OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK - Confinium -

OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK

Ausztriában a munkaidő vonatkozásában nagyon sok szabályt kell ismerni és betartani, ide tartoznak többek között az osztrák munkaidő-törvényben (AZG), a pihenőidőről szóló törvényben (ARG) és az ágazati kollektív szerződésekben található előírások. Ebben a cikkben csak a legfontosabb általános tudnivalókat foglaljuk össze.

Az AZG a rendes munkaidőt (Normalarbeitszeit) napi 8, illetve heti 40 órában határozza meg. A ledolgoztatható munkaidő törvényes felső határa 2018. szeptember 1. óta napi 12, illetve heti 60 óra. Ez a kiindulási alap a munkaidő tervezésénél. A rendes munkaidő keretein belül a 8, illetve 40 órás munkaidőtől való eltérés leggyakoribb esetei:

 • részmunkaidő (Teilzeitarbeit), ide tartozik a csekély mértékű (geringfügig), illetve az eseti (fallweise) foglalkoztatás is
 • az adott kollektív szerződés által előírt heti rendes munkaidő kevesebb, mint 40 óra (pl. a kereskedelemben 38,5)
 • különböző munkaidőkeret-megállapodások, azaz a “csúsztatás” lehetőségei (pl. Gleitzeit, Durchrechnung)
 • rendkívüli esetek

A rendes munkaidő feletti órák túlóráknak (Überstunden), illetve részmunkaidőnél általában csak “többlet munkaidőnek” (Mehrstunden) minősülnek. A túlóra és a “többlet munkaidő” pótlékköteles.  A túlórán kívül minden esetben pótlékköteles még az ünnepnapi és általában az éjszakai munkavégzés is. Néhány kollektív szerződés a vasárnapi munkavégzésre is ír elő pótlék-kötelezettséget. A pótlékok összegét, valamint a rendes munkaidőn túli munkavégzés elrendelésének lehetőségeit elsősorban az AZG, az ARG, illetve a kollektív szerződések tartalmazzák. A túlórákra a legtöbb esetben 50%, a “többlet munkaórákra” 25%, az ünnepnapi munkavégzésre 100% pótlékot kell fizetni, vagy arányos mértékű szabadidőt kell biztosítani. A “többlet munkaórák” az AZG alapján 3 hónap alatt pótlékmentesen, azaz 1:1 arányban lecsúsztathatók.

Napi 6 ledolgozott óra után kötelező legalább fél óra szünetet biztosítani. A munkaközi szünet nem minősül fizetett munkaidőnek.

Kötelező munkaidőfeljegyzések

A folyamatos munkaidőfeljegyzés a munkaadó feladata és kötelessége jelenléti ívek formájában, amelyeket javasolt aláíratni a munkavállalóval is. Az osztrák előírások szerint a munkaidő vonatkozásában már a munkába lépés előtt meg kell állapodnia a munkaadónak és a munkavállalónak. Tehát a jelenléti ívek vezetésén túl nagyon fontosak a munkaidőre vonatkozó különböző írásos megállapodások (pl. Dienstzettel, munkaszerződés, munkaidőkeret-megállapodások stb.), illetve azok mindenkori módosításainak elkészítése és aláírása. Ezek hiányában nem garantálható az előírásoknak, illetve a munkavállalói jogosultságoknak megfelelő bérelszámolás. A munkaügyi ellenőrzések fő témája a törvényes, illetve megállapodásnak megfelelő munkaidő betartása és elszámolása. A ki nem fizetett jogosultságait maga a munkavállaló is érvényesítheti a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek közreműködésével.

Írásban megállapodott fix munkaidő esetén elég az attól való eltéréseket dokumentálni. Szemléltető példa: rendes munkaidő K-P 9-18, 30 perces ebédszünettel, amelyet a munkavállaló saját maga oszthat be 12 és 13 óra között, és Szo 8-14. Ebben az esetben csak az ettől való eltéréseket kell feljegyezni.

Javasoljuk, hogy osztrák munkaadóként a munkavállalók felvétele előtt informálódjon részletesen az Ön ágazatára és vállalkozására vonatkozó munkaidő előírások témakörében. Ezzel esetleges későbbi kellemetlenségek kerülhetők el. Irodánk készséggel áll rendelkezésre munkaügyi tanácsadás keretében az a.odor@confinium.eu e-mail címen vagy a +43 2613 204101 telefonszámon.85 hozzászólás

 • Rozalia

  Üdvözlöm
  40 orás bejelentett munkám van, a főnök havi 173.5 órát követel havonta. Szünet soha nincs, igazából havi 15 v 16 napot dolgozok. Jogos a 173.5 óra amit havi szinten kivétel. Sőt a kurz idő alatt is ennyit kért, pedig akkor csak kurz fizetés volt.
  Jelenleg fizioterápiás kezelesre vagyok kiirva Magyarországon. Szerinte ez idő alatt nem vagyok jogosult beteg szabadságra. Azt mondta hogy ezért nem jár krankensat. Jogosak az elvárásai?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Rozália! Heti 40 órás foglalkoztatás esetén túlóra nélkül havi 40×4,33=173,2 órát kell ledolgozni. A többi kérdésére csak a részletek megismerését és a tényállás személyre szabott vizsgálatát követően lehet érdemben válaszolni.

 • L.Gábor

  Üdvözlöm ! Egy nagyvállatnál dolgozom és érdeklődnék hogy a reggeliidőt ha jól tudom fizetnie kell a cégnek ,nem ?
  Köszönöm.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! A munkaközi szünetek Ausztriában nem számítanak bele a fizetett munkaidőbe.

   • Mónika

    Üdvözlöm!
    Szeretném megkérdezni, hogy 6 hónapos, határozott idejű szerződéssel, 40 órás bejelentéssel, hetente 7 napon kb. 49-50-53 órát kell dolgoznom. Túlórát egyáltalán nem fizetik, azzal a jelszóval, hogy a szezon utolsó 2 hónapja gyengébb lesz, és oda lesz a túlóra elcsúsztatva. Ez így rendben van?
    Hotel munkáról van szó, semmi nem garantálja, hogy addig lejjebb megy a foglaltság.
    Szezon ideje: 2023.05.02-2023.10.22.
    Munkakör: szobalány
    (Kollektivvertrag Arbeiterinnen und Arbeiter im Hotel – und Gastgewerbe)
    Illetve szeretném még kérdezni, hogy normál esetben 6 napos lenne a hét, (kettő jelenléti vezetünk) 1 munkanapomra az egyik jelenlétiíven szabadnapra vagyok írva, így mennyi szabadság jár? A túlórákat bizonyos időn belül kell érvényesíteni vagy el tudnak veszni, Pl. ha 11. hóban fizetik?
    Azonnali felmondáson is gondolkoztam, a rengeteg fizetetlen túlóra miatt, de tartok tőle, hogy az egész szezont kifizettetik velem, ill. nem akarom a többieket cserben hagyni😢
    Nagyon köszönöm!

