BEJELENTÉS, KIJELENTÉS AUSZTRIÁBAN - Confinium

BEJELENTÉS, KIJELENTÉS AUSZTRIÁBAN

Ausztriában a munkaügyi bejelentés és kijelentés általában a bérszámfejtéssel is megbízott könyvelőiroda feladata. Azonban az előírások betarthatóságának érdekében mindenképpen fontos munkaadóként is tisztában lenni az alapvető előírásokkal, valamint a be- és kijelentés menetével.

Ausztriában a társadalombiztosítási jogviszony, és ezzel a járulékfizetési kötelezettség a munkábalépéssel kezdődik el. A bejelentés ezért tulajdonképpen egy formai előírás. Az alkalmazottakat a munka megkezdését megelőzően kell bejelenteni. Ez azokra az esetekre is vonatkozik, ha csak egy “próbanapra” érkezik valaki, vagy ha “geringfügig” jellegű bejelentésről van szó, vagy ha a könyvelőnk adott esetben nem elérhető (mert este, hétvége vagy ünnap van). Célszerű úgy kalkulálni, hogy a munkakezdést megelőző napon megtörténjen a bejelentés. Ehhez javasolt időben (normál esetben legkésőbb a munkakezdést megelőző munkanap délelőttjén) hiánytalanul elküldeni a könyvelőirodának a bejelentéshez szükséges minden adatot.

A bejelentéshez szükséges adatok:
 • a munkavállaló teljes neve,
 • osztrák tb száma (azaz az E-Cardján szereplő 10 jegyű szám) vagy születési dátuma,
 • aktuális, pontos lakcíme,
 • állampolgársága,
 • családi állapota,
 • a munkábalépés napja,
 • a bejelentés eseti (egynapos, azaz fallweise), illetve “geringfügig” jellegét külön jelezni kell,
 • a munkavállaló leendő munkaköre,
 • a heti munkaórák száma (illetve a heti rendes munkaidő: melyik napokon hány óra),
 • utalással történő bérkifizetés esetén az IBAN és SWIFT (BIC) száma/kódja,
 • bruttó bér,
 • és lehetőleg a kollektív szerződés szerinti bérbesorolás adatai.

Amennyiben a leendő munkavállaló még nem rendelkezik osztrák tb számmal, illetve E-Carddal, akkor a bejelentés során kell számára igényelni tb számot (Versicherungsnummer). Az adminisztrációs többletmunka elkerülése végett tehát mindig ügyelni kell arra, hogy feleslegesen ne kerüljön sor tb szám igénylésre (azaz, ha van osztrák tb száma a leendő munkavállalónak, akkor azt mindenképpen el kell küldeni a könyvelőirodának a bejelentéshez). Amennyiben gondot okoz a bérbesorolás, ebben a bérszámfejtő tud segíteni. Sok esetben a könyvelőiroda kéri a bejelentéshez az alkalmazott személyi okmányainak (személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímigazolás, E-Card stb.) megküldését is.

Bejelentés hétvégén, ünnepnapon vagy akár éjszaka

Kivételes esetben, ha a könyvelőiroda nem elérhető, a munkaadónak lehetősége van telefonon vagy faxon bejelenteni az alkalmazottat a biztosítónál (e-mail nem elfogadott). Az ELDA Call Center éjjel-nappal hívható telefonszáma: +43 (0)5 0766 1460, fax: +43 (0)5 0766 1461. Ilyen esetben meg kell adni a munkaadó azonosító számát (Beitragskontonummer) is, amit többek között a korábbi be- illetve kijelentési papírokon lehet megtalálni. Továbbá azt is közölni kell, ha eseti bejelentésről (fallweise Beschäftigung) van szó. Ha telefonos bejelentésre kerül sor, arról a könyvelőirodát mindenképp tájékoztatni kell, illetve a bejelentéshez szükséges adatokat ugyanúgy meg kell részükre küldeni, mivel a elektronikus bejelentést 7 napon belül pótolni kell.

