OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK - Confinium -

OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK

Ausztriában a munkaidő vonatkozásában nagyon sok szabályt kell ismerni és betartani, ide tartoznak többek között az osztrák munkaidő-törvényben (AZG), a pihenőidőről szóló törvényben (ARG) és az ágazati kollektív szerződésekben található előírások. Ebben a cikkben csak a legfontosabb általános tudnivalókat foglaljuk össze.

Az AZG a rendes munkaidőt (Normalarbeitszeit) napi 8, illetve heti 40 órában határozza meg. A ledolgoztatható munkaidő törvényes felső határa 2018. szeptember 1. óta napi 12, illetve heti 60 óra. Ez a kiindulási alap a munkaidő tervezésénél. A rendes munkaidő keretein belül a 8, illetve 40 órás munkaidőtől való eltérés leggyakoribb esetei:

 • részmunkaidő (Teilzeitarbeit), ide tartozik a csekély mértékű (geringfügig), illetve az eseti (fallweise) foglalkoztatás is
 • az adott kollektív szerződés által előírt heti rendes munkaidő kevesebb, mint 40 óra (pl. a kereskedelemben 38,5)
 • különböző munkaidőkeret-megállapodások, azaz a “csúsztatás” lehetőségei (pl. Gleitzeit, Durchrechnung)
 • rendkívüli esetek

A rendes munkaidő feletti órák túlóráknak (Überstunden), illetve részmunkaidőnél általában csak “többlet munkaidőnek” (Mehrstunden) minősülnek. A túlóra és a “többlet munkaidő” pótlékköteles.  A túlórán kívül minden esetben pótlékköteles még az ünnepnapi és általában az éjszakai munkavégzés is. Néhány kollektív szerződés a vasárnapi munkavégzésre is ír elő pótlék-kötelezettséget. A pótlékok összegét, valamint a rendes munkaidőn túli munkavégzés elrendelésének lehetőségeit elsősorban az AZG, az ARG, illetve a kollektív szerződések tartalmazzák. A túlórákra a legtöbb esetben 50%, a “többlet munkaórákra” 25%, az ünnepnapi munkavégzésre 100% pótlékot kell fizetni, vagy arányos mértékű szabadidőt kell biztosítani. A “többlet munkaórák” az AZG alapján 3 hónap alatt pótlékmentesen, azaz 1:1 arányban lecsúsztathatók.

Napi 6 ledolgozott óra után kötelező legalább fél óra szünetet biztosítani. A munkaközi szünet nem minősül fizetett munkaidőnek.

Kötelező munkaidőfeljegyzések

A folyamatos munkaidőfeljegyzés a munkaadó feladata és kötelessége jelenléti ívek formájában, amelyeket javasolt aláíratni a munkavállalóval is. Az osztrák előírások szerint a munkaidő vonatkozásában már a munkába lépés előtt meg kell állapodnia a munkaadónak és a munkavállalónak. Tehát a jelenléti ívek vezetésén túl nagyon fontosak a munkaidőre vonatkozó különböző írásos megállapodások (pl. Dienstzettel, munkaszerződés, munkaidőkeret-megállapodások stb.), illetve azok mindenkori módosításainak elkészítése és aláírása. Ezek hiányában nem garantálható az előírásoknak, illetve a munkavállalói jogosultságoknak megfelelő bérelszámolás. A munkaügyi ellenőrzések fő témája a törvényes, illetve megállapodásnak megfelelő munkaidő betartása és elszámolása. A ki nem fizetett jogosultságait maga a munkavállaló is érvényesítheti a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek közreműködésével.

Írásban megállapodott fix munkaidő esetén elég az attól való eltéréseket dokumentálni. Szemléltető példa: rendes munkaidő K-P 9-18, 30 perces ebédszünettel, amelyet a munkavállaló saját maga oszthat be 12 és 13 óra között, és Szo 8-14. Ebben az esetben csak az ettől való eltéréseket kell feljegyezni.