    • Ódor Adrienn

     Kedves Mónika! A heti 7 nap foglalkoztatás mindenképp szabálytalan, legalább heti 1 napot (összefüggő 36 órát) biztosítani kell munkavégzés nélküli szabadnapként. Heti 1 szabadnap esetén heti 1 munkanap (ez lenne a heti kötelező második szabadnap) túlórának minősül. Az Ön által megnevezett kollektív szerződés valóban tartalmaz (a szezonmunkára is vonatkozó) csúsztatási lehetőséget, de ennek is vannak korlátai, és az ezen felüli túlórákat a munkáltató hónapról hónapra köteles kifizetni, a többit pedig – amennyiben marad még kifizetendő túlóra – a szezon végén. Amennyiben ezeket nem teljesíti a munkáltató, akkor legjobb, ha minél előbb az Arbeiterkammerhez fordul jogsegélyért.
     A szabadnapok és a szabadság egymástól függetlenül járnak. A 2023.05.02 és 2023.10.22. közötti időszakra 12 nap szabadság jár, a ki nem vett szabadságot a munkaviszony végén a munkáltató köteles pénzben megváltani (= a ki nem vett szabadságra járó bért kifizetni).
     A két különböző jelenléti ív vezetése természetesen szintén nem szabályos, főleg, ha az egyiken ledolgozott napok szabadnapként vannak feltüntetve.

    • Renata

     Jo napot nekem ojan kérdésem lene hogy 2 külonbözö munka és 4 ora az egyik a másik 4 ora szoval 8 Ora egyut lehetseges ez igy ?vagy a finanzant nak visza kel fizetni inen esetben valamit?

     • Ódor Adrienn

      Kedves Renáta! Igen, ebben az esetben nagy valószínűséggel adófizetési kötelezettséget fog eredményezni az adóbevallás, amelyet be lehet számítani az esetleges adóvisszatérítésbe, amennyiben arra jogosult lesz.

 • Tar Klaudia

  Üdvözlet! Mi a teendő, ha a főnök a napi ledolgozott munkaidőmből 1 óra szünetet von le, de csak fél óra szünetem van a valóságban? A főnök elmondása szerint Ausztirában ha 8 órát dolgozom muszáj minimum 1 órát levonnia szünetidőnek.(szóval a valóságban 9 órát dolgozom amiből 1 órát szünetnek vonnak, de csak egy fél órás ebédszünetem van.)

  • Ódor Adrienn

   Kedves Klaudia! Az osztrák munkaidőről szóló törvény (AZG) 11 § szerint amennyiben a napi összes munkaidő több mint 6 óra, akkor biztosítani kell legalább fél óra munkaközi szünetet, ami nem számít bele a fizetett munkaidőbe. Nem “muszáj” 1 órát levonnia a munkáltatónak. 1 órát csak akkor vonhat le, ha valóban 1 óra volt a szünet. Ha 9 órát dolgozik, ami közben ténylegesen fél óra szünetet kap, akkor a fél órát vonhatja le a munkáltató, és van fél óra túlóra, amit alapesetben túlórapótlékkal együtt ki kell fizetni, vagy megfelelő írásos megállapodás alapján le lehet csúsztatni (az, hogy a csúsztatás pótlékkal vagy pótlék nélkül történik, az több más tényezőtől és előírástól függ, amit konkrétabban meg kellene viszgálni.)

 • Kovács Tamás

  Üdvözlöm! Nekem olyan kérdésem, hogy szeptember hónapban péntek, szombat, vasárnap és hétfői napokra táppénzre voltam kiírva, melyet orvosi papírral igazoltam is majd október elején megkaptam az óraelszámolást szeptemberi hónapra és látom, hogy a táppénzes időszak hétfői napjára be van írva egyszer, hogy krank és mellé, hogy wochenruhetag! 5 napos munkahét van a hotelben ahol dolgozom és azon a héten 1 szabadnapom volt csak, mert a másik szabadnapomra be lettem hívva dolgozni! Megjegyzem, hogy az a heti beosztás többször is módosítva lett és a végleges beosztás arra a hétre 1 nappal azután keletkezett, hogy lejárt a táppénzem és ott be van írva a hétfői táppénzes napomra a szabadnap! A munkáltató arra hivatkozik, hogy kötelezően meg kell lenni a heti 2 szabadnapnak és ezért van beírva a táppénzes napra szabadnap, de én úgy tudom, hogy ha beteg vagyok és ezt a megfelelő módon igazolom akkor a betegállomány időszakára nem adhat/írhat szabadnapot a munkáltató! Szóval a kérdésem az lenne, hogy jogilag ez helytálló-e és ha igen akkor milyen hatályos törvény vonatkozik erre? Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Kovács Tamás

  • Ódor Adrienn

   Kedves Tamás! A szabadság (Urlaub) valóban nem lehet átfedésben a betegállományba vétellel (Krankenstand). Itt azonban nem szabadságról, hanem szabadnapról (Ruhetag, ill. Ersatzruhetag) van szó. Az ismert vonatkozó legfelsőbb bírósági döntések (pl.: OGH 29.05.2013, 9 ObA 11/13b) alapján elmondható, hogy amennyiben nem szabadságról, hanem ledolgozott munkaidőért “cserébe” biztosított szabadidőről van szó, akkor nincs kizárva az átfedés. Ez azonban alapvetően az előre megállapodott/meghatározott szabadidő alatt bekövetkezett keresőképtelenségre vonatkozik. A már előre ismert betegség idejére utólagosan beírt szabadnap vitatható. Jogerős döntést az ilyen speciális esetekben munkaügyi per keretében a bíróság tud hozni, amennyiben nem évült még el a jogorvoslati igény. A munkaügyi per kezdeményezésében és előkészítésében Ausztriában bejegyzett ügyvéd vagy az Arbeiterkammer tud segíteni Önnek.

 • Judit Máró

  Üdvözlöm!
  Egy takarító cégnél dolgozom, ahol élelmiszerüzletekben takarítunk. Az október 26-át és gyanítom a NOv. 1-ét is le kell dolgoznunk. Kérdésen, h ez így normális?
  Tisztelettel: MJ

  • Ódor Adrienn

   Kedves Judit! Abban az esetben szabályos, amennyiben a normál munkabéren felül a jogszabályoknak megfelelően térítik az ünnepnapi munkavégzést (ezek általában: “ünnepnapi pótlék” – Feiertagsarbeitsentgelt és ezen felül amennyiben releváns: “ünnepnapi túlórapótlék” – Feiertagsüberstunden).