Kijelentés

A kijelentéshez minden esetben meg kell adni a következő három információt:

 • az utolsó munkanapot (a “szeretném hétfőtől kijelenteni” és hasonló megfogalmazás nem egyértelmű, félreérthető),
 • a ki nem vett szabadnapok számát és
 • a munkaviszony befejezésének módját (közös megegyezés, munkaadó vagy munkavállaló általi felmondás, azonnali elbocsátás stb.)

A fenti három adat nélkül a kijelentést nem lehet szabályszerűen elvégezni! A jó hír az, hogy az alkalmazottat az utolsó munkanapot követő 7 naptári napon belül lehet szankciómentesen kijelenteni. A bejelentéstől eltérően a kijelentésre vonatkoznak bizonyos speciális szabályok. Az ide tartozó speciális esetek közül a leggyakoribbak a szabadságmegváltás (Urlaubsersatzleistung), a betegség (Krankenstand) és a várandósság (Mutterschutz). Ezekben az esetekben a munkaviszony munkajogilag az utolsó munkanapként meghatározott napon végetér (Ende Dienstverhältnis), a tb jogviszony azonban még ezt követően egy adott ideig fennáll, és csak később ér véget (Ende Versicherung). A speciális esetekkel kapcsolatos tudnivalókról az érintett ügyfeleknek minden esetben részletes felvilágosítást adunk.

Ausztriában a könyvelőiroda mind a bejelentés, mind a kijelentés után elküldi az azt igazoló dokumentumot a munkaadónak. Ebből egy példányt mindig át kell adni a munkavállalónak. A bejelentés és kijelentés elmaradása vagy késedelme többféle, akár súlyos szankciókat (a be- illetve kijelentés és/vagy a járulékfizetés elmaradása/helytelensége miatt) vonhat maga után, tehát érdemes betartani a szabályokat, és időben jelezni a be- és kijelentést a könyvelőirodának!

 

 22 hozzászólás

 • Zádori Csaba

  Üdvözlöm!

  Március 3. napján felmondtam a munkáltatónál. Mikor kell neki megtennie a munkabér elszámolást, illetve a dokumentumokat mikor kell kiadnia a munkáltatónak? A helyzetem, hogy január 25-től március 2.napjáig táppénzen voltam, ezt nem akarják részemre elszámolni. Az ÖGKra hivatkoznak, de nem történik érdwmi lépés. Kérem segítsen.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Csaba! Ha felmondással (és nem közös megegyezéssel) ér véget a munkaviszony, akkor be kell tartani a felmondási időt. A felmondási idő hosszának megállapításához ismerni kell a munkaszerződést és az Önre vonatkozó kollektív szerződést. Az utolsó munkanap megegyezik a felmondási idő utolsó napjával. Az utolsó bérelszámolást és a kilépő papírokat alapvetően a kilépéskor át kell adni/ el kell küldeni a munkavállalónak, azonban a munkaadó és a munkavállaló megállapodhat ettől eltérő időpontban. A betegség idejére járó bér ki nem fizetésével kapcsolatban az ügy megítéléshez tudni kellene a részleteket. Ebben díjköteles tanácsadás keretében tudok segíteni (elérhetőségeim a Csapatunk menüpont alatt megtalálhatók).

 • Soós Luca

  Engem bejelentett a munkaadóm,de egy percet se dolgoztam nála. nem tudom mi a teendő Én már többször szóltam neki hogy jelentsen ki de még nem tette meg.
  Nálam semmilyen papír nincs a bejelentésről se hogy tudnám magam kijelent?

 • Andrea

  Kedves Adrienn!

