BETEGSZABADSÁG AUSZTRIÁBAN - AUSZTRIA

BETEGSZABADSÁG AUSZTRIÁBAN

Keresőképtelenség Ausztriában a munkaadó szemszögéből

Minden munkaadó ismeri a szituációt: a munkavállalója telefonál vagy ír egy sms-t, hogy másnap vagy aznap nem tud menni dolgozni, mert lebetegedett, esetleg baleset érte. Ezzel a dolgozó tulajdonképpen teljesítette is a kötelességét. Nézzük meg, mit kell ilyen esetben tudni osztrák munkaadóként! A betegszabadság Ausztriában az egyik legösszetettebb munkajogi és bérelszámolási esemény. Javasolt első körben kérni a dolgozótól egy orvosi igazolást vagy ambuláns kezelőlapot. Az orvosi igazolás tartalmazza a keresőképtelenség kezdetét, várható végét és típusát (betegség, szabadidős vagy munkahelyi baleset, foglalkozási megbetegedés). Az igazolást minden egyes esetben külön kérni kell a dolgozótól, csak így lesz köteles azt bemutatni. Amennyiben az első igazolás nem tartalmazza a betegállomány vége dátumot, érdemes egy második igazolást is bekérni, amin a vége dátum is szerepel.

Ausztriában a betegszabadság alatt nem táppénzről, hanem a bér továbbfolyósításáról (Entgeltfortzahlung, Krankenentgelt) beszélünk. Betegség és szabadidős baleset esetén a munkaviszony első évében összesen 6, a második évtől kezdődően évente (nem naptári, hanem munkaügyi év!) összesen 8 hétig a munkáltató köteles a bért továbbfizetni a lejelentett, illetve igazolt keresőképtelenség(ek) idejére. Ezt követően pedig még összesen 4 héten át köteles a bér 50 %-át továbbfolyósítani. Az 50 %-os bért az egeszségbiztosító egészíti ki Krankengeld formájában. A továbbfolyósított bér magába foglalja az alapbért plusz a változó bérelemek (pótlékok, jutalékok) átlagolt összegét. A 6/8+4 hetes keret kimerülését követően kizárólag a kassza folyósít a betegnek meghatározott ideig. Új munkaügyi év kezdetekor újra életbe lép a 6/8+4 hetes keret. Munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés esetén ezen felül, ill. ettől eltérő bérfolyósítási keretekre jogosult a munkavállaló. Tartós betegség esetén továbbfolyósított bér után a munkáltató támogatást igényelhet az AUVA-tól.

Mi a következménye az igazolatlan távolmaradásnak?

Előfordulhat, hogy a dolgozó nem jelenik meg a munkahelyén, és egyidejűleg elmulasztja bejelenteni a keresőképtelenségét. Tudni kell, hogy ez első alkalommal nem vonhat maga után automatikusan azonnali elbocsátást. Az ilyen mulasztás jogszerű következménye: a dolgozó 3 nap türelmi időt követően a távollét első napjától a betegállomány jelentéséig elveszíti jogosultságát a bér továbbfolyósítására. Ezek a bérfizetés nélkül betegállományban töltött napok is csökkentik a 6, 8, illetve 4 hetes keretet. Súlyos gondatlanság (pl. ittas vezetés vagy extrém sport űzése következtében elszenvedett baleset),  valamint szándékosság (pl. esztétikai műtét) esetén nem jár továbbfolyósított bér a keresőképtelenség idejére.

A keresőképtelenséggel kapcsolatos információkat és igazolásokat mindenképpen haladéktalanul javasolt továbbítani a bérszámfejtőnek. Ügyfeleink további kérdések – pl. munkaviszony megszüntetése betegség alatt, kollektív szerződések betegszabadságra vonatkozó speciális rendelkezései, megbetegedés szabadság alatt, ünnepnapok és betegállomány – esetén igénybe vehetik munkaügyi tanácsadói szolgáltatásunkat.

És mi a helyzet a koronavírussal?

Mint láthattuk, a betegszabadság dokumentálása és elszámolása Ausztriában alapból is nagy körültekintést igényel. Minderre a COVID-19-cel összefüggő új, speciális előírások csak rátesznek még egy lapáttal. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy mi a teendő ausztriai munkáltatóként, ha munkavégzés közben koronafertőzés gyanúja merül fel egy munkavállalónál? Ilyenkor a munkáltató értesítheti a egészségügyi szerveket (járási közigazgatási hivatal, azaz Bezirkshauptmannschaft, magisztrátus, tisztiorvos). A gyanú alapjául szolgálhatnak egyrészről a tipikus tünetek, másrészről az is, ha a dolgozó az elmúlt 14 napban veszélyeztetett vagy lezárt területen tartózkodott, továbbá ha igazoltan fertőzött személlyel érintkezett. A tisztiorvos (Amtsarzt) kiérkezéséig, illetve az egészségügyi szervek további utasításáig a munkáltatónak a munkavállalót el kell különítenie, a többi dolgozó pedig nem hagyhatja el épületet.

A másik lényeges tudnivaló: amennyiben megbetegedés vagy pozitív teszteredmény alapján ausztriai hatósági karantén alá helyezik a munkavállalót, akkor részére a bért a munkavégzés alóli felmentés mellett a karantén végéig tovább kell folyósítani. A munkáltató 3 hónapon belül igényelheti a területileg illetékes járási közigazgatási hivatalnál ezen bérköltségek megtérítését. Az állami kártérítés és a Kurzarbeit támogatás kizárják egymást. A WKO írásunk megjelenésének időpontjában érvényes, hivatalos álláspontja szerint a külföldön (pl. Magyarországon) elrendelt hatósági karantén esetén nem érvényesek a bér továbbfolyósítására, illetve a kártérítésre vonatkozó osztrák járványügyi jogszabályok. Egyéb munkajogi szabályok alapján azonban fennállhat a bér továbbfizetésének a kötelezettsége. Koronavírus fertőzés miatt betegállományba vett dolgozókra a karatén idején túl a betegszabadságra vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

 

 68 hozzászólás

 • Magyarné Piedl Anna

  T. Cimzett!
  24 órás magyar betegápoló vagyok, egyéni vállalkozó, mennyi ideig kaphatok táppénzt Ausztriában dolgozom.
  Magyarországon kaphetok e munkanélküli segélyt?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Anna! Ausztriában vállalkozóként táppénzt két esetben kaphat: vagy amennyiben az igazolt keresőképtelenség legalább 43 napig tart (ez esetben a táppénz legfeljebb 20 hétig jár visszamenőleg az igazolt keresőképtelenség 4. napjától, összege 2023-ban napi 33,98 EUR), vagy ha még nem múlt el 60 éves, és kérvényezi az SVS-nél az önkéntes kiegészítő biztosítás fizetésének lehetőségét. A részletekről az SVS-nél tud információt kérni. A magyarországi munkanélküli segélyre való jogosultság feltételeiről az illetékes magyarországi szervnél szíveskedjen érdeklődni.

