VÉGKIELÉGÍTÉS AUSZTRIÁBAN (Abfertigung) - Confinium

VÉGKIELÉGÍTÉS AUSZTRIÁBAN

A 2002. december 31. előtt kezdődött osztrák munkaviszonyok esetében a “klasszikus” módon került, illetve sok esetben kerül még ma is kifizetésre a végkielégítés. Ez az úgynevezett “Abfertigung ALT“. Ebben az esetben a kilépéskor a munkáltató köteles kifizetni azt az összeget, amire a munkavállaló a ledolgozott évek, illetve a munkaviszony megszűnésének típusa alapján jogosult. (A munkaviszony megszüntetéséről ittitt és itt írtunk.) A végkielégítés rendszere Ausztriában 2003. január 1-től alakult át. Ennek az új rendszernek az elnevezése az “Abfertigung NEU“. Minden olyan munkaviszonyra ezt a rendszert kell alkalmazni, amely 2003. január 1-én vagy azt követően kezdődött. Az Abfertigung NEU lényege, hogy a munkaadó járulékbefizetéseiből egy előtakarékossági pénztárban (betriebliche Vorsorgekasse) képződik egy alap. A pénztárba a munkaviszony második hónapjától a mindenkori járulékalap 1,53 %-át fizeti be a munkáltató (ez a bizonyos BV járulék). A járulékot a munkáltató nem közvetlenül az előtakarékossági pénztárba fizeti. Az összes tb járulékkal együtt az ÖGK-ba (korábban GKK) kerül ez a pénz, és az ÖGK utalja tovább a pénztáraknak. Az előtakarékossági pénztárban összegyűlt alapból kapja meg a munkavállaló a végkielégítést. Természetesen csak abban az esetben kerül kifizetésre a pénztár által a végkielégítés, amennyiben az ehhez szükséges feltételek teljesülnek. Ezek pedig az alábbiak:

 • legalább 36 hónap BV járulék befizetés – irreleváns, hogy összesen hány munkáltató által
 • a munkaviszony nem munkavállaló általi felmondással, jogos azonnali elbocsátással vagy jogosulatlan azonnali kilépéssel ért véget

Nagyon fontos, hogy a befizetett összeg nem veszik el akkor sem, ha a kifizetés feltételei nem teljesülnek egy adott munkaviszony megszűnésekor.

Végkielégítés Ausztriában a nem tb köteles, azaz “geringfügig” munkaviszonyok esetén is jár a munkavállalónak! Tehát az 1,53 %-os BV járulékot ezen munkavállalók után is fizetni kell.

Előtakarékossági pénztár kiválasztása

Az osztrák cégeknek és vállalkozóknak az első munkavállaló belépését követően 6 hónapjuk van arra, hogy kiválasszanak egy előtakarékossági pénztárat, és szerződést kössenek vele. Amennyiben nem kerül kiválasztásra pénztár, akkor az adott céget vagy vállalkozót automatikusan hozzárendelik egyhez az alábbi 8 pénztár közül:

Hogyan jut a munkavállaló az új típusú végkielégítéshez?

Ausztriában a végkielégítés alapokat kezelő előtakarékossági pénztárak minden esetben levélben értesítik a munkavállalót. Ilyen értesítés érkezik egy munkaviszony megszűnésekor is. Ebben szerepel többek között az is, hogy teljesülnek-e az összeg feletti rendelkezés (pl. munkavállalónak történő kifizetés) feltételei. Ha nem, akkor az összeg az alapban marad addig, amíg teljesülnek a felette való rendelkezés feltételei. Évente küldenek a pénztárak egy egyenlegértesítőt is a munkavállalóknak. Ez tartalmazza az alapban a fordulónapig összegyűlt, kezelt összeget (tőke), az esetleges hozamot és kezelési költséget. Amennyiben kifizetésre kerül a sor, 6 %-os szja kerül levonásra.59 hozzászólás

 • Fehér Zoltán

  Kedves Adrienn!

