VÉGKIELÉGÍTÉS AUSZTRIÁBAN (Abfertigung) - Confinium

VÉGKIELÉGÍTÉS AUSZTRIÁBAN

A 2002. december 31. előtt kezdődött osztrák munkaviszonyok esetében a “klasszikus” módon került, illetve sok esetben kerül még ma is kifizetésre a végkielégítés. Ez az úgynevezett “Abfertigung ALT“. Ebben az esetben a kilépéskor a munkáltató köteles kifizetni azt az összeget, amire a munkavállaló a ledolgozott évek, illetve a munkaviszony megszűnésének típusa alapján jogosult. (A munkaviszony megszüntetéséről ittitt és itt írtunk.) A végkielégítés rendszere Ausztriában 2003. január 1-től alakult át. Ennek az új rendszernek az elnevezése az “Abfertigung NEU“. Minden olyan munkaviszonyra ezt a rendszert kell alkalmazni, amely 2003. január 1-én vagy azt követően kezdődött. Az Abfertigung NEU lényege, hogy a munkaadó járulékbefizetéseiből egy előtakarékossági pénztárban (betriebliche Vorsorgekasse) képződik egy alap. A pénztárba a munkaviszony második hónapjától a mindenkori járulékalap 1,53 %-át fizeti be a munkáltató (ez a bizonyos BV járulék). A járulékot a munkáltató nem közvetlenül az előtakarékossági pénztárba fizeti. Az összes tb járulékkal együtt az ÖGK-ba (korábban GKK) kerül ez a pénz, és az ÖGK utalja tovább a pénztáraknak. Az előtakarékossági pénztárban összegyűlt alapból kapja meg a munkavállaló a végkielégítést. Természetesen csak abban az esetben kerül kifizetésre a pénztár által a végkielégítés, amennyiben az ehhez szükséges feltételek teljesülnek. Ezek pedig az alábbiak:

  • legalább 36 hónap BV járulék befizetés – irreleváns, hogy összesen hány munkáltató által
  • a munkaviszony nem munkavállaló általi felmondással, jogos azonnali elbocsátással vagy jogosulatlan azonnali kilépéssel ért véget

Nagyon fontos, hogy a befizetett összeg nem veszik el akkor sem, ha a kifizetés feltételei nem teljesülnek egy adott munkaviszony megszűnésekor.

Végkielégítés Ausztriában a nem tb köteles, azaz “geringfügig” munkaviszonyok esetén is jár a munkavállalónak! Tehát az 1,53 %-os BV járulékot ezen munkavállalók után is fizetni kell.

Előtakarékossági pénztár kiválasztása

Az osztrák cégeknek és vállalkozóknak az első munkavállaló belépését követően 6 hónapjuk van arra, hogy kiválasszanak egy előtakarékossági pénztárat, és szerződést kössenek vele. Amennyiben nem kerül kiválasztásra pénztár, akkor az adott céget vagy vállalkozót automatikusan hozzárendelik egyhez az alábbi 8 pénztár közül:

Hogyan jut a munkavállaló az új típusú végkielégítéshez?

Ausztriában a végkielégítés alapokat kezelő előtakarékossági pénztárak minden esetben levélben értesítik a munkavállalót. Ilyen értesítés érkezik egy munkaviszony megszűnésekor is. Ebben szerepel többek között az is, hogy teljesülnek-e az összeg feletti rendelkezés (pl. munkavállalónak történő kifizetés) feltételei. Ha nem, akkor az összeg az alapban marad addig, amíg teljesülnek a felette való rendelkezés feltételei. Évente küldenek a pénztárak egy egyenlegértesítőt is a munkavállalóknak. Ez tartalmazza az alapban a fordulónapig összegyűlt, kezelt összeget (tőke), az esetleges hozamot és kezelési költséget. Amennyiben kifizetésre kerül a sor, 6 %-os szja kerül levonásra.2 hozzászólás

  • Fehér Zoltán

    Kedves Adrienn!

    Már több mint 36 havi munkaviszonnyal rendelkezem Ausztriában. Viszont sok munkahelyem volt az évek során,ezek között voltak szezonális munkahelyek és határozatlan idejű munkahelyek is. Sokat is költöztem,gondolom emiatt sosem kaptam kézhez a levelet a Vorsorge Kasse aktuális állapotáról. Illetve nincs meg minden bérpapírom sem a korábbi munkahelyeimről. Gyanitom,hogy több Kasse is van,ahol van utánam befizetés. Hogyan tudnám összevonatni,hogy ezek a pénzek egy helyen legyenek? Illetve amennyiben úgy ér véget a munkaviszonyom,hogy jogosulttá válok felvenni ezt az összeget, hogyan mehetnék elébe és kérhetném én a kifizetését? (Mert attól tartok,hogy nem fog megérkezni a levél) Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Fehér Zoltán

  • Ódor Adrienn

    Kedves Zoltán! A kasszák közötti átvezetés lehetséges, amennyiben már legalább három év eltelt az átvezetendő összeget a kasszába befizető munkáltatóval fennállt munkaviszony befejezése óta. Először is tudni kell, hogy melyik Vorsorgekasse(k)-ban van ki nem vett befizetése, ez – amennyiben eddig az összes értesítő levél elkerülte Önt – a munkaszerződéseiből derülhet ki, vagy ha nem, akkor meg kell kérdeznie a volt munkaadóit, hogy melyik kasszához tartoznak. Az adott kasszákkal fel kell vennie a kapcsolatot. A legtöbb kasszánál lehetőség van online fiók létesítésére és elektronikus kommunikációra, illetve ügyintézésre is.

Vélemény, hozzászólás?