   • Várhalmi Gyöngyi

    Tisztelt Adrien!

    Hatórás munkavállalóként dolgozom Ausztriában, egy zöldségfeldolgozó maga vállalkozásnál, határozatlan szerződéssel.
    Sajnos komoly gond van a kezemmel, így már egy hónapja táppénzen vagyok.
    Előreláthatólag, márciusban lesz még egy orvosi vizsgálatom.
    Az orthopédus nem enged dolgozni….igaz nem is tudnék , mert komoly fájdalmaim vannak .
    A munkahelyemen eddig nem volt gondom, csak mióta táppénzre kerültem.
    Folyton keresnek, hogy mikor megyek dolgozni , szerintem csak azt gondolják ,hogy megerőltettem a kezem.
    Az orvos javaslatára nem adtam oda sem a leleteimet és csak a következő vizsgálati dátumot közöltem a munkaadómmal.
    Kérdésem a következő:
    Táppénz alatt elbocsájthatnak ?

    Ha nem rendelkezem osztrák lakcímmel/ ezt úgy értem,hogy van hol lakom, csak nem jelentkezhetnek be/
    akkor ha elküld a cég, akkor honnan kapok bért, míg felépülök ?
    Napok óta kérik az új lakcímemet, de azt nem adtam meg, mert nem hivatalos.
    Az orvos tudja , hogy hol érnek el az esetleges táppénz ellenőrzés esetén.
    Kell e hivatalosan a munkáltatómnak tudni a címemet?

    Nagyon köszönöm a válaszát!

    • Ódor Adrienn

     Kedves Gyöngyi! A munkáltató felmondhat igazolt keresőképtelenség alatt is a vonatkozó felmondási idő betartása mellett. A munkabérre való jogosultság nem függ attól, hogy Ausztriában rendelkezik-e lakcímmel. Amennyiben munkabérre már nem jogosult, és az igazolt keresőképtelenség továbbra is fennáll, az egészségbiztosítóhoz kell fordulnia ellátás ügyében. Ez esetben nagy valószínűség szerint már feltétel az ausztriai lakcím. A munkáltató köteles az adatszolgáltatásra az egészségbiztosító felé, tehát ha megváltozik a munkavállaló lakcíme, azt közölnie kell a munkáltatóval.

   • Várhalmi Gyöngyi

    Kedves Adrienn!
    Megint tanácsot szeretnék kérni.
    Bekövetkezett , amire számítottam.
    Táppénzen vagyok , december 18.-tól és várom a Graz-I kéz klinikán a márciusi vizsgálatomat. A munkáltató azonban a múlt héten írásban közölte, hogy felmondott.
    Tudomásúl vettem, de szeretném tudni, hogy ha ők felmondtak nekem február 29.-ével akkor meddig él a társadalom biztosításom ?
    Minden harmadik héten kapok az Osztrák egészségbiztosítási pénztártól egy levelet,hogy igazoltassam le a betegségemet az osztrák háziorvosommal és hogy erősítsem meg az adataimat.
    Ezzel nincs gond, mert mindig megtörténik.
    Kérdéseim:

    – a munkáltató szerint , táppénz idő alatt tilos elhagyni Ausztriát, mert ez esetben megvonható a táppénz.Igaz ez?
    Hiányzik a családom és szeretnék hazamenni 1-2 napra.
    – azt is mondták ,hogy táppénz alatt mindig az osztrák lakcímem kell tartózkodni, ha csak nincs kezelés, mert jönnek ellenőrizni.Igaz ez?
    Mert ez teljesen kiborít, hiszem nem lehet egész nap a lakásban lenni.
    A kezemnek van baja, nem fekvőbeteg vagyok.
    Azt érzem , hogy meg vagyok fosztva mindentől.
    Nagyon köszönöm a válaszát !
    Tisztelettel:
    Gyöngyi

    • Ódor Adrienn

     Kedves Gyöngyi! Igazolt keresőképtelenség alatti munkáltatói felmondás esetén a munkabérre a felmondási idő leteltétől, azaz a munkaviszony befejezésétől függetlenül a bérfizetési kontingens (munkaügyi évenként 6+4, illetve a munkaviszony második évétől 8+4 hét – munkahelyi baleset esetén minden esetben 8 hét) kimerüléséig vagy az igazolt keresőképtelenség végéig jogosult, a tb jogviszony is legalább eddig fennáll. Az ezt követő időszakkal kapcsolatban – esetleges Urlaubsersatzleistung alapján fennálló tb jogviszony, Krankengeldre való jogosultság, illetve a Schutzfrist időtartama és feltételei stb. – szíveskedjen az ÖGK-nál érdeklődni.
     Ausztria, illetve az ausztriai lakás (amennyiben az Hauptwohnsitz, tehát állandó lakóhely) elhagyásával kapcsolatos válaszom: Elvileg valóban léteznek ezek, illetve ezekhez hasonló az előírások. Erről itt olvashat bővebben: https://www.news.at/a/krankenstand-11925444#wo
     Azt javaslom, hogy a bizonytalanságok tisztázása végett egyeztessen az ÖGK-val, hogy az Ön konkrét esetére (nem szabadság, hanem családlátogatás a külföldre utazás célja, nem fekvőbeteg, nem ausztriai állandó lakóhely stb.) pontosan mi vonatkozik az általános előírásokból.

   • Klaudia

    Kedves Adrienn!
    Megtudná mondani, hogy mikor utalják el körülbelül a táppénzt? Január 23 és március 6 között volt a keresőképtelenség, március 7.én elküldtem az utolsó orvosi papírt mely megállapította a keresőképességet már. Azóta semmi válasz az SVS-től.