  Már több mint 36 havi munkaviszonnyal rendelkezem Ausztriában. Viszont sok munkahelyem volt az évek során,ezek között voltak szezonális munkahelyek és határozatlan idejű munkahelyek is. Sokat is költöztem,gondolom emiatt sosem kaptam kézhez a levelet a Vorsorge Kasse aktuális állapotáról. Illetve nincs meg minden bérpapírom sem a korábbi munkahelyeimről. Gyanitom,hogy több Kasse is van,ahol van utánam befizetés. Hogyan tudnám összevonatni,hogy ezek a pénzek egy helyen legyenek? Illetve amennyiben úgy ér véget a munkaviszonyom,hogy jogosulttá válok felvenni ezt az összeget, hogyan mehetnék elébe és kérhetném én a kifizetését? (Mert attól tartok,hogy nem fog megérkezni a levél) Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Fehér Zoltán

 • Ódor Adrienn

  Kedves Zoltán! A kasszák közötti átvezetés lehetséges, amennyiben már legalább három év eltelt az átvezetendő összeget a kasszába befizető munkáltatóval fennállt munkaviszony befejezése óta. Először is tudni kell, hogy melyik Vorsorgekasse(k)-ban van ki nem vett befizetése, ez – amennyiben eddig az összes értesítő levél elkerülte Önt – a munkaszerződéseiből derülhet ki, vagy ha nem, akkor meg kell kérdeznie a volt munkaadóit, hogy melyik kasszához tartoznak. Az adott kasszákkal fel kell vennie a kapcsolatot. A legtöbb kasszánál lehetőség van online fiók létesítésére és elektronikus kommunikációra, illetve ügyintézésre is.

  • Egyházy Alexandra

   Kedves Adrienn! 2002. Junius ota dolgozom egy helyen Ausztriába. Tehat nekem régi munkaszerződésem van, nincs vorsorgekassam sem. Végkielegités után érdeklődöm. Mennyi jár , ha elbocsájtanak vagy ha közös megeggyezéssel megyek el? 2 gyermekem van azt nemtudom , hogy a 2×2 év gyest levonják-e. Köszönöm válaszát . Üdvözlettel :Egyházy Alexandra

   • Ódor Adrienn

    Kedves Alexandra! 15 év munkaviszony után 6, 20 év munkaviszony után 9 havi bér összegének megfelelő végkielégítés jár az Abfertigung “Alt” rendszerben. A számítási alap a munkaviszony utolsó hónapjára járó bér. Azt, hogy a gyes ideje beleszámít-e a szolgálati évekbe, az ágazati kollektív szerződés határozza meg.

 • Varga Zsolt

  Tiszteletem kedves Adrienn
  Olyan kérdésem lenne, hogy 4 év et dolgoztam Ausztriában egy munkaltatónál. Mennyi végkielégítésre vagyok jogosult?
  Hol kell kérvényezni?
  Köszönöm a válaszát.
  Varga Zsolt

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zsolt! Amennyiben a munkaviszonya 2003.01.01 után kezdődött akkor az Abfertigung NEU típusú végkielégítés vonatkozik Önre. Kérdéseire a válaszokat a fenti cikk tartalmazza.

   • schneider györgy

    Kedves Adrienn, van-e még bármilyen visszatérítés osztrák munka után, ami 7 év volt összesen, nem szezonmunka volt, hanem állandó. 2014 óta vagyok Magyarországon. Azóta itton dolgozom.

    • Ódor Adrienn

     Kedves György, amennyiben az utolsó ausztriai munkaviszonya befejezését követően jogosult volt a Vorsorgekasse-(k)ban levő megtakarítás felvételére, de nem élt a lehetősségel, vagy ha akkor még nem volt jogosult a kifizetésre, akkor legalább 5 évvel az utolsó ausztriai munkaviszony végét követően felveheti a Vorsorge pénztár(ak)ban levő megtakarítás 6 %-os jövedelemadóval csökkentett összegét. Ehhez fel kell vennie a kapcsolatot az Ön esetében illetékes Vorsorge pénztárral/pénztárakkal, és kérvényeznie kell a kifizetést.

