MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN - Confinium

MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN

A tervezett korábbi dátumok (2021. január 1., majd 2021. július 1.) helyett végül 2021. október 1-től egy jelentős munkajogi változás lép életbe Ausztriában: módosul a fizikai dolgozókra (Arbeiter) vonatkozó felmondási idő. A változás mind a munkavállalók, mind a munkaadók általi rendes felmondást érinti. A módosítást követően immár nem lesz különbség a fizikai (Arbeiter) és szellemi (Angestellte) dolgozók között a rendes felmondással történő munkaviszony-megszüntetés tekintetében. Az új szabályok csak a 2021. szeptember 30. után közölt felmondásokra érvényesek.

Az új felmondási idők

2021 októberétől az alábbiak szerint módosul a felmondási idő Ausztriában a fizikai dolgozók körében:

Munkáltató általi rendes felmondás esetén

 • a munkaviszony első 2 évében: 6 hét
 • a munkaviszony 3. évétől: 2 hónap
 • a munkaviszony 6. évétől: 3 hónap
 • a munkaviszony 16. évétől: 4 hónap
 • a munkaviszony 26. évétől: 5 hónap

Az új jogszabály szerint (az “Angestelltékhez” hasonlóan) a munkáltató által rendes felmondással megszüntetett “Arbeiter” munkaviszony is már kizárólag csak a naptári negyedévek végén érhet véget! Példa: A 2021. január 1-én kezdődött munkaviszonyt a munkáltató szeretné megszüntetni. Ezt 2021. november 22-én közli a munkavállalóval. Ez esetben be kell tartani a 6 hetes felmondási időt, és a munkaviszony jogszabály szerint csak a negyedévek utolsó napján érhet véget. Tehát a munkaviszony utolsó napja 2022. március 31.

Munkavállaló általi rendes felmondás esetén a felmondási idő 1 hónap. A munkaviszony főszabály szerint a hónap utolsó napján érhet véget.

A fentiek be nem tartása esetén jogi úton érvényesíthető az előírásnak megfelelő bér- illetve kárigény. Ez esetben például a munkaadó úgynevezett Kündigungsentschädigung megfizetésére kötelezhető. Ennek összege megfelel annak a bérnek, ami az előírt felmondási időre járt volna a munkavállalónak.

Javasolt munkaszerződés kiegészítés 2021. október 1-től

Egyes “Arbeiter” kollektív szerződések tartalmazni fognak egy olyan passzust, amely szerint nemcsak a naptári negyedév végén, hanem bármely hónap 15. vagy utolsó napján is véget érhet a munkaviszony rendes felmondás esetén – a megfelelő felmondási idő betartása mellett. Ezt a munkaszerződésbe vagy egy munkaszerződés kiegészítésbe is bele lehet foglalni a szellemi dolgozókra vonatkozó megszokott gyakorlathoz hasonlóan.

Kivételek

A szezonális ágazatok kivételt képezhetnek az új szabály alól. Ebbe a csoportba egyelőre a turisztikai és építőipari szakmák sorolandók. Az új szabály szempontjából szezonálisnak számító munkakörök listájának véglegesítése még nem történt meg. Ezekre fokozatosan, az “Arbeiter” kollektív szerződésekkel kapcsolatos egyeztető tárgyalások során fog fény derülni. Alapvetően elmondható, hogy a kivételt képező szezonális ágazatokban továbbra is a korábbi, rövidebb felmondási idők vonatkozhatnak a fizikai munkavállalókra. Mindenképpen javasolt alaposan tájékozódni a munkaszerződések megkötése, illetve a felmondás közlése előtt az adott ágazatra érvényes éppen aktuális előírásokról. Elsősorban a WKO, illetve az adott ágazat kollektív szerződése szolgálhatnak ezügyben információval.