   • Krisztina

    Üdvözlöm!
    Heti 30 órában dolgozom, heti 3 nap.
    Mennyi szabadság jár?
    Köszönöm

    • Ódor Adrienn

     Kedves Krisztina! Heti 3 munkanap esetén egy munkaügyi évben 3×5=15 nap szabadság jár. Munkaügyi évnek a belépés napjától, illetve annak mindenkori évfordulójától számított 1 évet (365 napot) nevezzük.

   • Jó napot az lenne a kérdésem hogy 5 nap 9 órában dolgozom Hotelben.Most 10 napot kell egybe jönnöm pihenőnap nélkül ezt megteheti a munkáltató?
    Köszönöm a válaszát.

    • Ódor Adrienn

     Kedves Anikó! A szálloda- és vendéglátóipari kollektív szerződés szerint minden munkavállalónak biztosítani kell heti rendszerességgel legalább 36 óra heti pihenőidőt. Amennyiben a munkavállalónak dolgoznia kell a heti pihenőideje alatt, akkor pótpihenőidő illeti meg. A rendszeres heti pihenőidő a munkavállaló alapvető joga. Ez csak akkor tehető át másik nap(ok)ra, ha azt egy előre nem látható, a munkahely számára elháríthatatlan körülmény teszi szükségessé. Minden olyan be nem tartott heti pihenőidő után, amelyet nem pótoltak pótpihenőidővel, a megállapodás szerinti havi bruttó bér 1/22 részét kell kártérítésként megfizetni. Személyre szabott bővebb felvilágosítást az Arbeiterkammerben tud kérni.

 • Mónika

  Üdvözlöm!
  Szeretném megkérdezni, hogy heti 5 napos, 40 órás munkarend él, mennyi szabadság jár Ausztriában és mitől függ hogy mennyi jár!
  Előre is köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Mónika! Heti 5 napos munkarend esetén 25 nap szabadság jár egy munkaügyi évre (munkaügyi év: a belépéstől, illetve annak évfordulóitól számított 365 nap). A szabadságnapok száma a heti munkanapok számától függ. Alapvetően a törvény szerint 5 hét szabadság jár egy munkaügyi évre, tehát heti 5 napos munkarend esetén 5×5=25 nap, heti 4 napos munkarend esetén 4×5=20 nap, heti 3 napos munkarend esetén 3×5=15 nap stb. Esetleges további információkat az ágazati kollektív szerződés és szabadságról szóló törvény (Urlaubsgesetz) tartalmaz.

 • December hónapban rm225,83 órát dolgoztam. Erre az esetre is érvényes e a havi 160 óra? Mert akkor 65,83 túlórám van. Erre ki kell e fizetnie a + bért és az 50% pótlékot? Kérem szíves válaszát. Üdv Erika

  • Ódor Adrienn

   Kedves Erika! Kérdésére csak több és pontosabb információ birtokában tudnék pontos választ adni, mivel se a munkaszerződését, se az Önre, illetve munkáltatójára vonatkozó ágazati kollektív szerződést nem ismerem. Az általános túlórapótlék mértéke 50%. Azonban a munkarendtől, az esetleges munkaidőkeret-rendszertől, a munkaszerződéstől, esetleges egyéb szerződéskiegészítés(ek)től és az ágazati előírásoktól függően ettől eltérő pótlékok is érvényesek lehetnek.

 • Horvath vanessza

  Üdv az lenne a kérdésem hogy heti hány órát lehet dolgozni maximum ausztriában?
  Van 1 munkám heti 35 óra ez mellé szeretnék elválalni 1 másik munkát ami heti 15 óra lenne és lehetséges?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kérdező! Olyan törvény nincs, ami megtiltja, hogy több munkahelye legyen egyidejűleg, ez alapvetően egyéni döntés kérdése. Azonban az Önt foglalkoztató munkaadó elvárhatja, hogy egy másik állás ne menjen a nála végzett munka rovására. Sok esetben a munkaszerződés is előírja, hogy a munkáltatót tájékoztatni kell egy másik munka elvállalása előtt. Párhuzamos munkaviszonyok tb- és adójogi következményeket is maguk után vonhatnak (pl. kötelező az érintett évre vonatkozóan adóbevallást beadni).

 • Deák Katalin

  Üdvözlöm,
  a delutanos es ejszakai potlekokrol kerdeznem
  a delutanos itt is csak 18 ora utan szamitjak?
  köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Katalin! A kérdését csak az Ön munkaviszonyára vonatkozó ágazati kollektív szerződés ismeretében lehet megválaszolni.

 • szmola peter

  Üdvözlöm, szeretném megkérdezni, hogy gasztronómiában dolgozom. Heti 30 órás részmunkaidös bejelentéssel. 50%-os rokkant va gyok és nyugdíjas. A fönököm szerint köteles vagyok havi 3 szombat és vasárnap, azaz havi szinten 3 teljes hétvégén dolgozni. Ez valóban így van? Köszönöm a választ. ..persze, a túlóráimat nem fizeti ki

  • Ódor Adrienn

   Kedves Péter! Nincs olyan általános törvényi előírás, amely a munkavállalót kimondottan hétvégi munkavégzésre kötelezi. Mindamellett bizonyos szabályok betartása mellett a vendéglátásban elfogadott a hétvégi munkavégzés. További válaszadáshoz több és részletesebb információra lenne szükség. Azt javaslom, hogy ha nem sikerül rendezni a felmerülő problémákat a munkáltatójával, forduljon az Arbeiterkammerhez.

 • Gábor

  Kedves Adrienn! Feleségem 2×2 éves GYES után megy vissza dolgozni Bécsbe. Kérdésünk, hogy mi az a minnimális heti óraszám, aminál már jár az osztrák családipótlég és egésszségügyi ellátás?
  Köszönettel:
  Gábor

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gábor! Ausztriában a munkaviszony általi biztosítási jogviszonyhoz (ezáltal a családi pótlékra való jogosultsághoz) 2023-ban 500,91 EUR-nál magasabb havi (bruttó) bér szükséges. Az ehhez a havi bérhez tartozó heti óraszám a kollektív szerződés által meghatározott minimál(óra)bérektől függ.