Javasoljuk, hogy osztrák munkaadóként a munkavállalók felvétele előtt informálódjon részletesen az Ön ágazatára és vállalkozására vonatkozó munkaidő előírások témakörében. Ezzel esetleges későbbi kellemetlenségek kerülhetők el. Irodánk készséggel áll rendelkezésre munkaügyi tanácsadás keretében az a.odor@confinium.eu e-mail címen vagy a +43 2613 204101 telefonszámon.48 hozzászólás

 • Rozalia

  Üdvözlöm
  40 orás bejelentett munkám van, a főnök havi 173.5 órát követel havonta. Szünet soha nincs, igazából havi 15 v 16 napot dolgozok. Jogos a 173.5 óra amit havi szinten kivétel. Sőt a kurz idő alatt is ennyit kért, pedig akkor csak kurz fizetés volt.
  Jelenleg fizioterápiás kezelesre vagyok kiirva Magyarországon. Szerinte ez idő alatt nem vagyok jogosult beteg szabadságra. Azt mondta hogy ezért nem jár krankensat. Jogosak az elvárásai?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Rozália! Heti 40 órás foglalkoztatás esetén túlóra nélkül havi 40×4,33=173,2 órát kell ledolgozni. A többi kérdésére csak a részletek megismerését és a tényállás személyre szabott vizsgálatát követően lehet érdemben válaszolni.

 • L.Gábor

  Üdvözlöm ! Egy nagyvállatnál dolgozom és érdeklődnék hogy a reggeliidőt ha jól tudom fizetnie kell a cégnek ,nem ?
  Köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! A munkaközi szünetek Ausztriában nem számítanak bele a fizetett munkaidőbe.

   • Mónika

    Üdvözlöm!
    Szeretném megkérdezni, hogy 6 hónapos, határozott idejű szerződéssel, 40 órás bejelentéssel, hetente 7 napon kb. 49-50-53 órát kell dolgoznom. Túlórát egyáltalán nem fizetik, azzal a jelszóval, hogy a szezon utolsó 2 hónapja gyengébb lesz, és oda lesz a túlóra elcsúsztatva. Ez így rendben van?
    Hotel munkáról van szó, semmi nem garantálja, hogy addig lejjebb megy a foglaltság.
    Szezon ideje: 2023.05.02-2023.10.22.
    Munkakör: szobalány
    (Kollektivvertrag Arbeiterinnen und Arbeiter im Hotel – und Gastgewerbe)
    Illetve szeretném még kérdezni, hogy normál esetben 6 napos lenne a hét, (kettő jelenléti vezetünk) 1 munkanapomra az egyik jelenlétiíven szabadnapra vagyok írva, így mennyi szabadság jár? A túlórákat bizonyos időn belül kell érvényesíteni vagy el tudnak veszni, Pl. ha 11. hóban fizetik?
    Azonnali felmondáson is gondolkoztam, a rengeteg fizetetlen túlóra miatt, de tartok tőle, hogy az egész szezont kifizettetik velem, ill. nem akarom a többieket cserben hagyni😢
    Nagyon köszönöm!

    • Ódor Adrienn

     Kedves Mónika! A heti 7 nap foglalkoztatás mindenképp szabálytalan, legalább heti 1 napot (összefüggő 36 órát) biztosítani kell munkavégzés nélküli szabadnapként. Heti 1 szabadnap esetén heti 1 munkanap (ez lenne a heti kötelező második szabadnap) túlórának minősül. Az Ön által megnevezett kollektív szerződés valóban tartalmaz (a szezonmunkára is vonatkozó) csúsztatási lehetőséget, de ennek is vannak korlátai, és az ezen felüli túlórákat a munkáltató hónapról hónapra köteles kifizetni, a többit pedig – amennyiben marad még kifizetendő túlóra – a szezon végén. Amennyiben ezeket nem teljesíti a munkáltató, akkor legjobb, ha minél előbb az Arbeiterkammerhez fordul jogsegélyért.
     A szabadnapok és a szabadság egymástól függetlenül járnak. A 2023.05.02 és 2023.10.22. közötti időszakra 12 nap szabadság jár, a ki nem vett szabadságot a munkaviszony végén a munkáltató köteles pénzben megváltani (= a ki nem vett szabadságra járó bért kifizetni).
     A két különböző jelenléti ív vezetése természetesen szintén nem szabályos, főleg, ha az egyiken ledolgozott napok szabadnapként vannak feltüntetve.

