AHOL SZÁMÍT A MUNKAVÁLLALÓ JOGA - Confinium

AHOL SZÁMÍT A MUNKAVÁLLALÓ JOGA

Munkaadók, figyelem: Ausztria a tökélyre fejlesztett munkavállalói érdekvédelem országa. Hogy a munkavállalói jogvédelem kizárólag a munkavállaló számára fontos? Ez így ebben a formában nem igaz. A címben szereplő ténnyel nem árt, ha osztrák vállalkozóként, munkaadóként is tisztában vagyunk. Cikkünk áttekintést nyújt az ausztriai munkavállalói érdekvédelem hátteréről, alapjairól.

A munkaügyi bírságok elkerülésének módjáról írt cikkünkben említést tettünk arról, hogy Ausztriában a munkavállalók sok esetben élnek jogaik érvényesítésének lehetőségével. Ehhez a legtöbb „klasszikus” esetben ügyvédet sem kell megbízniuk, enélkül is teljes jogbiztonságot és védettséget élveznek, hiszen Ausztriában a dolgozók a törvény erejénél fogva, kötelező jelleggel tagjai az érdekeiket képviselő intézménynek.

A jogszabályban rögzített munkavállalói érdekvédelmet a történelmi múltra visszatekintő Munkavállalók Kamarája, németül Kammer für Arbeiter und Angestellte, rövidített, ismertebb nevén Arbeiterkammer (AK) látja el. A rendszer finanszírozását a munkavállalói társadalombiztosítási járulékba beépített kamarai tagdíj (AK Umlage) biztosítja. Ez a bruttó fizetés 0,5 %-a. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet azokkal a munkavállalókkal, akik nem fizetnek tb-t? (Ilyen például a csekély mértékben, ún. “geringfügig” foglalkoztatottak csoportja.) Nos, a törvény úgy rendelkezik, hogy a járulékot, és ezáltal tagdíjat sem fizető dolgozókra is kiterjednek a Kamara szolgáltatásai.

Melyek ezek a szolgáltatások?

Az AK legalapvetőbb feladata a tanácsadás. A magasan képzett kamarai jogászok és munkatársak személyes, telefonos és emailes megkeresésre is megbízható válaszokat adnak bármilyen munkaügyi, munkajogi jellegű kérdés esetén. Amennyiben a munkavállalónak vitája támad a munkaadójával, pl. túl alacsony bér, ki nem adott szabadnapok, ki nem fizetett bérelemek (pl. 13., 14. havi bér), vagy éppen a munkaviszony inkorrekt módon való megszűntetése miatt, akkor a kamara a megfelelő információk és dokumentumok beszerzése és feldolgozása után egy meghatározott protokoll alapján gondoskodik arról, hogy a megalapozottan követelt elmaradások kifizetésre kerüljenek. Ennek első lépése a munkaadó levélben történő felszólítása, utolsó állomása – amennyiben az enyhébb módszerek nem vezetnek eredményre – a bíróságon történő jogi képviselet.

A kamara mindezeken túl fontos szerepet tölt be a törvényalkotásban, a gazdasági és munkavállalói oldal közötti úgynevezett szociális partnerség (Sozialpartnerschaft) fenntartásában és működtetésében, tanulmányok, elemzések elvégzésében, továbbá a fogyasztóvédelem és a képzés terén.

Az AK által törvény alapján biztosított érdekvédelem mellett jelképes díj fejében önkéntes tagságot lehet vállalni az osztrák szakszervezetek szövetségében (ÖGB) is. Az ÖGB egyik legfontosabb feladata a kollektív szerződések megkötése során a munkavállalói érdekek képviselete. Ez természetesen független a tagságtól, azaz a kollektív szerződések minden munkavállalóra vonatkoznak.

Külön szót érdemel,

hogy az AK, illetve az ÖGB magyar nyelven is segíti az Ausztriában dolgozókat.4 hozzászólás

 • Szontag Gábor

  Üdvözlöm, emailban közös megegyezéssel felmondtam Ausztriaban, táppénzen voltam vagyok most is, megegyeztünk az időpontban, de közben maradtam táppénzen a betegség miatt, hivatalos irás nincs róla, kérdezném hogy így is érvényes az időpont vagy lehet változtatni rajta, köszönöm válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! A közös megegyezéssel történő munkaszerződés megszüntetés időpontján közös megegyezéssel lehet változtatni. Az írásos forma javasolt.

 • Rék Attila

  Olyan problémám van hogy szállás díjat vontak le tőlünk a megegyezett összegen felül , és a bér papíron úgy van feltüntetve hogy munka bér előleg ! Előre is köszönöm szépen a választ .

  • Ódor Adrienn

   Kedves Attila! A megállapodásnak nem megfelelő, jogosulatlan levonás esetén szíveskedjen jogsegélyért az Arbeiterkammerhez fordulni.

Vélemény, hozzászólás?