OSZTRÁK VÁLLALKOZÁS EGY HÉT ALATT? - Confinium

OSZTRÁK VÁLLALKOZÁS EGY HÉT ALATT?

Sok esetben merül fel az az igény meglevő vagy leendő ügyfeleink részéről, hogy az új osztrák cég vagy vállalkozás legyen működőképes néhány nap vagy legfeljebb egy hét leforgása alatt. Való igaz, hogy bizonyos esetekben ez kivitelezhető, azonban le kell szögezni, hogy általában nem elég ennyi idő a cég- vagy vállalkozásalapításra. A témával kapcsolatos összefoglaló menüpontunk itt található.

A kardinális kérdés az idő szempontjából a tevékenységi engedély igénylése. Az egyéni vállalkozás a tevékenységi vagy más néven iparűzési engedély (Gewerbeberechtigung) megszerzésével válik jogszerűen működő vállalkozássá. A szakképesítéshez nem kötött szakmákhoz szükséges engedélyhez általában elég egy személyazonosító okmány és egy lakcímigazolás. Azoknál a vállalkozóknál, akik az elmúlt 5 évben nem éltek megszakítás nélkül Ausztriában, erkölcsi bizonyítvány is szükséges hivatalos fordítással együtt. A szakképesítéshez nem kötött tevékenység végzéséhez szükséges  jogosultság megszerzésének az időpontja az igénylés hiánytalan benyújtásának napja. Látható tehát, hogy az egyéni vállalkozás alapításához elég lehet akár egy nap is. Ennek feltétele, hogy a végezni kívánt tevékenységi kör(ök) ne legyen(ek) képesítéshez kötött(ek), illetve hogy a benyújtott igénylés hiánytalan legyen.

A szakképesítéshez kötött tevékenységi körök regisztrálása ezzel szemben általában jóval több időt vesz igénybe még az egyéni vállalkozók esetében is. Ennek oka az ilyenkor benyújtandó igazolás a szakmai képesítésről, illetve határozat annak elismeréséről. Ha a szakképesítést és/vagy szakmai gyakorlatot Magyarországon szerezte az adott vállalkozó, akkor az ennek ausztriai elismertetésére irányuló procedúra nagyjából 4-6 hónapig tart. Amennyiben ez az igazolás vagy határozat már rendelkezésre áll – például egy szakmai ügyvezetőként foglalkoztatott alkalmazott részéről -, akkor az iparűzési engedély igénylése ugyanannyi ideig tart, mint a szakképesítéshez nem kötött szakmák esetében. Érdemes azonban tudni, hogy a tevékenység bejegyzése a Gewerberegisterbe, illetve az erről szóló hivatalos értesítés kiküldése néhány hetet vesz igénybe. Ettől az még az igénylés benyújtásának napjától érvényes, amennyiben a benyújtás hiánytalan volt.

Gazdasági társaság alapítása

Míg egy osztrák egyéni vállalkozás megalapítható egy hét vagy akár egyetlen nap alatt, a gazdasági társaságok (GmbH, OG, KG stb.) esetében ez általában legalább néhány hetet vesz igénybe. A tevékenységi vagy iparűzési engedély ingénylését cégalapításnál megelőzi az alapító okirat, illetve társasági szerződés elkészítése, valamint a cégbejegyzés.

A tevékenységi engedély megszerzését követően egy hónapon belül be kell regisztrálni a társadalombiztosítóhoz, amely online is megtehető. Az adóhivatalba történő bejelentkezésre, valamint az adószám-igénylésre szintén egy hónap áll rendelkezésre.

Minden esetben javasolt a vállalkozás- vagy cégalapítást megelőzően egy átfogó tanácsadás igénybevétele. Ennek keretében többek között áttekintjük a különböző, szóba jöhető szakképesítéshez kötött, illetve nem kötött szakmákat, továbbá az alapítás egyes lépéseit.

 

 Vélemény, hozzászólás?