  • Gina

   Üdvözlöm! Párom egy Magyar vàllakozo alkalmazta Becsbe…Kint van vallakozása,amit itthol igert sajnos semmi nem teljesült igy hamar hazza is jött! Napi 10 órat dolgoztatott veleük se szünet se mosdo a helyszinen…Állitolag napi bejelentésel voltak bejelentve de a fizetésből semnit nem látunk! 11 eurot igért oránként! MIT TEHETÜNK HOGY LEGALÁBB A LEDOLGOZOTT IDEJÉT KIFIZESE!!!???

   • Ódor Adrienn

    Kedves Georgina! Ilyen esetben kizárólag (magyarul is beszélő) osztrák ügyvéd, vagy az Arbeiterkammer tud segíteni.

 • Ildikó

  Kedves Adrienn!
  Júniusba keztem Ausztriába dolgozni heti 15 h-ba. Ami azt jelenti hogy egyik héten 12.00-t dolgozok a másik héten 18.00-t .Lehet tudni hogy mennyi a pontos óra ,amit egy hónapban le kell dolgozni , és mi az ami felett már túlórának számít .
  Köszönöm !

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ildikó! A kérdés pontos megválaszolásához szükség lenne a konkrét körülmények részletes ismeretére. Általánosságban az alábbiak mondhatók el: Amennyiben a munkaszerződés szerinti munkaidő heti 15 óra, akkor egy hónapban átlagosan 15×4,33=64,95 órát kell ledolgozni. Túlórának (Überstundenarbeit) a heti 40 órát meghaladó munkavégzés számít. Részmunkaidős munkaviszony esetén, amennyiben az egy héten ledolgozott órák száma meghaladja a munkaszerződés szerinti heti munkaidőt, heti 40 óra alatt “többletmunkáról” (Mehrarbeit) beszélünk, amely nem egyenlő a túlórával.

 • Szilvia

  Kedves Adrienn!
  Jelenleg Notstandshilfe‐t kapok Ausztriában.
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha 4 órában vagyis részmunkaidőben elmegyek dolgozni, kevesebb lesz a nettó munkabérem mint a notstandshilfe összege. Van‐e lehetőség arra, hogy legalább kiegészítve a munkabérem nettó összegét, valamilyen segély vagy támogatás által arra az összegre, mint amennyi előzőleg a notstandshilfe összege volt? Röviden annyit ,hogy ne kapjak kevesebb munkabért, mint amennyi a notstandshilfe volt.
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Szilvia! Mivel nem tudhatom sem azt, hogy mennyi az Ön esetében a Notstandshilfe összege, sem azt, hogy mennyi lenne/lesz a munkabére, ha elmegy dolgozni heti 20 órában (feltételezem, hogy a “4 órában” megfogalmazás napi 4 órára, és nem heti 4 órára vonatkozik), így erre a kérdésére sajnos nem tudok válaszoni. Munkanélküli segély (Arbeitslosengeld vagy Notstandshilfe) mellett legfeljebb a munkavállaló számára járulék- és adómentes úgynevezett “csekély mérték” (Gerigfügigkeit) összegéig lehet jövedelmet szerezni anélkül, hogy elveszne a jogosultság a segélyre. A “csekély mérték” felső határa 2023-ban havi bruttó 500,91 EUR.

 • Gyarmaty Attila

  Kedves Adrienn!

  2×30 órás munkaviszony esetén szabályos keretek között működik a munkavállalás? Tudomásom szerint maximum 60 órát lehet vállalni, hogy ne érintse rosszul a jövö évi adóvisszatérítést.

  Köszönöm a választ!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Attila! Törvény nem tiltja a párhuzamos munkaviszonyok fenntartását, azonban néhány tényezőre érdemes odafigyelni: a munkaszerződés tartalmazhat olyan pontot, ami alapján a munkaadó hozzájárulása szükséges egy másik munkaviszony létesítéséhez.
   Párhuzamos munkaviszonyok esetén kötelező a tárgyévet követő évben előírt határidőn belül adóbevallás (Arbeitnehmerveranlagung) beadása. Az adóbevallás során az adóalapok összeadódnak, ez az összevonás eredményezhet az előző évben a munkáltatók által levont adóelőlegektől eltérő (magasabb) adóösszeget. Az adó összege csökkenthető az adóbevallás keretében esetlegesen érvényesíthető adókedvezmények által. Az óraszám önmagában nem releváns.

 • Nyitray Andrea

  24 órában idősgondozó vagyok magán vállalkozóként! Új munkáltatóm , ill. közvetítőm, nem hajlandó a szerződésembe belevenni, hogy az ünnepnapokon végzett munkát duplán fizessék meg! Az osztrák munkatörvény melyik paragrafusára hivatkozhatom, és Önnek mi a véleménye?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Andrea! Vállalkozókra nem vonatkoznak a munkavállalók esetében alkalmazandó, munkaidővel kapcsolatos jogszabályok, így az ünnepnapi munkáért járó bérre vonatkozó előírások sem.

 • Szilvia

  Kedves Andrea!
  A héten elkezdek dolgozni egy étteremben konyhai kisegítő leszek heti 20 órában.szeretném megkérdezni hogy jár e a 13.14.havi juttatás és az adóvisszatérités.
  Ez a 20 óra elég hogy tb jogosult legyek?
  Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Szilvia! A 13-14. havi bér jár, amennyiben minimum 2 hónapig fog tartani a munkaviszonya, és ha a munkaviszony nem a munkáltató általi indokolt, illetve a munkavállaló általi indokolatlan azonnali hatályú – rendkívüli – felmondással (Entlassung vagy vorzeitiger Austritt) ér véget. Ausztriában 2023-ban a tb jogosultság és az adóvisszatérítés lehetősége bruttó 500,91 EUR feletti havi munkabér esetén áll fenn.

   • Rita

    Tisztelt Adrienn!
    Egy hotelban dolgozom Ausztriában!
    Egy olyan kérdésem lenne hogy a hotel szektorban az ünnepnapi munkabér elszámolás 200%osan történik? És normál túlóra 150% osan? Vagy hotelekben ez teljesen normális munkanapnak számít?
    Köszönöm

    • Ódor Adrienn

     Kedves Rita! Fizetett ünnepnapokra minden esetben jár a távolléti díj (Feiertagsentgelt), és ezen felül az ünnepnapi munkavégzésért a vendéglátó és szálloda szektorban is jár ünnepnapi munkabér (Feiertagsarbeitsentgelt): ez a megállapodott munkarend szerinti normál munkaidőn belül az ünnepnapon ledolgozott órákra járó munkaszerződés szerinti időarányos munkabér. Ezen felül pedig túlóra esetén a kollektív szerződés szerinti túlórapótlékok is járnak.