További információ itt található.16 hozzászólás

 • Boros Istvàn

  Üdvözlöm önöket!
  Sok hasznos informàciòt olvastam a felmondàssal kapcsolatban.,de lenne egy kérdésem.
  Ha betegàllomànyban vagyok ,felmondhatok e a munkàltatòmnak a tàppénz ideje alatt?
  Ha igen akkor az esetleges tàppénz ideje bele szàmít e a felmondàsi időbe vagy a betegàllomàny vége utàn kell megkezdenem a felmondàsi idő letöltését.
  Köszönettel
  Boros István

  • Ódor Adrienn

   Kedves István!
   Amennyiben a munkavállaló mond fel betegállomány alatt, a felmondási idő letöltésének megkezdésével nem kell megvárni a betegállomány végét. A bérfolyósítás ilyen esetben a munkaviszony utolsó napjáig (és nem a betegállomány végéig!) történik. Egy korábbi cikkünkben írtunk erről (“Felmondás és betegállomány” című bekezdés): https://www.confinium.eu/a-munkaviszony-befejezese/

 • Bence

  Üdvözlöm önöket! 2021 szept. 28.(kedd) -Án adtam be a felmondásomat aznapra dátumozva. Az új szabály miatt, mert okt. 18-án kezdenék az új helyen.
  A főnököm azt állította hogy
  mindig csak pénteken lehet felmondani és így az Október 1. -re dátumozva adott egy másik felmondási papírt nekem . A kérdésem hogy vonatkozik e rám így az új 1 hónapos rendelet vagy érvényes a 2 hetes felmondási idő -amiben a főnökömmel amúgy megegyeztünk?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bence! A kérdés pontos megválaszolásához tudni kellene, melyik kollektív szerződésről beszélünk, illetve látni kellene a szóban forgó felmondás szövegét. Általánosságban a következők mondhatók el. Három különböző fogalom létezik a felmondás esetében: a felmondás közlése (Kündigungsausspruch), felmondási idő (Kündigungsfrist), és a munkaviszony utolsó napja (Kündigungstermin). Az Ön által említett “péntek” (“Ende einer Arbeitswoche”, tehát a munkahét utolsó napja) valóban szerepel több kollektív szerződésben, mint Kündigungstermin. Amennyiben ezzel egyidejűleg szerepel a kollektív szerződésben 14 napos felmondási idő is, akkor a két előírásnak együtt kell teljesülnie: a munkaviszony csak pénteken érhet véget úgy, hogy előtte eltelt 14 nap a felmondás közlése és az utolsó munkanap között. Az Arbeiter státuszú munkavállalókat érintő, felmondásokra vonatkozó új jogszabály azokra a felmondásokra vonatkozik, amelyeket 2021. október 1-et megelőzően közöltek, azaz “adtak be”.
   Bizonyos kollektív szerződések kivételt képeznek az új szabály alól, így továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak a felmondásokra. Azt, hogy melyik kollektív szerződés érvényes Önre, illetve a munkáltatójára, a munkaszerződésében vagy a Dienstzettelen tudja megnézni. Ha ott esetleg nem szerepel, akkor a munkáltató tevékenységi köréből kiderülhet.
   Felmondási időben “megegyezni” nem lehet, hiszen azt a jogszabályok (törvény, kollektív szerződés) írja elő. Közös megegyezés alapján is véget érhet a munkaviszony, de az viszont nem felmondás, tehát nem vonatkoznak rá a felmondás előírásai, pl. a felmondási idő vagy a Kündigungstermin.

  • Anikó

   Üdvözlöm Önöket! Október 18-tól szabadságon vagyok november 7-ig. Szeretnék felmondani annál a takarító vállalatnál, ahol 2016. november 22-től dolgozok, különböző helyekre közvetítenek dolgozni.Felmondhatok e szabadság alatt , azonnali hatállyal? Ha igen, mi a menete?
   olvastam, hogy minden hónap végén tudom csak beadni a felmondásomat. Családi okok miatt nem tudom jövő héten a munkát felvenni. kérem, segítsenek kiigazodni. Köszönöm szépen előre is válaszukat, segítségüket!

