OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK - Confinium -

OSZTRÁK MUNKAIDŐ ELŐÍRÁSOK

Ausztriában a munkaidő vonatkozásában nagyon sok szabályt kell ismerni és betartani, ide tartoznak többek között az osztrák munkaidő-törvényben (AZG), a pihenőidőről szóló törvényben (ARG) és az ágazati kollektív szerződésekben található előírások. Ebben a cikkben csak a legfontosabb általános tudnivalókat foglaljuk össze.

Az AZG a rendes munkaidőt (Normalarbeitszeit) napi 8, illetve heti 40 órában határozza meg. A ledolgoztatható munkaidő törvényes felső határa 2018. szeptember 1. óta napi 12, illetve heti 60 óra. Ez a kiindulási alap a munkaidő tervezésénél. A rendes munkaidő keretein belül a 8, illetve 40 órás munkaidőtől való eltérés leggyakoribb esetei:

 • részmunkaidő (Teilzeitarbeit), ide tartozik a csekély mértékű (geringfügig), illetve az eseti (fallweise) foglalkoztatás is
 • az adott kollektív szerződés által előírt heti rendes munkaidő kevesebb, mint 40 óra (pl. a kereskedelemben 38,5)
 • különböző munkaidőkeret-megállapodások, azaz a “csúsztatás” lehetőségei (pl. Gleitzeit, Durchrechnung)
 • rendkívüli esetek

A rendes munkaidő feletti órák túlóráknak (Überstunden), illetve részmunkaidőnél általában csak “többlet munkaidőnek” (Mehrstunden) minősülnek. A túlóra és a “többlet munkaidő” pótlékköteles.  A túlórán kívül minden esetben pótlékköteles még az ünnepnapi és általában az éjszakai munkavégzés is. Néhány kollektív szerződés a vasárnapi munkavégzésre is ír elő pótlék-kötelezettséget. A pótlékok összegét, valamint a rendes munkaidőn túli munkavégzés elrendelésének lehetőségeit elsősorban az AZG, az ARG, illetve a kollektív szerződések tartalmazzák. A túlórákra a legtöbb esetben 50%, a “többlet munkaórákra” 25%, az ünnepnapi munkavégzésre 100% pótlékot kell fizetni, vagy arányos mértékű szabadidőt kell biztosítani. A “többlet munkaórák” az AZG alapján 3 hónap alatt pótlékmentesen, azaz 1:1 arányban lecsúsztathatók.

Napi 6 ledolgozott óra után kötelező legalább fél óra szünetet biztosítani. A munkaközi szünet nem minősül fizetett munkaidőnek.

Kötelező munkaidőfeljegyzések

A folyamatos munkaidőfeljegyzés a munkaadó feladata és kötelessége jelenléti ívek formájában, amelyeket javasolt aláíratni a munkavállalóval is. Az osztrák előírások szerint a munkaidő vonatkozásában már a munkába lépés előtt meg kell állapodnia a munkaadónak és a munkavállalónak. Tehát a jelenléti ívek vezetésén túl nagyon fontosak a munkaidőre vonatkozó különböző írásos megállapodások (pl. Dienstzettel, munkaszerződés, munkaidőkeret-megállapodások stb.), illetve azok mindenkori módosításainak elkészítése és aláírása. Ezek hiányában nem garantálható az előírásoknak, illetve a munkavállalói jogosultságoknak megfelelő bérelszámolás. A munkaügyi ellenőrzések fő témája a törvényes, illetve megállapodásnak megfelelő munkaidő betartása és elszámolása. A ki nem fizetett jogosultságait maga a munkavállaló is érvényesítheti a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek közreműködésével.

Írásban megállapodott fix munkaidő esetén elég az attól való eltéréseket dokumentálni. Szemléltető példa: rendes munkaidő K-P 9-18, 30 perces ebédszünettel, amelyet a munkavállaló saját maga oszthat be 12 és 13 óra között, és Szo 8-14. Ebben az esetben csak az ettől való eltéréseket kell feljegyezni.

Javasoljuk, hogy osztrák munkaadóként a munkavállalók felvétele előtt informálódjon részletesen az Ön ágazatára és vállalkozására vonatkozó munkaidő előírások témakörében. Ezzel esetleges későbbi kellemetlenségek kerülhetők el. Irodánk készséggel áll rendelkezésre munkaügyi tanácsadás keretében az a.odor@confinium.eu e-mail címen vagy a +43 2613 204101 telefonszámon.



4 hozzászólás

 • Rozalia

  Üdvözlöm
  40 orás bejelentett munkám van, a főnök havi 173.5 órát követel havonta. Szünet soha nincs, igazából havi 15 v 16 napot dolgozok. Jogos a 173.5 óra amit havi szinten kivétel. Sőt a kurz idő alatt is ennyit kért, pedig akkor csak kurz fizetés volt.
  Jelenleg fizioterápiás kezelesre vagyok kiirva Magyarországon. Szerinte ez idő alatt nem vagyok jogosult beteg szabadságra. Azt mondta hogy ezért nem jár krankensat. Jogosak az elvárásai?

  • Ódor Adrienn

   Kedves Rozália! Heti 40 órás foglalkoztatás esetén túlóra nélkül havi 40×4,33=173,2 órát kell ledolgozni. A többi kérdésére csak a részletek megismerését és a tényállás személyre szabott vizsgálatát követően lehet érdemben válaszolni.

 • L.Gábor

  Üdvözlöm ! Egy nagyvállatnál dolgozom és érdeklődnék hogy a reggeliidőt ha jól tudom fizetnie kell a cégnek ,nem ?
  Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?