AUVA VISSZATÉRÍTÉS MUNKAADÓKNAK - Confinium

AUVA VISSZATÉRÍTÉS MUNKAADÓKNAK

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Ausztriában a munkavállaló betegállományának első 6, illetve 8 hetében a teljes munkabérét kapja tovább a munkáltatójától. Az AUVA biztosító egy igényelhető visszatérítés (Zuschuss zur Entgeltfortzahlung) formájában megtéríti a munkaadóknak a munkavállalók keresőképtelenségének idejére kifizetett bér egy részét. Betegség esetén a visszatérítés a megszakítás nélküli keresőképtelenség 11. napjától igényelhető. Szabadidős vagy munkahelyi baleset esetén az első naptól jár, amennyiben legalább 3 napig tartott az igazolt keresőképtelenség. Mindkét esetben évente legfeljebb 42 naptári napig jár a támogatás.

Az átlagosan 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknek nem jár ez a támogatás. Az átlagosan 10 vagy annál több, de legfeljebb 50 dolgozót foglalkoztató munkaadók a keresőképtelenség alatt ténylegesen kifizetett bér 50%-át igényelhetik vissza. Ehhez kapnak még 8,34 % átalány visszatérítést a 13. és 14. havi bérre. A legfeljebb 10 dolgozóval rendelkező cégek és vállalkozók a kifizetett bér 75 %-át kapják. Ehhez jön 12,5% átalány visszatérítés a 13. és 14. havi bérre.

A támogatás részmunkaidős és geringfügig munkavállalók esetén is igényelhető.

Az osztrák munkaadóknak folyósított AUVA visszatérítés igénylése

Az igénylés a betegség vagy baleset idejére járó bér folyósításának első napjól 3 éven át adható be ezen a nyomtatványon. Az AUVA kitöltési segédletet is biztosít. A kitöltött és cégszerűen aláírt igénylőlapot postai úton, faxon vagy pdf formátumban e-mailen lehet megküldeni az AUVA linzi Kompetenciaközpontja részére:

CC EFZ – Competence Center für Entgeltfortzahlung
Garnisonstraße 5
4020 Linz

Tel.: +43 5 93 93-32655
Fax: +43 5 93 93-32373
E-mail: efz@auva.at

A jogalap nélkül (pl. helytelen vagy hiányos adatok alapján) folyósított visszatérítést az AUVA visszafizettetheti.

Figyelem: A munkahelyi balesetet minden esetben be kell jelenteni az AUVA-nak ezen a nyomtatványon! A munkaadóknak járó AUVA visszatérítés igénylése nem egyenértékű a (munkahelyi) baleset bejelentésével!Vélemény, hozzászólás?