MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN - Confinium

MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN

A tervezett korábbi dátumok (2021. január 1., majd 2021. július 1.) helyett végül 2021. október 1-től egy jelentős munkajogi változás lép életbe Ausztriában: módosul a fizikai dolgozókra (Arbeiter) vonatkozó felmondási idő. A változás mind a munkavállalók, mind a munkaadók általi rendes felmondást érinti. A módosítást követően immár nem lesz különbség a fizikai (Arbeiter) és szellemi (Angestellte) dolgozók között a rendes felmondással történő munkaviszony-megszüntetés tekintetében. Az új szabályok csak a 2021. szeptember 30. után közölt felmondásokra érvényesek.

Az új felmondási idők

2021 októberétől az alábbiak szerint módosul a felmondási idő Ausztriában a fizikai dolgozók körében:

Munkáltató általi rendes felmondás esetén

  • a munkaviszony első 2 évében: 6 hét
  • a munkaviszony 3. évétől: 2 hónap
  • a munkaviszony 6. évétől: 3 hónap
  • a munkaviszony 16. évétől: 4 hónap
  • a munkaviszony 26. évétől: 5 hónap

Az új jogszabály szerint (az “Angestelltékhez” hasonlóan) a munkáltató által rendes felmondással megszüntetett “Arbeiter” munkaviszony is már kizárólag csak a naptári negyedévek végén érhet véget! Példa: A 2021. január 1-én kezdődött munkaviszonyt a munkáltató szeretné megszüntetni. Ezt 2021. november 22-én közli a munkavállalóval. Ez esetben be kell tartani a 6 hetes felmondási időt, és a munkaviszony jogszabály szerint csak a negyedévek utolsó napján érhet véget. Tehát a munkaviszony utolsó napja 2022. március 31.

Munkavállaló általi rendes felmondás esetén a felmondási idő 1 hónap. A munkaviszony főszabály szerint a hónap utolsó napján érhet véget.

A fentiek be nem tartása esetén jogi úton érvényesíthető az előírásnak megfelelő bér- illetve kárigény. Ez esetben például a munkaadó úgynevezett Kündigungsentschädigung megfizetésére kötelezhető. Ennek összege megfelel annak a bérnek, ami az előírt felmondási időre járt volna a munkavállalónak.

Javasolt munkaszerződés kiegészítés 2021. október 1-től

Egyes “Arbeiter” kollektív szerződések tartalmazni fognak egy olyan passzust, amely szerint nemcsak a naptári negyedév végén, hanem bármely hónap 15. vagy utolsó napján is véget érhet a munkaviszony munkáltatói rendes felmondás esetén – a megfelelő felmondási idő betartása mellett. Ezt a munkaszerződésbe vagy egy munkaszerződés kiegészítésbe is bele lehet foglalni a szellemi dolgozókra vonatkozó megszokott gyakorlathoz hasonlóan.

Kivételek

A szezonális ágazatok kivételt képezhetnek az új szabály alól. Ebbe a csoportba egyelőre a turisztikai és építőipari szakmák sorolandók. Az új szabály szempontjából szezonálisnak számító munkakörök listájának véglegesítése még nem történt meg. Ezekre fokozatosan, az “Arbeiter” kollektív szerződésekkel kapcsolatos egyeztető tárgyalások során fog fény derülni. Alapvetően elmondható, hogy a kivételt képező szezonális ágazatokban továbbra is a korábbi, rövidebb felmondási idők vonatkozhatnak a fizikai munkavállalókra. Mindenképpen javasolt alaposan tájékozódni a munkaszerződések megkötése, illetve a felmondás közlése előtt az adott ágazatra érvényes éppen aktuális előírásokról. Elsősorban a WKO, illetve az adott ágazat kollektív szerződése szolgálhatnak ezügyben információval.

További információ itt található.Vélemény, hozzászólás?