OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK - Confinium -

OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK

Ausztriában a munkaidő vonatkozásában nagyon sok szabályt kell ismerni és betartani, ide tartoznak többek között az osztrák munkaidő-törvényben (AZG), a pihenőidőről szóló törvényben (ARG) és az ágazati kollektív szerződésekben található előírások. Ebben a cikkben csak a legfontosabb általános tudnivalókat foglaljuk össze.

Az AZG a rendes munkaidőt (Normalarbeitszeit) napi 8, illetve heti 40 órában határozza meg. A ledolgoztatható munkaidő törvényes felső határa 2018. szeptember 1. óta napi 12, illetve heti 60 óra. Ez a kiindulási alap a munkaidő tervezésénél. A rendes munkaidő keretein belül a 8, illetve 40 órás munkaidőtől való eltérés leggyakoribb esetei:

 • részmunkaidő (Teilzeitarbeit), ide tartozik a csekély mértékű (geringfügig), illetve az eseti (fallweise) foglalkoztatás is
 • az adott kollektív szerződés által előírt heti rendes munkaidő kevesebb, mint 40 óra (pl. a kereskedelemben 38,5)
 • különböző munkaidőkeret-megállapodások, azaz a “csúsztatás” lehetőségei (pl. Gleitzeit, Durchrechnung)
 • rendkívüli esetek

A rendes munkaidő feletti órák túlóráknak (Überstunden), illetve részmunkaidőnél általában csak “többlet munkaidőnek” (Mehrstunden) minősülnek. A túlóra és a “többlet munkaidő” pótlékköteles.  A túlórán kívül minden esetben pótlékköteles még az ünnepnapi és általában az éjszakai munkavégzés is. Néhány kollektív szerződés a vasárnapi munkavégzésre is ír elő pótlék-kötelezettséget. A pótlékok összegét, valamint a rendes munkaidőn túli munkavégzés elrendelésének lehetőségeit elsősorban az AZG, az ARG, illetve a kollektív szerződések tartalmazzák. A túlórákra a legtöbb esetben 50%, a “többlet munkaórákra” 25%, az ünnepnapi munkavégzésre 100% pótlékot kell fizetni, vagy arányos mértékű szabadidőt kell biztosítani. A “többlet munkaórák” az AZG alapján 3 hónap alatt pótlékmentesen, azaz 1:1 arányban lecsúsztathatók.

Napi 6 ledolgozott óra után kötelező legalább fél óra szünetet biztosítani. A munkaközi szünet nem minősül fizetett munkaidőnek.

Kötelező munkaidőfeljegyzések

A folyamatos munkaidőfeljegyzés a munkaadó feladata és kötelessége jelenléti ívek formájában, amelyeket javasolt aláíratni a munkavállalóval is. Az osztrák előírások szerint a munkaidő vonatkozásában már a munkába lépés előtt meg kell állapodnia a munkaadónak és a munkavállalónak. Tehát a jelenléti ívek vezetésén túl nagyon fontosak a munkaidőre vonatkozó különböző írásos megállapodások (pl. Dienstzettel, munkaszerződés, munkaidőkeret-megállapodások stb.), illetve azok mindenkori módosításainak elkészítése és aláírása. Ezek hiányában nem garantálható az előírásoknak, illetve a munkavállalói jogosultságoknak megfelelő bérelszámolás. A munkaügyi ellenőrzések fő témája a törvényes, illetve megállapodásnak megfelelő munkaidő betartása és elszámolása. A ki nem fizetett jogosultságait maga a munkavállaló is érvényesítheti a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek közreműködésével.

Írásban megállapodott fix munkaidő esetén elég az attól való eltéréseket dokumentálni. Szemléltető példa: rendes munkaidő K-P 9-18, 30 perces ebédszünettel, amelyet a munkavállaló saját maga oszthat be 12 és 13 óra között, és Szo 8-14. Ebben az esetben csak az ettől való eltéréseket kell feljegyezni.

Javasoljuk, hogy osztrák munkaadóként a munkavállalók felvétele előtt informálódjon részletesen az Ön ágazatára és vállalkozására vonatkozó munkaidő előírások témakörében. Ezzel esetleges későbbi kellemetlenségek kerülhetők el. Irodánk készséggel áll rendelkezésre munkaügyi tanácsadás keretében az a.odor@confinium.eu e-mail címen vagy a +43 2613 204101 telefonszámon.22 hozzászólás

 • Rozalia

  Üdvözlöm
  40 orás bejelentett munkám van, a főnök havi 173.5 órát követel havonta. Szünet soha nincs, igazából havi 15 v 16 napot dolgozok. Jogos a 173.5 óra amit havi szinten kivétel. Sőt a kurz idő alatt is ennyit kért, pedig akkor csak kurz fizetés volt.
  Jelenleg fizioterápiás kezelesre vagyok kiirva Magyarországon. Szerinte ez idő alatt nem vagyok jogosult beteg szabadságra. Azt mondta hogy ezért nem jár krankensat. Jogosak az elvárásai?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Rozália! Heti 40 órás foglalkoztatás esetén túlóra nélkül havi 40×4,33=173,2 órát kell ledolgozni. A többi kérdésére csak a részletek megismerését és a tényállás személyre szabott vizsgálatát követően lehet érdemben válaszolni.