   • Zsolt

    Jó napot érdeklődnek mi a teendő ha a munkáltatóm szezon végén a fizetesembol le vonta az áram szamlat

    • Ódor Adrienn

     Kedves Zsolt! A részletek (részletes körülmények, munkaszerződés, egyéb megállapodások stb.) ismerete nélkül sajnos nem lehet a kérdést megfelelően megválaszolni. A személyre szabott tanácsadás díjköteles. Azt javaslom, hogy forduljon az Arbeiterkammerhez, ahol a releváns dokumentumok bemutatása mellett ingyenes tanácsadás érhető el.

 • Gabriella Marczis

  Üdvözlöm!
  Teljes munkaidős heti 40 órás munkaszerződésem van. A szezon miatt(hús feldolgozó) minden nap 10 órát kell dolgozni a 8 helyett és elvárják a szombatot is. Ezzel nem is lenne gond,de 30 perc az ebéd szünet (amiből 12perc, levetni a munka ruhát + oda vissza az út az étkezőig vagy akár a dohányzóig,mind az alsó szinten van, az üzem a 3.emeleten és nincs lift). Valóban napi 10 órában csak 30 perc szünet jár?
  Köszönöm a segítséget!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Gabriella! A vonatkozó törvény (Arbeitszeitgesetz § 11) szó szerint “legalább fél óra” szünetet ír elő. Ennél konkrétabb megkötést a törvény nem tartalmaz. A törvényi szabályozást kiegészítő előírást az ágazati kollektív szerződés, üzemi megállapodás vagy a munkaszerződés tartalmazhat. Bővebb felvilágosítást és szükség esetén jogi képviseletet az Arbeiterkammer tud adni.

  • Kiss Aniko

   Kedves Adrienn!
   Szezonális munkát végzek Ausztriában, ami májustól szeptember végéig tart. Mivel túllépem a 2 hónapot, így rám is vonatkozik a 13-14. havi fizetés? Illetve a szombati napok milyen elszámolásban vannak? Gondolok itt az órabérre.
   Válaszát előre is köszönöm.

   • Ódor Adrienn

    Kedves Anikó! Amennyiben vendéglátó- illetve szállodaiparban dolgozik Arbeiterként (= nem szellemi munkakörben), akkor 2 hónap leteltével válik jogosulttá a 13-14. havi fizetésre. A bért, illetve az esetleges pótlékokat a munkaszerződés és az ágazati kollektív szerződés tartalmazza. A vendéglátó- illetve szállodaiparban ágazati szinten nincs általános szombati bérpótlék.

 • Lali

  Jó napot!Az lenne a kérdésem ha szerdától hètfőig dolgoztat a munkáltató ami egyèbkènt vendèglátás 10-11 órában naponta az megengedett e?vagy a törvény ezt nem nèzi hogy egyhuzamban több mint 60 órát dolgozik?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Kérdező! Amennyiben a túlórák a megfelelő túlórapótlékkal együtt kifizetésre kerülnek, és betartásra kerül a törvényben előírt napi pihenőidő, akkor a vendéglátásban/szállodaiparban alapvetően nem szabálytalan az Ön által leírt foglalkoztatás. Részletesebb, személyre szabott információt a munkaszerződés és a konkrét körülmények vizsgálatát követően díjköteles tanácsadás keretében tudunk adni, vagy szíveskedjen az Arbeiterkammerhez fordulni.

 • Jázmin

  Jó napot! Benzinkúton dolgozom és az óraszámot illetően nincs egyetértés nálunk. 40 órás bejelentéssel 173 óra a kötelező minden hónapban ünnepnaptól függetlenül? Vagyis ha egy hónapban van 2 hétköznapra eső ünnepnap, akkor nem úgy van hogy nem tartozik bele az óraszámba? Pl. Lenne 21 munkanap az adott hónapban, de ebből 2 hétköznapra eső ünnepnap, akkor az azt jelenti hogy csak 18x8ora=144 óra a kötelező? Előre is köszönöm a válaszát!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Jázmin! A kérdés megválaszolásához ismerni kellene a konkrét és pontos körülményeket (pl. kollektív szerződés, munkaszerződés, az adott szituáció, aminek kapcsán a kérdés felmerült stb.) Általánosságban annyi mondható el, hogy ünnepnapi munkavégzés esetén a jogszabályokban meghatározott módon kell azt a munkavállaló felé ellentételezni. Munkavégzés nélkül az ünnepnapokra távolléti díj (Feiertagsentgelt) jár. Ha a benzinkút nyitva tart ünnepnapokon, akkor természetesen azokra a napokra is be kell/lehet osztani a munkavállaló(ka)t.

 • Tóth Zoltán

  Üdvözlöm Kedves Adrienn! Folyamatos munkaviszonyom van egész évben egy logisztikai cégnél nem kollektív szerződéssel (Arbeitsvertrag). Augusztus 1-től Február utolsó napjáig heti 40 órás bejelentéssel, majd Március 1-től
  Július 31-ig heti 20 órás bejelentéssel, mivel a cégnél Márciustól-Július végéig kevesebb a munka. A 20 órás foglalkoztatásom az úgy néz ki a gyakorlatban, hogy egyik héten napi nyolc órát dolgozom a rá következő héten pedig nem dolgozom. Augusztustól-Február végéig viszont nagyon sok munka van, ebben az időszakban szabadságot csak nagyon indokolt esetben lehet kivenni. Ezért a felhalmozódott illetve a tavalyi évről áthozott szabadságot a 20 órás időszakban adják ki, illetve lehet kivenni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki,hogy egy hét munka (40 óra) után van egy hét ami pihenő hét majd utána kiadtak egy hét szabadságot. A főnököm szerint az öt nap szabadságra 10 napot kell levonni, mert a szabadságos hét után ismét pihenő hetes voltam. Azzal tisztában vagyok,hogy a 20 órás bejelentéssel dolgozóknak is évi 25 nap szabadság jár. Az idén 9 hetet voltam folyamatosan itthon (nem önszántamból) ami a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy volt egy hét szabi,aztán egy hét pihenő, és ez így ment 9 héten át. Pár nappal ezelőtt tudtam meg, hogy jelenleg (-23) nap szabadságom van. Március elsején még (+29) volt(25+4 tavalyról áthozott). Rákérdeztem a Főnöknél hogy van ez? A válasza az volt, hogy 1 szabadság nap csak 4 óra ezért 1 napra kettőt kell levonni, mert ha dolgoztam volna akkor az nyolc óra lett volna naponta. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy ez így rendben van? A korábbi időszakból (még nyolc órát érő) szabadságos napok és a tavalyi szabadságok is így átértékelődhetnek? Leértékelődhetnek? Nekem itt valami nagyon nem kerek. Tudom,hogy nagyon hosszúra sikeredett,ezért köszönöm türelmét és bízom a válaszában is. Üdv. Tóth Zoltán