 • Horváth Krisztián!

  Kedves Adrienn!Annyi lenne a kérdésem hogy 2002 májusa óta egy építőipari cégnél dolgozom megszakítás nélkül!Kérdésem azt lenne ha én mondok fel mire lehetek jogosult?Nyilván még az Abfertigung Alt rendszerbe tartozók.Köszönöm válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Krisztián! Abfertigung ALT esetén 15 év megszakítás nélküli munkaviszony után alapvetően 6 havi bér, 20 év után 9 havi bér a végkielégítés összege. A számítás alapja az utolsó havi bruttó bér, amelybe időarányosan beleszámolják a 13/14. havi bért, a különböző pótlékokat stb. A napidíjak nem képezik részét a végkielégítés számítási alapjának. Végkielégítésre csak munkáltató általi felmondás és közös megegyezés esetén jogosult a munkavállaló. Amennyiben a munkaviszony kezdete óta született írásos megállapodás Ön és a munkaadója között az Abfertigung NEU rendszerbe történő átlépésről, akkor az erről szóló megállapodásban foglaltak érvényesek.

   • Bíró Renáta

    Kedves Adrienn! Az lenne a kérdésem, ha 3 és fél éves munkaviszony után októberben közös megegyezéssel jöttem el, és most igényelném a végkielégítést, majd amíg előreláthatólag megtörténne a kiutalás, április közepétől újra ott dolgoznék azon a munkahelyen, akkor is jár az összeg ami jelenleg bennt van? köszönöm válaszát

    • Ódor Adrienn

     Kedves Renáta! A végkielégítés összege minden olyan esetben kivehető a Vorsorgekasse-ból, amikor erre vonatkozóan írásos tájékoztatást (postai úton levelet) kap az adott pénztártól.

     • Koncz Sarolta Zsófia

      Kedves Adrienn!
      Novemberben lesz 14. munkaévem Ausztriában ugyanazon a munkahelyen. Vorsorgekasse-m nincs (ez utólag derült ki) helyette Abfertigungra leszek jogosult! Ha felmondanék mire számíthatok?

     • Ódor Adrienn

      Kedves Sarolta! Ha Ön mond fel, akkor semmire se számíthat, ugyanis munkavállaló általi felmondás esetén nem jár az Abfertigung Alt. Említette, hogy 14 éve dolgozik ugyanazon a munkahelyen. Abfertigung Alt csak abban az esetben merülhet fel, ha a munkaviszony 2003. előtt kezdődött. Ezt követően mindennképpen Abfertigung Neu, azaz Vorsorgekasse rendszerű végkielégítésről beszélünk, tehát ilyen esetben csak az Abfertigung Neu-ra lehet jogosult.

   • Gáspár Ádám

    Kedves Adrienn!
    Meg tudná nekem írni hogy tudnám igényelni a végkielégítési összeget.
    Köszönöm válaszát

    • Ódor Adrienn

     Kedves Ádám! Mi a pontos szituáció? Mikor kezdődött, illetve mikor ért véget az utolsó ausztriai munkaviszonya? Igényelni csak akkor tudja, ha már legalább 5 éve nem dolgozik Ausztriában, vagy ha elérte a nyugdíjkorhatárt. Minden más esetben a Vorsorge pénztár kezeli a pénztárban levő összeget és ők küld róla évente egyenlegközlőt, valamint értesítést a pénz felvételének lehetőségéről. Kapott esetleg ilyen levelet?

   • Koppi Ferenc

    Tisztelt Adrien 11 ev munkaviszony utan hány havi végkielegítesre vagyok jogosult es ebböl vonnak adót még?.

    • Ódor Adrienn

     Kedves Ferenc! A kérdése arra enged következtetni, hogy a munkaviszonya 2003 után kezdődött. Ahogy a cikkben is olvasható, a 2003-ban és azután kezdődött osztrák munkaviszonyok esetében az “Abfertigung NEU“ rendszer érvényes, ennek legfontosabb részletei megtalálhatók a cikkben (a kifizetéskor esedékes adólevonást is beleértve).