  A férjem februártól dolgozik Ausztriába egy építőipari cégnél.
  Tegnap a csoport vezető alá íratott vele egy papírt, hogy péntektől megszűnik a munkaviszonya mert leépítés van a cégnél.
  Ez valóban így működik, leèpitès esetén két nappal előbb jelzik? Illetve nem kapott abból a papírból amit alá írattak vele.
  Köszönöm válaszát

  • Ódor Adrienn

   Kedves Andrea! Miután aláírta a férje a “papírt”, valószínűleg sajnos túl sokat már nem lehet tenni. Az aláírt dokumentum tartalmának, illetve a körülmények pontos ismerete nélkül ennél többet nem tudok segíteni. Azt javaslom, hogy minél előbb keresse fel a férje az Arbeiterkammert.

  • Gulyás Attiláné

   Üdvözlöm,7napot dolgoztam Ausztriában, tegnap szóltak,hogy nem kell menjek tovább,még próbaidőben voltam,mikorra kell a papírjaimat kiadják és a bért kifizetniük? köszönöm válaszát

   • Ódor Adrienn

    Kedves Gulyás Attiláné! Elvileg a kilépést követően, azonban a cégek gyakorlata némely esetben ettől eltér. Amennyiben a kijelentésről szóló igazolást a kilépést követő 8 napon belül, illetve a bérelszámolást a kilépés hónapját követő hónap 5. napjáig nem kapja meg a volt munkáltatótól, azt javaslom, hogy forduljon az Arbeiterkammerhez.

 • Kinga

  Kedves Adrienn !

  Valahol le tudom ellenőrizni , hogy valóban be vagyok -e jelentve? Illetve munkaszerződést minden esetben kell adnia a munkáltatónak?
  Válaszát előre is köszönöm!
  K.

 • Szabó András

  Kedves Adrienn!
  Azt,hogy mikor kinél voltam bejelentve Ausztriában, azt az infót csak nekem adják ki?
  Üdvözlettel András

 • Budvig Norbert

  Kedves Adrienn! Augusztus 1- től szeptember 29-ig dolgoztam egy osztrák húsipari cégnél,,,sajnos a kilépő pappirjaim még nem érkeztek meg a Magyarországi címemre! A kérdésem az volna, hogy mennyi idő van biztosítva a munkáltató részére a szükséges dokumentumok elküldésére részemre? November 4 ,a mai dátum, tehát nem értem miért nem kaptam meg a dokumentumokat!? Válaszát előre is köszönöm! Budvig Norbert

  • Ódor Adrienn

   Kedves Norbert! Elvileg közvetlenül a kilépést követően kell megkapnia a kilépőpapírokat, gyakorlatilag pedig néhány napon belül, legkésőbb a tárgyhavi bérszámfejtést követően, ami az Ön esetében legkésőbb október eleje lett volna. Azt javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a volt munkáltatójával. Nyilván az is lehetséges, hogy a postán akadt el a küldemény.

 • Hanna

  Kedves Adrienn! A férjem 7 éve ingázóként Ausztriában dolgozik az építőiparban. Én háztartásbeliként itthon vagyok, a gyermekünk 10 éves. Én itthon fizetem a tb-t évek óta de szeretnénk a férjem biztosítását ránk is kiterjeszteni, egyrészt hogy mentesüljek a magyarországi TB fizetése alól mivel úgy tudjuk ez a férjem részéről esetünkben díjmentesen megtehető mivel nincs jövedelmem, másrészt szeretnénk igénybevenni az orvosi szolgáltatásokat kint, az ő családorvosához bejelentkezni, mivel vele jobban megvagyunk elégedve mint a hazai háziorvosunkkal. Valahol úgy olvastuk hogy automatikusan kiterjed ránk is a biztosítása, de mi úgy tudtuk igényelni kell és nem automatikus. Egy értesülés szerint pedig hiába vagyunk kint biztosítottak, mivel mindannyian magyarországon lakunk így nem vehetnénk a férjem révén igénybe a külföldi orvosi ellátást, ugyanúgy csak itthon járhatunk háziorvoshoz díjmentesen. Olyat is olvastunk hogy visszamenőleg is érvényesíthető a biztosítás ránk nézve is és így a jogosultsági idő kezdetétől mentesülnénk az izthoni tb fizetés alól magyarországon, ha volt befizetés arra az időre azt visszatérítik itthon. Érdeklődnék pontosan mik a lehetőségeink, hol kezdjük az ügyintézést és melyik információ a valós?
  Köszönöm

