CSEKÉLY MÉRTÉKŰ ("GERINGFÜGIG") FOGLALKOZTATÁS - Confinium

CSEKÉLY MÉRTÉKŰ (“GERINGFÜGIG”) FOGLALKOZTATÁS

A csekély mértékű, vagy németül “geringfügig” foglalkoztatás Ausztriában a részmunkaidős munkavégzés egy speciális formája. A “csekély” mérték több vonatkozásban is jellemzi ezt a foglalkoztatási formát. Az egyik a ledolgozott órák száma, a másik pedig a bér. Emellett a járulékok összege is csekély, hiszen a legtöbb esetben mindössze egy 1,2 %-os balesetbiztosítási járulékot és egy 1,53 %-os előtakarékossági pénztári (Vorsorgekasse) járulékot kell fizetni az ilyen alkalmazott után. Nagyon fontos kiemelni, hogy ezzel a munkaviszonnyal nem jár egészség- és nyugdíjbiztosítás! Erről a dolgozónak saját magának kell gondoskodnia. Amennyiben nincs a csekély mértékű munkaviszonya mellett másik, tb-s jogviszonya, akkor magyarországi állandó lakhely esetén Magyarországon fizetheti az egészségügyi szolgáltatási járulékot (2020-ban 7710 Ft). Ha pedig Ausztriában van az állandó lakhelye, akkor a munkavállalónak lehetősége van Ausztriában az úgy nevezett saját biztosításra (Selbstversicherung).

A csekély mértékű foglalkoztatás esetén a havi bér felső összeghatára 2020-ban 460,66 euro (2021-ben előreláthatólag  475,86 euro). Sokan kérdezik, hogy heti hány órát jelent a “geringfügig” foglalkoztatás Ausztriában? Mivel Ausztriában nincs egységes minimálbér, illetve minden ágazatban más-más kollektív szerződés szabályozza a munkaviszonyt, ezért a csekély mértékű foglalkoztatásnál a munkaórák maximális száma az adott kollektív szerződésben meghatározott bérektől függ. Magasabb bérkategória értelemszerűen alacsonyabb óraszámot fog eredményezni. Nagy általánosságban elmondható, hogy heti 8-10 óra fér bele ebbe a foglalkoztatási típusba.

Milyen jogai vannak egy “geringfügig” alkalmazottnak?

A “geringfügig” alkalmazottat ugyanúgy megilletik a munkaviszony megszüntetésére, 13. és 14. havi fizetésre, keresőképtelenség esetén a bér továbbfolyósítására, a szabadságra vonatkozó szabályok, mint az összes, kollektív szerződés által szabályozott előírás. Amire azonban nem jogosult a csekély mértékben foglalkoztatott munkavállaló, az az osztrák munkanélküli segély.

Érdemes még kitérni arra, hogy csak abban az esetben beszélünk csekély mértékű foglalkoztatásról, amennyiben a fenti összeghatár egy teljes hónapra vonatkozik. Tehát attól még nem lesz valaki “geringfügig” munkavállaló,  ha azért keres legfeljebb 460 eurot egy hónapban, mivel hónap közben lépett be, vagy éppen lépett ki. Itt mindössze arról van szó, hogy a bérének az időarányos részét kapja az adott hónapban. Ilyen esetben természetesen járulékköteles a bér.

Bővebb információ:

https://www.gesundheitskasse.at/cdscontent/?contentid=10007.821071&viewmode=content

 

 2 hozzászólás

  • Juhász Tímea

    Üdvözlöm! Mivel a geringfügig jogviszonnyal nem jár egészség biztosítás, akkor munkakeptelenseg esetén kinek, és mi alapján kell folyósítani a bért munkahelyi baleset miatti keresőképtelenseg esetén?

    • Ódor Adrienn

      Kedves Tímea! A bért a gerginfügig munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalóknak is tovább kell folyósítani igazolt keresőképtelenség esetén.

Vélemény, hozzászólás?