 • Tar Klaudia

  Üdvözlet! Mi a teendő, ha a főnök a napi ledolgozott munkaidőmből 1 óra szünetet von le, de csak fél óra szünetem van a valóságban? A főnök elmondása szerint Ausztirában ha 8 órát dolgozom muszáj minimum 1 órát levonnia szünetidőnek.(szóval a valóságban 9 órát dolgozom amiből 1 órát szünetnek vonnak, de csak egy fél órás ebédszünetem van.)

  • Ódor Adrienn

   Kedves Klaudia! Az osztrák munkaidőről szóló törvény (AZG) 11 § szerint amennyiben a napi összes munkaidő több mint 6 óra, akkor biztosítani kell legalább fél óra munkaközi szünetet, ami nem számít bele a fizetett munkaidőbe. Nem “muszáj” 1 órát levonnia a munkáltatónak. 1 órát csak akkor vonhat le, ha valóban 1 óra volt a szünet. Ha 9 órát dolgozik, ami közben ténylegesen fél óra szünetet kap, akkor a fél órát vonhatja le a munkáltató, és van fél óra túlóra, amit alapesetben túlórapótlékkal együtt ki kell fizetni, vagy megfelelő írásos megállapodás alapján le lehet csúsztatni (az, hogy a csúsztatás pótlékkal vagy pótlék nélkül történik, az több más tényezőtől és előírástól függ, amit konkrétabban meg kellene viszgálni.)

 • Kovács Tamás

  Üdvözlöm! Nekem olyan kérdésem, hogy szeptember hónapban péntek, szombat, vasárnap és hétfői napokra táppénzre voltam kiírva, melyet orvosi papírral igazoltam is majd október elején megkaptam az óraelszámolást szeptemberi hónapra és látom, hogy a táppénzes időszak hétfői napjára be van írva egyszer, hogy krank és mellé, hogy wochenruhetag! 5 napos munkahét van a hotelben ahol dolgozom és azon a héten 1 szabadnapom volt csak, mert a másik szabadnapomra be lettem hívva dolgozni! Megjegyzem, hogy az a heti beosztás többször is módosítva lett és a végleges beosztás arra a hétre 1 nappal azután keletkezett, hogy lejárt a táppénzem és ott be van írva a hétfői táppénzes napomra a szabadnap! A munkáltató arra hivatkozik, hogy kötelezően meg kell lenni a heti 2 szabadnapnak és ezért van beírva a táppénzes napra szabadnap, de én úgy tudom, hogy ha beteg vagyok és ezt a megfelelő módon igazolom akkor a betegállomány időszakára nem adhat/írhat szabadnapot a munkáltató! Szóval a kérdésem az lenne, hogy jogilag ez helytálló-e és ha igen akkor milyen hatályos törvény vonatkozik erre? Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Kovács Tamás

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! A szabadság (Urlaub) valóban nem lehet átfedésben a betegállományba vétellel (Krankenstand). Itt azonban nem szabadságról, hanem szabadnapról (Ruhetag, ill. Ersatzruhetag) van szó. Az ismert vonatkozó legfelsőbb bírósági döntések (pl.: OGH 29.05.2013, 9 ObA 11/13b) alapján elmondható, hogy amennyiben nem szabadságról, hanem ledolgozott munkaidőért “cserébe” biztosított szabadidőről van szó, akkor nincs kizárva az átfedés. Ez azonban alapvetően az előre megállapodott/meghatározott szabadidő alatt bekövetkezett keresőképtelenségre vonatkozik. A már előre ismert betegség idejére utólagosan beírt szabadnap vitatható. Jogerős döntést az ilyen speciális esetekben munkaügyi per keretében a bíróság tud hozni, amennyiben nem évült még el a jogorvoslati igény. A munkaügyi per kezdeményezésében és előkészítésében Ausztriában bejegyzett ügyvéd vagy az Arbeiterkammer tud segíteni Önnek.

