OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK - Confinium -

OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK

Ausztriában a munkaidő vonatkozásában nagyon sok szabályt kell ismerni és betartani, ide tartoznak többek között az osztrák munkaidő-törvényben (AZG), a pihenőidőről szóló törvényben (ARG) és az ágazati kollektív szerződésekben található előírások. Ebben a cikkben csak a legfontosabb általános tudnivalókat foglaljuk össze.

Az AZG a rendes munkaidőt (Normalarbeitszeit) napi 8, illetve heti 40 órában határozza meg. A ledolgoztatható munkaidő törvényes felső határa 2018. szeptember 1. óta napi 12, illetve heti 60 óra. Ez a kiindulási alap a munkaidő tervezésénél. A rendes munkaidő keretein belül a 8, illetve 40 órás munkaidőtől való eltérés leggyakoribb esetei:

  • részmunkaidő (Teilzeitarbeit), ide tartozik a csekély mértékű (geringfügig), illetve az eseti (fallweise) foglalkoztatás is
  • az adott kollektív szerződés által előírt heti rendes munkaidő kevesebb, mint 40 óra (pl. a kereskedelemben 38,5)
  • különböző munkaidőkeret-megállapodások, azaz a “csúsztatás” lehetőségei (pl. Gleitzeit, Durchrechnung)
  • rendkívüli esetek

A rendes munkaidő feletti órák túlóráknak (Überstunden), illetve részmunkaidőnél általában csak “többlet munkaidőnek” (Mehrstunden) minősülnek. A túlóra és a “többlet munkaidő” pótlékköteles.  A túlórán kívül minden esetben pótlékköteles még az ünnepnapi és általában az éjszakai munkavégzés is. Néhány kollektív szerződés a vasárnapi munkavégzésre is ír elő pótlék-kötelezettséget. A pótlékok összegét, valamint a rendes munkaidőn túli munkavégzés elrendelésének lehetőségeit elsősorban az AZG, az ARG, illetve a kollektív szerződések tartalmazzák. A túlórákra a legtöbb esetben 50%, a “többlet munkaórákra” 25%, az ünnepnapi munkavégzésre 100% pótlékot kell fizetni, vagy arányos mértékű szabadidőt kell biztosítani. A “többlet munkaórák” az AZG alapján 3 hónap alatt pótlékmentesen, azaz 1:1 arányban lecsúsztathatók.

Napi 6 ledolgozott óra után kötelező legalább fél óra szünetet biztosítani. A munkaközi szünet nem minősül fizetett munkaidőnek.

Kötelező munkaidőfeljegyzések

A folyamatos munkaidőfeljegyzés a munkaadó feladata és kötelessége jelenléti ívek formájában, amelyeket javasolt aláíratni a munkavállalóval is. Az osztrák előírások szerint a munkaidő vonatkozásában már a munkába lépés előtt meg kell állapodnia a munkaadónak és a munkavállalónak. Tehát a jelenléti ívek vezetésén túl nagyon fontosak a munkaidőre vonatkozó különböző írásos megállapodások (pl. Dienstzettel, munkaszerződés, munkaidőkeret-megállapodások stb.), illetve azok mindenkori módosításainak elkészítése és aláírása. Ezek hiányában nem garantálható az előírásoknak, illetve a munkavállalói jogosultságoknak megfelelő bérelszámolás. A munkaügyi ellenőrzések fő témája a törvényes, illetve megállapodásnak megfelelő munkaidő betartása és elszámolása. A ki nem fizetett jogosultságait maga a munkavállaló is érvényesítheti a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek közreműködésével.

Írásban megállapodott fix munkaidő esetén elég az attól való eltéréseket dokumentálni. Szemléltető példa: rendes munkaidő K-P 9-18, 30 perces ebédszünettel, amelyet a munkavállaló saját maga oszthat be 12 és 13 óra között, és Szo 8-14. Ebben az esetben csak az ettől való eltéréseket kell feljegyezni.

Javasoljuk, hogy osztrák munkaadóként a munkavállalók felvétele előtt informálódjon részletesen az Ön ágazatára és vállalkozására vonatkozó munkaidő előírások témakörében. Ezzel esetleges későbbi kellemetlenségek kerülhetők el. Irodánk készséggel áll rendelkezésre munkaügyi tanácsadás keretében az a.odor@confinium.eu e-mail címen vagy a +43 2613 204101 telefonszámon.Vélemény, hozzászólás?