A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE AUSZTRIÁBAN II. - A felmondás

A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE AUSZTRIÁBAN II.

A cikksorozatunk első részében a munkaszerződés próbaidő alatti felbontásáról és a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésről volt szó. A határozatlan időre létrejött munkaviszony befejezése sok esetben munkáltatói vagy munkavállalói rendes felmondással történik. A rendes felmondás (Kündigung) minden esetben egy egyoldalú szándéknyilatkozatot jelent. A rendes felmondás egyik legfőbb jellemzője a felmondási idő (Kündigungsfrist). Erre mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak szüksége és joga van. A felmondási idő a felmondás érvényes közlését követő napon kezdődik. A felmondás akkor érvényes, ha közlése hitelt érdemlően megtörtént, és az információ alátámaszthatóan eljutott az érintett félhez. A munkaviszony utolsó napja a német kifejezést alapul véve a “felmondási terminus” (Kündigungstermin).

Szóban vagy írásban?

A felmondás, hacsak valamely jogszabály vagy kollektív szerződés nem írja elő az írásba foglalást, történhet szóban is, azonban a bizonyító erő érdekében minden esetben érdemes azt írásban közölni, és lehetőleg a tudomásul vételt is írásba rögzíttetni. Ez vonatkozik mind a munkáltatói, mind a munkavállalói felmondásra. A felmondást nem kell megindokolni (kivéve, ha védett státuszú munkavállalóról van szó).

A felmondási idő hossza, ha a munkáltató mond fel

Ausztriában a felmondási idő hossza nem egységes minden munkavállalóra nézve. 2021. június 30-ig (- frissítés cikkünkben!) még különbséget kell tenni a szellemi és a fizikai dolgozók (Angestellte és Arbeiter) között, valamint minden esetben figyelembe kell venni az ágazati kollektív szerződések és a munkaszerződések rendelkezéseit. Amennyiben a munkáltató mond fel, akkor a szellemi dolgozók – Angestellte – munkaviszonya a jogszabály értelmében kizárólag a naptári negyedévek utolsó napjain (március 31., június 30., szeptember 30. és december 31.) érhet véget. Fontos tudni, hogy a kollektív szerződések és a munkaszerződések is tartalmazhatnak egy olyan speciális rendelkezést, miszerint a negyedévek utolsó napja helyett bármely hónap 15. és/vagy utolsó napján is véget érhet a munkaviszony. Munkáltatóként ennek a passzusnak a beépítését mindenképpen érdemes megfontolni a szellemi dolgozók munkaszerződésébe! Ha a munkáltató mond fel, a felmondási idő hossza a szellemi dolgozók esetében munkaviszony hosszától függően legalább 6 hét (a munkaviszony első 2 évében) és legfeljebb 5 hónap (25 év munkaviszony felett). A fizikai dolgozók – Arbeiter – esetében a felmondási időt, illetve terminust is a kollektív szerződés, annak hiányában a munkaszerződés szabályozza. Amennyiben egyik sem, akkor a felmondási idő 14 nap.

Amennyiben a munkáltató nem tartja be a kötelező felmondási időt, akkor, amennyiben a munkavállaló jogi úton érvényesíti az igényét, kártérítést kell részére fizetnie. A kártérítés összege megegyezik azon bér összegével, amit akkor fizetett volna ki, ha betartásra kerül a felmondási idő.

A felmondási idő hossza, ha a munkavállaló mond fel

A fentiektől eltérő felmondási idők és terminusok érvényesek, amikor a munkavállaló mond fel. Szellemi dolgozók esetében a felmondási terminus a hónap utolsó napja, a felmondási idő pedig egy hónap. Fizikai dolgozók esetében a kollektív szerződés, annak hiányában a munkaszerződés tartalmazza a felmondási időt, illetve terminust. Ha sem a kollektív, sem a munkaszerződés nem ad iránymutatást, akkor a felmondási idő 14 nap.

Változás 2021. július 1-től

A többször módosult, a cikk írásakor érvényes információk alapján 2021. július 1-től a fizikai dolgozókra is a szellemi dolgozókra vonatkozó felmondási terminusok és felmondási idők lesznek érvényesek Ausztriában, ez alól kivételek előreláthatólag csak a túlnyomórészt szezonális ágazatokra (turizmus, építőipar stb.) fognak vonatkozni. Tehát onnantól fogva, amennyiben rendes felmondással elbocsátják őket, a fizikai dolgozók munkaviszonya is csak a negyedévek végén érhet véget, ha a kollektív szerződés vagy a munkaszerződés nem tartalmazza az ettől eltérő terminusokra vonatkozó speciális rendelkezést (a hónap 15. és/vagy utolsó napja).