  • Ódor Adrienn

   Kedves Zoltán! Először röviden reflektálva a hozzászólása első mondatára: a kollektív szerződés mindig egy adott ágazatra vonatkozik, a munkaszerződés pedig egy adott munkaviszonyra, ezzel együtt a kollektív szerződés is vonatkozik minden olyan munkavállalóra, aki abban az adott ágazatban rendelkezik munkaviszonnyal, illetve munkaszerződéssel.
   Ausztriában a szabadságról szóló törvény nem tartalmaz lehetőséget a szabadság óraalapú elszámolására, illetve felhasználására vonatkozóan. Ettől függetlenül létezik ez a módszer a gyakorlatban, azonban ennél a heti munkaórák számát kell figyelembe venni, és ahhoz kell igazítani a felhasználható “szabadságórák” számát.
   Az ügyét részleteiben díjköteles tanácsadás keretében van mód megvizsgálni. Alternatív lehetőségként igénybe veheti az Arbeiterkammer díjmentes szolgáltatását.

 • Andrea

  Kedves Adrienn,

  Éves állásban foglalkoztat a gasztronómiában a munkáltatóm 2023. június 5-től. A nyáron a nagy forgalomra és a munkaerőhiányra hivatkozva sajnos túlóráznom kellett. Összegyűlt 200 túlórám októberig. A főnököm megígérte, hogy rendezi a túlórákat havi lebontásban. Ez eddig nem történt meg. Azóta megtagadtam a túlórázást, de továbbra is az alkalmazásában állok.
  Az iránt érdeklődnék, hogy a nyári túlóráim érvényesítésének mennyi az elévülési ideje, amennyi időn belül az Arbeitkammer segítségével a munkaadómat kötelezhetik a kifizetésre.

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Andrea

  Válaszát

  • Ódor Adrienn

   Kedves Andrea! A fizikai dolgozók szálloda- és vendéglátóipari kollektív szerződése (Kollektivvertrag Arbeiterinnen und Arbeiter im Hotel- und Gastgewerbe) 5 b pontja szerint a túlórák kifizetésére az érintett hónap(ok)ra vonatkozó bérszámfejtés elkészítését követő 4 hónapon belül kell írásban felszólítania a munkáltatót. Ez szükséges ahhoz, hogy aztán az Arbeiterkammer segítségével akár jogi útra is lehessen terelni az ügyet.
   A vonatkozó pont a kollektív szerződésből: A “Entgeltansprüche für Überstunden verfallen, wenn sie nicht innerhalb von vier Monaten nach Durchführung der Lohnabrechnung über deren Leistung entweder durch den Arbeitnehmer selbst oder durch den Betriebsrat oder durch die Gewerkschaft beim Arbeitgeber oder dessen Stellvertreter schriftlich geltend gemacht werden.”

 • Ádám

  Tiszteletem!
  Segítsèget szeretnèk kèrni.
  Munkaszüneti napon,való munkavègzèsèrt ,büntethető vagyok ausztriában.?
  Ha a munkaadóm megkèrdezi èn szívesen dolgozok ,csak ne sèrtsek meg vele semmilyen törvènyt.

  Köszönöm válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ádám! A munkavállaló nem büntethető munkaszüneti napon végzett munkáért. A munkaszüneti napon történő foglalkoztatásra azonban speciális előírások vonatkoznak, amelyeket a munkaadónak be kell tartania.

 • Adam

  Üdvözletem.
  Egy olyan kérdésem van hogy ha engem egy hegy tetején szallásolt el a munkaadóm pontosabban a húttében ahova a többiek is csak lancalpas járművel jönnek fel reggelente de előtte ők még a faluból a hegyre sifelvonoval érkeznek.
  Volt 2 nap mikor úgy mond “szélnap” volt és nem tudtak fejlődni.én a beosztásom szerint dolgoztam volna az nap de a szélnapra hivatkozva nem lesz elszamolva a napom.ez így rendben van?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ádám! A feltett kérdésre a munkaszerződés, illetve minden egyéb, a munkaviszonyra vonatkozó megállapodás ismeretében lehetne pontosan válaszolni. Általánosságban elmondható, hogy a kiesett munkaidő általában abban az esetben vonható le a bérből, ha a munkavégzés a munkavállalónak felróható okból hiúsul meg.

 • Horváth Imre

  Kedves Adrienn!
  Heti 40 órás munkaviszonyom van.
  A szombati nap az mindig szabadnap illetve még 1 napot kapunk mellé. Ez lehet hétköznap is illetve a vasárnap is. Ha hétköznap vagyunk otthon akkor a túlórából 4 órát levonnak. Ha vasárnap dolgozunk akkor azt 200 százalékban fizetik. Ha hétköznap nincs meg a 8 óra akkor a hiányzó órák felét vonják le a túlórából.
  Kérdésem az lenne hogy jogosan vonnak le 4 órát a túlórából ha hétköznapra esik a szabadnap.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Szép napot!

  • Ódor Adrienn

   Kedves Imre! A feltett kérdésre csak a kollektív szerződés, a munkaszerződés, illetve minden egyéb, a munkaviszonyra vonatkozó megállapodás ismeretében lehet válaszolni.

 • Márk Cságoly

  Kedves Adrienn. Az lenne a kèrdèsem,hogy heti 30 órás bejelentèssel dolgozom Ausztriába,autószerelőkènt. Emellett is jogosult vagyok a 13.-14.havi bónusz pènzre? Köszönöm a válaszát.

  • Ódor Adrienn

   Kedves Márk! Természetesen igen.

  • Kiss Zoltán

   Kedves Adrienn! Fiam 16 órában van bejelentve munkahelyén, kereskedelemben, iskola mellett dolgozik. Minden szombaton dolgozik, illetve még egy másik hétköznapon. Van erre szabályozás, hogy részmunkaidőben dolgozóknak havonta mennyi szabad szombat/hétvége jár? A szerződésében nincs beleírva, hogy minden szombaton dolgoznia kell.

   • Ódor Adrienn

    Kedves Zoltán! A kereskedelemben dolgozókra vonatkozó ágazati kollektív szerződések (Kollektivvertrag Handelsangestellte és Kollektivvertrag Handelsarbeiter, ezek többek között a WKO honlapján elérhetők a mindig aktuális kiadásban) és további jogforrások rendkívül komplex szabályozást tartalmaznak a munkaidő, így a szombati munkavégzés tekintetében is. A feltett kérdésre a részletek ismerete nélkül így sajnos nem lehet pontos választ adni. Ezen a linken található egy kompakt összefoglalás a legfőbb tudnivalókról: https://www.arbeitsinspektion.gv.at/Arbeitszeit-_Arbeitsruhe/Arbeitszeit_/Arbeitnehmerinnen_und_Arbeitnehmer_in_Handelsbetrieben__Ver.html
    Amennyiben személyre szabott tanácsadást szeretnének igénybe venni a témához kapcsolódóan, javaslom, hogy forduljanak az Arbeiterkammerhez.