 • Judit Máró

  Üdvözlöm!
  Egy takarító cégnél dolgozom, ahol élelmiszerüzletekben takarítunk. Az október 26-át és gyanítom a NOv. 1-ét is le kell dolgoznunk. Kérdésen, h ez így normális?
  Tisztelettel: MJ

  • Ódor Adrienn

   Kedves Judit! Abban az esetben szabályos, amennyiben a normál munkabéren felül a jogszabályoknak megfelelően térítik az ünnepnapi munkavégzést (ezek általában: “ünnepnapi pótlék” – Feiertagsarbeitsentgelt és ezen felül amennyiben releváns: “ünnepnapi túlórapótlék” – Feiertagsüberstunden).

 • Mónika

  Üdvözlöm!
  Szeretném megkérdezni, hogy heti 5 napos, 40 órás munkarend él, mennyi szabadság jár Ausztriában és mitől függ hogy mennyi jár!
  Előre is köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Mónika! Heti 5 napos munkarend esetén 25 nap szabadság jár egy munkaügyi évre (munkaügyi év: a belépéstől, illetve annak évfordulóitól számított 365 nap). A szabadságnapok száma a heti munkanapok számától függ. Alapvetően a törvény szerint 5 hét szabadság jár egy munkaügyi évre, tehát heti 5 napos munkarend esetén 5×5=25 nap, heti 4 napos munkarend esetén 4×5=20 nap, heti 3 napos munkarend esetén 3×5=15 nap stb. Esetleges további információkat az ágazati kollektív szerződés és szabadságról szóló törvény (Urlaubsgesetz) tartalmaz.

 • December hónapban rm225,83 órát dolgoztam. Erre az esetre is érvényes e a havi 160 óra? Mert akkor 65,83 túlórám van. Erre ki kell e fizetnie a + bért és az 50% pótlékot? Kérem szíves válaszát. Üdv Erika

  • Ódor Adrienn

   Kedves Erika! Kérdésére csak több és pontosabb információ birtokában tudnék pontos választ adni, mivel se a munkaszerződését, se az Önre, illetve munkáltatójára vonatkozó ágazati kollektív szerződést nem ismerem. Az általános túlórapótlék mértéke 50%. Azonban a munkarendtől, az esetleges munkaidőkeret-rendszertől, a munkaszerződéstől, esetleges egyéb szerződéskiegészítés(ek)től és az ágazati előírásoktól függően ettől eltérő pótlékok is érvényesek lehetnek.

 • Horvath vanessza

  Üdv az lenne a kérdésem hogy heti hány órát lehet dolgozni maximum ausztriában?
  Van 1 munkám heti 35 óra ez mellé szeretnék elválalni 1 másik munkát ami heti 15 óra lenne és lehetséges?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kérdező! Olyan törvény nincs, ami megtiltja, hogy több munkahelye legyen egyidejűleg, ez alapvetően egyéni döntés kérdése. Azonban az Önt foglalkoztató munkaadó elvárhatja, hogy egy másik állás ne menjen a nála végzett munka rovására. Sok esetben a munkaszerződés is előírja, hogy a munkáltatót tájékoztatni kell egy másik munka elvállalása előtt. Párhuzamos munkaviszonyok tb- és adójogi következményeket is maguk után vonhatnak (pl. kötelező az érintett évre vonatkozóan adóbevallást beadni).

 • Deák Katalin

  Üdvözlöm,
  a delutanos es ejszakai potlekokrol kerdeznem
  a delutanos itt is csak 18 ora utan szamitjak?
  köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! A kérdését csak az Ön munkaviszonyára vonatkozó ágazati kollektív szerződés ismeretében lehet megválaszolni.