   • Ódor Adrienn

    Kedves Anikó! Szabadság alatt is fel lehet mondani. Amennyiben a Denkmal-, Fassaden- und Gebäudereinigung nevű kollektív szerződés vonatkozik Önre (ez a munkaszerződésből kiderül), akkor még 2021. december 31-ig lehet – de csak a munkaszerződés első évében – azonnali hatállyal felmondani. Mivel Ön már több éve dolgozik a cégnél, Önre az egy hetes felmondási idő vonatkozik még 2021. december 31-ig. 2022. január 1-től valószínűleg ebben az ágazatban is a fenti cikkben szereplő hosszabb felmondási időket kell majd alkalmazni amellett, hogy ebben az ágazatban külön szerződéskiegészítés nélkül is érvényes lesz az, hogy a munkaviszony mind a munkavállaló, mind a munkáltató általi felmondás esetén bármely hónap utolsó, vagy 15. napján végetérhet. Vigyázat! A “hónap vége” kifejezés nem arra vonatkozik, amikor Ön a felmondást beadhatja, hanem amikor a munkaviszony végetérhet!
    Tehát mégegyszer a gyakorlat az Ön esetében, amennyiben a Denkmal-, Fassaden- und Gebäudereinigung kollektív szerződés vonatkozik Önre: idén még felmondhat bármikor, és a felmondás benyújtása után egy héttel fog megszűnni a munkaviszonya. Ha 2022. január 1-én vagy azután mond fel, akkor a munkaviszonya bármely hónap utolsó vagy 15. napján érhet véget úgy, hogy előtte be kell tartani az új, egy hónapos felmondási időt. A felmondást érdemes írásban benyújtani, és annak tudomásul vételét javasolt írásban kérni a munkáltatótól. Az 1 hónapos felmondási idő az ezt követő napon fog megkezdődni.
    Kiegészíteném azzal, hogy közös megegyezéssel idén is és jövőre is bármikor megszüntethető a munkaviszony.

 • Szép napot. Azt szeretném kérdezni. Hogy közös meg egyezessel most október 31 el ér véget a munkaszerződesem 10 év után ausztriaban.kerdes a 14 havi karácsonyi pénz meg e kapom most vagy azt elbuktam
  Köszönöm válaszát
  Tisztelettel Füssy Laszlo

  • Ódor Adrienn

   Kedves László! A “karácsonyi pénzt” (és a “nyaraláspénzt” is) év közbeni kilépés esetében a kilépéskor kapják meg az adott évre időarányosan az osztrák munkavállalók. Általános szemléltető példa: ha pl. 1200 euro a havi bruttó bér, akkor egy teljes évre bruttó 1200 euro karácsonyi pénz és bruttó 1200 euro nyaraláspénz jár, előbbi általában a novemberi, utóbbi a júniusi havi bérrel együtt kerül kifizetésre. Ha október 31-én kilép a munkavállaló, akkor a 2021-re járó nyaraláspénz is és a karácsonyi pénz is 1200/12×10=1000 euro (mivel időarányosan csak 10 hónapra jár 2021-ben). A példában a munkavállaló október végén a kilépéskor megkapja az időarányos 1000 euro karácsonyi pénzt, amiből viszont – amennyiben ezt az ágazati kollektív szerződés megengedi – le fognak vonni 200 eurot, mivel a nyaraláspénz júniusban még 1200 euro volt, hiszen akkor még vélhetően nem tudták, hogy október 31-én véget fog érni a munkaviszony. Tehát a példában a kilépéskor 1000-200=800 eurot kap a munkavállaló karácsonyi pénz címen. Az itt leírtak általános tájékoztatásnak minősülnek. Bizonyos ágazatokban ettől eltérő előírások is lehetnek.

 • János Vegh

  Üdvözlöm kedves Adrienn.
  Azt szeretném öntől megkérdezni hogy milyen munkaviszony megszüntetés el tudom visszaigényelni a befizetett összeget az Abfertigung ot.
  10 éve dolgozom ilyen jelenleg azonos munkahelyen.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves János! Ebben a cikkben írtunk a végkielégítésről: https://www.confinium.eu/vegkielegites-ausztriaban/ Röviden válaszolva kérdésére: ha a munkaviszony közös megegyezéssel vagy munkáltató általi felmondással ér véget, akkor jogosulttá válik a Vorsorge Kasse-ban felgyűlt összeg felvételére. Amennyiben véget ér a munkaviszony, automatikusan értesítést fog kapni a Vorsorge Kasse-tól levélben.