 • Kovács Ákos

  Üdvözlöm ! Azt szeretném kérdezni hogy az ausztriai törvények mit írnak elő a munkakezdèsről ? Itt is a munkaidő megkezdése előtt 10 perccel a munkahelyen kell lenni , vagy elég az utolsó másodpercben ? Köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ákos! A munkaidőről szóló törvény (AZG) 8§-a https://www.jusline.at/gesetz/azg/paragraf/8 szabályozza, hogy milyen keretek között növelhető a munkaidő bizonyos előkészítő és befejező munkálatok miatt. Az ágazati kollektív szerződés is tartalmazhat erre vonatkozó, pontosító rendelkezést.

 • András

  Kedves Adrienn!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha én geringfügig bejelentéssel vagyok egy vagyonvedelmi cégnél, akkor miért vonnak a bruttóból “Lst Beitrag lfd” címen adót? Márciusban 643 euró volt a bruttóm, ebből 113 eurót levontak, holott még ebből nekem sozialversicherungot is fizetnem kell tudtommal. A SV számítási alapja a teljes bruttó, vagy csak a bruttó és az 518 €(geringfügigkeitsgrenze) közötti különbözet?
  Köszönettel: András

  • Ódor Adrienn

   Kedves András! A havi bruttó 643 EUR meghaladja a 2024 évben érvényes geringfügig összeghatárt (518,44 EUR), így az adott hónapban nem számít a munkaviszony geringfügignek, és a munkáltató köteles levonni a tb járulékot (SV Beitrag) a teljes havi bérből (Lohnsteuert, azaz jövedelemadót ebből az összegből nem kell levonni, amennyiben nem tört hónapról van szó). Önnek csak akkor kell tb járulékot fizetnie az ÖGK felé, ha párhuzamosan két vagy több munkaviszonya van, amelyekből összesen több mint 518,44 EUR bérjövedelmet szerez egy adott hónapban vagy geringfügig munkaviszony(ok) mellett önkéntes tb járulék fizetését kérte.

 • Dàvid

  Üdvözlöm!
  2dolgot szeretnék első körben kérdezni.
  Az egyik az, hogy szabályos -e ha a munkaadóm 2óralistát irat velem alá, amin az egyiken 0 a túlóra és 0 a minusz, a másikon pedig a valós. Ez szabályos? /a fizetést megszoktuk kapni egyébként/
  A másik pedig, hogy ha túlóráztatni akar, vagy műszakot cseréltetni, esetleg éjszakázást azt mennyivel előbb kell bejelentenie? Köszönöm válaszát! 🙂

  • Ódor Adrienn

   Kedves Dávid! A két különböző, egymásnak ellentmondó munkaidőfeljegyzés vezetése és aláíratása nem szabályos. Az, hogy a fizetést valóban az előírásoknak megfelelően kapja-e meg, csak a részletek ismeretében állapítható meg. A túlórák, műszakcsere és éjszakai munkavégzés bejelentésére vonatkozó határidő a munkaviszonyra vonatkozó szerződésektől, megállapodásoktól, valamint a körülményektől is függ.

 • Maráczi Ágoston

  Tisztelt Ódor Adrienn!

  Olyan kérdéssel fordulok Őnhoz, hogy geringfügig esetén egy hónapban maximum hány órát dolgoztathat a munkáltató, és ez milyen törvényben van rögzítve, hol található?

  A Lohzettelemen a Stundenlohn-nál 37,77 majd az azt következő sorban Stundenohn mellett 7 szerepel, ha ezt jó számolom 44,77 óra. A cég havi szinten 50 órát dolgoztatnak le velem.

  Válaszát előre is köszönöm

  • Ódor Adrienn

   Kedves Ágoston! Ajánlom ezt a cikkünket: https://www.confinium.eu/csekely-merteku-geringfugig-foglalkoztatas/
   2024-ben a geringfügig összeghatár 518,44 EUR. A balesetbiztosítási járulék a cikk megírása óta 1,1%-ra csökkent.

  • Flajsz Kitti

   Kedves Adrienn!

   Heti 20 órás bejelentéssel (egész évben) dolgozom egy panzióban mint szobalány.
   A téli szezonban mindig kevesebb a munka, így több szabadnapot kaptam, viszont a ledolgozott óráim így sokkal kevesebbek, tehát kb.2 hónapnyi minusz órám van. A munkabéremet mindig megkaptam a heti 20 órás bejelentésnek megfelelően.
   Viszont a mínusz óráimat most le kell dolgoznom, ami kb.3/4évet ölel fel.
   Tehát a munkahelyem nem biztosított munkát nekem, ők adtak több szabadnapot, most meg kötelezően le kell dolgoznom, ami persze folyamatban van, de lassan gyűlik és nyomasztó teher. Ez mennyire jogszerű így?

   Másrészről nyáron az összes hétvégén, ünnepnapon dolgozom, hétköznapi 2 szabadnappal, de sohasem kapok több fizetést, ha dolgozom ünnepnapon, ha dolgozom vasárnap, a fizetés mindig ugyanannyi. Járna ebben a szakmában erre plusz pénz?

   Köszönöm megtisztelő válászát.
   Tisztelettel: F.Kitti

   • Ódor Adrienn

    Kedves Kitti! Ha a mínuszórák azért keletkeznek, mivel a munkáltató nem tud a heti munkaidőnek megfelelő mennyiségű munkát adni, akkor azok alapesetben nem dolgoztathatók le. Ennek ellenére azt javaslom, hogy a munkaszerződése és esetleges egyéb megállapodások bemutatása mellett kérje ki az Arbeiterkammer véleményét is az ügyben.
    Az ünnepnapi munkavégzésért ünnepnapi pótlék jár a vendéglátásban is.

 • Judit

  Kedves Adrienn!