 • Molnár Pál

  Kedves Adrienn!

  Abfertigung Neu.
  Milyen esetben jár a munka vállalónak?
  Pl: felmondás, közös megegyezés vagy ha én lépek ki a cégből saját elhatározásból.
  Több mint hat év munka vállalás után, jár mind a három lehetőség után?
  Várom válaszát.
  Köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Pál! A következő esetekben jár (azaz ezekben az esetekben lehet az összegyűlt összeg felett rendelkezni): közös megegyezés (einvernehmliche Auflösung), munkáltató általi felmondás (Kündigung durch den Dienstgeber), jogos azonnali kilépés (berechtigter vorzeitiger Austritt), jogosulatlan azonnali elbocsátás (unverschuldete Entlassung), határozott idejű munkaviszony vége (Zeitablauf). Legalább összesen 3 év ausztriai munkaviszony kell hozzá. 6 év után is csak a felsorolt esetekben lehet rendelkezni a végkielégítés összege felett. Ha a munkaviszony végén nem teljesülnek az összeg feletti rendelkezés feltételei, akkor az összeg a pénztárban marad mindaddig, amíg egy másik, jövőbeni munkaviszony megszűnéskor nem teljesülnek a fenti feltételek, vagy nem telik el 5 év az utolsó BV járulékbefizetés óta. Legkésőbb a nyugdíjba vonuláskor hozzáférhetővé válik a pénztárban levő összeg.

  • Marta Trebinjac

   Kedves Adrien.Szeretnèm kerdezni hogy jàr e vègkielègitès ,mert nincs meg a 3 èvem Ausztriàban.2 honap hiànyozni fog,mert biztos,hogy felmondanak a betegsègem vegett,60 szàzalekos rokkant vagyok ès nembirok doĺgozni .Volt rgy munkahelyi autobalesetem megoperàltàk a gerincem es tavaly ota Parkinsonos vagyok.Kószónóm válaszàt

   • Ódor Adrienn

    Kedves Márta, 5 év elteltével vagy az Ausztriában érvényes öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor kérheti a Vorsorgekasse-ban levő összeg kifizetését akkor is, ha nincs meg a 3 év munkaviszonya Ausztriában.

 • Zsemlye Péter

  Kedves Adrienn
  Kérdesem a következő lenne… mi törtenik az összeggel ha a munkavallaló elhalálozik? Jogosult a családja ra vagy csak siman elveszik? Köszönöm, Péter

  • Ódor Adrienn

   Kedves Péter! A Vorsorgekasse-ban levő összeg természetesen nem veszik el a munkavállaló halála esetén sem. A házastárs, illetve a családi pótlékban részesülő gyermekek kérhetik annak részükre egyenlő arányban történő kifizetését írásban a halálesetet követő 3 hónapon belül. Ha 3 hónapon belül nem jelentkeznek kifizetésre jogosult családtagok, akkor a pénz a hagyaték részévé válik.

 • Andras

  Kedves Adrienn,

  mi tortenik, ha csak 1 evig dolgoztam Ausztriaban, es nem is tervezek visszamenni, azaz 36 honapom sosem lesz? (kozos megegyezessel jottem el, annyi teljesul csak a feltetelekbol)

  Magyarorszagon elek es dolgozom ujra.
  Rendre kuldik az egyenlegertesitot a vorsorgekassetol, de mi tortenik a penzzel?
  Hogy tudom felvenni?
  Koszonom szepen,
  andras

  • Ódor Adrienn

   Kedves András! Az utolsó BV járulék befizetés (tehát az utolsó osztrák munkaviszony vége) után 5 évvel hozzá tud férni a Vorsorgekassában levő összeghez.

