/vagy ágazati kollektív szerződésben meghatározott próbaidő lényege, hogy annak ideje alatt felmondási idő nélkül szüntethető meg a munkaviszony mindkét fél (munkáltató és munkavállaló) részéről.

  • Krisztina

   Kedves Adrienn.
   Az Én kérdésem az lenne,hogy 2 hét felmondási idő alatt,mennyit kell dolgoznom?10 munkanap 4 nap pihenő?
   Január 5-én (szerdán)beadtam közös megegyezéssel 19-én befejezte.Következő héten hétfőn és kedden voltam szabadnapos.
   19-én szerdáig 8 napot egyhuzamban kell ledolgoznom és így 19-én letelt a felmondási időm.Azt mondta a munkából,hogy
   naptári hetet kezdek,így szerdáig dolgoznom kell. Étteremben dolgozom.
   Válaszát előre is köszönöm.

   • Ódor Adrienn

    Kedves Krisztina! Az, hogy melyik napokon kell dolgoznia, a munkaszerződéséből, illetve a munkaadóval kötött munkaidőre és munkarendre vonatkozó egyéb érvényes megállapodásokból. Közös megegyezésnél nincs felmondási idő, tehát ilyen esetben teljesen szabadon lehet megválasztani a munkaviszony utolsó napját.
    Tehát először is azt kellene tisztázni, hogy közös megegyezéssel vagy felmondással ér véget a munkaviszony.
    Ha felmondással, akkor a felmondás benyújtását követő napon kezdődik a 14 nap felmondási idő (vendéglátó kollektív szerződés szerint), és a 14. napon véget ér a munkaviszony.
    Felmondás esetén a (vendéglátó) kollektív szerződés alapján a munkavállaló szükség esetén jogosult heti 2 fél nap szabadidőre munkakeresés céljából. Ez a szabadidő kizárólag a munkaidő terhére (tehát értelemszerűen nem a szabadnapján és nem az éves szabadnap-keret terhére) adható ki.

 • Bence

  Üdvözlöm önöket! 2021 szept. 28.(kedd) -Án adtam be a felmondásomat aznapra dátumozva. Az új szabály miatt, mert okt. 18-án kezdenék az új helyen.
  A főnököm azt állította hogy
  mindig csak pénteken lehet felmondani és így az Október 1. -re dátumozva adott egy másik felmondási papírt nekem . A kérdésem hogy vonatkozik e rám így az új 1 hónapos rendelet vagy érvényes a 2 hetes felmondási idő -amiben a főnökömmel amúgy megegyeztünk?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bence! A kérdés pontos megválaszolásához tudni kellene, melyik kollektív szerződésről beszélünk, illetve látni kellene a szóban forgó felmondás szövegét. Általánosságban a következők mondhatók el. Három különböző fogalom létezik a felmondás esetében: a felmondás közlése (Kündigungsausspruch), felmondási idő (Kündigungsfrist), és a munkaviszony utolsó napja (Kündigungstermin). Az Ön által említett “péntek” (“Ende einer Arbeitswoche”, tehát a munkahét utolsó napja) valóban szerepel több kollektív szerződésben, mint Kündigungstermin. Amennyiben ezzel egyidejűleg szerepel a kollektív szerződésben 14 napos felmondási idő is, akkor a két előírásnak együtt kell teljesülnie: a munkaviszony csak pénteken érhet véget úgy, hogy előtte eltelt 14 nap a felmondás közlése és az utolsó munkanap között. Az Arbeiter státuszú munkavállalókat érintő, felmondásokra vonatkozó új jogszabály azokra a felmondásokra vonatkozik, amelyeket 2021. október 1-et megelőzően közöltek, azaz “adtak be”.
   Bizonyos kollektív szerződések kivételt képeznek az új szabály alól, így továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak a felmondásokra. Azt, hogy melyik kollektív szerződés érvényes Önre, illetve a munkáltatójára, a munkaszerződésében vagy a Dienstzettelen tudja megnézni. Ha ott esetleg nem szerepel, akkor a munkáltató tevékenységi köréből kiderülhet.
   Felmondási időben “megegyezni” nem lehet, hiszen azt a jogszabályok (törvény, kollektív szerződés) írja elő. Közös megegyezés alapján is véget érhet a munkaviszony, de az viszont nem felmondás, tehát nem vonatkoznak rá a felmondás előírásai, pl. a felmondási idő vagy a Kündigungstermin.

  • Anikó

   Üdvözlöm Önöket! Október 18-tól szabadságon vagyok november 7-ig. Szeretnék felmondani annál a takarító vállalatnál, ahol 2016. november 22-től dolgozok, különböző helyekre közvetítenek dolgozni.Felmondhatok e szabadság alatt , azonnali hatállyal? Ha igen, mi a menete?
   olvastam, hogy minden hónap végén tudom csak beadni a felmondásomat. Családi okok miatt nem tudom jövő héten a munkát felvenni. kérem, segítsenek kiigazodni. Köszönöm szépen előre is válaszukat, segítségüket!

   • Ódor Adrienn

    Kedves Anikó! Szabadság alatt is fel lehet mondani. Amennyiben a Denkmal-, Fassaden- und Gebäudereinigung nevű kollektív szerződés vonatkozik Önre (ez a munkaszerződésből kiderül), akkor még 2021. december 31-ig lehet – de csak a munkaszerződés első évében – azonnali hatállyal felmondani. Mivel Ön már több éve dolgozik a cégnél, Önre az egy hetes felmondási idő vonatkozik még 2021. december 31-ig. 2022. január 1-től valószínűleg ebben az ágazatban is a fenti cikkben szereplő hosszabb felmondási időket kell majd alkalmazni amellett, hogy ebben az ágazatban külön szerződéskiegészítés nélkül is érvényes lesz az, hogy a munkaviszony mind a munkavállaló, mind a munkáltató általi felmondás esetén bármely hónap utolsó, vagy 15. napján végetérhet. Vigyázat! A “hónap vége” kifejezés nem arra vonatkozik, amikor Ön a felmondást beadhatja, hanem amikor a munkaviszony végetérhet!
    Tehát mégegyszer a gyakorlat az Ön esetében, amennyiben a Denkmal-, Fassaden- und Gebäudereinigung kollektív szerződés vonatkozik Önre: idén még felmondhat bármikor, és a felmondás benyújtása után egy héttel fog megszűnni a munkaviszonya. Ha 2022. január 1-én vagy azután mond fel, akkor a munkaviszonya bármely hónap utolsó vagy 15. napján érhet véget úgy, hogy előtte be kell tartani az új, egy hónapos felmondási időt. A felmondást érdemes írásban benyújtani, és annak tudomásul vételét javasolt írásban kérni a munkáltatótól. Az 1 hónapos felmondási idő az ezt követő napon fog megkezdődni.
    Kiegészíteném azzal, hogy közös megegyezéssel idén is és jövőre is bármikor megszüntethető a munkaviszony.

  • Hachel Holly Monika

   Jo napot kivànok
   Az volna a kèrdèsem làbàpolo vagyok 1.6.2023 keztem el dolgozni a szalonban munka szerzödèst nem kaptam ès mikor ezt hivatalos levèlben felszolitottam a munka adomat ès teljes munka idöben plusz munka idövel es Ö csak fèl munka idöre jelentett be a plus orat nem fizette ki .31.8.2023 azonali felmondàst kaptam.Kitiltott a szalonbol igy nem vehetem el sem a szerszämaimat sem a szemèlyes dolgaimat.Mit volt Tenne Ams igy 1.9.2023 keztem most derart csak ki mult pènteken hogy nem vagyok jogosult a munkanelkülire mivel 1.9.2023-15.10.2023 felmondàsi idöm.Hàt Önhöz fördulo jogose ez mi a vèlemènye.Köszönöm az idejèt ès türelmèt
   Tisztelettel Hachel Holly

   • Ódor Adrienn

    Kedves Holly! A munkaviszony első napján munkaszerződést, vagy legalább egy Dienstzettelt kell kapnia a munkavállalónak. Bővebben: https://www.confinium.eu/munkaszerzodes-ausztriaban/
    Természetesen a tényleges munkaidőnél kevesebb heti munkaidőre bejelenteni a munkavállalót szabálytalan. Ilyen esetben mindenképp fontos, hogy a munkavállaló vezessen saját munkaidőfeljegyzést. Az azonnali elbocsátás (Entlassung) jogszerűen csak a törvényben felsorolt esetekben mondható ki, bővebben: https://www.confinium.eu/a-munkaviszony-azonnali-felbontasa/ Jogszerű azonnali elbocsátás esetén nem beszélhetünk felmondási időről, azonban (jogos) azonnali elbocsátás esetén az AMS 28 napig zárolja a munkanélküli segélyt.
    A Fußpfleger-, Kosmetiker- und Masseurgewerbe Arbeiter/innen kollektív szerződés 17 § szerint 6 hónap a jogvesztő határidő a munkaviszonyból származó igények és jogosultságok érvényesítésére vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatót legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet, illetve kell írásban felszólítani az elmaradt bér kifizetésére vagy egyéb jogos igények teljesítésére. Csak ebben az esetben lehetséges a későbbiekben (összesen 3 évig) peres úton érvényesíteni ezeket az igényeket. Elmaradt bérek vagy a munkaviszony nem megfelelő megszüntetése esetén mindenképpen javaslom felkeresni az Arbeiterkammert, bővebben: https://www.confinium.eu/ahol-szamit-a-munkavallalo-joga/

 • Szép napot. Azt szeretném kérdezni. Hogy közös meg egyezessel most október 31 el ér véget a munkaszerződesem 10 év után ausztriaban.kerdes a 14 havi karácsonyi pénz meg e kapom most vagy azt elbuktam
  Köszönöm válaszát
  Tisztelettel Füssy Laszlo

  • Ódor Adrienn

   Kedves László! A “karácsonyi pénzt” (és a “nyaraláspénzt” is) év közbeni kilépés esetében a kilépéskor kapják meg az adott évre időarányosan az osztrák munkavállalók. Általános szemléltető példa: ha pl. 1200 euro a havi bruttó bér, akkor egy teljes évre bruttó 1200 euro karácsonyi pénz és bruttó 1200 euro nyaraláspénz jár, előbbi általában a novemberi, utóbbi a júniusi havi bérrel együtt kerül kifizetésre. Ha október 31-én kilép a munkavállaló, akkor a 2021-re járó nyaraláspénz is és a karácsonyi pénz is 1200/12×10=1000 euro (mivel időarányosan csak 10 hónapra jár 2021-ben). A példában a munkavállaló október végén a kilépéskor megkapja az időarányos 1000 euro karácsonyi pénzt, amiből viszont – amennyiben ezt az ágazati kollektív szerződés megengedi – le fognak vonni 200 eurot, mivel a nyaraláspénz júniusban még 1200 euro volt, hiszen akkor még vélhetően nem tudták, hogy október 31-én véget fog érni a munkaviszony. Tehát a példában a kilépéskor 1000-200=800 eurot kap a munkavállaló karácsonyi pénz címen. Az itt leírtak általános tájékoztatásnak minősülnek. Bizonyos ágazatokban ettől eltérő előírások is lehetnek.