 • szmola peter

  Üdvözlöm, szeretném megkérdezni, hogy gasztronómiában dolgozom. Heti 30 órás részmunkaidös bejelentéssel. 50%-os rokkant va gyok és nyugdíjas. A fönököm szerint köteles vagyok havi 3 szombat és vasárnap, azaz havi szinten 3 teljes hétvégén dolgozni. Ez valóban így van? Köszönöm a választ. ..persze, a túlóráimat nem fizeti ki

  • Ódor Adrienn

   Kedves Péter! Nincs olyan általános törvényi előírás, amely a munkavállalót kimondottan hétvégi munkavégzésre kötelezi. Mindamellett bizonyos szabályok betartása mellett a vendéglátásban elfogadott a hétvégi munkavégzés. További válaszadáshoz több és részletesebb információra lenne szükség. Azt javaslom, hogy ha nem sikerül rendezni a felmerülő problémákat a munkáltatójával, forduljon az Arbeiterkammerhez.

 • Gábor

  Kedves Adrienn! Feleségem 2×2 éves GYES után megy vissza dolgozni Bécsbe. Kérdésünk, hogy mi az a minnimális heti óraszám, aminál már jár az osztrák családipótlég és egésszségügyi ellátás?
  Köszönettel:
  Gábor

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Ausztriában a munkaviszony általi biztosítási jogviszonyhoz (ezáltal a családi pótlékra való jogosultsághoz) 2023-ban 500,91 EUR-nál magasabb havi (bruttó) bér szükséges. Az ehhez a havi bérhez tartozó heti óraszám a kollektív szerződés által meghatározott minimál(óra)bérektől függ.

  • Gina

   Üdvözlöm! Párom egy Magyar vàllakozo alkalmazta Becsbe…Kint van vallakozása,amit itthol igert sajnos semmi nem teljesült igy hamar hazza is jött! Napi 10 órat dolgoztatott veleük se szünet se mosdo a helyszinen…Állitolag napi bejelentésel voltak bejelentve de a fizetésből semnit nem látunk! 11 eurot igért oránként! MIT TEHETÜNK HOGY LEGALÁBB A LEDOLGOZOTT IDEJÉT KIFIZESE!!!???

   • Ódor Adrienn

    Kedves Georgina! Ilyen esetben kizárólag (magyarul is beszélő) osztrák ügyvéd, vagy az Arbeiterkammer tud segíteni.

 • Ildikó

  Kedves Adrienn!
  Júniusba keztem Ausztriába dolgozni heti 15 h-ba. Ami azt jelenti hogy egyik héten 12.00-t dolgozok a másik héten 18.00-t .Lehet tudni hogy mennyi a pontos óra ,amit egy hónapban le kell dolgozni , és mi az ami felett már túlórának számít .
  Köszönöm !

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ildikó! A kérdés pontos megválaszolásához szükség lenne a konkrét körülmények részletes ismeretére. Általánosságban az alábbiak mondhatók el: Amennyiben a munkaszerződés szerinti munkaidő heti 15 óra, akkor egy hónapban átlagosan 15×4,33=64,95 órát kell ledolgozni. Túlórának (Überstundenarbeit) a heti 40 órát meghaladó munkavégzés számít. Részmunkaidős munkaviszony esetén, amennyiben az egy héten ledolgozott órák száma meghaladja a munkaszerződés szerinti heti munkaidőt, heti 40 óra alatt “többletmunkáról” (Mehrarbeit) beszélünk, amely nem egyenlő a túlórával.

 • Szilvia

  Kedves Adrienn!
  Jelenleg Notstandshilfe‐t kapok Ausztriában.
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha 4 órában vagyis részmunkaidőben elmegyek dolgozni, kevesebb lesz a nettó munkabérem mint a notstandshilfe összege. Van‐e lehetőség arra, hogy legalább kiegészítve a munkabérem nettó összegét, valamilyen segély vagy támogatás által arra az összegre, mint amennyi előzőleg a notstandshilfe összege volt? Röviden annyit ,hogy ne kapjak kevesebb munkabért, mint amennyi a notstandshilfe volt.
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Szilvia! Mivel nem tudhatom sem azt, hogy mennyi az Ön esetében a Notstandshilfe összege, sem azt, hogy mennyi lenne/lesz a munkabére, ha elmegy dolgozni heti 20 órában (feltételezem, hogy a “4 órában” megfogalmazás napi 4 órára, és nem heti 4 órára vonatkozik), így erre a kérdésére sajnos nem tudok válaszoni. Munkanélküli segély (Arbeitslosengeld vagy Notstandshilfe) mellett legfeljebb a munkavállaló számára járulék- és adómentes úgynevezett “csekély mérték” (Gerigfügigkeit) összegéig lehet jövedelmet szerezni anélkül, hogy elveszne a jogosultság a segélyre. A “csekély mérték” felső határa 2023-ban havi bruttó 500,91 EUR.