  • Erdős Sándor

   Kedves Adrienn!
   Ausztriai épitőipari cégtől mentem nyugdíjba,az lenne a kérdésem ,hogy a végkielégítést nekem kell kérvényeznem,vagy pedig ez automatikus? Előre is köszönöm a választ! Erdős Sándor

   • Ódor Adrienn

    Kedves Sándor! Kérvényezni kell, a Vorsorge pénztárak általában küldenek erről tájékoztatást, és egy űrlapot is a kifizetés igényléséhez.

 • Renáta

  Kedves Adrienn!
  Édesanyám 9 évig dolgozott Ausztriában és ezalatt az idő alatt a munkáltató havonta befizette a Versorgekasseba a megfelelő összeget. Sajnos októberben anyukám elhunyt. Édesapámmal elváltak, én pedig az egyetlen lánya vagyok és már nem vagyok kiskorú. A fentiek alapján 3 hónapot követően vehetem fel a kapcsolatot a Versorgekasseval? Köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Renáta! Helyesen: 3 hónapon BELÜL kell felvennie a kapcsolatot a Vorsorgekasse-val, és írásban kell kérvényeznie a kifizetést.

   • Frantal Brigitta

    Kedves Adrienn!
    6evig Ausztriában éltem,és 3eve költöztem haza végleg Magyarországra… 5dik kintlét után hirtelen felmondtak, hiába vártam a végkielégítést de kiderult a régi címemre küldték az értesítést hogy igénybe akarom e venni közben vissza vettek a régi munkahelyemre így természetesen vittem tovább magammal az összeget maradt a helyén… Fél év után döntöttem hogy hazajovok végleg… Ugye akkor én mondtam fel… Itt van 3 év eltelt és nem tudom mikor tudom azt a pénz összeget felvenni hány év kell még…? Fair-finance.at a biztosító… Előre is köszönöm válaszát! Brigitta

    • Ódor Adrienn

     Kedves Brigitta! Az utolsó járulékbefizetést követő 5 év elteltével, illetve legkésőbb a nyugdíjkorhatár elérésekor hozzáférhetővé válik a pénztárban levő összeg.

 • Varsányi Áron

  Kedves Brigitta

  Ezen a munkahelyemen 2000.10.16.-án kezdtem,lassan 23 éve. Felmerült a váltás lehetősége. Ha jól értelmezem,a felmondásom esetén nem járna végkielégítés? Van valamilyen mód rá,hogy megkaphassam?
  Válaszát előre is köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Áron! Ha a munkavállaló mond fel, akkor nem jár végkielégítés. (Ez alól kivétel, ha a felmondás nyugdíjba vonulás miatt történik.)

 • Kornyika Attila

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék hogy a Versorgekassa visszaigénylésében illetve 8 évi ausztriai munka nyugdij igénylésében tudna e ajánlani ügyintézőt?
  Előre is köszönöm: Kornyik Attila

  • Ódor Adrienn

   Kedves Attila! Azt javaslom, hogy az említett két ügyben közvetlenül keresse fel az érintett Vorsorgekasse-t és az osztrák (vagy a magyar) nyugdíjbiztosítót.

 • Ferenc

  Kedves Adrienn!

  Az lenne a kérdésem, hogy 6 év megszakítás nélküli munkaviszony után (2012-2018) én mondtam fel a munkahelyemen és véglegesen hazaköltöztem Magyarországra. Jogosult vagyok e a végkielégítés összegre? Megszólíthatom a Vorsorgekasse-t 5 év eltelte után?

  Köszönöm válaszát előre!