  • Lakatos Klaudia

   Szép napot az lenne a kérdésem hogy ha felmondtam és azt mondák nekem 1 hónap de nekem nincs aláírt szerződésem akkor is le kell dolgoznom az 1 hónapot

   • Ódor Adrienn

    Kedves Klaudia! Mivel a felmondási időt alapvetően nem a munkaszerződés, hanem a kollektív szerződés írja elő, így természetesen akkor is érvényes, tehát le kell tölteni, ha nincs aláírt munkaszerződése. Javaslom azonban pontosan megnézni a kollektív szerződést, hogy pontosan mit tartalmaz a felmondásra és a felmondási időre vonatkozóan. A kollektív szerződések mindig egy-egy ágazatra (szakmára) vonatkoznak, és a WKO oldalán is megtalálhatók.

 • János Vegh

  Üdvözlöm kedves Adrienn.
  Azt szeretném öntől megkérdezni hogy milyen munkaviszony megszüntetés el tudom visszaigényelni a befizetett összeget az Abfertigung ot.
  10 éve dolgozom ilyen jelenleg azonos munkahelyen.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves János! Ebben a cikkben írtunk a végkielégítésről: https://www.confinium.eu/vegkielegites-ausztriaban/ Röviden válaszolva kérdésére: ha a munkaviszony közös megegyezéssel vagy munkáltató általi felmondással ér véget, akkor jogosulttá válik a Vorsorge Kasse-ban felgyűlt összeg felvételére. Amennyiben véget ér a munkaviszony, automatikusan értesítést fog kapni a Vorsorge Kasse-tól levélben.

   • Agnes

    Üdvözlöm. Ha betegállományban vagyok és közben felmondanak nekem a 14ik havi fizetést kikell fizetni a munkaadónak?

    • Ódor Adrienn

     Kedves Ágnes, alapesetben igen, kivéve ha a kollektív szerződés és/vagy a munkaviszony megszűnésének módja alapján erre nem jogosult a munkavállaló.

 • Helga

  Szép Napot!
  Ausztriában egy pékségben dolgozom, heti 15 órában, augusztus vége óta. Eleinte 20 órában voltam, de már az elején tisztáztam, hogy amikor kezdődik az egyetem, többre nem jut időm. Valamint azt is, hogy péntek, szombat, vasárnap, napi öt órát tudok vállalni. Mindenki elfogadta.
  Bejött a 2G, és erre hivatkozva a főnököm közölte, hogy akkor holnaptól nem kell mennem dolgozni, mert túl kevés a vásárló, és nem vagyok elég flekszibilis. Természetesen tiltakoztam, mire áttett egy másik üzletbe, ahol ugyan sok a vásárló, de nem mondhatom meg, hogy reggeli vagy késői- Dienstben legyek, hány órát dolgozzak naponta, és nem tudok vasárnaponta sem dolgozni. Ezek szerintem egy egyetemista számára nem korrerk feltételek!

  Szeretnék bemenni az irodába, hogy átkérjem magam egy másik üzletbe, de szerintem akkor azonnal felmondanának nekem. Sajos a 15 órás szerződésemet nem kaptam kézhez, nem tudom mi áll benne, de mások állítják, hogy a pékségben – Martin Auer – 14 nap a felmondási idő. Így lényegében nem vonatkozik rám a november 22-eiutáni felmondás érvéntelensége? Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Helga, 2021. október 1. óta a korábbiakhoz képest módosultak az Arbeiter (=nem szellemi foglalkozású) kategóriába tartozó munkavállalók felmondásának feltételei. A módosulásokról, illetve a kivételekről a fenti cikkben olvashat bővebben. Tudni kellene pontosan, hogy melyik kollektív szerződés vonatkozik az Ön munkahelyére. Az Ön munkahelyére/munkaviszonyára vonatkozó kollektív szerződés a munkaszerződésben szerepel, enélkül nem lehet pontosan megítélni vagy véleményezni a szituációt. Az viszont biztos, hogy a “holnaptól nem kell mennie dolgozni”, azaz az azonnali elbocsátás (Entlassung) csak abban az esetben jogszerű, ha súlyos és nyomós okot szolgáltatott rá, ilyen pl. a lopás, a hűtlen kezelés, a munkavégzés önkényes megtagadása stb. (a “nem eléggé flexibilis” semmiképpen sem ilyen súlyos és nyomós ok). Minden más esetben követni kell a felmondásra vonatkozó jogszabályi előírásokat. Általánosságban elmondható, hogy a munkaszerződés megismerése és aláírása nélkül sajnos nagyon sok buktatója lehet egy munkaviszonynak, hiszen a munkaszerződés tartalmazza a munkavállaló és a munkaadó legfőbb jogait és kötelezettségeit, így például a munkaidőt, a munkabeosztást, valamint ennek az esetleges rugalmas alakítási lehetőségeit is.

 • Balázs

  Üdvözlöm Adrienn!
  A lehető leggyorsabban szeretném otthagyni a munkahelyemet.
  Vázolja legyen szíves a lehetőségeimet.
  A helyzet a következő : 2020 szeptember 24. én kezdtem dolgozni Ausztriában.(lagerarbeiter, güterbeförderung arbeiter) raktári és teherhordó munkás. A szerződésem heti 25 óráról szól(azóta mást nem írtam alá)viszont a munkaidőmből rövidesen 35 óra lett hetente, aztán volt pár hét amikor több mint 45 órát dolgoztam. Most jelenleg heti 40 órát kell dolgoznom. A főnökömnek többször jeleztem már hogy szeretnék a munkaidőm ügyében vele beszélni, persze mindig elodázta a dolgot, aztán meg jött , hogy jaj nagyon sok munka van egy kicsit tovább kellene maradni én meg sajnos belementem, de semmilyen másik papírt nem írtam alá. A szerződésben raktári munkás áll, viszont mostanában mindenféle munkát rám bíznak, mint például a teherautó utánfutó csiszolása és festése, WC pucolás stb. Ha az segít esetleg el tudok menni pár hét táppénzre, és van még 10 nap szabadságom, az esetlegesen a felmondásom után kivehetem. (?) Eddig azért nem léptem mert féltem hogy A főnököm belenyúl a 14. havi juttatásba. 2021 December 14.-én szeretném benyújtani a felmondásomat és 15.-én már semmi esetre se szeretnék a munkahelyemre vissza menni.
  Bármilyen lehetőség érdekel. Mentálisan és fizikálisan sem bírom tovább.
  Köszönöm és várom válaszát esetleges kérdését.
  Üdvözlettel !
  M.Balázs

  • Ódor Adrienn

   Kedves Balázs! A teljesen pontos válaszhoz több információra lenne szükség: melyik kollektív szerződésbe tartozik, aláírt munkaszerződést is látni kellene, illetve a havi bérjegyzékeket és a havi jelenléti íveket.
   A fő kérdés az, hogy a heti 25 óra feletti túlórák ki lettek-e rendesen fizetve. A legtöbb kollektív szerződés rövid elévülési időt szab meg e tekintetben (3-6 hónap), tehát ha a ki nem fizetett túlórák ezen az időn belül nincsenek érvényesítve (=nincs a munkáltató ÍRÁSBAN felszólítva a kifizetésre), akkor utána már lehetőség a jogi úton történő érvényesítésre.
   A munkakör tekintetében azt tudom mondani, hogy a legtöbb munkaszerződés tartalmazza, hogy az elsődleges munkakör mellett a munkavállaló szükség esetén vállalja ettől eltérő feladatok elvégzését is. Pontos választ csak a munkaszerződés és a tények pontos ismeretében lehet adni.
   A 14. havi juttatásba nem tud “belenyúlni” a főnöke, mind a 13., mind a 14. havi bér időarányosan jár az egész évre. A kollektív szerződés tartalmazza a 13. és 14. havi bér számításának módját, illetve a kifizetésének az idejét. Szintén a kollektív szerződéstől függnek a felmondásra vonatkozó feltételek, pl. a felmondási idő, a munkaviszony megszűnésének a lehetséges napja. Egy azonban minden esetben érvényes: közös megegyezéssel bármikor, akár azonnali hatállyal is megszüntethető a munkaviszony. Ehhez természetesen az kell, hogy mindkét fél egyetértsen a megszűnést és annak időpontját illetően. Ha ez nem lehetséges, akkor a felmondási időt be kell tartani. Ez ágazattól függően lehet 1 hét, 2 hét, 6 hét stb. A munkaviszony véget érhet egy adott hét utolsó napján vagy utolsó munkanapján, egy adott hónap vagy negyedév utolsó napján, vagy egy adott hónap 15. vagy utolsó napján. Ez mind a kollektív szerződéstől függ.
   Szabadság kivéthez mindkét fél beleegyezése szükséges. Nincs egyoldalúan kivehető szabadság. A ki nem vett szabadnapokat a munkaviszony végén pénzben kell megváltani.
   Táppénzre természetesen el lehet menni, ha kiírja az orvos. A felmondási idő ez esetben is ugyanúgy érvényes. Egy dolog azonban nem szerencsés: a felmondással egyidejűleg beteget jelenteni a felmondási idő idejére.

