MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN - Confinium

MÓDOSUL A FELMONDÁSI IDŐ AUSZTRIÁBAN

A tervezett korábbi dátumok (2021. január 1., majd 2021. július 1.) helyett végül 2021. október 1-től egy jelentős munkajogi változás lép életbe Ausztriában: módosul a fizikai dolgozókra (Arbeiter) vonatkozó felmondási idő. A változás mind a munkavállalók, mind a munkaadók általi rendes felmondást érinti. A módosítást követően immár nem lesz különbség a fizikai (Arbeiter) és szellemi (Angestellte) dolgozók között a rendes felmondással történő munkaviszony-megszüntetés tekintetében. Az új szabályok csak a 2021. szeptember 30. után közölt felmondásokra érvényesek.

Az új felmondási idők

2021 októberétől az alábbiak szerint módosul a felmondási idő Ausztriában a fizikai dolgozók körében:

Munkáltató általi rendes felmondás esetén

 • a munkaviszony első 2 évében: 6 hét
 • a munkaviszony 3. évétől: 2 hónap
 • a munkaviszony 6. évétől: 3 hónap
 • a munkaviszony 16. évétől: 4 hónap
 • a munkaviszony 26. évétől: 5 hónap

Az új jogszabály szerint (az “Angestelltékhez” hasonlóan) a munkáltató által rendes felmondással megszüntetett “Arbeiter” munkaviszony is már kizárólag csak a naptári negyedévek végén érhet véget! Példa: A 2021. január 1-én kezdődött munkaviszonyt a munkáltató szeretné megszüntetni. Ezt 2021. november 22-én közli a munkavállalóval. Ez esetben be kell tartani a 6 hetes felmondási időt, és a munkaviszony jogszabály szerint csak a negyedévek utolsó napján érhet véget. Tehát a munkaviszony utolsó napja 2022. március 31.

Munkavállaló általi rendes felmondás esetén a felmondási idő 1 hónap. A munkaviszony főszabály szerint a hónap utolsó napján érhet véget.

A fentiek be nem tartása esetén jogi úton érvényesíthető az előírásnak megfelelő bér- illetve kárigény. Ez esetben például a munkaadó úgynevezett Kündigungsentschädigung megfizetésére kötelezhető. Ennek összege megfelel annak a bérnek, ami az előírt felmondási időre járt volna a munkavállalónak.

Javasolt munkaszerződés kiegészítés 2021. október 1-től

Egyes “Arbeiter” kollektív szerződések tartalmazni fognak egy olyan passzust, amely szerint nemcsak a naptári negyedév végén, hanem bármely hónap 15. vagy utolsó napján is véget érhet a munkaviszony munkáltatói rendes felmondás esetén – a megfelelő felmondási idő betartása mellett. Ezt a munkaszerződésbe vagy egy munkaszerződés kiegészítésbe is bele lehet foglalni a szellemi dolgozókra vonatkozó megszokott gyakorlathoz hasonlóan.

Kivételek

A szezonális ágazatok kivételt képezhetnek az új szabály alól. Ebbe a csoportba egyelőre a turisztikai és építőipari szakmák sorolandók. Az új szabály szempontjából szezonálisnak számító munkakörök listájának véglegesítése még nem történt meg. Ezekre fokozatosan, az “Arbeiter” kollektív szerződésekkel kapcsolatos egyeztető tárgyalások során fog fény derülni. Alapvetően elmondható, hogy a kivételt képező szezonális ágazatokban továbbra is a korábbi, rövidebb felmondási idők vonatkozhatnak a fizikai munkavállalókra. Mindenképpen javasolt alaposan tájékozódni a munkaszerződések megkötése, illetve a felmondás közlése előtt az adott ágazatra érvényes éppen aktuális előírásokról. Elsősorban a WKO, illetve az adott ágazat kollektív szerződése szolgálhatnak ezügyben információval.

További információ itt található.4 hozzászólás

 • Boros Istvàn

  Üdvözlöm önöket!
  Sok hasznos informàciòt olvastam a felmondàssal kapcsolatban.,de lenne egy kérdésem.
  Ha betegàllomànyban vagyok ,felmondhatok e a munkàltatòmnak a tàppénz ideje alatt?
  Ha igen akkor az esetleges tàppénz ideje bele szàmít e a felmondàsi időbe vagy a betegàllomàny vége utàn kell megkezdenem a felmondàsi idő letöltését.
  Köszönettel
  Boros István

  • Ódor Adrienn

   Kedves István!
   Amennyiben a munkavállaló mond fel betegállomány alatt, a felmondási idő letöltésének megkezdésével nem kell megvárni a betegállomány végét. A bérfolyósítás ilyen esetben a munkaviszony utolsó napjáig (és nem a betegállomány végéig!) történik. Egy korábbi cikkünkben írtunk erről (“Felmondás és betegállomány” című bekezdés): https://www.confinium.eu/a-munkaviszony-befejezese/

 • Bence

  Üdvözlöm önöket! 2021 szept. 28.(kedd) -Án adtam be a felmondásomat aznapra dátumozva. Az új szabály miatt, mert okt. 18-án kezdenék az új helyen.
  A főnököm azt állította hogy
  mindig csak pénteken lehet felmondani és így az Október 1. -re dátumozva adott egy másik felmondási papírt nekem . A kérdésem hogy vonatkozik e rám így az új 1 hónapos rendelet vagy érvényes a 2 hetes felmondási idő -amiben a főnökömmel amúgy megegyeztünk?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bence! A kérdés pontos megválaszolásához tudni kellene, melyik kollektív szerződésről beszélünk, illetve látni kellene a szóban forgó felmondás szövegét. Általánosságban a következők mondhatók el. Három különböző fogalom létezik a felmondás esetében: a felmondás közlése (Kündigungsausspruch), felmondási idő (Kündigungsfrist), és a munkaviszony utolsó napja (Kündigungstermin). Az Ön által említett “péntek” (“Ende einer Arbeitswoche”, tehát a munkahét utolsó napja) valóban szerepel több kollektív szerződésben, mint Kündigungstermin. Amennyiben ezzel egyidejűleg szerepel a kollektív szerződésben 14 napos felmondási idő is, akkor a két előírásnak együtt kell teljesülnie: a munkaviszony csak pénteken érhet véget úgy, hogy előtte eltelt 14 nap a felmondás közlése és az utolsó munkanap között. Az Arbeiter státuszú munkavállalókat érintő, felmondásokra vonatkozó új jogszabály azokra a felmondásokra vonatkozik, amelyeket 2021. október 1-et megelőzően közöltek, azaz “adtak be”.
   Bizonyos kollektív szerződések kivételt képeznek az új szabály alól, így továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak a felmondásokra. Azt, hogy melyik kollektív szerződés érvényes Önre, illetve a munkáltatójára, a munkaszerződésében vagy a Dienstzettelen tudja megnézni. Ha ott esetleg nem szerepel, akkor a munkáltató tevékenységi köréből kiderülhet.
   Felmondási időben “megegyezni” nem lehet, hiszen azt a jogszabályok (törvény, kollektív szerződés) írja elő. Közös megegyezés alapján is véget érhet a munkaviszony, de az viszont nem felmondás, tehát nem vonatkoznak rá a felmondás előírásai, pl. a felmondási idő vagy a Kündigungstermin.

Vélemény, hozzászólás?