  Üdvözlettel:
  Ferenc

 • Márk

  Jó napot!
  Érdeklődni szeretnék
  A munkaadóm felmondott nekem szóban.
  Kerestünk másik munkahelyet ahova be is jelentettek, a főnőköm pedig kijelentett. Nem írtam alá semmit sem. Ez esetben mivel úgymond ő rúgott ki, ezért jogosult vagyok-e végkielégítésre, és mekkora összegre?
  Én több mint 4évet
  Kollégám pedig 11évet dolgozott itt.
  Hol lehet ezt igényleni?
  És van e neki valami határideje , hogy mennyi időn belül kell?
  Esetleg milyen jó tanácsa van még
  Nagyon szépen köszönöm, előre is a válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Márk! Amennyiben a munkaviszony munkáltató általi felmondással vagy közös megegyezéssel ért véget, és a kijelentésen is így szerepel (“Kündigung durch Dienstgeber” vagy “Einvernehmliche Lösung”), akkor a Vorsorgekasse-ban levő összeg felvételére jogosult a munkavállaló. A Vorsorgekasse minden ilyen esetben küld levelet a munkavállalónak, amelyre válaszlevélben, a megküldött űrlap kitöltésével és aláírásával kell nyilatkozni arról, hogy fel szeretné venni az összeget. A Vorsorgekasse levele tartalmaz minden szükséges információt (pl. hogy mennyi időn belül kell nyilatkozni, mennyi a felvehető összeg stb.).

   • Márk

    Jó napot.
    Mi van akkor ha főnököm a kijelentésre más tüntetet fel? mert kinézem belőle.

    • Márk

     Kiegészítés, hogy ne kelljen fizetni *

    • Ódor Adrienn

     Ez esetben javaslom, hogy minél előbb forduljon az Arbeiterkammerhez jogsegélyért.

     • Márk

      Én még onnan sose kaptam levelet, ez hogy lehetséges?
      Nagyon szépen köszönöm

     • Patrik

      Kedves Adrien!..
      10 évet dolgoztam ausztriaban teljes bejelentessl…de szeptemberben azonnalival kirugtak…mert ittam….igy én a végkielégitést màr örökre elvesztettem…vagy csak pàr év mulva igényelhetem ez miatt???
      Köszönöm

     • Ódor Adrienn

      Kedves Patrik! Ahogy a cikkben is szerepel, a Vorsorgekasseba a munkáltató által befizetett összeg nem veszik el akkor sem, ha a kifizetés feltételei nem teljesülnek egy adott munkaviszony megszűnésekor (pl. azonnali elbocsátás esetén). A későbbiekben háromféle módon juthat a végkielégítéshez: 1. Amennyiben új munkaviszonyt létesít Ausztriában, és ez a munkaviszony olyan módon szűnik meg, ami feljogosítja majd a Vorsorgekasseban levő összeg felvételére (pl. munkáltató általi rendes felmondás, közös megegyezés), vagy: 2. Az utolsó BV járulék befizetés (tehát az utolsó osztrák munkaviszony vége) után 5 évvel, vagy: 3. A nyugdíjkorhatár elérésével.

 • Venter Viktor

  Kedves Adrienn!A munkáltató nem fizeti ki a végkielégitési pénzt?Vagy nem segít benne?

 • Karoly Heizer

  Kedves Adrienn! Szeretnem a következöket kerdezni az Abfertigungrol. 2025 Februar 01 -el mehetek öregsegi nyugdijba ,ekkor erem el a 15 eves munkaviszonyt itt Ausztriaban,es elerem ekkor a 65.eletevemet./ 2025 Jan 11./ Az eltötött 15 ev alatt sok munkahelyem volt itt Ausztriaban,2007-töl szezonalis es eves allas valtotta egymast ,szezonalis allasok között munkaügyi segelyt kaptam. Kerdeznem hogy mikent szamoljak nekem a vegkielegitest?Jelenleg decembertöl van allasom a teli szezon vegeig. mire vagyok jogosult vegkielegiteskor? Hogy szamolnak? Abfertigung Alt ? ,vagy Neu”? Köszönöm megtisztelö valaszat! Szivelyes Üdvözlettel: Heizer Karoly