   • Kócsi Ottó

    Üdvözlöm Adrienn!

    2021.aug.28.-i kezdetű munkaviszonyomat, 2022.jan.14.-i felmondással szeretném megszüntetni.
    Kérdezném, hogy a 25 nap éves szabadságom aktuális 10 napját kötelesek-e beszámolni a felmondási időbe ha ezt kérem, vagy a cég a felmondás keltétől tényleg szabadon rendelkezi-e azzal?
    Mivel joggal nem látom annak kifizetését, van-e lehetőségem ezügyben jogorvoslatra?
    Köszönettel!
    Ottó

    • Ódor Adrienn

     Kedves Ottó! Ausztriában a szabadnapok minden esetben kizárólag kétoldali megegyezéssel adhatók/vehetők ki, egyik fél sem rendelkezhet egyoldalúan azokkal. Ha abban egyeznek meg a munkáltatójával, hogy a felmondási idő alatt kiveszi a még bent levő szabadnapjait, akkor azok természetesen beleszámítanak a felmondási időbe. Ha nem fogy el minden szabadnapja a munkaviszony utolsó napjáig (=a felmondási idő végéig), akkor a munkaadója a ki nem vett szabadnapokat pénzben kell, hogy kifizesse Önnek az utolsó bérszámfejtéssel.

     • Brigitta

      Szép napot!
      Azt szeretném megkérdeni hogy az én esetemben mi a helyzet.
      2020 01 28 óta dolgozom ezen a munkahelyen a munkáltatom váratlanul felmodott 2022.03.16. án.
      Közölte hogy a túlórák és a szabadságok 2022.03 26.-ig tartanak,és a papírokat majd postán küldi.
      Az eü állapotom nem valami jó es a hirtelen stressz és a nehéz munka miatt rosszul lettem ühyeletre kellett mennem és ettől a naptol táppénzen vagyok.2022.03.16
      Mire számíthatok ebben az esetbe?
      Köszönettel várom válaszát

     • Ódor Adrienn

      Kedves Brigitta! Az ilyen jellegű kérdésekre csak az ágazati kollektív szerződés (és munkaszerződés) ismeretében tudok válaszolni.

  • Varga Éva

   Kedves Adrienn!

   Amennyiben nekem egy hat@rozott idwjű szerződésem van, a munkáltató ezt foglaláshiányra való hivatkozással előbb megszüntetheti e. Vagyis nekem @prilis végéig lenne szerződésem, de március 13-mal akarja megszűntetni. 3 emberét, de maradnak még 2-en állományban. Szobalányként dolgozom, eddig úgy tudtam, addig a dátumig ki kelle fizessen, míg a szerződésem szól. Jelenlwg nem túl korrektek, így jó lenne tudnom, pontisan mi a lehetőség. Köszönettel Varga Éva

   • Ódor Adrienn

    Kedves Éva! A pontos válaszadáshoz ismerni kellene a munkaszerződés pontos tartalmát. Általánosságban elmondható: Ha nincs a határozott idejű munkaszerződésben a lejárati időt megelőző szerződés-megszüntetésre vonatkozó opció, akkor a szerződés nem szűnhet meg az eredeti lejáratot megelőzően (kivéve persze, ha Ön ebbe beleegyezik).

 • Nagy

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem hogy , közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom és ez idő alatt sajnos beteg szabira kellett mennem .
  A betegszabadság is bele számít a felmondási időbe?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kérdező! Közös megegyezésnél nincs felmondási idő. A betegszabadság nem befolyásolja a munkaviszony megszűnésének dátumát. A munkaviszony betegszabadság esetén is megszűnik vagy a közös megegyezéssel megállapodott napon, vagy felmondás esetén a felmondási idő leteltével.

 • B-M. Bettina

  Üdvözlöm!
  Azzal kapcsolatban fordulnék Önhöz, hogy szezonmunkán dolgozunk a férjemmel egy hotelban. A próbaidő lejárta után december 28-án felmondtunk. 14 napos felmondási idő van a szerződésbe írva. Vittünk felmondási papírt is, amelyet a főnök nem írt alá, azt mondta hogy nem megfelelő a papír, ő majd csinál másnap egy másikat, de tudomásul vette. A felmondási papírt nem csinálta még meg, és hiába kérem a mi papírunkat nem írja alá, mert szerinte az nem megfelelő és majd ő csinál egyet nekünk. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mit tudunk tenni? A felmondási idő ugyanúgy telik? És ha letelt a 14 nap, de papírt még mindig nem írt alá, akkor itt hagyhatjuk őket? Illetve a munkáltató tud valamit tenni ellenünk (pl. nem fizet ki arra hivatkozva, hogy mi nem is mondtunk fel) így hogy papírunk nincs a felmondásról, mivel nem írja alá különböző indokokkal?
  A két állást még aznap (12.28-án) meghirdette, amelyről fotónk is van. Köszönjük szépen a választ.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bettina! A felmondás akkor érvényes, ha a munkaadó igazoltan értesül arról. Miután értesült, köteles azt elfogadni, és a kollektív szerződésnek megfelelő felmondási idő elteltével a végső bérelszámolást elvégezni, és a kilépőpapírokat kiadni. Az “értesülés” alapvetően a következő módokon tud megvalósulni: 1. a legszerencsésebb az ajánlott vagy tértivevényes levél, mert az letagadhatatlan, ilyen esetben a kézbesítés időpontja számít, az azt követő napon indul a felmondási idő 2. ha szóban történik a felmondás, akkor javasolt tanúk bevonása 3. ugyanez vonatkozik az Önök esetére is, amikor “nem akarja aláírni” a munkáltató a felmondólevelet, hiszen mivel az írásos formát kvázi nem ismeri el, nem “veszi át”, ez is egy szóbeli felmondásnak minősül 4. ha tanúk nem voltak (legfeljebb Önök lehetnek egymás tanúi, szerintem ez is elég lehet egy vitás esetben), akkor a december 28-i dátummal és eredeti aláírással ellátott felmondólevelet bescannelve küldjék el a munkaadónak emailen, jelezve az emailben, hogy azt személyesen írásban már december 28-án átadták.

  • József

   Olyan kérdésem lenne hogy ha nincs proba idöm akkor frlmondhatok azonnali hatályal, szezon munkás vagyok párommal, ez a 3 dik szezonunk.

 • Fehér Zoltán

  Kedves Adrienn!

  Több mint 3 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen Burgenlandban. Chemisen Gewerbe Kollektivvertrag vonatkozik rám. A belépésem óta nem volt módosítás a szerződésemben. Ezek szerint rám a fenti cikkben ismertetett felmondási idők módosulása érvényes? Tehát ha jól értem,ha a munkaadóm pl február 2-án felmondana nekem és ragaszkodna hozzá,hogy ledolgozzam a felmondási időmet,akkor egészen június 30-ig kellene még a cégnél dolgoznom? (Mivel rám akkor a munkáltatói rendes felmondás esetén 2 hónapos felmondási idő vonatkozik az adott hónap 15. , vagy utolsó napjától számítva, de az így tovább tartana,mint március 31..?)

  Ha így van és felmondanának nekem rendes felmondással,de közösmegegyezéssel rövidülne a felmondási idő, az elém rakott megegyezést jogomban áll aláírás nélkül magammal vinni és ügyvédnek megmutatni? Vagy milyen egyéb lehetőségeim vannak,ha nem tudom teljesen pontosan értelmezni a szöveget?

  Ha a munkáltatóm nem szeretné,hogy másnaptól dolgozzak,de olyan megegyezést írunk alá,hogy a felmondás napjától még másfél hónapig állományban maradok és kapom a fizetést,akkor jogában áll bármikor visszahívni dolgozni? Vagy módosítható-e a megállapodás olyan formában,hogy nem hívhat vissza,de a megegyezés dátumáig kapom a fizetést?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Fehér Zoltán

 • Ódor Adrienn

  Kedves Zoltán! Az Önre vonatkozó kollektív szerződés értelmében munkáltató általi rendes felmondásnál több mint 3 év munkaviszony esetén 2 hónapos felmondási idő érvényes. A kollektív szerződés szerint a munkaviszony véget érhet bármely hónap 15. vagy utolsó napján. Tehát ha február 2-án kapja kézhez a munkáltató általi rendes felmondást, akkor legkorábban április 15-ig tart a munkaviszonya. Vigyázat: Közös megegyezéssel (einvernehmliche Auflösung) felbontott munkaviszony esetén nincs előírt felmondási idő! Ilyen esetben a munkaviszony bármely, közösen megállapodott napon véget érhet. Viszont rendes felmondás (Kündigung) esetén nem rövidülhet a kollektív szerződésben előírt felmondási idő! A felmondás annak igazolható közlésétől válik érvényessé. Tehát ha minimum egy tanú jelenlétében közlik Önnel a felmondást, az az Ön aláírása nélkül is érvényes. Jogszerűtlen eljárás (pl. felmondási idő lerövidítése, kilépéskori bérelszámolás hiányosságai stb.) esetén utólagos jogorvoslatra van lehetősége. A felmondási idő alatti munkavégzés alóli felmentésre (Dienstfreistellung) vonatkozó megállapodás nem vonható vissza. A Dienstfreistellung alatt is meg kell kapnia a bérét.

 • Lipovits Tamás

  Üdvözlöm! Egy, a túlórák elszámolásával kapcsolatban tenném fel az alábbi kérdést:
  Amennyiben jól tudom, ha túlórát végzek, azt 150%-on kell a munkaadónak kifizetnie. De mi van, ha Zeitausgleich formájában szeretném kivenni? Akkor az 1 túlóra 1 lecsúsztatható órának minősül? Vagy itt is érvényes a 1.5-ös szorzó? (tehát 2 óra 3 óraként kerül elszámolásra?)
  Kell-e ezt bármilyen formában kérvényezni a munkaadó fele, van-e erre kimondott formanyomtatvány, igényvesztő határidő? Vagy ezt a munkaadónak alapból így kell elszámolnia, nyilvántartania? (Burgenland tartomány)

  Köszönöm a választ!