  • Mikoly András l

   Kedves Adrienn!
   Új munkahelyemen a harmadik napon ért egy munkahelyi baleset de fájdalmakkal együtt tovább dolgoztam.Másnap szóltak hogy menjek rtg vizsgálatra,hogy nem e tört el a bordám, mondván ha úgy van menjek krankenstandra. Így tettem,de mire a Rtg vizsgálatrol haza értem kijelentett a cég. Két hét múlva lett egy spontán PTXem azaz légmellem ami miatt sürgősségi betegellátásra szorultam, és 5napig feküdtem kórházban becsövezve,de Mo.on. Kiengedtek majd az osztrák háziorvosom közölte hogy sárga az E-cardom így gyanítom hogy nincs betegbiztositásom.. mit tehetnék az ügyben hogy tovább éljen a biztosításom? Kaphatok krankenentgeldet így,vagy barmilyen kezelést továbbra is? Nyitott táppénzre vett az orvos a baleset után. Köszönöm a válaszát.

   • Ódor Adrienn

    Kedves András! Azt javaslom, hogy első körben forduljon az Arbeiterkammerhez a kijelentés jogszerűségének tisztázása végett. A pénzügyi ellátás kérdésében az AUVA biztosító és az ÖGK tudnak segíteni.

 • Csikja Zsolt

  Kedves Adrienn personal lízingcég alkalmazásában vagyok, osztrák kollektív szerzödéssel amit minden új munkahelynél újraszerzödünk. hamarosan műteni kell a térdemet. Azt hallottam hogy a táppénz első napján vagy egy nappal azelőtt kijelent. Vannak lehetőségeim? Köszönöm szépen a választ

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zsolt! A kollektív szerződést egy adott gazdasági ágazatra vonatkozóan kötik meg az osztrák munkáltatói és munkavállalói érdekképviseleti szervek, tehát azt Ön nem tudja “újraszerződni minden új munkahelynél”. Amit Ön és a munkáltató köt meg, az a munkaszerződés, amely nagyrészben az ágazati kollektív szerződésen alapul.
   Azonnali kijelentésre (pontosabban a munkaviszony azonnali megszüntetésének közlésére) jogszerűen az alábbi esetekben kerülhet sor a munkáltató részéről:
   – próbaidő alatt,
   – jogos azonnali elbocsátás esetén,
   – közös megegyezéssel.
   Fenti eseteken kívül csak rendes felmondással szüntethető meg a határozatlan időre kötött munkaviszony, a jogszabályokban meghatározott felmondási idő betartása mellett. Amennyiben igazolt keresőképtelenség alatt felmondással szünteti meg a munkáltató a munkaviszonyt, akkor a bérfizetési kötelezettség a munkaviszony megszűnésén túl is fennáll, legkésőbb addig, amíg az igazolt keresőképtelenség idejére fizetendő távolléti díj (Entgeltfortzahlung/Krankenentgelt) jár a munkavállalónak. Ugyanez vonatkozik a közös megegyezésre is. További információ: https://www.confinium.eu/betegszabadsag-ausztriaban/ és https://www.confinium.eu/a-munkaviszony-befejezese/
   Amennyiben az igazolt keresőképtelenségre hivatkozva, azelőtt “egy nappal”, vagy az igazolt keresőképtelenség időtartama alatt (akár annak első napján) kerül sor a kijelentésre úgy, hogy nem áll fenn a fenti három körülmény közül az első kettő valamelyike (próbaidő vagy jogos azonnali elbocsátás), javaslom, hogy haladéktalanul keresse fel az Arbeiterkammert, és kérjen jogsegélyt.

 • Csikja Zsolt

  Nagyon szépen köszönöm, nagy kő gördült le a szívemről.

 • Csóka Zoltán

  Üdv az lenne a kérdésem hogy kinti bejelentéssel dolgozom (osztrák) és táppénzen vagyok jelenleg az itthoni orvosom adot egy igazolást hogy felvet táppénzre inetol kezdve mi is a pontos tenni valóm persze ezt emilbe elkudtem a cég nek köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Ha a munkavállaló az osztrák munkaadónak magyar orvosi igazolást küld el, akkor az tovább küldheti az ÖGK-nak felülvizsgálat és visszaigazolás céljából, de kérheti azt is, hogy a munkavállaló szerezze be az ÖGK visszaigazolását.

   • Zoltán

    Kedves Adrienn, következő törtènetemmel kapcsolatban kèrnèm a tanácsát : Szakácskènt határozott idejű munkaszerződèssel(szezon Nov.15.-ig) dolgozom Tirolban. A lakhelyemet (ès ezzel együtt a bejelentett lakcìmemet)a munkáltató biztosìtja juttatáskènt. Munkahelyen rosszul lettem ès orvosi hìvásra rohammentő szállìtott az intenzív osztályra. Szìvritmus problèma miatt kètszer ujraindìtották a szìvemet. Hètfőn megyek vissza a háziorvoshoz, mert a Kórház további vizsgálatokat kèrt. Az ambuláns lapra ráìrták a munkahelyi stresszt mint lehetsèges kìváltó okot. Kèrdèsem az lenne, hogy mennyi ideig lehetek táppènzen egy ilyen problèmával? Másrèszt mivel nem tudok ilyen èlethelyzet mellett dolgozni(ès nem is szeretnèk amíg ki nem vizsgálnak vagy már utánna sem itt dolgozni tovább), mert terhelès ès stressz esetèn bármikor újra intenzìvre kerülhetek, szóval ha táppènz alatt a munkáltató felmond akkor el kell hagynom az általa biztosìtott szállást is. Ìgy legfeljebb saját bèrlemènybe tudnèk csak költözni, hogy Ausztriában maradhassak. Ha hazamegyek a táppènzt otthonról is tudom folytatni a kivizsgálások alatt ameddig a törvèny ezt hivatalosan engedi? Hogy tudom elkerülni azt hogy vissza kelljen mennem dolgozni saját magam általi fellmondás nèlkül!? Èn eddig becsületesen ledogoztam mindent rendben, rohantam futottam, de az elmúlt egy hónap kikèszìtett teljesen, ez lett a vège elviselhetetlenek a munkahelyi körülmények ès nyilván most az egèszsègem mindennèl fontosabb!(Ráadásul nem az előzetesen ìrásban megegyezett pozìcióban és munkaidő beasztással dolgozom! – majd jövő hèttől jött a válasz az elmúlt hetekben). Válaszát köszönöm. Tisztelttel: Zoltan

    • Ódor Adrienn

     Kedves Zoltán! A Krankenentgeltre, illetve Krankegeldre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat megtalálja a cikkben. Ezek folyósítása alatt alapvetően tartózkodhat a magyarországi otthonában is, ha ez az ausztriai kivizsgálások mellett lehetséges. A munkaviszony megszüntetésére három lehetőség van: 1. rendes felmondás, amennyiben ezt a határozott idejű munkaszerződése kifejezetten megengedi 2. közös megegyezés 3. rendkívüli felmondás, illetve azonnali kilépés, amelyre jogszerűen csak a törvényben meghatározott esetekben van lehetőség, ellenkező esetben hátrányos következményeket vonhat maga után. Erről bővebben itt írtunk: https://www.confinium.eu/a-munkaviszony-azonnali-felbontasa/
     Részletes, személyre szabott információért és tanácsadásért mindenképp javaslom az Arbeiterkammert felkeresni.