 • Gyarmaty Attila

  Kedves Adrienn!

  2×30 órás munkaviszony esetén szabályos keretek között működik a munkavállalás? Tudomásom szerint maximum 60 órát lehet vállalni, hogy ne érintse rosszul a jövö évi adóvisszatérítést.

  Köszönöm a választ!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Attila! Törvény nem tiltja a párhuzamos munkaviszonyok fenntartását, azonban néhány tényezőre érdemes odafigyelni: a munkaszerződés tartalmazhat olyan pontot, ami alapján a munkaadó hozzájárulása szükséges egy másik munkaviszony létesítéséhez.
   Párhuzamos munkaviszonyok esetén kötelező a tárgyévet követő évben előírt határidőn belül adóbevallás (Arbeitnehmerveranlagung) beadása. Az adóbevallás során az adóalapok összeadódnak, ez az összevonás eredményezhet az előző évben a munkáltatók által levont adóelőlegektől eltérő (magasabb) adóösszeget. Az adó összege csökkenthető az adóbevallás keretében esetlegesen érvényesíthető adókedvezmények által. Az óraszám önmagában nem releváns.

 • Nyitray Andrea

  24 órában idősgondozó vagyok magán vállalkozóként! Új munkáltatóm , ill. közvetítőm, nem hajlandó a szerződésembe belevenni, hogy az ünnepnapokon végzett munkát duplán fizessék meg! Az osztrák munkatörvény melyik paragrafusára hivatkozhatom, és Önnek mi a véleménye?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Andrea! Vállalkozókra nem vonatkoznak a munkavállalók esetében alkalmazandó, munkaidővel kapcsolatos jogszabályok, így az ünnepnapi munkáért járó bérre vonatkozó előírások sem.

 • Szilvia

  Kedves Andrea!
  A héten elkezdek dolgozni egy étteremben konyhai kisegítő leszek heti 20 órában.szeretném megkérdezni hogy jár e a 13.14.havi juttatás és az adóvisszatérités.
  Ez a 20 óra elég hogy tb jogosult legyek?
  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Szilvia! A 13-14. havi bér jár, amennyiben minimum 2 hónapig fog tartani a munkaviszonya, és ha a munkaviszony nem a munkáltató általi indokolt, illetve a munkavállaló általi indokolatlan azonnali hatályú – rendkívüli – felmondással (Entlassung vagy vorzeitiger Austritt) ér véget. Ausztriában 2023-ban a tb jogosultság és az adóvisszatérítés lehetősége bruttó 500,91 EUR feletti havi munkabér esetén áll fenn.

   • Rita

    Tisztelt Adrienn!
    Egy hotelban dolgozom Ausztriában!
    Egy olyan kérdésem lenne hogy a hotel szektorban az ünnepnapi munkabér elszámolás 200%osan történik? És normál túlóra 150% osan? Vagy hotelekben ez teljesen normális munkanapnak számít?
    Köszönöm

    • Ódor Adrienn

     Kedves Rita! Fizetett ünnepnapokra minden esetben jár a távolléti díj (Feiertagsentgelt), és ezen felül az ünnepnapi munkavégzésért a vendéglátó és szálloda szektorban is jár ünnepnapi munkabér (Feiertagsarbeitsentgelt): ez a megállapodott munkarend szerinti normál munkaidőn belül az ünnepnapon ledolgozott órákra járó munkaszerződés szerinti időarányos munkabér. Ezen felül pedig túlóra esetén a kollektív szerződés szerinti túlórapótlékok is járnak.