  Lipovits Tamás

 • Ódor Adrienn

  Kedves Tamás! Első és legfontosabb a válaszadás szempontjából – mint ahogy Ausztriában a legtöbb munkajogi kérdésben – az Önre vonatkozó kollektív szerződés és a munkaszerződés, illetve a munkáltatóval kötött egyéb megállapodások tartalma. Erre vonatkozó információ hiányában csak nagy általánosságban lehet a kérdését megválaszolni. Elmondható, hogy az osztrák munkaidőről szóló törvény (AZG) alapvetően megengedi a túlórák kifizetése helyett azok lecsúsztatását a túlórapótlékkal megegyező (tehát pl. 50 %-os túlórapótlék esetében 1:1,5) arányban. A csúsztatásra akkor van lehetőség, ha vagy a kollektív szerződés vagy a munkaszerződés tartalmaz erre vonatkozó szabályozást. Olyan megállapodás is köthető, miszerint a túlórákat 1:1 arányban szabadidőben csúsztatja le a munkavállaló, a pótlékot pedig pénzben fizeti ki neki a munkaadó. A túlórapótlék mértéke nem egységes, bár elmondható, hogy az esetek nagy részében 50 %. Bizonyos esetekben (pl. rugalmas munkaidőkeretre vonatkozó írásos megállapodás, részmunkaidős foglalkoztatás stb. esetén) bizonyos időn belül bizonyos számú túlóra 1:1 arányban, pótlék nélkül is lecsúsztatható. Az ágazatra jellemző túlórapótlékokat, a rugalmas munkaidőkeret lehetőségét, a jogvesztő határidőket stb. szintén az ágazati kollektív szerződés, illetve az Ön munkaszerződése tartalmazza (a tartomány itt nem játszik szerepet). A munkaidőfeljegyzések vezetése Ausztriában a munkaadó feladata és kötelessége. Mindemellett természetesen a munkavállaló érdeke, hogy ő is vezesse a ledolgozott óráiról a feljegyzéseket.

 • Sömenek András

  Üdvözlöm!Segítséget szeretnék kérni próbaidő alatti felmondással kapcsolatban.Alig egy hete kezdtem el dolgozni ausztriában de a munka és a munkahely sajnos nem az és nem olyan mint amit elképzeltem.Mivel még próbaidőn vagyok tudtommal indoklás és jogi következmények nélkül felmondhatok.A kérdésem az lenne hogy a felmondást milyen formában kell (írásban vagy elég szóban is) megtennem?Valamint ha bedtam a felmondást mennyi felmondási idő vonatkozik rám?Illetve ha a felmondást írásban kell benyujtani hol találok hozzá felmondási nyilatkozatot?Sajnos ebbe a témába kissé belevesztem és ezért fordulok önhöz segítségért!

  Válaszát és segítségét elöre is köszönöm!

  Sömenek András

  • Ódor Adrienn

   Kedves András! A konkrét munkaügyi kérdések megválaszolásához minden esetben szükség van a munkaszerződésre és arra az információra, hogy melyik kollektív szerződés hatálya alá tartozik a munkaviszony. Általánosságban a próbaidő alatt mindkét fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal (azaz NINCS felmondási idő) megszüntetheti a munkaviszonyt. Formai követelmény nincs, javasolt az írásos forma.

 • Domonkos Hajdu

  Udvozlom Kedves Adrienn,

  Ket ev munkaviszony utan szeretnem beadni kozos megeggyezes utan a felmondasomat. A fenti cikk alapjan ez 6 het felmondasi idot von maga utan. Ma, tanuk jelenleteben szoban felmondtam a munkaltatomnal, ebben a pillanatban gepelem be az irasos felmondasomat. A Vorarlbergi Munkaugyi Kamara weboldalarol letoltott sablon alapjan meg kell neveznem az utolso munkanapomat. Szeretnek idezni a sablonbol
  `… hiermit kündige ich mein Arbeitsverhältnis unter Einhaltung der gesetzlichen bzw. (kollektiv-) vertraglichen Kündigungsfrist zum …………. Das Arbeitsverhältnis endet daher an diesem Tag.`
  Ahogy utanaolvastam kozos megegyezessel a felmondasi ido leroviditheto. A kerdesem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ha a mai naptol ket hetet ramszamolva megnevezem a marcius 12et utolso munkanapnak es ezt a munkaltatom elolvassa es alairja, akkor ez kozos megegyezes alapjan leroviditett felmondasi idonek szamit-e, vagy ki kell erre terni kulon a felmondasi levelemben? Sajnos a viszony az utobbi honapokban annyira megromlott, hogy mar nem vagyok biztos benne hogy a munkaltatom tartana magat a korabban, szoban megallapodott kondiciokhoz es annak ellenere hogy eddig az osszes alkalmazottat elengedte ket het utan, ugy erzem hogy a vallalkozasban betoltott szerepem miatt szeretne engem tovabb foglalkoztatni. Ezert lenne fontos tudnom, hogy ha alairja a felmondasi levelemet akkor az kesobb tamadhato lenne-e a reszerol. Szeretnek mindent hivatalosan a szabalyokat betartva lezarni es mindezt ugy, hogy nem adok ugymond `tamadhato´ feluletet a kesobbiekben.

  Koszonom a valaszat es a segitseget elore is,

  Udvozlettel,

  Hajdu Domonkos

  • Ódor Adrienn

   Kedves Domonkos! A cikkben az is ki van hangsúlyozva, hogy mindig figyelembe kell venni, melyik kollektív szerződésről van szó. Jelenleg 23 kollektív szerződés képez kivételt az általános szabály alól, így az Önre vonatkozó kollektív szerződés ismerete nélkül sajnos nem lehet a kérdést pontosan megválaszolni.
   Általánosságban elmondható: A munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel NEM felmondás! A kettő nem keverendő. Közös megegyezéshez nem javaslom felmondásra vonatkozó sablon használatát. Közös megegyezésnél a felek kölcsönösen megegyeznek egy napban, amikor a munkaviszony véget ér. Ilyen esetben nem beszélünk felmondási időről. Felmondási idő csak az egyik fél által kezdeményezett (egyoldalú szándékot kifejező) munkaviszony megszüntetés esetén jöhet szóba. Ilyen esetben a jogszabályban (törvényben, kollektív szerződésben) előírt felmondási idő nem rövidíthető le. Ha valamely fél ilyen esetben nem tartja be a rá vonatkozó felmondási időt, akkor az a másik fél által jogi úton támadható, kártérítési igény részéről érvényesíthető. A munkaviszony megszüntetésére vonatkozó egy- vagy kétoldalú szándéknyilatkozat (azaz a felmondás vagy a közös megegyezés) szóban is tehető, de természetesen az írásos forma javasolt a későbbi esetleges viták elkerülése végett.

   • Kelemen Hortenzia

    Kedves Adrienn! 2017 óta, részmunkaidős állásom van egy takarító cégnél ahol a mai nap folyamán beadtam a felmondasomat.Az a kérdésem lenne ,hogy jelen pillanatban milyen szabály vonatkozik a felmondási időre? A szerződésem Kollektivvertrag Denkmal-,Fassaden- und Gebäudereinigung. Valamint kèrhetem elmaradt szabadnapjaim felhasználását a felmondási időm alatt? Előre is köszönöm a válaszát!

    • Ódor Adrienn

     Kedves Hortenzia! Az Önre vonatkozó kollektív szerződés rögzíti, hogy a Denkmal-, Fassaden- und Gebäudereinigung esetében szezonális ágazatról van szó, tehát a fizikai dolgozókra vonatkozó, 2021.10.01 óta érvényes új, általános felmondási feltételektől eltérő felmondási idők érvényesek ebben az ágazatban. Munkavállaló általi felmondás esetében ez egy hét, a munkaviszony bármely naptári napon véget érhet. Tehát ha 2022. március 14-én adta be a felmondását, akkor a munkaviszonya 2022. március 21-én ér véget. A biztonság kedvéért azért érdemes megnézni a munkaszerződést is, amely esetleg tartalmazhat a kollektív szerződéstől eltérő, érvényes rendelkezést. A felmondási idő alatt természetesen kivehetők a még felhasználható szabadnapok, amennyiben ehhez a munkaadó hozzájárul. (Amennyiben nem járul hozzá, akkor a ki nem vett és el nem évült szabadnapokat ki kell fizetnie a munkaviszony végén.)

 • Varga Éva

  Köszönöm a választ 😊

 • Lengyel Ferenc

  Tisztelt Adrienn!

  A mai nappal /2022.03.07/ beadtam a felmondásomat. 2015. február óta dolgozom a jelenlegi cégemnél. A főnökasszonyom szerint 3 hónap a felmondási időm. Kérdésem, hogy ez mennyire reális, mert én úgy tudom, hogy ha én mondok fel, akkor egy hónap a felmondási időm.
  Válaszát előre is köszönöm

  Lengyel Ferenc

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ferenc! Ahhoz, hogy a kérdésre válaszolni tudjak, tudnom kellene, hogy melyik kollektív szerződés alá tartozik a munkaviszonya, illetve látni kellene a munkaszerződését. Amennyiben az ágazat, amelyben dolgozik, nem tartozik a kivételek közé, akkor a munkavállaló általi felmondásnál a felmondási idő valóban 1 hónap azzal együtt, hogy a munkaviszony főszabály szerint csak egy naptári hónap utolsó napján érhet véget. Tehát ha március 7-én adta be a felmondását, akkor a munkaviszony főszabály szerint legkorábban április 30-án érhet véget. Ezt a munkaszerződés vagy kollektív szerződés esetleges speciális rendelkezései módosíthatják.

   • Lengyel Ferenc

    Kedves Adrien!