  • Zoltán

   Kedves Adrienn!
   Köszönöm szépen kedves válaszát.
   Amennyiben közös megegyezèssel törtènik a felmondás a betegállomány alatt abban az esetben is jár a keresőkèptelensèg vègèig a Krankengelt 6/4 hèt kontingens kimerülèsèig? Ha jól èrtelmeztem a válaszokat illetve a cikkben leìrtakat. Tisztelettel : Zoltán

 • Csikja Zsolt

  Kedves Adrienn! A szerződésem : Überlassungsmitteilung Arbeiter gemass § 12/1 AÜG
  nagyon szívesen elküldeném a másolatát a kitörölt személyes adatokkal mivel aggaszt az hogy minden új munka előtt ezt kell aláírnom az egy év alatt a 6.-at. aztán pl: Überlassungsdauer vorauss : Einige Wochen
  Válaszát köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zsolt! Munkaerőkölcsönzés esetén az Überlassungsmitteilung kiállítása kötelező minden egyes munka előtt. Ez NEM a munkaszerződés, hanem az adott konkrét munkával kapcsolatos adatok és információk.

  • Szeibert Ottó

   Jónapot lemne eggy kérdésem Ausztriában dolgozom.. Táppénz idő alatt hazalehet menni magyarba?

 • Csikja Zsolt

  Köszönöm. ezek szerint nincs munkaszerződésem, mivel legelső alkalommal – egy évvel ezelött és azóta még ötször – is ugyanezt kaptam.
  Azt tudom , hogy akit nem tud kikölcsönözni azt kijelenti. A tavaly decemberben mondták is, is hogy rajtam kívül majdnem mindekit kijelentettek.

 • Kovács Marianna

  Üdvözlöm, munkahelyi baleset ért egy húsüzemben 8 hete ausztriában. Egyenlőre táppénzen vagyok, kórházi kezelésem már nincs. Cégtől semmilyen papírt nem kaptam a vizsgálatra vonatkozóan. Van egy olyan érzésem a cég meg fogja szüntetni a munkaviszonyom. Elméletileg ők lezárták az ügyet, de semmi papírt nem kaptam. Ezen területen a sérülés miatt valószínű soha többet nem fogok tudni dolgozni. Fogok vhonan esetleg kártérítést kapni? ŐKG annyi mondott tart még a vizsgálat, de semmi konkrét tájékoztatás a folymatról. Szeretnék hazajönni legalább a táppénz idejére. Van erre lehetőség, hogy a magyar háziorvos tartson tovább táppénzen? Köszönöm szépen

  • Ódor Adrienn

   Kedves Marianna! Munkahelyi baleset esetén a munkáltató 5 napon belül köteles az AUVA biztosítónak elküldeni a baleseti bejelentőt (Unfallmeldung). Ezen kívül a munkáltató az ÖGK biztosítónak elektronikus formában elküldi az Arbeits- und Entgeltbestätigung nevű dokumentumot, ami alapján a munkavállaló ellátást kaphat az ÖGK-tól. A munkavállaló kártérítési igényt az AUVA-nál és/vagy bírósági úton érvényesíthet. Osztrák biztosítási jogviszonnyal magyar állandó lakhely esetén magyarországi egészségügyi ellátások igénybe vételéhez az S1 nyomtatványt kell igényelni az osztrák biztosítónál (ÖGK).

 • Tóth Zoltán

  Kedves Adrienn,
  Ausztriai munkaerőkölcsönző cégnél dolgozom. A munkahelyen rosszul lettem és haza kellett (magyarba) jönnöm. Most magyar háziorvos által táppénzen vagyok. A cég -mint utólag kiderült – a rosszullétem követő napon kijelentett. (Csak erről tájékoztatni elfelejtett!!! Aztán napokkal később (e-maileket küldözve) közös megegyezéssel akart volna szerződés bontani. Én osztrák háziorvoshoz akartam menni, de a kijelentésük miatt nem volt érvényes az E-cardom. Ezért feldühödtem és nem írtam alá a közös megegyezést. Fenyegettek ezzel-azzal, de én a rosszullétem napjától kezdve – amíg táppénzes papírom volt- azt elismertettem az ÖGK-val. Aztán visszajelentettek…(Bár még nem tudtam osztrák háziorvoshoz menni, mert a rendszer nem látja…!?) Most kicsit lecsillapodtak a hullámok, a sorban leadott táppénzes papírjaim mellett megkaptam a rendes felmondási idős “FELMONDÁS”-t. kb. 3 hetes időtartam. Kérdésem: Érdemes hadakoznom a munkaadómmal, (menjek az AK-hoz) vagy ez nekem viszonylag jó. A munkaadóm köteles fizetni a bérem és a járulékaim a felmondási idő végéig, lesz módom háziorvoshoz menni Ausztriában? Illetőleg hogyan és miként tovább, mert a mostani állapot szerint a felépülésem 3-4 hónapot is igénybe fog venni..! Bármilyen segítséget szívesen vennék, mert nem egyszerű konyhanyelven beszélt némettel elindulni az osztrák bürokrácia labirintusaiban… Előre is köszönöm szépen!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Az igazolt keresőképtelenség alatti, munkáltató általi felmondás (illetve közös megegyezéssel történő munkaszerződés felbontás) esetén a munkabér folyósítási kötelezettség az igazolt keresőképtelenség végéig, illetve az aktuális munkaügyi év bérfolyósítási kontingensének kimerüléséig fennáll a felmondási idő végétől, és ezzel a munkaviszony munkajogi értelemben vett befejezésétől függetlenül. Arról, hogy kap(hat)-e egészségügyi ellátást Ausztriában, illetve ha esetleg nem, akkor ennek mi az oka, az ÖGK-nál tud érdeklődni. Amennyiben a vonatkozó ágazati kollektív szerződés és a munkaszerződése alapján a felmondási idő lejáratát követően is megilleti a munkabér folyósítás, és ezt a munkáltató nem teljesíti, mindenképp javaslom az Arbeiterkammer jogsegély szolgáltatását igénybe venni.