 • Gabriella Marczis

  Üdvözlöm!
  Teljes munkaidős heti 40 órás munkaszerződésem van. A szezon miatt(hús feldolgozó) minden nap 10 órát kell dolgozni a 8 helyett és elvárják a szombatot is. Ezzel nem is lenne gond,de 30 perc az ebéd szünet (amiből 12perc, levetni a munka ruhát + oda vissza az út az étkezőig vagy akár a dohányzóig,mind az alsó szinten van, az üzem a 3.emeleten és nincs lift). Valóban napi 10 órában csak 30 perc szünet jár?
  Köszönöm a segítséget!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gabriella! A vonatkozó törvény (Arbeitszeitgesetz § 11) szó szerint “legalább fél óra” szünetet ír elő. Ennél konkrétabb megkötést a törvény nem tartalmaz. A törvényi szabályozást kiegészítő előírást az ágazati kollektív szerződés, üzemi megállapodás vagy a munkaszerződés tartalmazhat. Bővebb felvilágosítást és szükség esetén jogi képviseletet az Arbeiterkammer tud adni.

 • Lali

  Jó napot!Az lenne a kérdésem ha szerdától hètfőig dolgoztat a munkáltató ami egyèbkènt vendèglátás 10-11 órában naponta az megengedett e?vagy a törvény ezt nem nèzi hogy egyhuzamban több mint 60 órát dolgozik?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kérdező! Amennyiben a túlórák a megfelelő túlórapótlékkal együtt kifizetésre kerülnek, és betartásra kerül a törvényben előírt napi pihenőidő, akkor a vendéglátásban/szállodaiparban alapvetően nem szabálytalan az Ön által leírt foglalkoztatás. Részletesebb, személyre szabott információt a munkaszerződés és a konkrét körülmények vizsgálatát követően díjköteles tanácsadás keretében tudunk adni, vagy szíveskedjen az Arbeiterkammerhez fordulni.

 • Jázmin

  Jó napot! Benzinkúton dolgozom és az óraszámot illetően nincs egyetértés nálunk. 40 órás bejelentéssel 173 óra a kötelező minden hónapban ünnepnaptól függetlenül? Vagyis ha egy hónapban van 2 hétköznapra eső ünnepnap, akkor nem úgy van hogy nem tartozik bele az óraszámba? Pl. Lenne 21 munkanap az adott hónapban, de ebből 2 hétköznapra eső ünnepnap, akkor az azt jelenti hogy csak 18x8ora=144 óra a kötelező? Előre is köszönöm a válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Jázmin! A kérdés megválaszolásához ismerni kellene a konkrét és pontos körülményeket (pl. kollektív szerződés, munkaszerződés, az adott szituáció, aminek kapcsán a kérdés felmerült stb.) Általánosságban annyi mondható el, hogy ünnepnapi munkavégzés esetén a jogszabályokban meghatározott módon kell azt a munkavállaló felé ellentételezni. Munkavégzés nélkül az ünnepnapokra távolléti díj (Feiertagsentgelt) jár. Ha a benzinkút nyitva tart ünnepnapokon, akkor természetesen azokra a napokra is be kell/lehet osztani a munkavállaló(ka)t.