    Köszönöm gyors válaszát.
    Villanyszerelőként dolgozom az építőiparban, a munkaszerződés szerint a vas és fémipari kollektív szerződés vonatkozik ránk.
    A munkaszerződésemben van egy olyan bekezdés, hogy a munkavállalóra ugyanaz a felmondási idő vonatkozik, mint a munkaadóra. Az igazat megvallva ez a mondat egy kicsit elkeserít.
    Találtam másik munkahelyet, de nem hiszem, hogy 2-3 hónapot várnának rám
    Már gondoltam arra is, hogy valamilyen módon “entlassung”-ra játszok

    Tisztelettel
    Lengyel Ferenc

 • Ferenc

  Kedves Adrienn ! 6 éve dolgozom csomag kiszállitóként Ausztriában. Felmondtam 03. 18-án. Úgy tudom, hogy a kleintransportra nem vonatkozik az egy hónap felmondási idő. Remélhetőleg 2 hét múlva távozhatok. Ez igaz,?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ferenc! Igen, a Kleintransportgewerbe szezonális ágazatként van meghatározva az ágazati kollektív szerződésben. Ennek megfelelően több mint 5 év munkaviszony esetén 3 hét a felmondási idő (bármely fél általi felmondás esetén), a munkaviszony pedig a hét utolsó napján szűnhet meg. Ez alapján az Ön munkaviszonya 2022. április 10-én szűnik meg.

 • Kántor Gábor

  Kedves Adrienn! 2022 április 31.én bezár a cégünk ahol több mint 10 évet dolgoztam!Fémipari cég kollektív szerződéssel.Sajnos lerobbant a derekam,az volna a kérdésem hogy ha a felmondási idő letelt jogosult vagyok e még orvosi ellátásra ill.nem utolsó sorban táppénzre?Tudomásom szerint 3hónap a felmondási időm de az én betegségem valószínüleg tovább fog elhúzodni!Illetve még azt szeretném kérdezni,ha letelt a 3 hónap felmondási időm meddig vagyok még Ausztriában biztosítva és mikor kell bejelentkeznem a Magyar TB-nél?Válaszát előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor!
   Amennyiben egy cég bezár, akkor a bezárás dátumán túl nem felmondási időről és felmondási idő alatt fizetett bérről beszélünk, hanem felmondási kártérítésről (Kündigungsentschädigung). Ennek összege megegyezik a normál esetben (bezárás nélkül) a felmondási időre járó bérrel. A fémipari ágazatban munkáltató általi felmondás esetén több mint 5 év munkaviszony után 3 hónap a felmondási idő (kivéve a Spengler szakmában, ott 8 hét). Orvosi ellátásra addig jogosult, ameddig van társadalombiztosítása. Társadalombiztosítása alapvetően addig van, amíg kap bért (ez a Kündigungsentschädigung esetében is úgy értelmezendő, mintha rendesen letöltené a felmondási idejét) vagy táppénzt. Munkáltató általi felmondás esetén amennyiben a betegállományba vétel napja (lásd orvosi igazoláson) előbb volt, mint a felmondás napja (lásd felmondólevél keltezése, illetve a kézbesítés napja), akkor a betegállomány végéig jár a bér akkor is, ha az tovább tart, mint a felmondási idő. Ez azonban csak akkor igaz, ha az éves Krankenentgelt (betegállomány alatt fizetett bér, azaz Entgeltfortzahlung) kontingens még nem nem merült ki. A bér csak a kontingens kimerüléséig jár. (Kontingens: igazolt keresőképtelenség esetén minden munkaügyi évben összesen 8 hétig a teljes bér jár, és további 4 hétig a havi bér fele, ezt kiegészíti az ÖGK Krankengeld formájában. Munkaügyi év: a munkaviszony kezdetének napjától, illetve annak évfordulóitól számított egy év). Az ÖGK által folyósított Krankengeld (“táppénz”) időtartamára és feltételeire vonatkozóan az ÖGK tud felvilágosítást adni.

 • Róbert Tóth

  Kedves Adrienn

  vendéglátásban dolgozom Steiermarktban.
  Jól tudom, hogy a munka kezdetől számított első három hónapban, mint a munkavállaló, mint pedig a munkaadó azonnali felmondással élhet?

  Válaszát köszönöm:
  Róbert

  • Ódor Adrienn

   Kedves Róbert! A vendéglátásra vonatkozó ágazati kollektív szerződés szerint határozatlan idejű munkaviszony esetén a próbaidő 14 nap. A próbaidő alatt mind a munkáltató, mind a munkavállaló bármikor azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhatja a munkaszerződést.

   • György

    Kedves Adrienn,01.02.2017-óta Egy metallindustrie-ban dolgozom, Kollektivvertrag:Arbeiter des Metallgewebes.
    Kérdésem ,egy esetleges Munkáltató általi rendes felmondás esetén, milyen felmondási idő vomtakozik rám?Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: György

    • Ódor Adrienn

     Kedves György! A hatályos Eisen- und Metallverarbeitendes Gewerbe Arbeiter kollektív szerződés IV/3. pontja alapján a több mint 5 éve folyamatosan fennálló munkaviszony munkáltató általi rendes felmondása esetén a felmondási idő (Kündigungsfrist) 3 hónap azzal együtt, hogy a munkaviszony egy adott hónap 15. vagy utolsó napján (Kündigungstermin) érhet véget. Ez alól kivételt képeznek a bádogos (Spengler und Kupferschmiede) tevékenységi körű cégek, a rájuk vonatkozó felmondási időt a kollektív szerződés IIIb melléklete tartalmazza: felmondási idő a több mint 5 éve folyamatosan fennálló munkaviszony esetén 8 hét, Kündigungstermin a munkahét utolsó napja.

 • Szabó Imre

  Kedves Adrienn!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy 2022.02.01. napjától van határozott 3 hónapos szerződésem, teherautó sofőrként. Április 14.-én felmondtam. A munkáltatom kollektív szerződésre hivatkozott, hogy 2021.10.01.-től változott a felmondási idő és ezért május 15.-ig tart a felmondási időm, holott a 3 hónapos határozott idejű szerződésem május 1. napján jár le. Ez esetben rám nem vonatkozik a határozott szerződésekre írt feltételek?! A munkáltatónak igaza lehet, hogy 1 hónap felmondási időt le kell dolgoznom? Válaszát előre is köszönöm és sok hasznos tanácsot olvastam öntől!
  Üdvözlettel:
  Szabó Imre

  • Ódor Adrienn

   Kedves Imre! Ha határozott idejű szerződése van, akkor miért mondott fel? Határozott idejű munkaszerződés esetén csak akkor lehet felmondani a megállapodott határozott időtartam lejárta előtt, ha erre vonatkozóan tartalmaz a szerződés konkrét szabályozást. Ha nem, akkor a határozott idejű munkaszerződés a határozott időtartam leteltekor szűnik meg. A kollektív szerződésben előírt felmondási idő csak a határozatlan idejű munkaszerződésre vonatkozik.

 • Ferenc

  Üdvözlöm önöket szeretnék erdwklődni hogy ha közös megeggyezéssel beadott és elfogadott felmondási időbe (14) nap beleszámít e a pihenőnap? Jelenleg 6nap munka 3 nap pihenő így dolgozom válaszukat előre is köszönöm maradok tisztelettel Ferenc

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ferenc! Közös megegyezés esetén nem beszélünk előírt “felmondási időről”, azt kötelezően csak a (rendes) felmondásnál kell figyelembe venni és betartani, a pihenőnap beleszámít a felmondási időbe. Közös megegyezésnél a munkaviszony a közösen megállapodott, tetszőleges napon véget ér.

  • Bianka

   Kedves Adrienn!

   Nem számítottak rá de felmondtam költözés miatt.
   De sajnos a felmondási időnél próbáltak először hülyére venni.

   Júni 13.-án adtam be a felmondásom és azt mondták köteles vagyok júli 31.-ig dolgozni.
   Kértem hoy valahogy csökkentsük az időmet mert még van bent 2hét szabim és 1 hét túlórám de a mai napig nem adtak választ.
   Sőt azt mondta valószínű végig kell dolgoznom mert nincs más a helymre és a kolléganőm menne szabira..
   Modtam hogy szerintem ez nem az én bajom…viszont én 70km kellene utazzak ami napi 3 óra mnka miatt értelmetlen volna.
   Takarítok egy fogtechnikus cégnél.
   Sajnos augusztuban lenne 2 éve hogy a cégnél dolgozom de még munkaszerződést sem kaptam.Igazából azt sem tudom melyik Kollektivvertrag vonatkozik rám?
   Segítségét előre is köszönöm!

   • Ódor Adrienn

    Kedves Bianka! Ha Ön mondott fel június 13-án, akkor abban az esetben tart július 31-ig a munkaviszonya, amennyiben a kollektív szerződés vagy munkaszerződés nem tartalmaz egyéb lehetőséget (általában azt, hogy a munkaviszony véget érhet egy hónap 15-én is, ha az Ön esetében van ilyen lehetőség, akkor a munkaviszonya július 15-én ér véget). A szabadságot Ausztriában csak kölcsönös megegyezés alapján lehet kiadni/kivenni, tehát egyoldalúan nem lehet se kiadni, se kivenni. Ha marad bent szabadság és/vagy túlóra, akkor azokat a munkaviszony végén ki kell, hogy fizesse a munkáltató. Azt, hogy melyik kollektív szerződés vonatkozik az Ön munkaviszonyára, szintén a munkaszerződésnek kell tartalmaznia. Nagy valószínűséggel ez az Ön esetében a Kollektivvertrag für Zahntechniker, azon belül pedig az Arbeiter jogállású munkavállalókra vonatkozó rész.