 • Tóth Zoltán

  Kedves Adrienn! Szóval attól függetlenül, hogy a munkaadóm rendes felmondással fel is mondott én küldjem neki a táppénzes papírom..?
  Mivel ezzel igazolom a keresőképtelenségem folyamatosságát. De gondolom, hogy pont azért mondott fel mert a nem akarja majd fizetni az engem megillető munkabért… a 3 hét felmondási időt követően..! Akkor már most induljak az AK felé. Jelezzem ezt előre, vagy nyugodjak bel és majd az ÖGK-tól igényeljek “táppénzt” vagyis ellátást?
  Mert ha igényelhetem az ÖGK-nál az ellátást – és az hasonló összeg lesz mint a munkadóm által fizetett összeg- , akkor miért hadakozzak az Arbeitkammeren keresztül a munkaadómmal? (Nekem ez komoly költség: elutazni abba az osztrák városba ahol a cégem székhelye van, tolmácsot fogadni…stb..)Kérem segítsen megérteni, hogy mennyivel “több” az amit a munkaadóm ad (adhat) attól amit az ÖGK…? És most nemcsak anyagi értelemben gondolom…! Dolgozni úgyse kell oda visszamennem, mert most ellenségként tekintenek rám!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! A részletek ismerete nélkül, illetve a jelen platform keretei között sajnos nem lehet megállapítani, hogy meddig (lenne) jogosult a munkáltató által fizetett bérre a felmondási idő vége után, illetve hogy mennyi Krankengeld jár(na) Önnek az ÖGK-tól.

 • Tóth Zoltán

  Kedves Adrienn, köszönöm már ezzel is sokat segített….! Nem is kértem volna a konkrét összeg leírására, csak ezt az osztrák szisztémát még mindig nem értem….:)) Az a lényeg, hogy a külföldi munkavállaló addig jó amíg dolgozik, aztán indul a tili-toli… Egyrészt az elmúlt hetekben kiderült, hogy – függetlenül a leadott táppénzes papírjaimtól – “Ő” megteheti, hogy kijelent és még azt is, hogy ezt elfelejti veled közölni…!!! Az ember akkor szembesül ezzel amikor naivan és jóhiszeműen elmegy az osztrák háziorvoshoz ahol nem vizsgálnak meg, mert az asszisztens közli a száraz tényt…!! Aztán jön Munkátadótól a “burkolt” nyomásgyakorlás….! “Mit képzelsz te..!… Ki vagy te..! Írd alá…! És a végén, hogy nem utalja az elmúlt havi fizetést se.. és satöbbi–stb…:))) De ettől még te nem jutottál el a laborvizsgálatokra….! Betegségeddel nem foglalkozik senki..!!!
  Aztán amikor látják, hogy ritka fafejű ökör vagy, akkor még azt is megteheti hogy utólagosan visszajelent, mintha mi sem történt volna… (Ez is érthetetlen a számomra..!) még az AK-nál is azt mondták, hogy ennek a ki-bejelentgetésnek semmi akadálya nincs! Aztán hiába is küldi neked az e-mailt, hogy vissza vagy jelentve , azt az ÖGK – az ügyintéző hölgy elmondása szerint -még legalább 1 hét amíg látja a rendszerben…!!! (Ilyet magyarban el sem tudnék képzelni…:) Időközben viszont – az első kijelentés alapján – az ÖGK már elküldte a magyar TB felé, hogy a biztosításod megszűnt.., és már jön is a papír -magyarból -hogy jelentkezz már vissza….!!!
  Egy vicc ez az egész..!
  Kedves Adrienn, nem is várom, hogy válaszoljon Szerintem én most már végig csinálom ezt a Kanossza-járást…! Öszíntén bosszant amit művelnek velem, mint “ellátásra szoruló” munkavállaló…!
  MEG AKAROM, TUDNI, HOGY MIK A JOGAIM.., HA MÁR A KÖTELEZTTÉSÉGEIM – mert nem feketén dolgoztam -TELJESÍTETTEM… Szép hétvégét és kellemes jövő hetet kívánok!

 • Tamás

  Kedves Adrienn!
  40 órás heti munkaidőben dolgozom Bécsben. Szombati műszak után beteg lettem vasárnap már nem tudtam menni dolgozni amit közöltem is. Hétfőn pedig elküldtem az osztrák háziorvos által kiállított igazolást. Ilyenkor vasarnaptol jár a tappenz amit a fizetéssel együtt kapok? A beosztás szerint 10 és 11 órás muszakok maradnak el. Ezt veszik figyelembe vagy napi 8 órával fizetik a tappenzt? Mert akkor a heti óraszám kevesebbre jöhet ki.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! Ausztriában a távolléti időre, így többek között az igazolt keresőképtelenség idejére vonatkozó bér(tovább)folyósítás alapelve, hogy az adott munkaügyi évre járó kontingens kimerüléséig a munkavállaló ugyanazt a bért kapja meg, mint amit akkor kapott volna, ha dolgozott volna. További információ: https://www.gesundheitskasse.at/cdscontent/?contentid=10007.893127&portal=oegkdgportal

  • Katalin

   Kedves Adrienn!
   Szeretném megkérdezni,hogyha betegàllomàny alatt mondok fel,kapok -e utàna az Ams től valamilyen jàradékot?Vagy a betegellàtàsom,milyen mértékben vàltozik?Megmarad az e-carddal az ellàtàs,hogy nem kell fizessek az orvosnàl? Segítséget előre is köszönöm.

   • Ódor Adrienn

    Kedves Katalin! A munkaviszonya befejezését követően Önnek járó ellátásokkal kapcsolatban az adott szerveknél (ÖGK, AMS) tud érdeklődni. AMS ellátást csak abban az esetben kaphat, ha Ausztriában él, és ott van a bejelentett állandó lakcíme. A betegbiztosítás a Krankengeld folyósítás időtartama alatt is fennáll. Ennek pontos feltételeiről és időtartamáról személyre szabottan csak az ÖGK tud felvilágosítást adni.