   • Agnes

    Üdvözlöm. Ha betegállományban vagyok és közben felmondanak nekem a 14ik havi fizetést kikell fizetni a munkaadónak?

    • Ódor Adrienn

     Kedves Ágnes, alapesetben igen, kivéve ha a kollektív szerződés és/vagy a munkaviszony megszűnésének módja alapján erre nem jogosult a munkavállaló.

 • Helga

  Szép Napot!
  Ausztriában egy pékségben dolgozom, heti 15 órában, augusztus vége óta. Eleinte 20 órában voltam, de már az elején tisztáztam, hogy amikor kezdődik az egyetem, többre nem jut időm. Valamint azt is, hogy péntek, szombat, vasárnap, napi öt órát tudok vállalni. Mindenki elfogadta.
  Bejött a 2G, és erre hivatkozva a főnököm közölte, hogy akkor holnaptól nem kell mennem dolgozni, mert túl kevés a vásárló, és nem vagyok elég flekszibilis. Természetesen tiltakoztam, mire áttett egy másik üzletbe, ahol ugyan sok a vásárló, de nem mondhatom meg, hogy reggeli vagy késői- Dienstben legyek, hány órát dolgozzak naponta, és nem tudok vasárnaponta sem dolgozni. Ezek szerintem egy egyetemista számára nem korrerk feltételek!

  Szeretnék bemenni az irodába, hogy átkérjem magam egy másik üzletbe, de szerintem akkor azonnal felmondanának nekem. Sajos a 15 órás szerződésemet nem kaptam kézhez, nem tudom mi áll benne, de mások állítják, hogy a pékségben – Martin Auer – 14 nap a felmondási idő. Így lényegében nem vonatkozik rám a november 22-eiutáni felmondás érvéntelensége? Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Helga, 2021. október 1. óta a korábbiakhoz képest módosultak az Arbeiter (=nem szellemi foglalkozású) kategóriába tartozó munkavállalók felmondásának feltételei. A módosulásokról, illetve a kivételekről a fenti cikkben olvashat bővebben. Tudni kellene pontosan, hogy melyik kollektív szerződés vonatkozik az Ön munkahelyére. Az Ön munkahelyére/munkaviszonyára vonatkozó kollektív szerződés a munkaszerződésben szerepel, enélkül nem lehet pontosan megítélni vagy véleményezni a szituációt. Az viszont biztos, hogy a “holnaptól nem kell mennie dolgozni”, azaz az azonnali elbocsátás (Entlassung) csak abban az esetben jogszerű, ha súlyos és nyomós okot szolgáltatott rá, ilyen pl. a lopás, a hűtlen kezelés, a munkavégzés önkényes megtagadása stb. (a “nem eléggé flexibilis” semmiképpen sem ilyen súlyos és nyomós ok). Minden más esetben követni kell a felmondásra vonatkozó jogszabályi előírásokat. Általánosságban elmondható, hogy a munkaszerződés megismerése és aláírása nélkül sajnos nagyon sok buktatója lehet egy munkaviszonynak, hiszen a munkaszerződés tartalmazza a munkavállaló és a munkaadó legfőbb jogait és kötelezettségeit, így például a munkaidőt, a munkabeosztást, valamint ennek az esetleges rugalmas alakítási lehetőségeit is.

