A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS (GPLB) DOKUMENTUMAI - Confinium

A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS (GPLB) DOKUMENTUMAI

Évzáró cikkünkben azokat a dokumentumokat gyűjtjük össze, amelyek az osztrák munkaügyi ellenőrzés (GPLB) tárgyát képezik. A munkaügyi ellenőrzésről, valamint a bér- és szociális dömpinggel kapcsolatos tudnivalókról itt írtunk korábban.

A GPLB ellenőrzés (a bérhez kapcsolódó adók és járulékok együttes ellenőrzése) során gyakran előfordul, hogy az ellenőrzött bérszámfejtési dokumentumok hiányosak vagy hibásak. A büntetések elkerülése érdekében célszerű mindig hiánytalanul és helyesen vezetni, illetve készenlétben tartani az itt felsorolt dokumentumokat.

Bérkarton (Lohnkonto)

Minden munkáltató köteles bérkartont, azaz Lohnkontot vezetni a munkavállalóiról. Ezt a feladatot a gyakorlatban a bérszámfejtés látja el. A Lohnkonto a munkavállaló személyes adatai mellett tartalmazza az elszámolt bérelemek összegét, a fizetett bérjárulékokat és azok jogalapját. A bérkarton kötelező tartalmát a bérkartonról szóló rendelet (Lohnkontenverordnung) határozza meg. Amennyiben a munkáltató a munkaügyi ellenőrzés esetén nem tudja bemutatni a bérkartonokat, az 5.000,00 euróig terjedő bírsággal sújtható pénzügyi szabálysértésnek minősül.

Munkaidő-nyilvántartás

A munkaadók kötelesek munkaidő-nyilvántartást vezetni a munkaidőről szóló törvény (Arbeitszeitgesetz) hatálya alá tartozó valamennyi munkavállaló részére. Ezekben a nyilvántartásokban a napi és heti munkaidőn kívül a napi és heti pihenőidőt is ki kell tudni mutatni. Ha a munkavállalót a heti pihenőidő, a pótpihenőidő alatt vagy fizetett ünnepnapon foglalkoztatják, akkor a foglalkoztatás helyét, időtartamát és jellegét is meg kell jelölni. Továbbá fel kell jegyezni a munkaközi szünetek kezdetét és végét is. Rugalmas munkaidőkeret típusok (pl. Gleitzeit) alkalmazása esetén a munkaidőkeret időszakának kezdetét és időtartamát is fel kell jegyezni. A munkaidő-nyilvántartás helyességéért és teljességéért a közigazgatási büntetőjog szerint mindig a munkáltató felel.

Egyéb dokumentumok

A bérkartonon és munkaidő-nyilvántartáson kívül gyakran képezik a munkaügyi ellenőrzés tárgyát a következő dokumentumokat is:

Munkaszerződések vagy egyszerűsített munkaszerződések

– Üzemi tanáccsal rendelkező vállalatok esetén esetleges üzemi megállapodások (Betriebsvereinbarungen)

– Szabadság, betegszabadság és egyéb távollétek nyilvántartása

– Túlóra-, jutalék-, akkord- és egyéb teljesítményhez kötött bérnyilvántartások

– Ágazatspecifikus dokumentumok (pl. építőipari dolgozók esetében BUAK elszámolások stb.)

– Menetlevelek, útnyilvántartások, útiköltség és napidíj elszámolások

A munkaügyi ellenőrzés mindenkor maximális odafigyelést és felkészültséget igényel a munkaadók részéről. A bérszámfejtést végző könyvelőirodával együttműködve ez eredményesen kivitelezhető.

Bővebb információ:

https://www.wko.at/sozialversicherung/pruefung-lohnabhaengiger-abgaben-beitraege-gplb

 Vélemény, hozzászólás?