 • Kitti

  Kedves Adrienn!
  Volt egy műtétem ami után a párom 5nap ápolási szabadságot kért. Annyit mondtak neki, hogy megkapja csak vigyen igazolást. Hogyan tudjuk ezt igazolni? Válaszát köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kitti! Kórházi zárójelentéssel és/vagy orvosi igazolással (szükség szerint hivatalos német fordítással együtt).

 • Gráf Valter

  Tisztelt Ódor Adrienn

  Ausztriában dolgoztam mint kamionsofőr,történt velem egy munka helyi baleset, (2023.09.07.) a kollegám elütött kamional , ebből következően az alsó lábszáram sérült, nyílt törés szenvedtem és sérültek az erek is.A műtèt során platinát helyezték be. A balesetből kifolyólag mélyvénás trobozisom van amelyet egy èrspecialista szakorvos állapított meg. Mozgásomban korlátozott vagyok a mai napig segítsègre szorulok ès előre láthatólag ez sokáig így is marad. Ausztriai cég elismerte, hogy munkahelyi baleset, lejelentete az AUVA baleset biztosítási intèzetnek ők fel vették velem a kapcsolatot és a gyógykezeléseimet és a mütétet fizették minden más felmerülő kölcsèget viszont nem. Rengeteg kèrdès merül fel bennem a jogaim èrvènyesítèsèvel kapcsolatban, gondolok itt az egyszeri kártèrítèsre, a rokkantsági nyugdíjra vagy az èletjáradèkkal kapcsolatban, a munkáltató által ki nem fizetett pótlèkokra. Sok minden van ami vèlemènyem szerint megilletne ès ehhez kèrnèm a segítsègèt . Esetleg fel tudnánk venni telefonon a kapcsolatot a továbbiak megbeszèlèsère?

  Köszönettel, Gráf Valter!

 • Gráf Valter

  Ausztriában dolgoztam mint kamionsofőr,történt velem egy munka helyi baleset, (2023.09.07.) a kollegám elütött kamional , ebből következően az alsó lábszáram sérült, nyílt törés szenvedtem és sérültek az erek is.A műtèt során platinát helyezték be. A balesetből kifolyólag mélyvénás trobozisom van amelyet egy èrspecialista szakorvos állapított meg. Mozgásomban korlátozott vagyok a mai napig segítsègre szorulok ès előre láthatólag ez sokáig így is marad. Ausztriai cég elismerte, hogy munkahelyi baleset, lejelentete az AUVA baleset biztosítási intèzetnek ők fel vették velem a kapcsolatot és a gyógykezeléseimet és a mütétet fizették minden más felmerülő kölcsèget viszont nem. Rengeteg kèrdès merül fel bennem a jogaim èrvènyesítèsèvel kapcsolatban, gondolok itt az egyszeri kártèrítèsre, a rokkantsági nyugdíjra vagy az èletjáradèkkal kapcsolatban, a munkáltató által ki nem fizetett pótlèkokra. Sok minden van ami vèlemènyem szerint megilletne ès ehhez kèrnèm a segítsègèt .

  Köszönettel, Gráf Valter!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Valter! A kártérítéssel és az életjáradékkal kapcsolatban az AUVA biztosítóhoz, a rokkantsági nyugdíjjal kapcsolatban elsősorban a nyugdíjbiztosítóhoz (Pensionsversicherungsanstalt), a munkáltató által ki nem fizetett pótlékokkal kapcsolatban az Arbeiterkammerhez tud fordulni.

 • Veronika

  Tisztelt Adrienn! Ausztriában van-e betegjogi képviselet? Abban lenne szükségünk segítségre, hogy merre menjünk tovább: gerincsérv műtét történt, egy héten belül újra kellett múteni,mert komplikáció lépett fel. Eltelt 2 év és a sérv sajnos kiújult, de nem vállalják a műtétet. Egy másik városba kerestünk egy specialistát, fél év után közölte, ő sem vállalja a magas kockázat miatt.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Veronika! Könyvelő- és bérszámfejtő irodaként a kérdésére sajnos nem tudunk válaszolni, mivel az nem tartozik az illetékességi körünkbe.

 • Ágnes

  Tisztelt Adrienn! Heti 20 órába vissza lettem jelentve és sajnos trombozist kaptam igy műteni fognak. táppénz ilyenkor mennyi jár vagy azt hogy fizetik?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ágnes! A munkaviszony első évében összesen 6, a munkaviszony második évétől kezdődően évente összesen 8 hétig a munkáltató köteles a munkabért továbbfizetni az igazolt keresőképtelenség(ek) idejére. Ezt követően pedig a munkáltató még összesen 4 héten át köteles a bér 50 %-át továbbfolyósítani. Az 50 %-os bért az egeszségbiztosító egészíti ki Krankengeld (“táppénz”) formájában. Egy adott munkaügyi éven belül a 6+4, illetve 8+4 hetes keret kimerülését követően kizárólag az egészségbiztosító folyósít Krankengeldet a betegnek a jogszabályban meghatározott ideig. Új munkaügyi év kezdetekor újra életbe lép a 8+4 hetes keret. Munkaügyi évnek a belépéstől, illetve annak évfordulóitól számított 365 napos időszakot nevezzük.

 • Nemeth Reka

  Tisztelt Adrienn!

  35 eves vagyok, Ausztriaban elek, allando lakcimmel, es itt dolgozom egy liesing cegen keresztul egy cegnel 30ora/het. Van egy iskolas 9 eves lanyom, egyedülallokent nevelem. (ha esetleg ez fontos lehet a kerdeseem szempontjabol)
  Hatalmas problemam akadt a gerincemmel, amit itt -az eddigi megbeszelesek alapjan- nem mutenek meg, igy budapesten egy privat orvos fog megmuteni.
  A kerdesem az lenne, hogy ennek mi a hivatalos formaja, ezzel kapcsolatos teendok a hivatalok es a munkaado fele, valamint a meginkabb kardinalis kerdes, hogy kaphatok es mennyi ideig, stb. igy tappenzt, amig nem szabad dolgoznom.(6-8-10het közt, attol fuggoen, hogy gyogyul). Valamint, hogy ehhez helyileg hol kell tartozkodnom, mivel valoszinu az elso hetekben nem utazhatok meg ki es ehhez milyen papirokat es hol kell inteznem!?

  Tisztelettel es koszonettel!

 • Bernadett

  Kedves Adrienn,
  Onkológiai felülvizsgálat esetén betegszabadságot kérhetek a felülvizsgálatra, vagy szabadság alatt kell intézni? 5 hónapja dolgozom Ausztriában és most aktuális a felülvizsgálat. A szükséges vizsgálatokat munkaidőn kívül oldottam meg, de azt mondták, hogy az Onkológián fél napot is várnom kell, ezért azt szabadság alatt intéznem.