 • Erika

  Kedves Adrienn
  Felmondtam január 30án közös megegyezéssel. Február 28án dolgoztam utoljára. A normál bérem megkaptam 28án.
  Angestellterin-ként voltam bejelentve, emiatt a hónap utolsó napjáig meg kell kapjam a fizetésem,amit elutalt. Viszont a végelszámolást nem kaptam meg. Sem az összeget sem a kilépő dokumentumokat.
  Meddig kell kifizetnie? Mi a határidő ebben az esetben?
  Köszönöm válaszát

  • Ódor Adrienn

   Kedves Erika! Normál esetben a végelszámolást az utolsó havi bérjegyzék tartalmazza.A kilépőpapírokat, köztük az utolsó havi bérelszámolást (végelszámolás) a kilépéskor kell átadni, illetve megküldeni a munkavállalónak. A bérkifizetés határideje az Ön által írtak szerint az adott hónap utolsó napja.

 • Rezsnyák László

  ÜDv az oldalnak. Segitséget szeretnék kérni ,Ausztriába fogok foglalkoztatni embereket,és olyan oldalt keresek ahol a bért megtudom állapitani,illetve holt tudom a céget bejegyezni,A1-es papirok,Dienestvertrag,ZKO, napi bejelentés a munkahelyekre…..előre is köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves László! Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás esetén akkor kell a magyar céget felvetetni az ún. szolgáltatói jegyzékbe (Dienstleisterregister), azaz akkor kell engedélyt kérni a határon átnyúló tevékenység végzéséhez, ha az Ausztriában végezni kívánt tevékenység az osztrák előírások szerint szakképesítéshez kötött tevékenységi kör, ezek felsorolása megtalálható az alábbi link alján (“Liste reglementierter Gewerbe”): https://www.bmaw.gv.at/Themen/Unternehmen/Gewerbe.html
   Az ausztriai kiküldetés ideje alatt fizetendő bért az osztrák ágazati kollektív szerződés előírásai alapján kell megállapítani. Az ágazati kollektív szerződések és a hozzájuk tartozó aktuális bérekre vonatkozó információk megtalálhatók többek között a WKO oldalán: https://www.wko.at/kollektivvertraege és a http://www.kollektivvertrag.at oldalon. Az A1-es igazolást a magyar egészségbiztosítónál kell igényelni. A munkaszerződések vonatkozásában alapvetően a magyarországi munkaszerződések maradnak érvényben a kiküldetés ideje alatt is, ezt érdemes kiegészíteni egy kiküldetési megállapodással, amely tartalmazza az ausztriai kiküldetésre vonatkozó adatokat, információkat. Bővebb információt a témában tanácsadás keretében tudok adni.

 • Rezsnyák László

  Ódor Adrien! Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást. Én épitőiparban akarok segédmunkásokat foglalkoztatni,ahhoz úgytudom nem kell regisztráció,előzőleg én is igy dolgoztam magyar cégtől,volt A1 papir,és dienstvertrag,az alapján akarom én is az embereket foglalkoztatni,osztrák céggel kell szerződés,és mindennap bejelentés a munkahelyekre,úgytudom.

  • Ódor Adrienn

   Kedves László! Mindenképp azt javaslom, hogy a részleteket egy tanácsadás keretében nézzük meg. Az építőipar egy speciális terület a kiküldetésen belül. Határon átnyúló engedély mindenképp kell ahhoz, hogy egy magyar cég vagy vállalkozó Ausztria területén végezhessen építőipari tevékenységet, mivel az építőiparhoz kapcsolódó tevkenységi körök Ausztriában (is) szakképesítéshez kötöttek. További feltételek is vannak mind a határon átnyúló vállalkozói tevékenység, mind a munkavállalók kiküldetésének vonatkozásában.

Vélemény, hozzászólás?