BÉRSZÁMFEJTÉS AUSZTRIÁBAN I. rész - Confinium

BÉRSZÁMFEJTÉS AUSZTRIÁBAN I.

A bérszámfejtés Ausztriában meglehetősen komplex művelet, amely számtalan állami törvény, ítélkezési gyakorlat, rendelet, ajánlás, ágazati kollektív szerződés, – ott ahol van, az üzemi tanácsok által hozott szabályok -, illetve minden esetben az egyes munkavállalókkal kötött munkaszerződések alapján történik. A WKO minden év elején közzéteszi az adott évre vonatkozó főbb bérelszámolási értékeket.

A bérpapírokat minden hónap végén át kell adni a munkavállalóknak. Ugyanez vonatkozik a kilépőpapírokra a munkaviszony megszűnésekor. Az egyes bérszámfejtési dokumentumok funkcióját, illetve az azokon szereplő adatokat, számokat sokszor nem is olyan könnyű értelmezni. A munkaadók általában a következő bérszámfejtési dokumentumokkal találkoznak:

  • havi bérjegyzék (Lohn/Gehaltsabrechnung vagy hétköznapi nevén “Lohnzettel”)
  • havi kifizetési jegyzék (Auszalhungsjournal)
  • L16 jelű formanyomtatvány, éves bér- és járulékkimutatás (Jahreslohnzettel)
Bérjegyzék – törzsadatok, bruttó bér

A havi bérjegyzék megjelenési formája és felépítése az adott bérszámfejtő szoftvertől függ, legtöbb esetben tartalmazza a munkáltató (Klient/Firma) és a munkavállaló (Person/Dienstnehmer) nevét és sorszámát, a belépés (Eintritt) és kilépés (Austritt) dátumát, a bérbesorolási kategóriát (Einstufung, BG, VJ), a járulékfizetésre (Tarifgruppe/TG) és a bérszámfejtésen keresztül érvényesített adókedvezményekre (Freibetrag, Pendlerpauschale, AE/AV, FABO+) vonatkozó adatokat. Ezek után következnek az adott hónapban elszámolt bérelemek, bértípusok (Lohnart/Bezeichnung/Bezug), ezeket sok esetben az adott szoftver által meghatározott sorszámok is jelölik (BA/LA-Nr.). Bizonyos bérelemek esetén a mennyiség (Einheiten/Menge/Anzahl) és az egységnyi érték (Satz/Wert je Anzahl) alatt is szerepelnek számok. Az egyes bérsorok végén található az összeg (Betrag). Általában külön fel van még tüntetve az adott sorhoz tartozó tb járulékalap (SV-pfl/BMG SV) és jövedelemadóalap (LSt-pfl/BMG LSt) összege is. Erről annyit érdemes tudni, hogy bizonyos bérelemek (pl. Trinkgeld, Sachbezug stb.) csak ezeket az alapokat növelik, de nem számítanak bele a bruttó bérbe. A bruttó bérbe tartozó bizonyos adó-, illetve járulékmentes bérelemek (pl. egyes pótlékok) pedig nem növelik a járulék és/vagy adóalapot.

Bérjegyzék – levonások, nettó bér

Általában a bérsorok alatt, a bruttó összesen összeg előtt van feltüntetve az előtakarékossági (végkielégítés) pénztárba befizetett összeg (BV Beitrag), illetve annak számítási alapja (BV Bmg). A bruttó összesítő sor alatt találhatók a levonások (Abzüge). A leggyakoribb kifejezések, illetve rövidítések jelentése: SV=társadalombiztosítás, LSt=jövedelemadó, lfd=havi bér, Sonderzahlung vagy SZ=egyéb juttatások, pl. 13./14. havi bér, Bemessung vagy BMG=számítási alap, Aufrollung=utólagos korrekció. A nettó összesítő sor az összesített bruttó bér és az összes levont járulék, illetve adó különbsége. A nettóból lejöhet még többek között a munkavállalónak korábban fizetett előleg (Akontozahlung) vagy a bérletiltás (Lohnpfändung) levonható összege. A munkavállalónak fizetendő összeg az Auszahlungsbetrag/Zahlbetrag.

Bérjegyzék – éves összesítő adatok (opcionális)

Ausztriában a bérszámfejtés egyik legfontosabb mutatója az “éves hatod” (Jahressechstel, J/6). Leegyszerűsítve ez egy adott évben kifizetett havi bérek, bérelemek összegének egyhatoda. Ennek azért van jelentősége, mert a havi járandóságokon felül fizetett egyéb juttatások (pl. 13. és 14. havi bér) az “éves hatod” összegéig kedvezőbb adókulccsal adóznak (fester Steuersatz), mint a havi bér. Az egyéb juttatások a hatodot éves szinten meghaladó része a havi bérrel együtt a normál (sávos, progresszív) adókulccsal adózik. Többek között erre a hatodra vonatkozó kumulált adatok találhatók a bérjegyzék alján az éves összesítő adatok (Jahressummen) alatt. A bérjegyzék ugyancsak opcionális tartalmi eleme a felhasznált szabadnapok száma (verbrauchte Urlaubstage).

Következő cikkünkben a havi kifizetési jegyzékről és az éves bér- és járulékkimutatásról olvashatnak.Vélemény, hozzászólás?