  Köszönettel
  Bernadett

  • Ódor Adrienn

   Kedves Bernadett! Azt javaslom, hogy egyeztessen a munkáltatóval, hogy mennyi fizetett távollét jár Önnek orvoslátogatás (Arztbesuch) jogcímen.

 • Tamás

  Kedves Adrienn! Kérdésem az lenne, hogy ha keresőképtelenség ideje alatt a munkáltató felmond, de a keresőképtelenség egy műtét miatt hosszabb időre elhúzódik akkor az az időszak is beleszámít a 13. vagy 14. havi bérbe időarányosan akkor is ha a felmondási idő közben letelik? Köszönöm válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! Betegállomány alatti munkáltató általi felmondás esetén a 13. és 14. havi bér időarányosan a felmondási időn túl a betegállomány végéig, vagy a bérfizetési kötelezettség (Entgeltfortzahlung) végéig jár.

 • Dervarics Edina

  Tisztelt Adrienn!
  Szezonmunkánál, hosszantartó keresőképtelenség esetén, amennyiben a felmondás közös megegyezéssel szűnik meg – még a betegszabadság megkezdése előtt, a Krankenkassa így is a teljes munkabért fizeti a törvényben meghatározott 6-8 hétre? A férjemmel a munkáltató olyan papírt akar aláíratni, amiben ki van hangsúlyozva: “a felmondás NEM betegszabadság alatt történt, arra való hivatkozással, hogy “így ő anyagilag jobban jár”. Megköszönném válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Edina! Amennyiben a munkaviszony az igazolt keresőképtelenség kezdetét megelőzően közös megegyezéssel szűnik meg, a munkáltató a munkabért a munkaviszony végéig köteles fizetni. A Gesundheitskasse munkabért természetesen nem fizet, legfeljebb Krankengeldet. Ezügyben a Gesundheitskasse tud bővebb felvilágosítást adni.

 • ica

  Kedves Adrienn! Ausztriában dolgozom 2 hónapja, ahol a munkáltató biztosítja a lakást, ellátást is. Sajnos pár napja lebetegedtem és most felbontottuk a szerződést közös megegyezéssel, azzal, hogy ők betegállomány mellett nem biztositják a szállást/ellátást. 300-kmre lakom, ha itt befejeztetem a betegállományt és otthon”más országban” másnappal újrakezdem van-e jogosultságom a bérfizetési kontingens-re?
  Válaszát köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ica! A próbaidő letelte után, amennyiben igazolt keresőképtelenség alatt közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszony, a munkáltatónak a munkaszerződés felbontása ellenére is bér- és járulékfizetési kötelezettsége van a betegállomány végéig vagy a 6+4 (illetve a munkaviszony második évétől 8+4) hetes kontingens kimerüléséig. Azt, hogy jogszerű-e, illetve milyen formában jogszerű a szerződésben kikötni azt, hogy betegállomány esetén nem biztosítja a munkáltató az amúgy biztosított szállást és ellátást, javaslom jogásszal, pl. az Arbeiterkammer segítségével tisztázni.

 • Szász Attila

  Ausztriában dolgozom egy hotelban szezonális munkában. Az első hét után munkahelyi balesetet szenvedtem, ez már a második szezonom ebben a hotelban és itt jár a 13. – 14. Havi bonusz. Kerdesem az lenne hogy nekem is jár-e? December vegen tortent a balesetem es most aprilis 1-el fogunk megvallni egymastol közös megeggyezés alapján! Ez alatt az időszak alatt a balesetem miatt nem tudtam dolgozni.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Attila! Azokban az ágazatokban, ahol azt az ágazati kollektív szerződés kifejezetten nem zárja ki, lehetséges a 13-14. havi bér megállapítása aszerint, hogy az igazolt keresőképtelenség ideje alatt a munkáltató a bérnek hány százalékát fizette egy adott időszakban. Ez alapján az 50 %-os bérfolyósítás idejére a 13-14. havi bér időarányosan 50 %-ra csökkenthető, a bérfolyósítás nélküli időszakra (azaz amikor csak Krankengeldet kap a munkavállaló az ÖGK-tól) pedig időarányosan nem kötelező 13-14. havi bért fizetni. A szálloda- és vendéglátóipari (Arbeiter) kollektív szerződés nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely ezt a százalékos számítási módot kizárná.

 • Dorottya

  Kedves Adrienn!

  Szeretném a segítségét kérni! December végén költöztem Ausztriába. Januárban kezdtem az új munkahelyemen 30 órában. Azonban márciusban nagyon sokszor megszédültem a munkahelyemen, volt, hogy haza kellett mennem, annyira nem voltam jól. Szerencsére időben megkezdődtek az orvosi kivizsgálások és helyzeti szédülést állapítottak meg nálam. (Amit nem tudnak megmondani mikor múlik el.) Viszont továbbra se tudok dolgozni, mert munka közben van, hogy újbúl és újbúl megszédülök. Ez így megy 5 hete. Megpróbálok elmenni dolgozni, majd 1-2 nap után visszaesem és táppénzre kerülök. A munkáltatóm jelezte, hogy ez így nem mehet tovább és közös megegyezéssel elküldenek. Viszont nem tudom, hogy ezek után, hogyan tovább. Kaphatok e munkanélküli segélyt? Olvastam, ha bejelentkezem munkanélkülire, akkor rendelkezésre kell állnom, mert bármikor elküldhetnek egy munkára, de ha a szédülés miatt nem tudom a feladatom ellátni, akkor mi történik? Lehet e továbbra is táppénzen maradni a munkám megszűnése után? Illetve, mi van akkor, ha nem tudom magam a későbbiekben ellátni és haza kell költözzek Magyarországra?
  Ezekben szeretném a tanácsát kérni.

  Köszönettel,
  Dorottya

  • Ódor Adrienn

   Kedves Dorottya! Abban az esetben jogosult (első alkalommal) Ausztriában munkanélküli segélyre, amennyiben Ausztriában állandó lakóhellyel és az elmúlt 24 hónapban legalább 52 hét ausztriai munkaviszonnyal rendelkezik. Ha még nem múlt el 25 éves, akkor 26 hét munkaviszony esetén is jogosult lehet a munkanélküli segélyre. Amennyiben a próbaidőt követően igazolt keresőképtelenség alatt munkáltató általi felmondással vagy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, a bért a munkaviszony első évében a 6+4 hetes kontingens kimerüléséig folyósítania kell a munkáltatónak a munkaviszony utolsó napján túl is. Ezen túlmenően a Krankengeld igénybevételének feltételeiről szíveskedjen az ÖGK-nál érdeklődni.