 • L.Gábor

  Üdvözlöm ! Egy nagyvállatnál dolgozom és érdeklődnék hogy a reggeliidőt ha jól tudom fizetnie kell a cégnek ,nem ?
  Köszönöm.

 • Tar Klaudia

  Üdvözlet! Mi a teendő, ha a főnök a napi ledolgozott munkaidőmből 1 óra szünetet von le, de csak fél óra szünetem van a valóságban? A főnök elmondása szerint Ausztirában ha 8 órát dolgozom muszáj minimum 1 órát levonnia szünetidőnek.(szóval a valóságban 9 órát dolgozom amiből 1 órát szünetnek vonnak, de csak egy fél órás ebédszünetem van.)

  • Ódor Adrienn

   Kedves Klaudia! Az osztrák munkaidőről szóló törvény (AZG) 11 § szerint amennyiben a napi összes munkaidő több mint 6 óra, akkor biztosítani kell legalább fél óra munkaközi szünetet, ami nem számít bele a fizetett munkaidőbe. Nem “muszáj” 1 órát levonnia a munkáltatónak. 1 órát csak akkor vonhat le, ha valóban 1 óra volt a szünet. Ha 9 órát dolgozik, ami közben ténylegesen fél óra szünetet kap, akkor a fél órát vonhatja le a munkáltató, és van fél óra túlóra, amit alapesetben túlórapótlékkal együtt ki kell fizetni, vagy megfelelő írásos megállapodás alapján le lehet csúsztatni (az, hogy a csúsztatás pótlékkal vagy pótlék nélkül történik, az több más tényezőtől és előírástól függ, amit konkrétabban meg kellene viszgálni.)

 • Kovács Tamás

  Üdvözlöm! Nekem olyan kérdésem, hogy szeptember hónapban péntek, szombat, vasárnap és hétfői napokra táppénzre voltam kiírva, melyet orvosi papírral igazoltam is majd október elején megkaptam az óraelszámolást szeptemberi hónapra és látom, hogy a táppénzes időszak hétfői napjára be van írva egyszer, hogy krank és mellé, hogy wochenruhetag! 5 napos munkahét van a hotelben ahol dolgozom és azon a héten 1 szabadnapom volt csak, mert a másik szabadnapomra be lettem hívva dolgozni! Megjegyzem, hogy az a heti beosztás többször is módosítva lett és a végleges beosztás arra a hétre 1 nappal azután keletkezett, hogy lejárt a táppénzem és ott be van írva a hétfői táppénzes napomra a szabadnap! A munkáltató arra hivatkozik, hogy kötelezően meg kell lenni a heti 2 szabadnapnak és ezért van beírva a táppénzes napra szabadnap, de én úgy tudom, hogy ha beteg vagyok és ezt a megfelelő módon igazolom akkor a betegállomány időszakára nem adhat/írhat szabadnapot a munkáltató! Szóval a kérdésem az lenne, hogy jogilag ez helytálló-e és ha igen akkor milyen hatályos törvény vonatkozik erre? Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Kovács Tamás

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! A szabadság (Urlaub) valóban nem lehet átfedésben a betegállományba vétellel (Krankenstand). Itt azonban nem szabadságról, hanem szabadnapról (Ruhetag, ill. Ersatzruhetag) van szó. Az ismert vonatkozó legfelsőbb bírósági döntések (pl.: OGH 29.05.2013, 9 ObA 11/13b) alapján elmondható, hogy amennyiben nem szabadságról, hanem ledolgozott munkaidőért “cserébe” biztosított szabadidőről van szó, akkor nincs kizárva az átfedés. Ez azonban alapvetően az előre megállapodott/meghatározott szabadidő alatt bekövetkezett keresőképtelenségre vonatkozik. A már előre ismert betegség idejére utólagosan beírt szabadnap vitatható. Jogerős döntést az ilyen speciális esetekben munkaügyi per keretében a bíróság tud hozni, amennyiben nem évült még el a jogorvoslati igény. A munkaügyi per kezdeményezésében és előkészítésében Ausztriában bejegyzett ügyvéd vagy az Arbeiterkammer tud segíteni Önnek.

 • Judit Máró

  Üdvözlöm!
  Egy takarító cégnél dolgozom, ahol élelmiszerüzletekben takarítunk. Az október 26-át és gyanítom a NOv. 1-ét is le kell dolgoznunk. Kérdésen, h ez így normális?
  Tisztelettel: MJ

  • Ódor Adrienn

   Kedves Judit! Abban az esetben szabályos, amennyiben a normál munkabéren felül a jogszabályoknak megfelelően térítik az ünnepnapi munkavégzést (ezek általában: “ünnepnapi pótlék” – Feiertagsarbeitsentgelt és ezen felül amennyiben releváns: “ünnepnapi túlórapótlék” – Feiertagsüberstunden).