Felmondás és betegállomány

Sokszor felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e a munkaviszony befejezése a munkavállaló igazolt keresőképtelensége (azaz betegállománya) alatt? A rövid válasz: igen. Azonban ha a munkáltató mond fel a dolgozó igazolt keresőképtelensége alatt, akkor csak a munkaviszony ér véget a felmondási idő leteltével, a bért azonban tovább kell folyósítani a betegállomány végéig, illetve legfeljebb a bér továbbfolyósítási kontingens kimerüléséig. Ez nem vonatkozik arra az esetre, ha a betegállományba vétel a munkáltatói felmondás közlését követően történik. Abban az esetben sem, ha a munkavállaló mond fel. Ezekben az esetekben a bért csak a felmondási idő lejártának, azaz munkaviszony utolsó napjáig kell fizetni akkor is, ha a dolgozó mindeközben betegállományban van. Bővebben itt olvashatnak a témáról.

Tömeges leépítés és munkaerő-piaci jelentés

A legalább 20 főt foglalkoztató, illetve a legalább öt, 50 évnél idősebb munkavállalót egyidejűleg elbocsátani szándékozó cégeknek ügyelniük kell a nagyszámú munkáltatói felmondás munkaerő-piaci szolgálat (AMS) felé történő bejelentésére vonatkozó szabályokra (Frühwarnsystem). Amennyiben Ön ebben munkaadóként érintett, keresse fel irodánkat, és segítünk a konkrét helyzetre vonatkozó információk átadásával.

A cikksorozat harmadik részében a határozott idejű munkaviszonyról, az azonnali elbocsátásról és a rendkívüli munkavállalói felmondásról olvashatnak. Konkrét munkáltatói kérdésekkel forduljanak hozzánk bizalommal.18 hozzászólás

 • Varga Bálint

  Jó Napot! Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy Ausztriában kezdtem el dolgozni 2023. július 1-én, de sajnos úgy érzem, hogy nem szeretnék maradni. Eközben letelt a 14 nap próbaidő. Ma közöltem, hogy nem szeretnék maradni, de azt a választ kaptam, hogy leghamarabb augusztus 31-én mehetek el. Az indoklás szerint mert csak Július 31én lép érvénybe a felmondás és onnantól kezdve 4 hét a felmondási idő. Eddig úgy tudtam, hogy 14 nap a felmondási idő Ausztriában a vendéglátásban. Erre azt válaszolták, hogy változott a törvény. Munkaszerződést nem kaptam, sem Dienstzettelt, a kollektív szerződésre hivatkoznak. Nagyon hálás lennék, ha tudnának ebben segíteni. Köszönettel és tisztelettel Varga Bálint

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bálint! Ajánlom figyelmébe a témába vágó korábbi cikkünket: https://www.confinium.eu/felmondasi-ido-a-vendeglatasban/ Attól függetlenül, hogy az idézett cikk a munkaadó általi felmondást helyezi előtérbe, elmondható, hogy a helyzet alapvetően azóta sem változott érdemben. A 2021. október 1. óta érvényben levő ABGB 1159 § 4. bek. szerint a munkavállaló általi felmondás esetén a munkaviszony egy hónapos felmondási idő betartása mellett egy adott hónap utolsó napján érhet véget, amennyiben nincs érvényben a munkavállaló számára kedvezőbb szabályozás. Az idézett paragrafus itt olvasható: https://www.ris.bka.gv.at/eli/jgs/1811/946/P1159/NOR40198684. Azt, hogy a vendéglátó- és szállodaipari “Arbeiter” kollektív szerződésben jelenleg is változatlanul szereplő, munkavállaló általi felmondás esetére is vonatkozó 14 napos felmondási idő “a munkavállaló számára kedvezőbb szabályozásnak” minősül-e, illetve jogilag érvényesíthető-e, javaslom az Arbeiterkammer segítségével tisztázni.

 • Marsai Erika

  Üdvözlöm.
  Egy benzinkúton dolgozom Ausztriában. 57 éves vagyok. Egy műszakban 1 dolgozó van csak mindig. Egyre inkább gondjaim vannak a lábammal. Egyre nehezebb az álló munka. Már annyira, hogy minden lépés fáj. Nem tudok így dolgozni. Nem tudok napi 8-9 órát állni a kasszában, közben rohangálni a raktárba szállításkor, ki a kutakhoz, ha valami probléma van, fájós lábbal, stb. Megkértem munkáltatóm, hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyom. Kérte, maradjak még egy hónapot. De nem tudok. Van már beutalóm ortopédiára, de ha kezelik is majd a lábam, nem szeretném újra, ha az álló munka miatt kiújulna. Kötelezhet-e a munkáltatóm, hogy ott dolgozzak, holott nem tudok. Kérhetem-e a közös megegyezést egészségügyi okokra hivatkozva? Lehet-e ebből valami hátrányom? Előre is köszönöm a választ.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Erika! A közös megegyezés lényege – ahogy a nevében is benne van – a kölcsönös egyetértésen alapuló döntés a munkaviszony megszűnéséről. Ha valamelyik fél nem járul hozzá ehhez, akkor már nem lehet közös megegyezésről beszélni. Ez esetben egyoldalú munkaviszony-megszüntetésről beszélhetünk. Erre ad lehetőséget a munkavállaló részéről a rendes felmondás vagy az azonnali hatályú felmondás. Utóbbi esetében az ágazati kollektív szerződés rendelkezése szerint a munkavállaló eleshet az időarányos 13-14. havi bértől. Azt, hogy az egészségügyi okokra történő hivatkozás esetlegesen hogyan befolyásolja az azonnali hatályú felmondás esetében érvényesíthető hátrányokat a munkavállaló számára, javaslom az Arbeiterkammer jogi segítségének igénybe vételével tisztázni.