 • Janos

  Üdvözlöm,
  2020.jan közepén kezdtem el dolgozni a jelenlegi munkahelyemen. Rám a Kolegktivvertrag für Speditionsangestellte vonatkozik. Kündigunsfrist a szerződés szerint: die Kündigung des Dienstverhältnisses kann von beiden Seiten zum 15ten oder Lezten eines jeden Kalendermonates erfolgen. Kérem segítsen ezt értelmezni.
  Ezek értelmében mikor tudok a legkorábban felmondani, mennyi lenne a felmondási időm és mikor lenne a legutolsó munkanapon?
  Köszönettel, János

  • Ódor Adrienn

   Kedves János! A felmondási az Ön esetében (Angestellte) egy hónap, ha Ön mond fel. A munkaviszony az Ön esetében vagy egy adott hónap 15. vagy utolsó napján érhet véget. Ilyen értelemben az Ön által idézett mondat nem teljesen pontos, mert az hogy “die Kündigung des Dienstverhältnisses kann von beiden Seiten zum 15ten oder Letzten eines jeden Kalendermonats erfolgen” azt jelenti, hogy a felmondást a hónap 15. vagy utolsó napján lehet benyújtani. A helyes megfogalmazás az, amit én feljebb írtam, tehát: A munkaviszony vagy egy hónap 15. vagy utolsó napján érhet véget. A felmondási idő az az időszak, amely a felmondása benyújtása (közlése) és a munkaviszony utolsó napja között telik el. Tehát pl. ha ma (június 24-én) mondana fel, akkor a munkaviszony legkorábban július 31-én érne véget, tehát július 31. lenne az utolsó munkanapja, mivel július 15-ig nem telne el az egy hónapos felmondási idő.

 • Anikó

  Üdvözlöm lenne egy kérdésem lassan 2 hónapja dolgozom egy helyen kollektív szerződéssel. Kaptam egy jobb állást szeretnék felmondani fel tudok e azonnali hátályal van e felmondási idő? Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Anikó! Felmondás esetén van felmondási idő. Azt, hogy mennyi, az adott ágazati kollektív szerződés tartalmazza. Közös megegyezés esetén akár azonnali hatállyal is véget érhet a munkaviszony, ehhez azonban kell a munkaadó beleegyezése (ezért közös megegyezés).

   • Krisztian

    1 eve dollgozzok egy osztrák cégnél fel szeretnék mondani hatarozzatlan szerződésben vagyok, mennyi lenne a minimum felmondasi időm.

    • Ódor Adrienn

     Kedves Krisztián! Ehhez tudni kellene, hogy melyik kollektív szerződés vonatkozik a munkaviszonyára.

    • Nagy Imre

     Üdvözlöm . Lenne egy kérdésem . Ha a cégem közös megegyezéssel megszüntette a munkaviszonyomat 07.08 án pénteken és elkezdtem dolgozni 07.11 hétfő től .Az folyamatos munkaviszony még vagy már meg lett szakítva a családi pótlék és az egészségpénztár miatt kérdezem.

     • Ódor Adrienn

      Kedves Imre! Néhány nap miatt nem szakad meg sem az osztrák családi pótlék, sem az osztrák biztosítási jogviszony. Azonban a magyar NEAK-nál be kell jelentenie a korábbi osztrák jogviszony megszűnését és az új jogviszony létesítését.

 • Zoltán

  Üdvözlöm. 13 éve dolgozom ugyan annál a cégnél részlegvezetőként. Sajnos a megnövekedett nyomás, stressz és túlóra totális depressziót okozott nálam. Szerettem volna közös megegyezéssel felmondani, és picit otthon pihenni, de a főnök nem ment bele. Elégedett a munkámmal. Táppénzre nem szeretnék menni, nem lenne korrekt a munkatársaimmal szemben. Pedig sajnos már nagyon nehezen bírom és érdekes gondolataim vannak amik megrémisztenek.
  Van e valami módja annak, hogy viszonylag rövid időn belül elhagyjam a céget, és az AMS is egyből folyósítson támogatást? Azt tudom, ha én mondok fel akkor egy hónapig blokkolják a pénz utalását, az viszont nekem nagyon fájna.
  Válaszát előre is köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! A szóba jöhető lehetőségek: munkaviszony megszüntetés közös megegyezéssel, munkaviszony szüneteltetés közös megegyezéssel és újrafoglalkoztatási ígérvénnyel a munkáltató részéről, munkaviszony megszüntetés rendes munkavállalói felmondással, fizetett szabadság, fizetés nélküli szabadság, valamint objektívan indokolható és akár bíróság előtt is szakorvosi vélemény által alátámasztva védhető esetben azonnali felmondás. Indokolt azonnali hatályú felmondás esetén nem kerül sor a munkanélküli segély zárolására, azonban az egészségügyi indokkal történő azonnali felmondás egy meglehetősen kockázatos eljárás, mivel egy esetleges perben előfordulhat, nem a munkavállalónak adnak igazat. Természetesen megoldás lehet egy őszinte beszélgetés is a munkáltatójával.

 • Valkó László

  Kedves Adrienn!
  Augusztus elsején volt egy műtétem, amelyből kifolyólag 12 hét táppénzre vagyok kiírva. Közben Aug 15-el megszűnt a munkaviszonyom (eddig szólt a szerződésem). A munkáltatóm szerint az e-cardom továbbra is érvényes marad. Jogosult vagyok-e aug 15. után táppénzre, vagy munkanélküliként kell regisztrálnom? Illetve, ha kijelentkezek az ideiglenes osztrák lakcímemről, ez befolyásolja-e a fentieket (vendéglátóipar)
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves László! Nem teljesen egyértelmű a “táppénz” fogalma az esetleírásban. Ausztriában vagy Krankenentgeltet vagy Krankengeldet kapnak a keresőképtelen munkavállalók. Előbbit a munkáltató fizeti meghatározott ideig (pl. a határozott idejű munkaviszony végéig), utóbbit az egészségpénztár (Krankenkasse) fizeti fennálló munkaviszony vagy kérvény alapján – szintén meghatározott ideig. A pontosabb válaszhoz tudni kellene a pontos körülményeket: mikor kezdődött a munkaviszonya, volt-e korábban is keresőképtelen a szóban forgó munkaviszony alatt? Ausztriában álláskeresőként munkanélküli ellátást csak állandó ausztriai lakóhely (Hauptwohnsitz) és tényleges ausztriai tartózkodás esetén kaphatnak azok, akik megfelelnek minden feltételnek (pl. annak, hogy nem keresőképtelen, illetve kész bármikor munkába állni).

 • Péter

  Szép napot! A kérdésem az lenne,hogy ha múlt hét hétfőtől él a szerződésem ( 2022.08.22) és két a felmondási idő,az e hét péntek vagy ezen a héten vasárnap éjfélig érvényes? Mert szándékozok felmondani,de nem tudom,hogy a 2 hetet munkanap vagy naptári nap alapján számoljam-e. Koszoa válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Péter! A felmondási idő (Kündigungsfrist) az az időtartam, ami a felmondás KÖZLÉSÉTŐL az utolsó munkanapig eltelik. A felmondásra vonatkozó pontos szabályokat elsősorban az ágazati kollektív szerződés tartalmazza. Amennyiben a kollektív szerződés csak annyit tartalmaz, hogy a felmondási idő 14 nap, akkor ez naptári napokra vonatkozik. Például ha ma közli vagy adja be írásban a felmondását, akkor szeptember 12. lesz az utolsó munkanapja.

 • Csobán Dávid

  Szép napot!
  Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2022. május 23.-án kezdtem el a munkát egy gyárban Marchtrenkben. Én augusztus 17.-en beadtam a felmondási papíromat. Felmentem az irodába kb. egy héttel később és megkérdeztem, hogy minden rendben van-e a felmondásommal. Azt mondták nem is tudnak a felmondásomról, nem kaptak semmiféle papírt. Közben találtam egy másik munkát, ahol szeptember elsejével várnak. A kb. 3 hónap munkára azt mondták, egy hónap a felmondási idő. Amire azt mondtam, hogy oké, de akkor mondjanak egy dátumot, amit tudok mondani a másik helyen, hogy akkor tudok kezdeni. Azt mondták erre az irodában, hogy menjek le es beszéljem meg ezt az egyik csoportvezető szerű főnökkel. Furcsa nekem ez az egész, hogy egy sima csoportvezető döntheti el azt, hogy nekem mennyi a felmondási időm. Nem beszélve arról, hogy minden nap 10-12 orát dolgozok. A főnök azt mondta, hogy minden nap kötelező a túlóra és nem lehet hazamenni 8 ledolgozott óra után sem. A 3 hónap alatt kb. 40-50 túlórám van, de még egyet sem fizettek ki. A kérdés az lenne, ha én beadok egy azonnali hatállyal felmondásos papírt akkor el kell engedjenek szeptember elsejével bármiféle következmény nélkül? Előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Dávid! Anélkül, hogy tudnám, hogy melyik ágazatról van szó, illetve amíg nem ismerem a pontos körülményeket (pl. hogy milyen formában adta be a felmondását, mi volt a felmondás szövege, az Ön munkaszerződésének a tartalma stb.) sajnos nem tudok pontos választ adni. Általánosságban elmondható, hogy a felmondási időt nem a csoportvezető dönti el, az jogszabályban van meghatározva. Legfeljebb arról dönthet a munkáltató, hogy közös megegyezéssel távozhat-e, ami azt jelenti, hogy nincs felmondási idő. Ha nincs közös megegyezés, és Ön azonnali hatállyal kilép, az szerződésszegés, ami következményeket vonhat maga után. Az, hogy pontosan milyeneket, az is több tényezőtől függ (kollektív szerződés, munkaszerződés stb.)

 • Erika

  Üdvözlöm! 2022 szeptember 23-ÁN kezdtem első munkanapom a MC Donald’s cégnél. Találtam egy másik munkát és szeretnek felmondani. A szerződés azt tartalmazza hogy minden hónap 15-én vagy hónap végén mondhatok fel. A munkarend szerint október 31-én kellene dolgoznom de én már erre a műszakra nem mennék tekintettel hogy ez a hónap utolsó napja írhatom e a felmondást hogy ezzel a nappal felmondok indoklas nélkül és a műszakot nem vállalom.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Erika! Bár nem olvastam a munkaszerződését, a hónap 15. és utolsó napja mondat nem a felmondás benyújtásának időpontjára, hanem a munkaviszony végére (utolsó munkanap) szokott vonatkozni. A felmondást követően be kell tartani a felmondási időt, amelyet szintén a munkaszerződés tartalmaz (erre az Ön hozzászólása sajnos nem tér ki). Nagy valószínűség szerint 14 nap a felmondási idő, tehát ha október 31-én mond fel, akkor szabályosan még november 15-ig dolgoznia kell. Ellenkező esetben a munkáltató kártérítési igényt érvényesíthet Önnel szemben.