 • Mónika

  Üdvözlöm!
  Szeretném megkérdezni, hogy heti 5 napos, 40 órás munkarend él, mennyi szabadság jár Ausztriában és mitől függ hogy mennyi jár!
  Előre is köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Mónika! Heti 5 napos munkarend esetén 25 nap szabadság jár egy munkaügyi évre (munkaügyi év: a belépéstől, illetve annak évfordulóitól számított 365 nap). A szabadságnapok száma a heti munkanapok számától függ. Alapvetően a törvény szerint 5 hét szabadság jár egy munkaügyi évre, tehát heti 5 napos munkarend esetén 5×5=25 nap, heti 4 napos munkarend esetén 4×5=20 nap, heti 3 napos munkarend esetén 3×5=15 nap stb. Esetleges további információkat az ágazati kollektív szerződés és szabadságról szóló törvény (Urlaubsgesetz) tartalmaz.

 • December hónapban rm225,83 órát dolgoztam. Erre az esetre is érvényes e a havi 160 óra? Mert akkor 65,83 túlórám van. Erre ki kell e fizetnie a + bért és az 50% pótlékot? Kérem szíves válaszát. Üdv Erika

  • Ódor Adrienn

   Kedves Erika! Kérdésére csak több és pontosabb információ birtokában tudnék pontos választ adni, mivel se a munkaszerződését, se az Önre, illetve munkáltatójára vonatkozó ágazati kollektív szerződést nem ismerem. Az általános túlórapótlék mértéke 50%. Azonban a munkarendtől, az esetleges munkaidőkeret-rendszertől, a munkaszerződéstől, esetleges egyéb szerződéskiegészítés(ek)től és az ágazati előírásoktól függően ettől eltérő pótlékok is érvényesek lehetnek.

 • Horvath vanessza

  Üdv az lenne a kérdésem hogy heti hány órát lehet dolgozni maximum ausztriában?
  Van 1 munkám heti 35 óra ez mellé szeretnék elválalni 1 másik munkát ami heti 15 óra lenne és lehetséges?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kérdező! Olyan törvény nincs, ami megtiltja, hogy több munkahelye legyen egyidejűleg, ez alapvetően egyéni döntés kérdése. Azonban az Önt foglalkoztató munkaadó elvárhatja, hogy egy másik állás ne menjen a nála végzett munka rovására. Sok esetben a munkaszerződés is előírja, hogy a munkáltatót tájékoztatni kell egy másik munka elvállalása előtt. Párhuzamos munkaviszonyok tb- és adójogi következményeket is maguk után vonhatnak (pl. kötelező az érintett évre vonatkozóan adóbevallást beadni).

 • Deák Katalin

  Üdvözlöm,
  a delutanos es ejszakai potlekokrol kerdeznem
  a delutanos itt is csak 18 ora utan szamitjak?
  köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! A kérdését csak az Ön munkaviszonyára vonatkozó ágazati kollektív szerződés ismeretében lehet megválaszolni.

 • szmola peter

  Üdvözlöm, szeretném megkérdezni, hogy gasztronómiában dolgozom. Heti 30 órás részmunkaidös bejelentéssel. 50%-os rokkant va gyok és nyugdíjas. A fönököm szerint köteles vagyok havi 3 szombat és vasárnap, azaz havi szinten 3 teljes hétvégén dolgozni. Ez valóban így van? Köszönöm a választ. ..persze, a túlóráimat nem fizeti ki

  • Ódor Adrienn

   Kedves Péter! Nincs olyan általános törvényi előírás, amely a munkavállalót kimondottan hétvégi munkavégzésre kötelezi. Mindamellett bizonyos szabályok betartása mellett a vendéglátásban elfogadott a hétvégi munkavégzés. További válaszadáshoz több és részletesebb információra lenne szükség. Azt javaslom, hogy ha nem sikerül rendezni a felmerülő problémákat a munkáltatójával, forduljon az Arbeiterkammerhez.

 • Gábor

  Kedves Adrienn! Feleségem 2×2 éves GYES után megy vissza dolgozni Bécsbe. Kérdésünk, hogy mi az a minnimális heti óraszám, aminál már jár az osztrák családipótlég és egésszségügyi ellátás?
  Köszönettel:
  Gábor

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Ausztriában a munkaviszony általi biztosítási jogviszonyhoz (ezáltal a családi pótlékra való jogosultsághoz) 2023-ban 500,91 EUR-nál magasabb havi (bruttó) bér szükséges. Az ehhez a havi bérhez tartozó heti óraszám a kollektív szerződés által meghatározott minimál(óra)bérektől függ.

Vélemény, hozzászólás?