  • Ódor Adrienn

   Kedves Károly! A 2003. január 1-én vagy azt követően kezdődött munkaviszonyok esetében az Abfertigung NEU szabályai érvényesek. Ennek részleteit megtalálja a cikkben. Évente küldenek a pénztárak (Vorsorgekasse) egyenlegértesítőt a munkavállalóknak. Ez tartalmazza az alapban a fordulónapig összegyűlt, az alap által kezelt összeget (tőke), az esetleges hozamot és a kezelési költséget. A mostani szezonális (feltehetően határozott idejű) munkaviszonya végén is fog kapni értesítést. Rendelkezhet úgy, hogy felveszi a Vorsorgekasseban levő összeget. Ez esetben 6 % jövedelemadót vonnak le az összegből a kifizetéskor. Amennyiben nem veszi fel az összeget, hanem megvárja a nyugdíjazást, akkor két lehetősége van: egy összegben történő automatikus kifizetés (6 % jövedelemadó levonása mellett), vagy kérheti az összeg kifizetését adómentesen kiegészítő nyugdíjként (Zusatzpension). Amennyiben az utóbbi opciót választja, javasolt felvenni a kapcsolatot a Vorsorgekasseval a nyugdíjkorhatár elérése előtt legalább 3 hónappal.

 • Karoly Heizer

  Kedves Adrienn nagyon köszönöm! Üdv Heizer Karoly

 • Karoly Heizer

  Kedves Adrienn! Lenne meg egy kerdesem, Ha 65 evesen megyek öregsegi nyugdijba 15 ev munkaviszony utan ,az atlagkeresetem a 15 ev alatt 2000 Euro es, a Vorsorger kassaban van 1000 Eurom kb mennyi a vegkielegites az Abfertigung Neu alapjan ha nyugdijba menetelkor kerem a penzt? Köszönöm szives valaszat! Üdvözlettel Heizer Karoly

 • H. Gábor

  Kedves Adrienn! 2019 áprilisában kezdtem Ausztriában dolgozni egy cégnél, úgymond “külsős cégnél”, majd ugyanez a cég átvett 2022. január 1-jétől. A mai napon közös megegyezéssel megszüntették a munkaviszonyomat. Így hány év végkielégítésre vagyok jogosult, és hogy tudom majd ezt igényelni? Köszönöm a válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Ahogy a cikkben is szerepel, a 2003. január 1-én és azt követően kezdődött munkaviszonyok esetében az Abfertigung NEU rendszert kell alkalmazni. Ennek lényege, hogy a munkaadó “végkielégítési”, azaz előtakarékossági járulékokat (BV Beitrag) fizet be minden hónapban egy adott előtakarékossági pénztárba (Vorsorgekasse), ahol így egy, a munkavállaló nevére szóló “végkielégítés alap” képződik. Végkielégítésre való jogosultság (pl. közös megegyezéssel történő munkaviszony megszűnés) esetén ebből az alapból kapja meg a munkavállaló a végkielégítést, amely az alapban összegyűlt összeg 6 %-os jövedelemadóval csökkentett összege. Az alapban összegyűlt összegről és az igénylés módjáról a Vorsorgekasse levélben tájékoztatja a munkavállalókat.

 • Somogyi László

  A régi végkielégítést a 6 százalék jövedelem adón kivül még mi terheli, még mit vonnak le /ingázópénz…./ Köszönettel

  • Ódor Adrienn

   Kedves László! Az Abfertigung Alt típusú végkielégítést a jövedelemadón kívül más járulék vagy adó nem terheli.

 • Somogyi László

  Kedves Adrien! 1990.04.09-2022.12.31-ig dolgoztam Ausztriában, majd korkedvezményes nyugdíjba mentem,. A régi végkielégítési rendszerben voltam, ami alapján 12 hónapra vagyok jogosult. A kérdésem az lenne, hogy az utolsó év bruttójából mit vonnak le /Pendlerpauschale, Pendlereuro,Werbunskosten…./ mivel csökkentik még? Milyen kedvezményeket vonnak amik csökkentő tényezők? Köszönettel

  • Ódor Adrienn

   Kedves László! Mint írtam, az Abfertigung Alt típusú végkielégítést a jövedelemadón kívül más járulék vagy adó nem terheli. A Pendlerpauschale egy adóalapcsökkentő adókedvezmény, a Pendlereuro pedig egy adóösszeget csökkentő adókedvezmény.

Vélemény, hozzászólás?