 • Boglárka

  Kedves Adrienn!

  Ma van a munkaviszony utolsó napja.

  A kérdésem az lenne, hogy a munkaviszony utolsó napjához képest hány napja van a munkaadónak elküldeni a kilépő papírokat?

  Nagyon köszönöm a válaszát, sokat segítene vele,

  Bogi

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bogi! Hivatalosan a munkaviszony utolsó napján kell a kilépőpapírokat átadni a munkavállaló részére. Sok esetben azonban a gyakorlatban ez későbbi időpontban történik, az adott havi bérszámfejtéssel, illetve a többi, állományban levő dolgozó bérpapírjainak kiadásával egyidőben.

 • Flóra

  Üdvözlöm Kedves Adrien , lenne egy olyan kérdésem, hogy december 20. jár le a közös megegyezéssel a felmkndásom , de beteg lettem közbe sajnos, ez miatt azonnal fel mondhat a cég ? Köszönöm szépen a választ.

 • Janos

  Mi egy szallodában dolgoztunk, de mivel 13 nap alatt egyetlen szabadnapot sem kaptunk es napi 12 órat dolgoztunk, igy a probaidő alatt felmondtunk, de 5 nappal előtte jeleztük! Semilyen papírt nem adtak ki, és pillanatnyilag még 4. munkanapon nem érkezett meg az utalás sem! Meddig kell vérnunk, hogyha nem érkezik meg a fizetésünk a túlórákkal együtt? Előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves János! A próbaidő alatti felmondást nem szükséges előre jelezni. Bár a kilépést követően elvileg nagyon rövid idő alatt kellene, hogy kiadja a munkáltató a kilépőpapírokat és a bért, elképzelhető, hogy a havi bérszámfejtéssel együtt kapják meg fizetést és a papírokat. Ha akkor sem érkezik, akkor szólítsák fel írásban a munkaadót. Ha ez sem vezet eredményre, akkor keressék fel a területileg illetékes Arbeiterkammert.

 • Baksa Gábor

  Üdvözlöm!
  2023.01.13.-án emailben kaptam a munkáltató részéről a rendes felmondásomat.
  “hiermit kündige ich das zwischen uns bestehende Arbeitsverhältnis, ordentlich fristgerecht zum 13.01.2023
  Ihre Anwesenheit in der Firma während der Kündigungsfrist ist nicht erforderlich.”

  Kérdésem annyi lenne, hogy a felmondási időm a fenti cikk alapján kettő hónap illetve a negyedévi zárás?

  “Az új jogszabály szerint (az “Angestelltékhez” hasonlóan) a munkáltató által rendes felmondással megszüntetett “Arbeiter” munkaviszony is már kizárólag csak a naptári negyedévek végén érhet véget!
  2021 októberétől az alábbiak szerint módosul a felmondási idő Ausztriában a fizikai dolgozók körében:
  Munkáltató általi rendes felmondás esetén
  a munkaviszony első 2 évében: 6 hét
  a munkaviszony 3. évétől: 2 hónap
  a munkaviszony 6. évétől: 3 hónap”

  Dinstzettel-ből adatok:
  Beschäftigt als — Handelsarbeiter
  Anzuwendender Kollektivvertrag — Handel Arbeiter
  Beginn des Urlaubsjahres — 10.07.2017

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Gábor

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Az Önre vonatkozó kollektív szerződésben szerepel, hogy a határozatlan munkaviszony véget érhet bármely hónap 15. vagy utolsó napján. Az Önre vonatkozó felmondási időt csak a munkaviszonya kezdetének ismeretében lehet megmondani. Amennyiben ez a 2017.07.10-i dátum, akkor a felmondási idő 2 hónap. Amennyiben a felmondást január 13-án kapta meg, akkor legkorábban 2023. március 15-én érhet véget a munkaviszonya. A munkaviszony végéig a bért fizetni kell. Hozzá kell tenni, hogy az emailben elküldött felmondás nem szabályos, mivel nem lehet igazolni, hogy meg is kapta a címzett fél. A felmondást az előírások szerint vagy személyesen kell átadni, vagy postán, tértivevényes küldeményként kell feladni.

   • Baksa Gábor

    Kedves Adrienn!

    Nagyon köszönöm a válaszát.
    Munkáltatóm még mindig nem tud tud nyilatkozni a felmondási időmről sajnos.
    Törvény alapján amit Ön is leírt ez 2023.03.15.-e

    Kérdésem a következő:
    El tudok helyezkedni a felmondási idő alatt teljes (38,5 óra Heti) munkaidőben?
    Mivel jár ez adózás szempontjából?
    Nem érint hátrányosan?
    Kell-e informálnom mind a két munkáltatót? (felmondás alattira gondolok)

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdv:
    Gábor

    Ilyen ügyekkel kapcsolatban is tudnak segíteni egy személyes találkozó keretében?

  • Czene Miklós

   Üdvözletem Czene Miklós vagyok a kérdésem az hogy vendéglátóiparilban dolgozok szezonmunkàban, szezon vége előtt ez kb(április 15-30) ha felmondok és 2 hét felmondási időt letöltöm akkor kötelesek kifizetni a 13. havi bért. Január 18- án kezdtem és még bèrpapírokat nem kaptam se biztosítàsi számot se ideiglenes lakcímről papírt. Köszönettel Czene Miklós

   • Ódor Adrienn

    Kedves Miklós! Amennyiben szezonális (=határozott idejű) munkaszerződése van, akkor csak a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően van lehetősége felmondani.

    • Alexandra

     Kedves Adrienn
     Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy, június 1.től kezdtem el dolgozni egy szállodában Tirolban, és még nem kaptam szerződést és 14.én fog letelni a próbaidőm, a kollegáim elmondása szerint a szerződésben nincs feltüntetve a felmondással kapcsolatban semmi- a szezon október közepéig tart, tételezzük fel 3 hónap után szeretnék felmondani( augusztus vége) mi alkalmazandó ebben az esetben közös megegyezés, 14 napos felmondási idő, állítólag a munkáltató kártérítést is követelhet, mert nem dolgoztam le a szezont. Ön szerint aláírás a szerződést ha kézbe kapom ?. Eddig ilyesmivel nem találkoztam az eddigi hotelek ahhol dolgoztam- ugyanúgy határozott idejű szerződések voltak, tartalmazták a felmondási időt.
     Válaszát előre is köszönöm.

     • Ódor Adrienn

      Kedves Alexandra! Alapesetben ha a határozott időre szóló munkaszerződés nem tartalmaz felmondási opciót, akkor szabályosan nem lehetséges a rendes felmondás. Közös megegyezés lehetséges, illetve rendkívüli felmondással is megszüntetheti mindkét fél a határozott idejű munkaszerződést a jogszabályban meghatározott esetekben. Aláírás előtt véleményem szerint megkérdezheti a munkáltatót, hogy van-e mód a szerződésbe foglalni egy felmondási opciót. Amennyiben nincs, és Ön a szezon vége előtt bontja fel egyoldalúan a szerződést, akkor valóban fennáll a veszélye kártérítés követelésének a munkáltató részéről.

 • Ilona

  Kedves Adrienn! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2022.09.15-től Geringfügig-ben dolgozom heti 2×4 órában. Szeretnék felmondani, és nem tudom, hogy az ilyen bejelentésnél mennyi a felmondási idő.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Ilona

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ilona! A felmondási idő nem függ a foglalkoztatás mértékétől. A felmondási idő elsősorban az adott ágazattól/ágazati kollektív szerződéstől függ.

 • Péter

  Kedves Adrienn!

  Tegnapi nappal kaptam meg a felmondásomat, több mint 3 év után. Munkámra sosem volt panasz, viszont betegség miatt orvoshoz mentem ami miatt kiesnék a munkából 1-2 hónapra is akár. Jól gondolom, hogy nem korrekt a két hét felmondási idő amit kaptam?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Péter! A felmondási idő attól függ, hogy melyik kollektív szerződés vonatkozik Önre.

 • István

  Üdvözlöm Adrienn ,
  Én a “Gewerbe der Arbeitskraftüberlassung” kollektivvertrag-ba tartozom.A kérdésem az , itt is az van , hogy ha a próbaidő után , pl május 5.-én felmondok , akkor junius végégig kell dolgoznom?
  Köszönöm
  István

  • Ódor Adrienn

   Kedves István! A kérdésére csak a munkaszerződése ismeretében tudok válaszolni. A válasz ugyanis függ többek között a munkaviszony kezdetétől is.

 • istvan

  Kedves Adrienn , A metallindustrie-ban dolgozom , Idén Áprilisban , azaz kb egy hónapja , ami próbaidő és nemsokára lejár.Egy munkaközvetítő cégen keresztül dolgozom itt és a felmondás után érdeklődöm , mert megkérdeztem tőlük , azt mondták 2 hét.Rákérdeztem hogy a törvény változása után is így van ez , azt mondták így.A kérdésem az , most létezhet a két hét felmondási idő ha ők ezt akarják vagy van az új , hogy ….hónap vége stb.?
  A szerződésben nincs megadva hogy két hét , hanem a kkv törvény szerint , ami nincs ott részletezve.
  Köszönettel

  • Ódor Adrienn

   Kedves István! A kérdés megválaszolásához pontosan kellene tudni a következőket: A munkáltatójára melyik kollektív szerződés vonatkozik? A Metallindustrie-n (vagy Metallgewerben) belül mi a cég pontos tevékenysége köre? Ön szeretne felmondani, vagy Önnek mond fel a cég?

 • Kis Krisztiàn

  Üdvözletem.Munkahelyet vàltottam,de kb. 2 hèt alatt vilàgossà vàlt,hogy èn azon a munkahelyen nem tudom elkèpzelni a jövőmet hosszù tàvon. 27. Nappal felmondtam ès amikor a munkabèr kiutalàsàrol èrdeklődtem azt mondtàk hogy ugyanakkor utalnak mint a többi dolgozònak,ami 15. Dàtum. Az utalàs nem törtènt meg. Èrdemes az AK hoz fordulnom,amennyiben pàr napon belül nem törtènik meg az utalàs?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Krisztián! Első körben talán jelezném a (volt) munkaadó felé, hogy nem érkezett meg az utalás, és ha néhány napon belül ez sem vezet eredményre, akkor mindenképpen javaslom az Arbeiterkammerhez fordulni.