 • Roland

  Kedves Adrien!
  Szeretném a segítségét kérni,
  Volt egy vállműtétem március 6. azóta állományban vagyok első hónapom Osztrák háziorvosom leígazolta meg is kaptam a munkahelyemről a bérem.
  Aki műtött Dr. Azt mondta 3 hónapig nem dolgozhatok most éppen gyógytornára járok.
  Az lenne a kérdésem hogy továbbra is a munkaadóm fog fizetni nekik kell bevigyem úgyan úgy háziorvosomtól az igazólást?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Roland! Sajnos a megfogalmazása nem teljesen egyértelmű, így csak általános választ tudok adni: az orvosi igazolást minden esetben le kell, illetve érdemes adni a munkaadónak. A munkabérét a fenti cikkben leírtaknak megfelelő ideig, illetve mértékben kell, hogy megkapja.

 • Zoltán

  Kedves Adrienn !

  A tavalyi évben agusztus hónaptól szerződéses munkaviszonyom volt a Teampool bércéggel és az Eggelsberg B&R gyárban dolgoztam 2024.01.12 én mondták fel a szerződésem , 2023.12.15 től táppénzes állományba kerültem egészen 2024.01.12 ig és ezen időszakok ről elküldtem a magyar orvosom által adott igazolást / ilyenből előzőleg már adtam le és gond nélkül kifizették de / az itolsó időszakról szőlőt m hajlandóak kifizetni , én közvetlenül megkereshet én az osztrák egészségpénztárt vagy csak így jártam és sosem kapom meg ?

  Köszönöm a válaszát

  Üdvözlettel Zoltán

 • Szilàgyi Judit

  Kedves Adrienn! 2024.04.10en munkahelyi balesetem volt Ausztriàban.Leestem a lètràròl.Szezonos dolgozò vagyok 2 ève ugyanott dolgozom.Voltam kòrhàzban röntgen CT..kaptam mankòt gyògyszert.A papìron nem szerepelt hogy munkahelyi baleset a diagnòzis tèrd izületi törès.Masnap MR lett èn kertem 198 euròt fizettem.A főnököm kontaktolt a dr Nővel penteken közölte se műtèt se gipsz menjek haza Magyarorszagra erről papìrt se adott./04.23-ig voltam àllomànyban/ keresztszalag szakadàs csontserülès törès ès ödèma volt a tèrdemben.Azt mondta 2 het mùlva kontroll..Azt hittem vissza kell mennem de kiderült itthon kell kontrollra mennem..Senki nem jelezte kell hàziorvosi papìr..Ezt sikerült elintèznem es akkor derült ki Regelfall van a kàrtyàmra bejegyezve.Ezt kèrtem vegye le..azt èrzem leràzott a kòrhàz..most kaptam az Auvatòl papìrokat töltsem ki.A szezonosnak jàr tàppènz? Műteni kell a tèrdem ès csavarozva lesz.köszönöm vàlaszàt

 • Váradi Mátyás

  Jó napot kívánok Adrienn! Olyan kérdésem lenne ön felé, hogy törött lábbal voltam/vagyok itthon 8 hete, de következő hónap 21.-vel lejár a betegszabadságom. ez után lenne egy 2 hetes megbeszélt előre engedélyezett szabadság tervezettem és most a munkáltató nem akarja megadni számomra ezt a szabadság tervezetben elfogadott szabadságot. Nem tudom mi lenne a teendőm mert úgy gondolom, hogy ez jár attól függetlenül, hogy nekem táppénzem volt előtte. Hova fordulhatok segítségért ha nem sikerül megoldani személyesen ezt a problémát? Mivel 1 hónappal előtte kértem választ a főnökömtől, hogy had írhassam alá a szabadság papírt mert előre szeretném eltervezni a szabadságomat, nem kaptam választ mostanáig (a szabadság előtt egy héttel) Pedig én lefoglaltam amit szerettem volna és családi ügyek miatt is haza kell utaznom Magyarországra, valamint ügyintézés céljából is van időpontom.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Mátyás! Ausztriában a szabadság felhasználása alapvetően csak kétoldalú megállapodással lehetséges, tehát mind a munkáltató, mind a munkavállaló beleegyezése szükséges hozzá. Fontosabb családi események, illetve hivatalos ügyintézés esetén a munkavállaló jogosult lehet fizetett távollétre. A konkrét esetre vonatkozó személyre szabott tanácsot az Arbeiterkammer jogászaitól tud kérni.

 • Szilvi

  Kedves Adrienn!
  1 hónapos próbaidő letelte után, határozott szerződéssel (2024.november végéig) betegség miatt táppénzre kerültem. Jeleztem a munkáltatónak, hogy az orvos előreláthatóan teljes hétre kiírt.
  Főnököm emailben jelezte, hogy ha következő hét hétfőn nem megyek dolgozni, egészségi állapotomtól függetlenül, akkor felbontja a szerződésem. Vagyis, ha nem gyógyulok meg és az orvos is tovább tartana otthon, nem megyek dolgozni, ilyen egyszerűen kirúghat? Ha megteszi ellátásra sem leszek jogosult gyógyulásig?
  Köszönettel

  • Ódor Adrienn

   Kedves Szilvia! A próbaidő letelte után a határozott idejű munkaszerződés csak akkor bontható fel jogszerűen a szerződés lejárta előtt, ha kifejezetten tartalmaz erre vonatkozó rendelkezést. A próbaidő letelte után igazolt keresőképtelenség alatt bekövetkező munkáltató általi felmondás esetén a munkaadó bérfizetési kötelezettsége és ezzel együtt a munkavállaló tb-jogviszonya a munkaszerződésben meghatározott felmondási időn túl az igazolt keresőképtelenség végéig, vagy a bérfolyósítási kontingens kimerüléséig, de legkésőbb a határozott idejű munkaszerződés lejáratáig, illetve az esetleges szabadságmegváltás végéig áll fenn.
   Javaslom, hogy további kérdéseivel, valamint a munkaadó jogszerűtlen eljárása esetén keresse fel az Arbeiterkammert.

Vélemény, hozzászólás?