 • Balázs

  Üdvözlöm Adrienn!
  A lehető leggyorsabban szeretném otthagyni a munkahelyemet.
  Vázolja legyen szíves a lehetőségeimet.
  A helyzet a következő : 2020 szeptember 24. én kezdtem dolgozni Ausztriában.(lagerarbeiter, güterbeförderung arbeiter) raktári és teherhordó munkás. A szerződésem heti 25 óráról szól(azóta mást nem írtam alá)viszont a munkaidőmből rövidesen 35 óra lett hetente, aztán volt pár hét amikor több mint 45 órát dolgoztam. Most jelenleg heti 40 órát kell dolgoznom. A főnökömnek többször jeleztem már hogy szeretnék a munkaidőm ügyében vele beszélni, persze mindig elodázta a dolgot, aztán meg jött , hogy jaj nagyon sok munka van egy kicsit tovább kellene maradni én meg sajnos belementem, de semmilyen másik papírt nem írtam alá. A szerződésben raktári munkás áll, viszont mostanában mindenféle munkát rám bíznak, mint például a teherautó utánfutó csiszolása és festése, WC pucolás stb. Ha az segít esetleg el tudok menni pár hét táppénzre, és van még 10 nap szabadságom, az esetlegesen a felmondásom után kivehetem. (?) Eddig azért nem léptem mert féltem hogy A főnököm belenyúl a 14. havi juttatásba. 2021 December 14.-én szeretném benyújtani a felmondásomat és 15.-én már semmi esetre se szeretnék a munkahelyemre vissza menni.
  Bármilyen lehetőség érdekel. Mentálisan és fizikálisan sem bírom tovább.
  Köszönöm és várom válaszát esetleges kérdését.
  Üdvözlettel !
  M.Balázs

  • Ódor Adrienn

   Kedves Balázs! A teljesen pontos válaszhoz több információra lenne szükség: melyik kollektív szerződésbe tartozik, aláírt munkaszerződést is látni kellene, illetve a havi bérjegyzékeket és a havi jelenléti íveket.
   A fő kérdés az, hogy a heti 25 óra feletti túlórák ki lettek-e rendesen fizetve. A legtöbb kollektív szerződés rövid elévülési időt szab meg e tekintetben (3-6 hónap), tehát ha a ki nem fizetett túlórák ezen az időn belül nincsenek érvényesítve (=nincs a munkáltató ÍRÁSBAN felszólítva a kifizetésre), akkor utána már lehetőség a jogi úton történő érvényesítésre.
   A munkakör tekintetében azt tudom mondani, hogy a legtöbb munkaszerződés tartalmazza, hogy az elsődleges munkakör mellett a munkavállaló szükség esetén vállalja ettől eltérő feladatok elvégzését is. Pontos választ csak a munkaszerződés és a tények pontos ismeretében lehet adni.
   A 14. havi juttatásba nem tud “belenyúlni” a főnöke, mind a 13., mind a 14. havi bér időarányosan jár az egész évre. A kollektív szerződés tartalmazza a 13. és 14. havi bér számításának módját, illetve a kifizetésének az idejét. Szintén a kollektív szerződéstől függnek a felmondásra vonatkozó feltételek, pl. a felmondási idő, a munkaviszony megszűnésének a lehetséges napja. Egy azonban minden esetben érvényes: közös megegyezéssel bármikor, akár azonnali hatállyal is megszüntethető a munkaviszony. Ehhez természetesen az kell, hogy mindkét fél egyetértsen a megszűnést és annak időpontját illetően. Ha ez nem lehetséges, akkor a felmondási időt be kell tartani. Ez ágazattól függően lehet 1 hét, 2 hét, 6 hét stb. A munkaviszony véget érhet egy adott hét utolsó napján vagy utolsó munkanapján, egy adott hónap vagy negyedév utolsó napján, vagy egy adott hónap 15. vagy utolsó napján. Ez mind a kollektív szerződéstől függ.
   Szabadság kivéthez mindkét fél beleegyezése szükséges. Nincs egyoldalúan kivehető szabadság. A ki nem vett szabadnapokat a munkaviszony végén pénzben kell megváltani.
   Táppénzre természetesen el lehet menni, ha kiírja az orvos. A felmondási idő ez esetben is ugyanúgy érvényes. Egy dolog azonban nem szerencsés: a felmondással egyidejűleg beteget jelenteni a felmondási idő idejére.

Vélemény, hozzászólás?