 • Horváth Zoltán

  Üdvözlöm! Felmondtam 11 év után az osztrák munkahelyemen, főnökváltás miatt.Felmondási időm elvileg hat hét, de közös megegyezéssel ebben a hónapban maradok.Okt 2.-án kezdek az új munkahelyemen.A kérdésem az, hogy ha beteg leszek, a betegállomány bele számít a felmondási időbe? Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés (einvernehmliche Auflösung des Dienstverhältnisses) esetén nem beszélhetünk felmondási időről.

   • Horváth Zoltán

    Ok köszönöm, tehát közös megegyezés esetén, beleszámít a betegállomány a megegyezett időbe? Köszönöm szépen

 • Kati

  Kedves Adrienn!
  23 év munkaviszony után szeretnék Ausztriában felmondani.
  Mennyi a felmondási időm,illetve hogy lehetne kivitelezni,hogy 2023.12.31. lenne az utolsó munkanapom.
  Januártól új helyen szeretnék dolgozni.
  Köszönettel:Kati

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! Csak az ágazati kollektív szerződés (és a munkaszerződés) ismeretében lehet a kérdést megválaszolni.

 • Kati

  Kedves Adrienn!
  Ha év végével felmondok,
  akkor a szabadságpénzt illetve a karacsonyi pénzt vissza kell fizetni illetve nem kapom már meg?
  Üdvözlettel:Kati

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! A “szabadságpénz” (Urlaubszuschuss) és karácsonyi pénz (Weihnachtsgeld) általában egy naptári évre jár.

 • Szűcs Mária

  Kedves Adrienn!
  Hatvan éves elmúltam, amikor idén januárban határozatlan idejű munkaszerződéssel elkezdtem Ausztriában dolgozni. Magyarországon még nem, de Ausztriában már nyugdíjas korúnak számítok. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e nyugdíj előtti védett kor Ausztriában és az az én esetemben is érvényes-e. Magyarországon 2027 szeptemberében mehetek nyugdíjba. Ezt az időt az ausztriai munkahelyemen szeretném ledolgozni.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Mária! Általános (felmondás elleni) védelmet nem biztosít a törvény Ausztriában a nyugdíj előtt álló munkavállalóknak. A munkáltató általi felmondás peres úton támadható meg (Kündigungsanfechtung wegen Sozialwidrigkeit). Ha erre kerül sor, mindenképpen érdemes az Arbeiterkammerhez fordulni térítésmentes jogi tanácsadásért, jogsegélyért, valamint szükség esetén bíróság előtti jogi képviseletért. Bővebb információ az idősebb munkavállalókra vonatkozó ausztriai tudnivalókról: https://www.wko.at/stmk/arbeitsrecht-sozialrecht/beschaeftigungaeltererarbeitnehmer-wasistzubeachten.pdf

 • Luna

  Üdvözlöm
  Szeretnék érdeklődni, hogy ha beadtam a felmondást, és maradtak bent szabadságaim, amikre szükségem lenne, kötelezhet e a munkáltató, hogy végig dolgoztat, nem adja ki, kifizeti?
  1 hónap felmondási időből csak az utolsó hetet engedi el, mert azt már rég jeleztem urlaub.ként. viszont nekem szükségem lenne több időre, több szabadságomat is szeretném igénybe venni..
  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Nikolett! Ausztriában szabadságot csak a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös megegyezése alapján lehet kiadni, illetve kivenni, ennek során figyelembe kell venni mindkét fél igényeit.

 • Pénz Liliána

  Tisztelt Adrienn!
  A munkaviszonyom 2020. Szeptember 15.-én kezdődött határozatlan idejű szerződéssel. A munkáltató felmondott 2023. November 15.-én, a felmondási idő 2 hónap, 2024. Január 15.-ig tart. Azonban én a holnapi (11.27.) naptól szeretnék táppénzre menni, azonban attól félek, hogy így nem fogják kifizetni December 1.-én a novemberi bérem, valamint a karácsonyi pénzt sem. Minden esetben meg kell kapnom ezeket a béreket, vagy valóban elvehetik tőlem? A fent olvasottak alapján úgy értelmezem, hogy mivel a felmondás után lép életbe a betegállomány, így fizetni fognak, de csak maximum Január 15.-ig. Jól gondolom?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Pénz Liliána

Vélemény, hozzászólás?