 • Tóth Zoltán

  Üdvözlöm Kedves Adrienn! Folyamatos munkaviszonyom van egész évben egy logisztikai cégnél nem kollektív szerződéssel (Arbeitsvertrag). Augusztus 1-től Február utolsó napjáig heti 40 órás bejelentéssel, majd Március 1-től
  Július 31-ig heti 20 órás bejelentéssel, mivel a cégnél Márciustól-Július végéig kevesebb a munka. A 20 órás foglalkoztatásom az úgy néz ki a gyakorlatban, hogy egyik héten napi nyolc órát dolgozom a rá következő héten pedig nem dolgozom. Augusztustól-Február végéig viszont nagyon sok munka van, ebben az időszakban szabadságot csak nagyon indokolt esetben lehet kivenni. Ezért a felhalmozódott illetve a tavalyi évről áthozott szabadságot a 20 órás időszakban adják ki, illetve lehet kivenni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki,hogy egy hét munka (40 óra) után van egy hét ami pihenő hét majd utána kiadtak egy hét szabadságot. A főnököm szerint az öt nap szabadságra 10 napot kell levonni, mert a szabadságos hét után ismét pihenő hetes voltam. Azzal tisztában vagyok,hogy a 20 órás bejelentéssel dolgozóknak is évi 25 nap szabadság jár. Az idén 9 hetet voltam folyamatosan itthon (nem önszántamból) ami a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy volt egy hét szabi,aztán egy hét pihenő, és ez így ment 9 héten át. Pár nappal ezelőtt tudtam meg, hogy jelenleg (-23) nap szabadságom van. Március elsején még (+29) volt(25+4 tavalyról áthozott). Rákérdeztem a Főnöknél hogy van ez? A válasza az volt, hogy 1 szabadság nap csak 4 óra ezért 1 napra kettőt kell levonni, mert ha dolgoztam volna akkor az nyolc óra lett volna naponta. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy ez így rendben van? A korábbi időszakból (még nyolc órát érő) szabadságos napok és a tavalyi szabadságok is így átértékelődhetnek? Leértékelődhetnek? Nekem itt valami nagyon nem kerek. Tudom,hogy nagyon hosszúra sikeredett,ezért köszönöm türelmét és bízom a válaszában is. Üdv. Tóth Zoltán

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Először röviden reflektálva a hozzászólása első mondatára: a kollektív szerződés mindig egy adott ágazatra vonatkozik, a munkaszerződés pedig egy adott munkaviszonyra, ezzel együtt a kollektív szerződés is vonatkozik minden olyan munkavállalóra, aki abban az adott ágazatban rendelkezik munkaviszonnyal, illetve munkaszerződéssel.
   Ausztriában a szabadságról szóló törvény nem tartalmaz lehetőséget a szabadság óraalapú elszámolására, illetve felhasználására vonatkozóan. Ettől függetlenül létezik ez a módszer a gyakorlatban, azonban ennél a heti munkaórák számát kell figyelembe venni, és ahhoz kell igazítani a felhasználható “szabadságórák” számát.
   Az ügyét részleteiben díjköteles tanácsadás keretében van mód megvizsgálni. Alternatív lehetőségként igénybe veheti az Arbeiterkammer díjmentes szolgáltatását.

 • Andrea

  Kedves Adrienn,

  Éves állásban foglalkoztat a gasztronómiában a munkáltatóm 2023. június 5-től. A nyáron a nagy forgalomra és a munkaerőhiányra hivatkozva sajnos túlóráznom kellett. Összegyűlt 200 túlórám októberig. A főnököm megígérte, hogy rendezi a túlórákat havi lebontásban. Ez eddig nem történt meg. Azóta megtagadtam a túlórázást, de továbbra is az alkalmazásában állok.
  Az iránt érdeklődnék, hogy a nyári túlóráim érvényesítésének mennyi az elévülési ideje, amennyi időn belül az Arbeitkammer segítségével a munkaadómat kötelezhetik a kifizetésre.

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Andrea

  Válaszát

  • Ódor Adrienn

   Kedves Andrea! A fizikai dolgozók szálloda- és vendéglátóipari kollektív szerződése (Kollektivvertrag Arbeiterinnen und Arbeiter im Hotel- und Gastgewerbe) 5 b pontja szerint a túlórák kifizetésére az érintett hónap(ok)ra vonatkozó bérszámfejtés elkészítését követő 4 hónapon belül kell írásban felszólítania a munkáltatót. Ez szükséges ahhoz, hogy aztán az Arbeiterkammer segítségével akár jogi útra is lehessen terelni az ügyet.
   A vonatkozó pont a kollektív szerződésből: A “Entgeltansprüche für Überstunden verfallen, wenn sie nicht innerhalb von vier Monaten nach Durchführung der Lohnabrechnung über deren Leistung entweder durch den Arbeitnehmer selbst oder durch den Betriebsrat oder durch die Gewerkschaft beim Arbeitgeber oder dessen Stellvertreter schriftlich geltend gemacht werden.”

Vélemény, hozzászólás?