 • Király Viktória

  Kedves Adrienn, tajekozodas celjabol szeretnek erdeklodni, felmondas kapcsan amennyiben a sajat reszrol tortenne mennyi a ledolgozando pfelmondasi idő, mikor kell beadnom , illetve ha a szerzodesemben az szerepel hogy 15. Vagy a honap utolso naprari napjan erhet veget a munkaviszony , de emellett meg a 14 napos felmondasi idot is szerepeltetik illetve, hogy a negyedev utolso napjanak kell lennie az utolso ledolgozott munkanapnak…legyen kedves felvilagositani,hogy ha 15 . En mond fel az egyen pontosan mi vonatkozik ra?! 14 nap azaz 28 a az utolso nap, vagy ezesetben is a torveny szerinti utolso naptari nap amely ezesetben 12.31. Koszonom az informaciot!!!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Viktória! A kérdés pontos megválaszolásához egyrészt tudni kellene, hogy melyik ágazati kollektív szerződés vonatkozik a munkaviszonyára, illetve nem áratana látni a munkaszerződést. Az a két állítás ugyanis, hogy “15. vagy a hónap utolsó naptári napján érhet véget a munkaviszony” és “a negyedév utolsó napjának kell lennie az utolsó ledolgozott munkanapnak” ellentmondásban áll egymással. A felmondással kapcsolatos fogalmak általánosságban: a felmondás közlését/benyújtását követő napon kezdődik a felmondási idő (=Kündigungsfrist), amelynek utolsó napja a munkaviszony utolsó napja (=Kündigungstermin). Tegyük fel, hogy a vonatkozó kollektív szerződés, illetve munkaszerződés alapján a munkavállaló általi felmondás esetében a felmondási idő 14 nap, a munkaviszony pedig a hónap 15. vagy utolsó napján érhet véget: ez esetben ha december 15-én nyújtja be a munkavállaló a felmondását, akkor a munkaviszony december 31-én ér véget. (Felhívnám a figyelmét arra, hogy ténylegesen a munkavállalóra vonatkozó felmondási időt vegye alapul, és esetlegesen ne azt, amelyik a munkáltatóra vonatkozik).

 • Rozália csekei

  Kedves Adrienn!

  Érdeklődni szeretnék ha 2023.dec. 1 én kezdtem dolgozni az egy hónapos felmondásnak melyik az utolsó napja?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Rozália! Amennyiben a kérdés esetleg a(z egy hónapos) próbaidő utolsó napjára vonatkozik, akkor annak az utolsó napja december 31. Amennyiben a kérdés egy hónapos felmondási időre vonatkozik: ehhez azt is meg kellene nézni, hogy a munkaviszony az ágazati kollektív szerződés és/vagy a munkaszerződés szerint mely napon érhet véget felmondás esetén (Kündigungstermin). Ha pl. csak minden hónap utolsó napján, akkor a felmondást legkésőbb az előző hónap utolsó napján be kell nyújtani.

 • Deák Katalin

  Üdvözlöm, éves állás szobalányként dolgozunk erdeklödöm a felmondasi idö utan. felsö ausztria,
  1 vagy 2 honap utan mennyi a felmondasi idö? szerzödest meg nem kaptunk 1 honap utan, de jövöheten rakerdezek.
  mivel egy iszonyatosan szar helyen vagyunk. meleg víz reggel es este nincs , wifi nincs, tv nincs, kaja száraz másnapos, szobák száma 1 főre mindennap több mint 20. Fizetés a minimális. mosógépből omlik a víz, szárító nem működik. magad vegyed a tisztitoszereket kukas zacskót rongyot, stb. főnökről ne is beszeljünk inkább.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! Az ABGB 1159 § alapján a munkavállaló általi rendes felmondás esetén a felmondási idő 1 hónap azzal együtt, hogy a munkaviszony a hónap utolsó napján érhet véget, azonban a munkaszerződés tartalmazhat ettől eltérő szabályozást is.

 • Kovács Tamás

  Kedves Adrienn!

  A kérdésem az lenne, hogy van egy kollégám akivel hotelben dolgozunk és csinált egy jó nagy hülyeséget! Ő takarítóként dolgozik és pár nappal ezelőtt az egyik elutazó szobában ahol a vendég 2€ borravalót hagyott azt nem tette be a közösbe, hanem zsebre tette ami kiderült másnap! A történtekről a hotel igazgatója is tudomást szerzett, de nem mondott fel neki azonnali harállyal! A kérdés az, hogy élhet-e azonnali hatályú felmondással bármelyik fél vagy csak rendes felmondással? Azt olvastam egyik oldalon, hogy egyrészt a hotel igazgatója mivel nem mondott fel neki azonnali hatállyal így az jogvesztő érvényű, másrészt azt írták az oldalon, hogy csak akkor lehet azonnali hatállyal felmondani bármelyik fél részéről ha a hotelt érdemben kár érte ami szerintem nem áll fenn! Ez igaz? A másik kérdés, hogy olvastam azt, hogy a felmondási idő 2021 október 1.-től 1 hónapra módosult! Mennyire jogszerű az, hogy az említett kollégám munkaszerződésében ami 2022 január 1-vel datálódik csak 2 hét felmondási idő szerepel? Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Kovács Tamás

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! Az azonnali felmondás/elbocsátás (Entlassung) akkor jogszerű, ha az alapjául szolgáló történés tudomásra jutását követően azonnal, vagy nagyon rövid időn belül közlésre kerül. A nem jogszerű, tehát például a jelentős késlekedéssel közölt azonnali elbocsátás is a munkaviszony befejezését vonja maga után, azonban peres úton a megfelelő járandóságok, amelyek a rendes felmondás esetén jártak volna, érvényesíthetők. Annak megítélése, hogy a fent leírt konkrét esemény (pl. megbízhatatlanságra történő hivatkozással) egyáltalán vonhat-e maga után jogszerű azonnali elbocsátást, munkajogban jártas jogász, illetve a bíróság hatáskörébe tartozik.

 • Kovács Tamás

  Értem. Ha esetleg elmegy betegállományba a kollégám és utána mondanak fel neki azonnali hatállyal akkor is ugyanaz érvényes, mint a rendes felmondás esetén vagy erre más szabáky vonatkozik?
  Köszönöm válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Ha igazolt keresőképtelenség alatt jogszerű indokkal azonnali hatállyal bocsátják el a munkavállalót, akkor a bérre való jogosultság a munkaviszony utolsó napjával megszűnik.

 • Tamás

  Kedves Adrienn!

  A kérdésem az lenne, hogy február 29.-el megszűnik a munkaviszonyom Ausztriában és jár-e időarányosan a 13. havi fizetés? Több, mint 2 éve dolgozom itt a hotelben és ma az egyik kollégám azt mondta, hogy ő úgy tudja, hogy csak akkor jár ha minimum 3 hónapot ledolgoztam! Adott helyen vagy adott évben kell a minimum 3 hónap munkaviszony? Köszönöm válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! Amennyiben erről a kollektív szerződésről van szó: “Kollektivvertrag Arbeiterinnen und Arbeiter im Hotel- und Gastgewerbe”, akkor 2 hónap folyamatos munkaviszony után jár az (időarányos) 13-14. havi fizetés. A 2 hónapnak értelemszerűen egy adott munkavállalónál kell meglennie. Szezonálisan üzemelő létesítmények esetében a 2 hónap számításánál nem feltétel a folytatólagosság.

 • Péter*

  Üdvözlöm!
  Férjem júniusban lesz 6 éve, hogy raktárimunkásként a dolgozik. Március 27-én felmondtak neki június 30-ai dátummal. Munkaszerződésében és felmondásában is a kollektív szerződésre hivatkoznak. Azután szeretnék érdeklődni, hogy ha esetleg korábban talál munkát, májusban elkezdhet dolgozni más cégnél vagy meg kell várnia a júliust?
  Előre is köszönöm visszajelzését
  Szép napot

 • Erika

  Üdvözlöm,
  Szeretném megkérdezni, hogy heti 12 órában vagyok bejelentve. “Készenléti” takaritóként. Állítólag most csak 1 éves szerződésem van,ami elvileg lejár Augusztusban. Hiába kértem a szerződésem sem adta át nekem.Hány nap lenne amit lekellene dolgoznom,ha beadom a felmondásom? Már többször próbáltam felmondani,de a főnököm nem engedi ember hiányra hivatkozva. Amit a munka társaim elő szeretettel kihasználnak, de én szeretnék felmondani,ha személyes oka van akkor muszáj neki elengedni?Az normális, hogy egyik hónapban magas bért kapok a másikban vissza vonja a többletet? Mert ez a másik indok ,hogy nem enged el. Úgy volt márciustól a rendes bérem kapom,de hol többet hol kevesebbet ad. Ez normális Osztrák bejelentéssel? Sajnálom, hogy hosszú lett ,de nem kaptam sehol sem választ.
  Köszönöm szépen ha van ideje válaszolni

  • Ódor Adrienn

   Kedves Erika! Azt javaslom, hogy mielőbb keresse fel az Arbeiterkammert, és vigye magával a birtokában levő dokumentumokat (bérlapok, munkaidőfeljegyzés, igazolás a bejelentésről stb.). Az ágazati kollektív szerződés és a munkaszerződés ismerete nélkül csak általános válaszadásra van lehetőség. A munkáltató köteles legalább a Dienstzettelt (“egyszerűsített munkaszerződés”) átadni a munkaviszony kezdetekor, amely többek között tartalmazza a munkaviszony kezdetét, határozott idejű szerződés esetén a munkaviszony végét, a munkabért, az ágazati kollektív szerződés megnevezését stb. A munkavállaló általi felmondásnak természetesen nem feltétele a munkáltató hozzájárulása! A felmondási idő azonban csak az ágazati kollektív szerződés ismeretében határozható meg egyértelműen.

Vélemény, hozzászólás?