  40 órás bejelentésem közös megeggyezéssel 32 órára csökkent. Megeggyeztünk, hogy fixen hétfőtől-csütörtökig dolgozom le az óráim. Új munkaszerződést többszöri kérésem ellenére sem írtunk. Véleménykülönbözetünk lett a május 1.-i ünnepnap bedolgozásával kapcsolatban, mivel a főnököm be akarta velem dolgoztatni pénteken. Szerintem, ha megállapodtunk abban, hogy hétfőtől-csütörtökig dolgozok akkor ha ezek napok valamelyike ünnepnap, akkor nem kell bedolgoznom. Ezután már hozták új munkaszerződést amiben persze nem szerepelnek a fix napok., Amikor mondtam, hogy így nem írom alá, írják bele a fix napokat amiben szóban megállapodtunk ezt az üzenetet kaptam válaszként a magyar Teamleiter-től.: “Mivel Ausztriában kollektív Vertrag van, a cég nem köteles külön szerződést adni. Adhat, de minden esetben a kollektív szerződésre kell benne utalnia, fel kell hogy legyen tüntetve benne… lényegében ha pereskedésre kerül a sor, a bíróság minden esetben a kollektív szerződést veszi figyelembe. A kollektív szerződés letölthető a WGKK, és az AK oldaláról is, a Kleintrasport -ra vonatkozó az érvényes. Olyan munkaszerződés, ami munkanapokra vonatkozik, olyan itt Ausztriában nem létezik. A munkaidő minden esetben heti munkaórában, és nem munkanapokban van meghatátozva.
  A ti esetetekben a 32 órás heti bejelentés érvényes. Tehát nem az ünnepnapot dolgozzátok le, hanem a 32 óra bejelentés óráit, 32 óra = 4 határozatlan munkanap a hétből, azaz a 4 munkanapból dolgoztok le egyet, nem pedig az ünnepnapot… Mivel ti most a héten csak 3 napot dolgoztatok, hivatalosan a negyedik munkanapotok az szabadság….”
  Szerintem ez hülyeség, nem hiszem el, hogy a fix napokat nem lehet beírni a munkaszerződésbe és ha fixálva vannak a napjaim be kell dolgozzam az únnepet egy olyan napon ami amúgy nem munkanapom.

  Köszönettel várom válaszát! Judit

  • Ódor Adrienn

   Kedves Judit! Több ponton is téves, illetve pontatlan a Teamleiter által adott tájékoztatás. Munkaszerződés vagy Dienstzettel kiállítása a kollektív szerződéstől függetlenül is kötelező. A munkaszerződés vagy Dienstzettel a munkavállaló javára eltérhet a kollektív szerződéstől, illetve a törvényektől. A munkaszerződés vagy Dienstzettel megnevezi a munkaviszonyra vonatkozó kollektív szerződést. Egy munkaügyi per során minden, az adott munkaviszonyra vonatkozó jogszabály és jogi erővel bíró dokumentum, megállapodás, szerződés figyelembe vételre kerül. A kollektív szerződések a “WGKK” (ez az intézmény 2020 óta már nem is létezik) és az AK oldaláról nem tölthetők le, de a WKO oldalán és a http://www.kollektivvertrag.at oldalon megtalálhatók. A Kleintransportgewerbe, Arbeiter kollektív szerződés: https://www.wko.at/kollektivvertrag/kollektivvertrag-kleintransportgewerbe-2024
   Az Arbeitszeitgesetz § 19c. (1) bekezdése és § 19d. (2) bekezdése alapján a munkaidőbeosztást, illetve a heti munkanapokat konkrétan meg kell határozni. Az ettől való eltérés lehetőségeit és módját az Arbeitszeitgesetz, illetve a kollektív szerződés szabályozzák. A kollektív szerződés IX. paragrafusa egyértelműen rendelkezik arról, hogy az ünnepnap munkaszüneti nap, amelyre az Arbeitsruhegesetz rendelkezései vonatkoznak. A munkaszüneti napot nem kell bedolgozni!
   Azt javaslom, hogy jogsegélyért forduljon az Arbeiterkammerhez!

 • Szabina

  Kedves Adrienn!

  Olyan kérdésem lenne hogy 18 hetes terhes vagyok és a terhes nőknek is fél óra szünet jár? Valamint a ket nap szabadnaap jár az egyik W vel jelzett a másik szabadnap pedig ZA val ez így korrekt?

  Előre is köszönöm a válaszát!

 • Fekete Balázs

  Kedves Adrienn!Olyan kérdésem lenne,hogy Steiermarkban dolgozok hentesként a faluban ahol lakunk a családommal St Stefan im Rosentalban egy töltőüzemben.A főnököm a 3 -as bérkategóriába tett be ami 2630 € bruttó fizetést jelent.Ez az a kategória amit felszabadult szakmunkásként kellene kapnom a 2. évtől.Most 47 éves vagyok.Az üzemben ahol dolgozok 50-60 tonna húst dolgozunk fel naponta.Viszont az 1-es kategória amiben szerintem kellene,hogy legyek 3050 €.Ami azt jelenti,hogy szakmunkás,azokban az üzemekben ahol több mint 2000 kg húst dolgoznak fel hetente.Németül így hangzik:Facharbeiterln(Wursterln,Salzerln,Ausschneiderln,Selcherln) in Betrieben mit mehr als 2000 kg Wurstfleisch pro Woche,Partieführerln.Vajon most melyik a helyes kategória.A másik kérdésem,ha behívnak szombaton dolgozni 100 € adnak bruttó +50 % túlóra pótlék jár.Ez vajon reális?Köszönöm válaszát:Tisztelettel:Balázs

  • Ódor Adrienn

   Kedves Balázs! A munkaszerződés és az ágazati kollektív szerződés vizsgálatával egyénre szabott – például a kollektív szerződés szerinti besorolásra és a konkrét bérigényre vonatkozó – jogi tanácsadást (és szükség esetén jogsegélyt) az Arbeiterkammerben kaphat térítésmentesen.

 • Péter Geibinger

  Kedves Adrienn!! Alagút építésre mennék mint kraftfahrer. Egyhúzamban 20 napot kell ledolgozni,a szombatokkal és vasárnapokkal együtt,napi 12 órában..de 8 órás szerződést kinálnak 12,50 bruttó órabérrel és 13.14.havi jutattás nélkül.. kérdezném,hogy ez jogos-e? Arra hivatkozva. nem akarják fizetni,mert 20 12órás nap után adnak 10 szabadnapot,de én a 20 nap alatt ledolgoznék 30at? Hol van itt a buktató?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Péter! A vonatkozó kollektív szerződés és a munkaszerződés nélkül nehéz biztosat mondani, de elég nagy a valószínűsége, hogy nem vagy nem teljesen jogszerű az ajánlat. Azt javaslom, hogy a rendelkezésére álló dokumentumokkal és információkkal keresse fel az Arbeiterkammert vagy egy osztrák munkajogban jártas ügyvédet.

Vélemény, hozzászólás?